Novel·la

Avui fa...

Torna al prestatge  ►
Efemèrides anteriors  ►
 

Mª Àngels Anglada

Mª Àngels Anglada

Mª Àngels Anglada (Vic, 1930 - Figueres, 1999) representa una de les plomes més refinades de la història de la literatura catalana contemporània. Filòloga de professió, va aconseguir transmetre la fascinació pel món hel·lenístic als seus textos, amb un estil melodiós i amarat de bellesa clàssica. 

L'Autora va néixer en el sí d'una família apassionada per la música, i poc després de llicenciar-se en Filologia Clàssica a la Universitat Central de Barcelona, va esdevenir una docent incansable d'aquesta disciplina, a la que hi va dedicar bona part de la seva vida. Al llarg de la seva trajectòria va cultivar diversos gèneres literaris tals com la poesia, la narrativa, l'assaig i la crítica. El seu entusiasme pel món clàssic la va portar també a fer traduccions acurades del grec i el llatí al català, i durant els primers anys de la seva vida professional va destacar com a assagista en obres coeditades amb altres autors. Entre aquestes hi podem trobar Salvador Espriu en els seus millors escrits (1974), o Memòries d'un pagès del S.XVIII, signada conjuntament amb el seu marit, Jordi Geli. La prolífica obra d'Anglada va arribar també al món de la premsa i les publicacions periòdiques com Canigó, El pont o el 9 país, entre d'altres.

La seva iniciació com a escriptora va arribar amb un recull de poemes anomenat Díptic, coeditat amb peces de Núria Albó l'any 1972. Només sis anys més tard, va ser guardonada amb el Premi Josep Pla per la seva primera novel·la Les Closes. A partir d‘aquesta data, l'autora va anar construint una sòlida trajectòria literària que li va acabar valent els premis Premi de la crítica (1985) i  Lletra d'Or (1986), per Sandàlies d'escuma, el Premi Literari de Girona-Prudenci Bertrana de novel·la (1994), per El violí d'Auschwitz i l'Octavi Pellissa a Projectes de Creació Literària (1998), per Nit de 1911. També va escriure una sèrie de títols destinats al públic infantil i juvenil, entre els que hi podem trobar La grua EstontolaL'hipopòtam blauRelats de mitologiaEls Déus i Relats de mitologia i Els herois. L'any 1994 va ser reconeguda amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya

La seva obra més reconeguda pel públic lector és a dia d'avui El violí d'Auschwitz, un obra compromesa políticament i humanísticament amb el drama dels camps de concentració nacionalsocialistes. Posteriorment va publicar Quaderns d'Aram, un títol breu i impactant sobre el genocidi armeni.

Anglada va morir el 23 d'abril de 1999 a Figueres. Les seves darrere paraules van ser, segons el poeta i crític Sam Abrams, "Sant Jordi". El dia del llibre i la literatura, dos dels fenòmens que estimava amb més fervor, li va servir per acomiadar-se de la vida i l'escena cultural catalana, que a dia d'avui, encara la conserva  inamoviblement present. 

Bibliografia destacada:

Les Closes / Maria Àngels Anglada
Les Closes 
 
No em dic Laura : narracions
No em dic Laura : narracions
 
El Bosc de vidre : un conte d'en Bernat
El Bosc de vidre 
 
La Daurada parmèlia i altres contes
 La Daurada parmèlia i altres contes 
 

El Violí d'Auschwitz
El Violí d'Auschwitz
 
Defensa de la terra
Defensa de la terra
 
L'Àngel i altres contes
L'Àngel i altres contes
 
Nit de 1911
Nit de 1911
 

Quadern d'Aram
Quadern d'Aram
L'Agent del rei
L'Agent del rei
Relats de mitologia. Els herois
Relats de mitologia. Els herois

 
Poesia completa. Poesia I
Poesia completa. Poesia I

 

 Recursos

 Webs interessants:

 També et pot interessar:

Torna al prestatge  ►
Efemèrides anteriors  ►