Las bibliotecas recomiendan

  • Extremadura: experiencias y lugares auténticos

    Gonzalo Sanz, Igor

    Barcelona : GeoPlaneta, julio del 2022

    Extremadura és una comunitat amb un patrimoni cultural molt ampli com a mostra dels diferents pobles que des de la prehistòria ha poblat les seves.  terres : dòlmens prehistòrics, teatres romans, castells almohades, solemnes monestirs, palaus ostentosos, tot envoltat d’un paisatge natural ple de bellesa: valls, gorgs, muntanyes, deveses. 
    Pel que fa a la gastronomia, podràs tastar la cuina extremenya, que és una cuina senzilla de caràcter rural que realitzaven els pastors i pagesos durant segles i que es basa en la gran qualitat de les seves matèries com son el porc ibèric que es cria a la devesa, el bé, els formatges i les tortes, el pebrot vermell de la Vera, l’oli d’oliva, la mel i uns bons vins. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    19/01/2023
  • Welcome to el sudeste asiático

    Delgado, Belén

    Madrid : Anaya Touring, junio 2022

    Guia que descriu la vida a Indonèsia, Singapur, Malàisia, Tailàndia, Myanmar, Vietnam, Cambodja i Filipines, amb un paisatge exuberant i canviant: muntanyes, selves frondoses, arrossars. La part cultural és la més atractiva: temples budistes daurats., impressionants mesquites d’Indonèsia i unes fantàstiques platges. També destaca per la multiculturalitat de les grans metròpolis com Singapur, Kuala Lumpur o Bangkok, on podreu gaudir de la deliciosa gastronomia, basada en l’arròs i una gran varietat de fruites

    Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    19/01/2023
  • Descubrir España :

    London : DK, 2022

    Per a tots aquells que us agrada viatjar al vostre aire, aquest és el vostre llibre. És una guia d’Espanya amb 25 rutes amb una durada de fins 5 dies. Son recorreguts fàcils de seguir, que contenen activitats, caminades, i una selecció de llocs per visitar, dormir i menjar. A mes compta amb molta informació d’utilitat per gaudir de les joies de cada lloc.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    27/03/2023
  • Viajar en tren por Europa :

    Hall, Tom

    Barcelona : GeoPlaneta, septiembre del 2022

    Els viatges en tren és una solució sostenible i relaxada per fer turisme per tots aquells que busquen una alternativa ecològica i còmoda. En el cas d’Europa disposem d’una àmplia xarxa de ferrocarrils de diferents tipologia que connectats, permeten descobrir molts països i ciutats. 
    Els autors han seleccionat un seguit de rutes detallades i aporten molts consells: com organitzar les etapes d’una ruta de llarga distància, com triar els punts més turístics més interessants, l’equipatge, els serveis que ofereixen les companyies ferroviàries i els trens nocturns. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    27/03/2023
  • A brazo partido :

    Ballester, Pierre

    Barcelona : Norma Editorial, octubre de 2022

    Adaptació del llibre Pied-nois, poing nus escrit per Michel Acariès, un dels propis protagonistes, i per Pierre Ballester. Jean-Christophe Deveney i Pierre Ballester signen la conversió al còmic, que Sagar sublima amb els seus dibuixos. I es que l’autor Saragossà es troba en un moment de gràcia, en plena maduresa i en un punt de gran fertilitat. Els seus dibuixos sempre sorprenents, combinen alhora expressivitat i sintetisme amb una narració del tot impecable. Els tramats són quan es necessiten i en el pla adequat. El color mereix un punt i apart. Acompanya totes les accions creant climes adients i reforçant les escenes com un protagonista més. Llegir a Sagar avui en dia és llegir a cavall guanyador, un dels autors més en forma del moment dins el nostre panorama.

