Patti Smith

“Si alguna vegada veus una dona en una cafeteria, asseguda prenent un cafè, a qualsevol hora imaginable, vestida amb botes i abric negre, i un gorret de llana, segurament hauràs trobat a Patti Smith. És probable que la trobis prenent notes en un tovalló i  potser escrivint sobre un somni, una xerrada que tingui programada en breu, o millor encara, elaborant un esborrany de la seva última novel·la”.

Així és com comença el primer capítol del llibre: "Patti Smith: she has the power", d’Ana Müshell. Un llibre que d’entrada us semblarà un còmic, però que s’acosta més a una biografia il·lustrada, que desgrana amb encert i passió la trajectòria de “la madrina del punk”.

El llibre repassa els ja més de 70 anys de la cantant, fotògrafa, escriptora i artista multidisciplinari des de la seva infantesa fins a avui. I aquest repàs Müshell el fa a través d’anècdotes, fotografies, discos i personatges que formen part d’aquesta llegenda viva de la música punk.
Si parlem sobre Patti Smith segurament us vindrà al cap la cançó “Because the Night”, un hit que segueix en peu de guerra 40 anys més tard de la seva creació. Però també el crit de “People Have the Power”, i la imatge d’ella com a activista i amb els punys alçats, un tribut al poble que es rebel.la poderós i que perd el control, un crit que Patti Smith encara fa servir avui dia i amb el qual acaba els seus concerts. Són cançons plenes de passió, que encara ens arriben fins al moll dels nostres ossos.
Sabíeu que Patti Smith, des de ben petita, devorava llibres per culpa de l’escarlatina, les galteres, la pneumònia i algunes altres malalties? Doncs sí, ja que bona part de la seva infància va estar molt malalta.

Patti Smith va aprendre a llegir imitant la seva mare, i refugiant-se en les aventures de Moby Dick, Peter Pan, El Petit Príncep i Les aventures de Pinotxo, va començar a escriure històries i escoltant John Coltrane, James Brown, The Shirelles i Billie Holiday passava les hores somniant, negant-se a acceptar l’avorrida i quotidiana realitat que li havia tocat de viure. Ella gaudia de les fantasies que li proporcionaven les històries que llegia, els jocs i els viatges que hi anaven apareixent, i poc a poc, amb aquests ingredients, es va anar gestant l’artista que seria anys més tard.
Com a adolescent, Patti Smith va començar a interessar-se per l’art, especialment pels retrats de figures primes i estirades de Modigliani i les figures d’arlequins de Picasso. I és que s’anava trobant molt còmoda dins d’aquest grup, el dels artistes.
En el món de la música, es va enamorar de Bob Dylan perquè era sexy, culte i enigmàtic, vestia també de negre, i llegia a Rimbaud, i el 1995 va poder fer realitat el seu somni: cantar amb ell damunt de l’escenari.

Si en voleu saber més d’anècdotes, curiositats, i altres esdeveniments més o menys destacables, llegiu-vos aquest llibre tot escoltant algun dels discos de Patti Smith.

  A les biblioteques trobaràs:

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 10-06-2021 Última actualització 10-06-2021