Escriptors perseguits, el poder de la paraula

Escriptors i periodistes acostumen a ser el blanc dels atacs en contra de la llibertat d'expressió; arreu del món, allà on s'alça una veu en favor de la justícia, hi ha l'ombra, més o menys velada, del crim organitzat, del poder establert i, en general, de la intolerància envers el pluralisme polític, ètnic i religiós. La legislació espanyola, sense anar més lluny, posa el dit a la nafra des de l'aprovació de l'anomenada llei mordassa. 

  A les biblioteques trobaràs:

 
 
 
 
Els atacs contra els escriptors són de diferent mena, des d'intimidacions verbals, violència física, segrest, reclusió al domicili, aïllament, clausura de la pàgina web, crema de llibres, presó i fins i tot assassinat. L'associació PEN internacional d'escriptors recull anualment informació corresponent als escriptors perseguits i promou l'acollida d'aquests en l'anomenat programa de ciutats d'acollida, com és el cas de Barcelona, Girona i Palma.

 
 
 
 
La censura també forma part de les accions orientades a silenciar les veus discordants, crítiques, incòmodes que, a la vista dels defensors de la moral pública, han de ser callades a causa del perill que representen pel conjunt de la societat. Els motius que acostumen a emprar els censors a l'hora de vetar els llibres són diversos, com ara l'excitació que produeixen en els sentits, l'apologia de les drogues, l'obscenitat, el seu contingut polític i el perill de corrompre els infants.

 
 
 
 
L'exili, com bé sabem, és una fugida que els escriptors, o no, acaben materialitzant per poder resoldre el cul de sac en què es troben. Els motius que els empenyen a fer-ho són diversos, la repressió, els conflictes i l'esperança de viure millor, en pau. Serveixi aquesta guia per prendre'n consciència.

 
 
 

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 04-01-2017 Última actualització 19-10-2017