    La història òbviament pendula al voltant dels germans Acariès, Louis i Michel, algerians humils d’una barriada obrera i fills d’ immigrants d’origen francès que es veuen forçats ha tornar a França durant l’alliberació algeriana de 1962. Un cop allà, aviat la boxa es convertirà en la seva obsessió i, posteriorment, el seu modus vivendi. Els germans coneixeran l’èxit i el fracàs. La dualitat de l’esport es viu dins la boxa amb una intensitat extrema. Louis serà professional, comentarista, i entrenador, mentre que Michel serà manager i representant, arribant a ser, tots dos, dues les persones més influents del mon de la boxa, tant dins com fora del dels quadrilàters. Una historia de superació i de misèria, però endolcida també per l’èxit professional i l’arribada de les següents nissagues de la família.

    T’agradi o no la boxa, un magnífic títol per anar superant assalts.

    Recomanat per Jaume Vilarrubí. Biblioteca Josep Soler Vidal de Gavà

    19/01/2023
  • Un Llarg hivern

    Tóibín, Colm

    Barcelona : La Campana, 2007

    L’any 2006 en Colm Tóibín va publicar un recull de relats, que exploren els vincles mare-fill, sota el nom Mothers and Sons. Totes les històries estan ambientades a Irlanda, excepte una, A Long Winter, que transcorre als Pirineus catalans. L’autor irlandès va viure uns anys a Barcelona, parla el català i de tant en tant estiueja al Pallars Sobirà. El contacte amb l’ambient rural català el va inspirar per escriure aquest relat, considerat una de les seves millors narracions. L’editorial La Campana l’ha publicat, com a obra independent, amb el títol traduït Un llarg hivern.

    A una zona rural de muntanyes nevades, entre el Pallars Sobirà i l'Alt Urgell, hi ha una casa habitada per un matrimoni amb dos fills. El fill gran acaba de tornar del servei militar, el petit està a punt d’incorporar-s’hi. Viuen enfrontats als veïns, aïllats, en un ambient dur, rude i feréstec que ha forjat els seus caràcters. La mare beu vi d’amagades. El fill petit també té un secret del qual no en pot parlar: una homosexualitat despuntant.

    Quan el pare s’assabenta que la mare beu hi ha una terrible discussió. La mare marxa de casa i desapareix en mig d’una tempesta de neu. No la troben i ningú no torna a saber-ne res d’ella. Quan comença el desgel el fill petit sortirà a la seva recerca.

    Una història devastadora, de gran profunditat emocional. Una lectura impactant i commovedora. Un drama teixit amb sentiments i narrat amb força i exquisida delicadesa. Un llibre perdurable.

    Et pot interessar:

    A Vilaweb: L'escriptor irlandès Colm Tóibín situa la seva novel·la 'Un llarg hivern' al Pirineu català

    Recomanat per: Eva Torné. Biblioteca Pompeu Fabra- Mataró

    19/01/2023
  • Musclos per sopar

    Vanderbeke, Birgit

    Barcelona : Viena Edicions, octubre del 2021

    A l’hora de sopar una família és a taula esperant que torni el pare, però el pare no arriba. Durant l’espera, mare i fills enceten conversa. El que al principi sembla inofensiu es va convertint en un trencament del silenci envers les dinàmiques opressives imposades pel pare, i podem percebre com la família va perdent la por pàgina rere pàgina. Tot això, evidentment, al voltant d’un plat de musclos -que no agraden a ningú, només al pare.

    Brigit Vanderbeke va néixer a Dahme l’any 1956, que llavors era territori de la República Democràtica Alemanya. Vanderbeke en va fugir de jove i en algunes ocasions s’ha interpretat aquesta petita revolta contra el pare que trobem als Musclos per sopar com una crítica a la RDA.

