Novel·les que parlen d'escriptors: Soldados de Salamina / Javier Cercas

Una novel·la pot ser el resultat de combinar fets reals i imaginaris. Aquesta afirmació la podem verificar llegint Soldados de Salamina de Javier Cercas. 

Soldados de Salamina narra la història d'un periodista que investiga la vida de Rafael Sánchez Mazas, escriptor i membre fundador de la Falange Española i pare de Rafael Sánchez Ferlosio, destacat escriptor de literatura espanyola que va rebre el premi Cervantes l'any 2004.

Explica aquesta novel·la que durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) Rafael Sánchez Mazas va trobar-se a la muntanya amb un milicià, Sánchez Mazas anava desarmat i l'altre armat, però no li va disparar, deixant-lo anar lliure.

Per conèixer detalls d'aquest fet, el periodista fa dues entrevistes a Roberto Bolaño, escriptor xilè que va viure a Blanes durant molts anys. Bolaño li explica què entén ell que és ser un heroi. També que va treballar al càmping Estrella de Mar, de Castelldefels, on va conèixer un tal Miralles, milicià de la Guerra Civil Espanyola amb el cos i l'ànima plens de cicatrius. Després d'escoltar a Bolaño, el periodista arriba a la conclusió que el milicià que es va trobar a la muntanya amb Sánchez Mazas era Miralles.

Reproduïm algunes frases interessants de les entrevistes entre el periodista i Roberto Bolaño.

"O quien entiende como Allende, que el héroe no es el que mata, sinó el que no mata o se deja matar" ( explica Bolaño a la pàg. 148).

"John Le Carré dice que hay que tenir temple de héroe para ser una persona decente"(pàg. 148).

"Pues es una lástima –dijo Bolaño-. Un hombre de acción es un escritor frustrado. Si don Quijote hubiera escrito un solo libro de caballería nunca hubiera sido don Quijote, y si yo no hubiese aprendido a escribir ahora estaria pegando tiros con las FARC" (pàg. 151).

La novel·la va arribar a les pantalles de la mà de David Trueba. 

Bibliografia destacada         


"Anatomía de un instante


"El Impostor"

 


"El Inquilino"


"Las Leyes de la frontera"
 

"El Móvil"
 


"Soldados de Salamina


"El Punto ciego"
 


"La Velocidad de la luz"


"La Verdad de Agamenón : crónicas, artículos y un cuento"
 

"El Vientre de la ballena"
 

 

Més obres de Javier Cercas a les Biblioteques ►
Més obres de Rafael Sánchez Mazas a les Biblioteques ►

Selecció de webs

 També et pot interessar:

Vés al prestatge  ►
Curiositats anteriors  ►
Data d'actualització: 06/07/2016