Novel·la

Curiositats - James Ellroy

Escriptor nord-americà de novel·la negra contemporània. Autor de les novel·les en les quals es basen els èxits cinematogràfics "L.A. Confidential i La Dalia negra". També escriu assajos on analitza crims reals. La seva prosa és telegràfica i ambigua, omet paraules que altres escriptors considerarien fonamentals per a la comprensió del text. Utilitza frases curtes carregades de duresa, fúria, passió i energia, per dir moltes coses amb poques paraules, com si l'economia verbal fos fonamental per arribar de manera tallant i impactant al lector.

Les seves obres s'han catalogat dins del subgènere que els nord-americans anomenen Hard Boiled, que és una evolució molt dura de la novel·la negra iniciada als anys 30 per Dashiell Hammet i Raymond Chandler.

Els seus llibres plasmen una visió pessimista d'una Nord-Amèrica racista, conservadora i autoritària, on els personatges estan envoltats de decadència i absència d'esperança.

Per tot això se'l coneix amb el sobrenom de "Demon Dog of American Crime Fiction" (el gos demoníac de la literatura policíaca dels Estats Units).

A la seva biografia, publicada per Mondadori a l'any 2011, descobrim un fet aclaparador que ens ajuda a comprendre la seva personalitat: "Al 1959 James Ellroy tenia deu anys. Un dia, després de fer-li un regal, la sema mare, Jean Hilliker, que acabava de divorciar-se del seu marit, li va donar a triar entre viure amb ella o amb el seu pare. James va triar al seu pare sense dubtar-ho i Jean va tancar l'assumpte amb una bufetada. Des del terra, James li va desitjar la mort i tres mesos més tard va ser assassinada"

Bibliografia destacada         
 

El Castell
"A causa de la noche
 
Amèrica
"A la caza de la mujer
 
El Procés
"América
 
Metamorfosi
 "El asesino de la carretera
 

En la colonia penitenciaria
"Clandestino"
 
Tierra de nadie
"Perfidia
 
Un metge rural
"El gran desierto
 
Pozo
"Jazz blanco


Més obres de James Ellroy a les biblioteques ►

Selecció de webs

 També et pot interessar:

Torna al prestatge  ►
Curiositats anteriors  ►
Data d'actualització: 12/08/2015