    Musclos per sopar és un dels títols de la col·lecció Petits plaers de l’editorial Viena, que compila obres breus però molt interessants. Ara l’excusa de “no llegeixo perquè no tinc temps” ja no val.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Neus Català. Polinyà

    18/01/2023
  • Los Animales de ciudad no lloran

    Moreno Graupera, Graziella

    Madrid : AdN Alianza de Novelas, 2022

    Los animales de ciudad no lloran, de Graziella Moreno, es una absorbent trama legal legal ambientada a Barcelona, que gira al voltant del poder, l'amor, l'ambició i les febleses humanes.
    Nadia Linde denuncia el seu amant, Enrique Rosado, per haver-la agredit amb un ganivet. La seva advocada, Olivia Marimón, la creu, mentre que Víctor Bedia, l'advocat del presumpte agressor, opina que es tracta d'una denúncia falsa. Qui és Nadia realment? És una víctima o tot el contrari?
    Graziella Moreno Graupera és jutgessa a més d'escriptora, i amiga del club de lectura d’escriptores de novel·la negra de la biblioteca Marcel Ayats de Sant Quirze del Vallès, dirigit per en Jordi Valero. Amb més de tres dècades d'experiència als jutjats, l'escriptora s'inspira en les seves vivències pròpies per donar vida a les trames i els personatges de les seves obres. Els animals de ciutat no ploren està basat en molts casos que ella mateixa ha hagut de jutjar.

     

    Més informació:

    Recomanat per Tere Casas. Bib. Marcel Ayats. Sant Quirze del Vallès

    18/01/2023
  • Cerebro de pan :

    Perlmutter, David

    Barcelona : Debolsillo, 2016

    El doctor David Perlmutter és un neuròleg reconegut i membre del Col·legi Americà de Nutrició. Ha rebut nombrosos premis, entre ells el Premi Humanitari de l'Any del Col·legi Estatunidenc de Nutrició i el Premi Linus Pauling per la seva investigació pionera sobre les malalties neurodegeneratives. Fill de metge, aquest especialista en el cervell i fundador i soci del Consell Estatunidenc de Medicina Holística i Integral, es declara en contra del funcionament actual de la indústria farmacèutica i recolza el tractament i millora de la salut de les persones a través dels canvis en l'alimentació i el consum de determinats suplements alimentaris.

    En la seva obra “Cerebro de pan” exposa quins són els principals causants de moltes de les malalties que patim actualment els éssers humans: el gluten i una dieta basada en un gran consum de carbohidrats. Afirma que els problemes que es deriven d'aquest tipus d'alimentació es tenen fins i tot quan no s'és celíac ni diabètic i argumenta i defensa la seva teoria, per una banda, a partir dels seus coneixements mèdics i estudis científics que els recolzen, i per l'altre, a partir dels resultats que ha viscut fruit de la seva pràctica professional durant molts anys.

    En el seu llibre exposa que les malalties i disfuncions que ocasiona aquest tipus de dieta són, per exemple, el TDAH, l'ansietat i la depressió, cefalees, diabetis, epilèpsia, falta de concentració i atenció, malalties inflamatòries, inclosa l'artritis, problemes intestinals com la intolerància al gluten i el colon irritable, Alzheimer, i moltes altres més.

    Finalment, fa una proposta de receptes i menús diaris on es descriminalitzen els greixos "bons" i el colesterol i aposta pel consum d'aliments no processats i per una bona planificació en aquest aspecte tan important de la vida de les persones. 

    El títol del llibre dóna a entreveure d'una manera molt gràfica i planera el seu contingut, que el en ocasions és força concret, però a la vegada molt interessant i crític amb l’estatus quo en relació a l'alimentació del món occidental actual i el tractament de les malalties i l'ús de determinats medicaments. En certa manera, recorda al llibre del doctor en medicina interna, el francès Jean Seignalet: "La Alimentación, la tercera medicina : la dieta revolucionaria que ha curado a miles de personas", tot i que aquest últim és més tècnic i extens. Malgrat i que l'autor no elimina de forma categòrica els hidrats de carboni en la seva dieta, aquesta lectura pot ser adequada també per a aquelles persones interessades en les dietes cetogèniques, ja que sí que està a favor que de tant en tant el cos hagi de recórrer als greixos per a activar tota una sèrie de mecanismes que segons els estudis afavoreixen el bon funcionament del processos biològics tant del cervell com de la resta del cos. 

    Els suplements i els aliments que planteja són habituals en la dieta mediterrània i el coneixement del seu efecte en l'organisme pot servir per a poder adoptar petits canvis que impliquin millores importants en el funcionament del cervell i del cos en general.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Can Sant Joan. Montcada i Reixac.  

