Es pot viure culturalment sense llegir Pedrolo?

Aquest any fa cent anys del naixement de Manuel de Pedrolo i hem volgut oferir algunes claus  per entendre, i sobretot reivindicar, la seva obra.

Víctor Martínez Gil diu que Pedrolo és un Midcult (Serra d'or, núm. 666, pàg. 19) un escriptor que recull el seu temps i el transmet de forma culta. A les seves novel·les evocà el sentir de la societat durant el franquisme i els anys immediats a la mort de Franco: por, il·lusions per la llibertat política, sexual, creativa... I també va obrir portes a nous mons.

Amb un centenar llarg d'obres publicades, va cultivar tots els gèneres: poesia, narrativa, teatre, periodisme, assaig... Com a novel·lista va tractar moltes temàtiques: postguerra, existencialisme, crims, ciència ficció... No podem relacionar a Pedrolo amb un corrent, o una època literària clara i definida. Sí hi ha trets que es repeteixen en les seves novel·les: la duresa del món que presenta; una gran sordidesa; uns personatges que permeten pocs anàlisis psicològics, a diferència dels d'altres autors coetanis, fent que al lector li resulti difícil identificar s'hi; la imaginació d'altres formes de vida...

Una característica de les seves obres és que la major part van ser retingudes durant anys per la censura abans de ser publicades.  I, quan per fi sortien al carrer, havien perdut la frescor.

Una altra qüestió és que, malgrat haver estat molt prolífic i llegit, es parla poc de Pedrolo en els cercles culturals, i quan es fa, és per fer referència al Mecanoscrit del segon origen.

Pioner de La Cua de palla

Després de la Guerra civil espanyola, amb la intenció de guanyar nous lectors de literatura en català, alguns escriptors van crear la novel.la de lladres i serenos, la novel.la negra en català, la primera edició de La Cua de palla que va començar a sortir l'any 1963. Manuel de Pedrolo és un dels pioners, junt amb Rafael Tasis i Jaume Fuster.

Influències

Josep Albanell, Jordi Coca, A. Munné-Jordà, Maria Mercè Roca o Jaume Cabré. I d'altres escriptors dels gèneres fantàstics i policíacs com Jaume Fuster, Jordi de Manuel, Albert Sánchez Piñol, Sebastià Bennasar o Març Pastor.