Intel·ligència artificial: reptes i oportunitats

La recent irrupció de la intel·ligència artificial (IA), juntament amb el seu accelerat desenvolupament, ha tingut un impacte significatiu a la nostra societat i s'espera que continuï fent-ho en anys vinents. Segons un estudi de la consultora PwC Consulting, la seva empremta a Espanya no serà significativa fins a la dècada del 2030, però llavors un de cada tres professions estarà automatitzada amb l'ajuda d'una IA. D'altra banda, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic estima que un 11,7% de les ocupacions a Espanya té una alta probabilitat de veure's afectada, provocant una desigualtat econòmica i social més gran entre la població. Tot i això, també es contempla un augment del 7% de PIB mundial gràcies a un increment en la productivitat laboral i la creació de nous llocs de treball.

La realitat és que les IA ja s'estan aplicant a diversos àmbits del món laboral. Informàtics, programadors, operadors de bases de dades i altres empleats del sector de la computació ja utilitzen aquesta tecnologia com a eina per desenvolupar les seves tasques amb més eficàcia. El sector mediàtic també s'està veient beneficiat, ja que el seu ús facilita la creació de contingut informatiu de manera més ràpida i eficient.

Un repte a afrontar en aquests moments seria evitar les males pràctiques professionals. Aquesta tecnologia pot facilitar la manipulació i la falsificació en mitjans de comunicació. També pot afectar l'originalitat i la qualitat de continguts, com es va demostrar quan l'empresa G/O Media va tancar la sucursal espanyola del web Gizmodo, substituint el seu contingut per articles traduïts mitjançant IA amb resultats mediocres. Una cosa semblant s'ha vist reflectida a la recent vaga de guionistes de Hollywood, en què una de les reivindicacions que s'ha tingut en compte és la limitació del seu ús en aquesta indústria.

Amb tot, queda clara l'opinió de diversos experts com Thomas H. Davenport o Nitin Mittal: aquesta tecnologia implica nous reptes ètics i socials sobre el seu ús responsable, però també aporta noves oportunitats per a aquells que adquireixin les competències i habilitats necessàries per dur-les a terme.

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 23-11-2023 Última actualització 29-11-2023