    18/01/2023
  • Estamos todas bien

    Penyas, Ana

    Barcelona : Salamandra, cop. 2017

    Us recomanem el còmic Estamos todas bien on l'autora i il·lustradora Ana Penyas fa un homenatge a les seves dues àvies: la Maruja i l'Herminia. És una joia guanyadora del premi Novela gràfica Fnac Salamandra Graphic (2017) que fa un retrat realista i intimista de les dues protagonistes, ens mostra com era ser una dona a l'Espanya de la postguerra i com aquestes dones van aconseguir tirar endavant les seves cases amb tots els reptes que suposava, les peripècies, els enginys, l'astúcia necessària per superar tots els moments difícils i les tristors però també els moments alegres i les batalles guanyades fins a arribar avui en dia amb un somriure. A més totes les il·lustracions i imatges són una delícia. No us el deixeu escapar! 

    Més informació:

    Recomanat per Bib. del Sud. Sabadell.

    18/01/2023
  • Qatar :

    Loaiza, Fonsi

    Madrid : Akal, [2022]

    Fonsi Loaiza, periodista especialitzat en investigació en matèria de futbol, és l'autor d'aquest interessant anàlisis on es mostra la cara fosca d'un esdeveniment històric: el mundial de futbol de l'any 2022, realitzat a Qatar.
     
    Molts són els aspectes que transcendeixen del focus mediàtic esportiu i s'endinsen en la realitat que es viu actualment en aquest país.

    Al llarg de les pàgines es podrà profunditzar en temes tan convulsos des de com aquest país va aconseguir ser seu del mundial, com els responsables organitzatius van obviar aspectes tan rellevants com el no respecte dels drets humans en aquest país, els interessos econòmics, el blanquejament mediàtic,  l'escàndol de la defunció de milers d'obrers en la construcció dels estadis, la corrupció, la compra de silencis i opinions a cop de talonari i molts altres aspectes relacionats.

    Obra molt recomanada per tots aquells que vulguin conèixer de primera mà què hi ha darrere d'uns dels esdeveniments esportius més importants en l'àmbit mundial.

     

    Més informació:

    Recomanat per Maria Cerrajero. Bib. Josep Jardí. Santa Perpètua de la Mogoda

    18/01/2023
  • Pekeyoguis

    Brondo, Cristina

    Barcelona : Univers, gener del 2022

    Vivim en una societat amb un ritme frenètic i trobar moments de pausa i reflexió costa molt. Aquesta sensació de viure accelerats, de falta d’hores i d’estrès no és només una qüestió de la vida adulta sinó que molts infants, degut al seu dia a dia, també es troben amb aquestes sensacions i els és molt difícil gestionar-les. Per aquest motiu, cada vegada més centres educatius incorporen la pràctica del ioga entre els seus alumnes per tal de fomentar la concentració, l’atenció i la gestió de les emocions.

    La Cristina Brondo és una reconeguda actriu de pel·lícules i sèries de TV. Va començar a practicar ioga per apaivagar l’estrès diari i hi va trobar “un salvavides per a aquests oceans d’emocions i de sensacions que de vegades no són de gaire bon pair”. Al néixer la seva filla es va introduir al món del ioga infantil i es va formar com a instructora d’aquesta disciplina, de la qual ara n’és professora i divulgadora.
    El ioga és una disciplina que permet assolir un equilibri entre cos, ment i la gestió de les emocions. De fet el significat de la mateixa paraula ja ens ho transmet: “unió”.
    Pekeyoguis: practica ioga en família és una guia per a aquelles famílies que vulguin practicar ioga a casa i gaudir de l’esport en família. És un llibre del tot didàctic en què ens explica què és el ioga, com es fa una sessió de ioga i què necessites per dur a terme aquesta pràctica. En els següents capítols va mostrant molt explícitament en què consisteix una classe de ioga i totes les pràctiques que es van realitzant des de l’inici fins el final: des de prendre consciencia de l’ara i aquí fins a l’abraçada de comiat.
    Amb fotografies de color dels diferents exercicis i links a vídeos en exclusiva és un llibre ideal per introduir-nos al ioga en família, crear un vincle especial amb els fills i passar temps de qualitat amb ells.

