James Ellroy, el gos demoníac

 

La maledicció Hilliker

Lee Earle "James" Ellroy va néixer  el 4 de març de 1948 a Los Ángeles, Califòrnia.

Quan tenia 10 anys els seus pares es van separar. Va anar a viure amb la seva mare i, al cap de poc temps, va ser brutalment assassinada sense que, avui dia, s’hagi trobat el culpable. Aquest fet va marcar la vida d'Ellroy i també la seva obra, tal com l’autor ho recorda a la seva autobiografia A la caça de la dona.

"Seia amb mi al sofà. Estava mig pet. Em va amollar una sèrie de bestieses sobre el ritus de pas. Ara ja ets un homenet. Ja ets prou gran per triar. Amb qui prefereixes viure, amb el pare o amb mi?

Vaig dir: Amb el pare.

Em va clavar un mastegot.

Vaig caure del sofà i vaig picar amb el cap contra la tauleta del cafè, que era de vidre. Em va sortir sang del trau. Li vaig dir que era una borratxa i una puta. Ella es va agenollar i em va clavar un altre mastegot. En aquell moment se li va disparar un fre. Es va tapar la boca i es va allunyar d’aquell merder. La sang em va regalimar fins a la boca. Vaig recordar el llibre, vaig formular la Maledicció, vaig invocar la seva mort. La van assassinar al cap de tres mesos. Va morir en el punt àlgid del meu odi i d’un desig igualment roent."

El seu pare es fa càrrec d’ell i li regala el llibre La placa de Jack Webb, actor de la sèrie de televisió Redada, sobre la policia de Los Ángeles. L’assassinat de la seva mare i aquesta novel·la tindran una força influència en la seva obra.

En 1998 l’autor reprèn el cas Hilliker a Els meus racons foscos. Un llibre intimista i calidoscopi on Ellroy es posa en contacte amb el policia que va portar el cas, Bill Stoner. El resultat és "una sinfonía en cuatro movimientos: la investigación oficial de la policía, mi vida de niño, la vida de Stoner y la investigación final."

 

Hardboiled històrica escrita a mà

El sentiment de culpabilitat portarà al jove Ellroy a cometre petits robatoris, al voyarisme i al consum de drogues. Després de curtes estades a la presó, troba una feina en un camp de golf i s’estrena a la literatura amb Rèquiem por Brown. Segons l’autor, aquesta novel·la predeia el fil conductor de la seva vida.

Ellroy es caracteritza per un estil dur, lacerant, irreverent, gairebé telegràfic, amb diàlegs directes, l’allargament de les vocals a algunes paraules i una economia verbal que no atorga concessió al lector: "Un estil abreujat que obligaria els lectors a injectar al llibre el meu ritme panteixant." La seva obra és considerada una evolució més radical del subgènere hard-boiled iniciat als anys 30 per Dashiell Hammet i Raymond Chandler.

Altres influències són Joseph Wambauch, un ex-sargent a Los Ángeles, Libra de Don Delillo o Ross MacDonald, obres que combina amb la lectura de volums històrics a les biblioteques públiques. Ellroy, al documental James Ellroy: Demon Dog of American Crime Fiction, deixa ben clar quin és el seu paper dins de la literatura "volia ser Dostoievsky, Balzac i Tolstoi. Volia ser aquests paios,  que francament mai he llegit. El que vull donar a la gent és novel·la criminal a una escala èpica i transcendental”.

Ellroy és conservador, amant de la música clàssica, catòlic i contrari a l’ús de la tecnologia. La seva narrativa es caracteritza per la profusió de personatges (a América en surten uns 200), una acurada documentació i l'Amèrica dels anys 50 com a escenari principal. No disposa de mòbil ni d’ordinador. Només un telèfon fix amb contestador, fulles en blanc i bolígraf.

 

Los Ángeles i l’Amèrica dels 50

L’epicentre de la seva obra és la ciutat de Los Ángeles i el seu departament de policia. La descripció pessimista d’una Amèrica autoritària, corrupte, viciosa, anticomunista i ultraconservadora  és una constant en les seves novel·les. Un malson en negre del somni americà. En destaquen, sovint, personatges masculins amb una vocació protectora envers les dones.

"El Quartet de Los Angeles, anterior en el temps, era una elegia per la ciutat que m’havia vist néixer i un contenidor gegant on havia intentat encabir la Jean Hilliker. Les quatre novel·les anaven d’homes dolents que coneixien dones fortes. En totes s’hi percebia la ferum de l’home que coneix dones fortes. En totes s’hi percebia la ferum de l’home coneix una dona i el Los Angeles històric hi intervé i els obliga a canviar."

Les seves primeres novel·les formen la Trilogia de Lloyd Hopkins: Sangre en la luna, A causa de la noche i La colina de los suicidas. El Cuarteto de Los Ángeles agrupa les seves obres més conegudes gràcies a les adaptacions al cinema: La Dalia Negra, El gran desierto, Los Ángeles Confidencial i Jazz blanco. L’ambiciosa Trilogia americana (América, Seis de los grandes i Sangre vagabunda) abasta el període entre 1958 i 1972. L’any 2014 reprèn la història del quartet en Segundo Cuarteto de Los Ángeles (Perfídia i Esta tormenta) i inicia la història la vigília de l’atac a Pearl Harbor.

L’any 2018 va rebre el Premi Pepe Carvalho de novel·la negra. 

Pánico, la seva l’última obra, retrata a Freddy Oasth, un expolicia convertit a extorsionador dels secrets dels famosos per a la revista Confidential. Ellroy en estat pur.

"El meu credo: no esperis res, arrisca-ho tot, dona-ho tot"

El gos demoníac udola de nou.

Auuuuuuuuuuuuuuuuu!

Data de creació 13-02-2023 Última actualització 06-03-2023