ESTRENEM CLUB DE (VÍDEO)JOC PER A FAMÍLIES

ESTRENEM CLUB DE (VÍDEO)JOC PER A FAMÍLIES

Pares i mares, jugueu habitualment a videojocs amb els vostres infants i adolescents? Si és que sí, a quins jocs jugueu?

Pot ser us estranyaran aquestes preguntes en un blog de llibres i de biblioteques; però no hem d’oblidar que quan parlem de videojocs d’una manera o altra estem parlant també de ficció digital i per extensió, de consum cultural.

Probablement si la vostra resposta ha estat un orgullós “si” a la primera pregunta, a la segona hauran aparegut alguns dels videojocs més venuts com els de Mario Bros, Fifa, Fortnite, Pokemon, GTA, Minecraft, ....

Però tal i com passa en la literatura, també en el camp dels videojocs infantils hi ha tot un món per anar explorant, descobrint i gaudint amb els nostres infants; més enllà dels més venuts o més populars. I fer-ho plegats a més, és compartir no només estones de diversió; sinó també de coneixements, de descobertes, etc.

En el món dels videojocs infantils hi ha veritables joies artístiques, com succeeix amb els àlbums il·lustrats per exemple, que val la pena tenir presents per oferir als infants una cultura audiovisual i de videojocs més amplia. Si tenim en compte que el 80% dels infants i adolescents  juguen a videojocs, és evident que cal educar-los també en aquest àmbit, tal com ho fem quan els oferim menjars diversos, o experiències d’oci diferents, etc.

Com comenta Lucas Ramada, “quan més heterogeni sigui l’itinerari de videojocs que recorri al llarg de la seva vida, més preparat estarà per exercir la seva llibertat com a jugador”.

Des de les biblioteques volem contribuir en la construcció d’una mirada crítica en els infants, que els permeti entendre millor i amb més criteri aquest espai d’oci; ajudant a visibilitzar la pluralitat dels videojocs.

En aquest sentit, la Biblioteca Armand Cardona Torrandell, juntament amb altres biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals forma part del grup de treball Ficció en Joc, impulsat per la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona com a continuació  del Laboratori de ficció digital infantil i juvenil.

Aquest grup de treball funciona sota la direcció de  l’investigador en literatura i ficció digital infantil i juvenil, Lucas Ramada, i té com a objectiu capacitar als professionals de la biblioteca com a mediadors de ficció digital, i a la vegada constitueix una comunitat de bibliotecaris per debatre com incorporar la ficció digital a les biblioteques.

La Biblioteca Armand Cardona Torrandell pren part en aquest projecte des del seu inici i hi ha la voluntat que durant l'any 2024 s'incorpori la Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Fruit de la participació en aquest grup de treball, des de la Xarxa de Biblioteques municipals de Vilanova i la Geltrú  hem volgut donar un pas més, donant a conèixer a les famílies part d’aquesta ficció digital tant interessant i enriquidora per a infants i adolescents. Per aquest motiu, a partir del 18 de gener a la Biblioteca Armand Cardona podreu participar en el Club de (Vídeo)joc; que tindrà lloc a la biblioteca el tercer dijous de cada mes de forma gratuïta. 

Es tracta d’un club pensat per a jugar de manera compartida pares i fills i en el que cada mes descobrirem un videojoc diferent. Les sessions estaran conduïdes per Lucas Ramada, especialista en prescripció de videojocs.

Jugarem en família. Descobrirem jocs que es comparteixen com un bon llibre il·lustrat, aprendrem a conversar sobre allò al que jugarem i, sobretot, passarem una bona estona jugant plegats!

Us hi apunteu?

Si esteu interessats només us heu d’inscriure en aquest formulari: https://forms.gle/aMLofAFMWDpEqAQf8

Per a saber-ne més: https://biblioteques.vilanova.cat/ficcio-en-joc

09/01/2024