    A les Biblioteques trobaràs:
    Ioga per a infants

    Més informació:
    Canal Yotube de la Cristina Brondo 

    Recomanat per: Biblioteca Pilarin Bayés de Vic

    31/01/2023
  • Piel sana, piel bonita

    Molina, Ana

    Barcelona, España : Paidós, abril de 2022

    La Dra. Ana Molina és dermatòloga de l'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz de Madrid. En aquest llibre dóna les claus per entendre el funcionament de la pell i els millors sistemes per tenir-ne cura i mantenir-la saludable.
    La cura de la pell és fonamental per protegir el nostre organisme, la seva estructura cel·lular, el sistema immunitari que conté i els bacteris que habiten a la seva superfície la fan funcionar com a barrera protectora.
    Al llibre trobareu consells i informació sobre temes com: bellesa i envelliment, malalties comunes, acne, taques, cabell i ungles, pell i esport, protecció solar, tatuatges, etc.
    És una guia molt completa de lectura força amena. Al final afegeix bibliografia recomanada, per si volem ampliar la informació inclosa en cada capítol.

    Al catàleg Aladí
    Pell – Cura i higiene
     

    Recomanat per: Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat

     

    16/01/2023
  • La Isla

    Alvarado, Mayte

    Barcelona : Reservoir Books, junio de 2021

    Conta una antiga llegenda que una onada gegant arribarà submergint-ho tot en el més profund dels oceans. Tres són els personatges principals d'aquesta història: una jove en crisi, un home i la seva pèrdua, i un gos.

    Gràficament, els protagonistes són el color, les formes sinuoses i hipnòtiques i l'absència gairebé total de text. Una meravella per llegir vora al mar o, si volem, per transportar-nos cap a illes desertes.

    La novel·la gràfica més llarga de la il·lustradora Mayte Alvarado (Badajoz, 1978) fins al moment, i que ha rebut el reconeixement d’Autora Emergente de l’ACDCómic i el Premio Antifaz del Salón del Cómic de València.

    Recomanat per Chus Rodríguez. Biblioteca de Viladecans.

    16/01/2023
  • Mamás

    Ma, Yoeng-sin

    [Rasquera] : Ponent Mon, 2022

    Les vivències de la mare de l'autor i les seves amigues són retratades amb afecte i humor: tres dones marcades per la cinquantena que escapen de les convencions a Corea del Sud.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    13/01/2023
  • Upgrade soul =

    Daniels, Ezra Claytan

    Barcelona : Norma Editorial, julio de 2022

    Amb motiu del seu 45è aniversari com a parella, Hank i Molly Nonnar decideixen sotmetre's a un procés experimental de rejoveniment, però les seves esperances d'evitar la vellesa fan aigües quan contemplen les conseqüències: uns duplicats d'ells mateixos, greument desfigurats però intel·lectualment i físicament superiors. Podran els Hank i Molly originals coexistir al mateix món que els seus clons?

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

    13/01/2023
  • Bloom

    Panetta, Kevin

    Barcelona : Planeta Cómic, [2022]

    L'Ari ha acabat la preparatòria i està preparat per començar la seva vida: viure a la gran ciutat, triomfar amb la seva banda ultracool i, sobretot, deixar el negoci familiar, si acaba convencent el seu pare. Quan era petit li agradava treballar-hi, però ara no s'imagina passar la resta de la seva vida pastant i fornejant. Ell vol tenir històries per explicar. Mentre entrevista candidats per substituir-lo, coneix l'Héctor, un  noi que s'estima tant el forn com ell desitja fugir-ne. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    13/01/2023
  • Córrer per amor

    Comet, Anna

    Barcelona : Columna, febrer del 2022

    Anna Comet, atleta d’alt nivell de curses de muntanya ens mostra en aquest llibre que l’esport i l’embaràs no són incompatibles.

