Preguntes freqüents sobre la reobertura de les biblioteques

En aquests moments treballem perquè les biblioteques puguin oferir els seus serveis sempre garantint la seguretat de la ciutadania i del personal que hi treballa. Sobretot, abans d'anar-hi confirma que la teva biblioteca està oberta, així com les condicions d'accés. 

Per ajudar-te en aquest temps d’incerteses, procurem resoldre alguns dels dubtes més freqüents que pots tenir.

Com sabré si la meva biblioteca ha obert i quin horari fa?

Quan la teva biblioteca obri, rebràs un correu electrònic informant-te de la reobertura, sempre que tinguis seleccionada d’opció de rebre informació de la biblioteca. Si no és el cas, recorda consultar el seu web o els seus perfils a les xarxes socials. Sobretot, abans d'anar-hi confirma que la teva biblioteca està oberta, quin horari fa i les condicions d’accés. És possible que hagis de demanar cita prèvia per a alguns serveis.

Els bibliobusos estan en servei? 

Els deu bibliobusos de la Xarxa de Biblioteques Municipals van reprendre el servei a finals de juny. Els horaris de servei poden haver patit modificacions per tal d'adaptar-se a les mesures de seguretat i higiene previstes. Per saber quin dia i a quina hora s'ofereix el servei al teu municipi pots informar-te al web del bibliobús, a les seves xarxes socials o bé al teu ajuntament. Per a la teva comoditat, destaquem algunes mesures que hem pres:

 • podràs agafar documents en préstec i retornar aquells que tinguis.
 • no podràs utilitzar els ordinadors ni accedir a la col·lecció.
 • t’aconsellem que demanis prèviament els documents que t’interessen per mitjà del formulari Connecta, així els tindran preparats quan vinguis, i si no saps quins documents vols, pots dir-nos quins temes t’interessen i te'n portarem una selecció perquè acabis de triar quan vinguis.
 • els documents que vulguis han de ser del fons del teu bibliobús, consulta el catàleg Aladí els seus títols. Recorda que, a més, tens al teu abast els llibres, pel·lícules, diaris i revistes de la plataforma de préstec digital eBiblio Catalunya.
 • excepcionalment, si vols que algú altre reculli els documents per tu, pot fer-ho sempre que faciliti el teu número de carnet i els títols que has demanat.


Quan la biblioteca o el bibliobús obri, he de dur mascareta?

Sí, l’ús de la mascareta és obligatori per venir a la biblioteca o al bibliobús.

Quins serveis poden oferir les biblioteques actualment?

 • Préstec  i retorn de documents: et recomanem que consultis a la teva biblioteca les condicions d’accés a aquest servei.
   
 • Informació bibliogràfica.
   
 • Consulta a sala, mantenint la distància de seguretat.
   
 • Ús dels ordinadors i altres dispositius informàtics de les biblioteques.
   
 •  Activitats culturals, mantenint la distància de seguretat.
   
 • Sales d'estudi, sempre que es garanteixi la distància de seguretat i les mesures d'higiene i desinfecció establertes. 
   
 • Préstec interbibliotecari (des del 13 de juliol).
   
 • Accés lliure a la col·lecció (progressivament des del 6 de juliol).

Per saber exactament quins serveis ofereix la teva biblioteca actualment, posa-t'hi en contacte. 

He de demanar cita prèvia per anar a la biblioteca?

És possible que les biblioteques demanin cita prèvia, així que abans d’anar-hi confirma amb la teva biblioteca si has de demanar hora o no. En aquest enllaç pots demanar cita prèvia a la biblioteca.

Què faig amb els documents que tinc en préstec i que no puc retornar?

No et preocupis, hem allargat els terminis per retornar els préstecs vigents fins al 30 de setembre.

Què faig amb els documents que tinc reservats per anar a recollir a la meva biblioteca?

No et preocupis, les reserves pendents es poden recollir fins al 26 de juliol.

De quins serveis de les biblioteques puc gaudir de forma no presencial?

Si prefereixes no desplaçar-te a la teva biblioteca o bibliobús, pots accedir a un munt de serveis virtuals que t’ofereixen, com ara la plataforma de préstec de documents electrònics eBiblio Catalunya, així com gaudir de les activitats virtuals que aquestes setmanes posen al teu abast per seguir ben a prop teu.

Què faig si no tinc carnet i vull accedir als serveis virtuals de les biblioteques?

Per gaudir dels serveis virtuals de les Biblioteques Públiques de Catalunya (préstec de llibres electrònic, pel·lícules en streaming, música en línia, recursos d’aprenentatge d’anglès...) pots donar-te d'alta com a usuari temporal a través de la sol·licitud de carnet de la Xarxa de Biblioteques Municipals. Només és vàlid per als ciutadans que ho demanen per primer cop, que tenen 14 anys o més, i que són residents a Catalunya.

I si tinc més dubtes, on puc informar-me?

Per a qualsevol dubte posa’t en contacte amb la teva biblioteca o envia un correu a gs.biblioteques@diba.cat. Disposes d’un apartat d’ajuda per a altres temes relacionats amb les biblioteques. 

Més informació:

Busca la teva biblioteca