Preguntes freqüents sobre la reobertura de les biblioteques

Continuem treballant perquè les biblioteques puguin oferir els seus serveis sempre garantint la seguretat de la ciutadania i del personal que hi treballa.

Actualment s’han reprès tots els serveis habituals (préstec, consulta en sala, accés a internet i  a les col·leccions físiques, ... ) excepte les activitats culturals presencials.

El marc normatiu aplicable és el pla de represa a Catalunya i la resolució SLT 2983/2020 de 21 de novembre,  per al qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya (DOGC núm 8277).

 

Per ajudar-te en aquest temps d’incerteses, procurem resoldre alguns dels dubtes més freqüents que pots tenir.

Les biblioteques estan obertes?

Sí, les biblioteques estan obertes. Abans d’anar-hi confirma quin horari fa i les condicions d’accés. Algunes biblioteques requereixen demanar citat prèvia per alguns serveis.

Què puc fer a les biblioteques?

  • Pots accedir lliurement a les sales i a les col·leccions, seguint les indicacions de seguretat marcades pels elements de senyalització i les que donin els treballadors.
  • Pots fer ús dels ordinadors de sobretaula d’accés públic, del servei de préstec de dispositius portàtils i també dels serveis digitals i telemàtics.
  • Pots venir a estudiar, treballar i utilitzar els terminals d’autopréstec i les màquines de reprografia.
  • Tots els serveis permesos es fan amb un aforament màxim del 50% i amb l’acompliment de totes les mesures de seguretat i higiene.

Els bibliobusos estan en servei? 

Els deu bibliobusos de la Xarxa de Biblioteques Municipals han adaptat els seus horaris i la  prestació del serveis per complir les noves mesures del PROCICAT per tal de frenar els efectes de la COVID-19.

Per saber quin dia dona servei el teu bibliobús al teu municipi pots informar-te al web del bibliobús, a les seves xarxes socials o bé al teu ajuntament. 

Per a la teva comoditat, t’avancem algunes mesures que hem pres:

  • Segons les condicions climatològiques i d’acord a les indicacions del personal, pots accedir al bibliobús respectant l’aforament a un únic usuari o unitat familiar (infants o persona amb dependència amb un acompanyat) 
  • Podràs agafar documents en préstec i retornar aquells que tinguis.
  • Podràs utilitzar els ordinadors i accedir a la col·lecció.
  • T’aconsellem que demanis prèviament els documents que t’interessen per mitjà del formulari Connecta, així els tindran preparats quan vinguis, i si no saps quins documents vols, pots dir-nos quins temes t’interessen i te'n portarem una selecció perquè acabis de triar quan vinguis.
  • Els documents que vulguis han de ser del fons del teu bibliobús, consulta el catàleg Aladí els seus títols. Recorda que, a més, tens al teu abast els llibres, pel·lícules, diaris i revistes de la plataforma de préstec digital eBiblio Catalunya.
  • Excepcionalment, si vols que algú altre reculli els documents per tu, pot fer-ho sempre que faciliti el teu número de carnet i els títols que has demanat.


Quan la biblioteca o el bibliobús obri, he de dur mascareta?

Sí, l’ús de la mascareta és obligatori per venir a la biblioteca o al bibliobús.

De quins serveis de les biblioteques puc gaudir de forma no presencial?

Si prefereixes no desplaçar-te a la teva biblioteca o bibliobús, pots accedir a un munt de serveis virtuals que t’ofereixen, com ara la plataforma de préstec de documents electrònics eBiblio Catalunya, així com gaudir de les activitats virtuals que des de fa mesos posem al teu abast per seguir ben a prop teu.

Què faig si no tinc carnet i vull accedir als serveis virtuals de les biblioteques?

Per gaudir dels serveis virtuals de les Biblioteques Públiques de Catalunya (préstec de llibres electrònic, pel·lícules en streaming, música en línia, recursos d’aprenentatge d’anglès...) pots donar-te d'alta com a usuari temporal a través de la sol·licitud de carnet de la Xarxa de Biblioteques Municipals. Només és vàlid per als ciutadans que ho demanen per primer cop, que tenen 14 anys o més, i que són residents a Catalunya.

I si tinc més dubtes, on puc informar-me?

Per a qualsevol dubte posa’t en contacte amb la teva biblioteca o envia un correu a gs.biblioteques@diba.cat. Disposes d’un apartat d’ajuda per a altres temes relacionats amb les biblioteques. 

Més informació:

Busca la teva biblioteca