    Ella va decidir seguir amb la seva activitat com a corredora i per poder-ho fer es va informar i assessorar per fer-ho amb seguretat, tant per ella com pel seu fill

    Cada vegada hi ha més estudis científics que afirmen aquesta compatibilitat i es recomana sobretot a aquelles dones que ja eren esportistes abans de quedar-se embarassades.

    A més a més, l’Anna ens explica que tornar a la competició d’alt nivell al cap de pocs mesos del part també demostra que la maternitat i l’esport es poden compaginar, per exemple va guanyar el quilòmetre vertical La Sitja del Llop el dia que el seu fill feia 3 mesos o va guanyar la prova de 50 km de Grossglockner a Àustria als 11 mesos d’haver-lo tingut.

    La societat evoluciona i aquest tema no en queda al marge

    Recomanació feta per Berta Cama Sanchez. Biblioteca Esteve Paluzie Barberà del Vallès

    12/09/2023
  • Cuando el trabajo mata

    Prolongeau, Hubert

    [Barcelona] : Garbuix Books, septiembre de 2022

    Carlos ha aconseguit el seu somni: un lloc d’enginyer automobilístic en una gran multinacional. Però mai no hauria pogut imaginar que això suposaria un descens als inferns per la progressiva deshumanització, pressió i sobrecàrrega mental a la feina. Una situació tolerada pels directius de la seva empresa i que serà fatal, portant-lo al suïcidi.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    12/01/2023
  • L'Escuma

    Guilera Recorder, Helena

    [Barcelona] : Edicions del Periscopi, setembre del 2022

    El Juli sempre ha tocat el violoncel, però darrerament no és capaç de recordar les notes. Tampoc alguns fets importants del passat i encara menys el dia a dia. La Lucía és una astrofísica especialitzada en forats negres que es debat entre una pèrdua que li ha encallat la vida i la possibilitat d’un nou futur. I la Blanca i l’Esteve viuen, com poden, entre l’oblit i el record, l’esperança pels dies que vindran i el camí que queda per recórrer. I per sobre de tots ells, hi ha el Sergi, una estrella potent i vital, que un dia va col·lapsar i els va arrossegar a un espai negre i profund d’on res no pot escapar-se, ni tan sols la llum.

    En aquesta obra musical i delicada, Helena Guilera ens ofereix una història coral sobre els cossos i l’amor. Un text que relata com som de pròxims a les forces de l’Univers, tot sovint sense saber-ho. I ens explica com aquestes ens poden arribar a definir, tot i que les considerem llunyanes i inabastables.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    19/01/2023
  • Matrix

    Groff, Lauren

    Barcelona : L'Altra Editorial, setembre del 2022

    Descendent d'una llarga dinastia de guerreres i croades, Marie és massa rude i rebel per a la vida palatina, per la qual cosa acaba sent expulsada de la cort i enviada als fangars d'Anglaterra perquè assumeixi el rol de priora d'una abadia vinguda a menys. En arribar, troba un panorama desolador on regnen la inanició i el xafardeig. Marie enyora la comoditat de la cort francesa, i també a la seva amant secreta, Cecily. No obstant això, al poc temps s'adonarà que les seves noves obligacions li atorguen més poder del qual mai hauria imaginat, un accés als coneixements sobre plantes medicinals i el seu propi segell de lacri per a la correspondència, que li permetrà cartejar-se confidencialment amb qui vulgui.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    27/03/2023
  • Mecanoscrit del segon origen

    Pedrolo, Manuel de,

    Barcelona : Edicions 62, 2012
    > Veure disponibilitat a l’eBiblio

    Mecanoscrit del segon origen, de Manuel de Pedrolo, és la distòpia post apocalíptica més coneguda de tota la literatura catalana.

    Els protagonistes, l'Alba i en Dídac, són els únics supervivents en un planeta pràcticament destruït després d'un atac extraterrestre. S'hauran d'espavilar per a sobreviure, per preservar el coneixement que els ha deixat el passat i establir les pautes per construir un futur en el qual la humanitat no sigui una amenaça per a si mateixa.

    Tot i ser una obra molt descriptiva i lenta, t’acaba atrapant perquè és un llibre dolç i entranyable. Els personatges estan molt ben desenvolupats i veus l’evolució d’aquests, de nens a adults.

    És una novel·la per reflexionar sobre els moments i les decisions que es prenen. Molts de nosaltres ens l’hem llegit com a lectura obligatòria, però cal donar-li una altra oportunitat passat uns anys.

    TV3, el 1985, va fer una adaptació de la novel·la a una sèrie de 7 capítols, que es pot veure a TV3 a la carta

    El 2015, Carles Porta, va portar la novel·la a la gran pantalla amb el títol Segundo Origen

    Recomanat per: Sílvia Serrano. Biblioteca Can Baró. Corbera de Llobregat

    23/01/2023
  • De bestias y aves

    Adón, Pilar

    Barcelona : Galaxia Gutenberg, septiembre de 2022

    Acaba l'estiu, canvia l'estació, i una dona condueix durant hores en plena nit sense saber que s'aproxima a Betània, una casa aïllada, gairebé un territori fora del món. Un lloc desconegut i habitat exclusivament per unes dones que, no obstant això, sí que semblen conèixer-la a ella. Porta a la seva esquena a una germana ofegada, i no li ha dit a ningú que marxa ni on perquè ni tan sols ella sap que el seu viatge serà tan llarg. Que està a punt d'entrar en una casa en la qual les dones es vesteixen de la mateixa manera, com a adeptes d'un culte ancestral, i duen a terme estranys ritus i celebracions. Un espai en el qual les cabres dominen tot el que no estigui vigilat pels innombrables gossos que viuen allí, i en el qual una roca immensa oculta la llum del sol i domina el paisatge. En el qual, al fons, un llac delimita les fronteres del terreny, sobrevolat de manera perpètua pels ocells. I en el qual també viuen una dona cega a la qual totes adoren i una nena que ronda d'un costat a un altre sense haver sortit mai d'aquest lloc. Un racó de terra, aigua i arbres on la nouvinguda no vol estar a pesar que tal vegada és, com li diuen sense que arribi a creure-s'ho, el lloc en el qual descobreixi per fi el que significa formar part d'alguna cosa.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    23/01/2023
  • Ratas de Montsouris

    Malet, Léo,

    Barcelona : Libros del Asteroide, 2011

    Un magistrat contracta Nestor Burma per investigar al seu extorsionador. El sospitós, un lladre que va conèixer el detectiu a la guerra, també el vol contractar per a un negoci que sembla legal. Però tot es fa malbé quan el sospitós és assassinat al seu apartament del 14è districte de París. Burma no creu en les coincidències i per això continuarà investigant per els carrers del Barri de l'Observatori, on la banda de les Rates de Mountsouris preparen un nou cop.

    L'escriptor Léo Malet (Montpeller 1909 – Châtillon 1996) va voler dedicar a la capital francesa una sèrie de novel·les anomenades Els Nous Misteris de París, on el cínic Nestor Burma investiga un cas en cadascun dels districtes de la ciutat. Malet no va poder completar la sèrie, però això no va impedir que el seu detectiu esdevingués un dels personatges més estimats de la novel·la negra francesa. Tant que va ser adaptat al còmic en mans de Jacques Tardi, i en el cas de Les Rates de Mountsouris, per François Ravard.

     

    Més informació:

    Recomanat per Joel Panadero. Bib. Vapor Badia. Sabadell

    10/01/2023
  • El Teu príncep blau

    Safier, David

    Barcelona : Empúries, 2017

    La Nellie Oswald bridgetjoneja força, vol ser dibuixant de còmics, però de moment només treballa a una botiga de còmics; la seva vida amorosa és tan desastrosa com la seva inexistent carrera com a dibuixant. Un dia, embolicada amb una manteta dels Peanuts i molt farta de decepcions, dibuixa el seu príncep blau i se’n va a dormir ben descansada. Quan desperta, el príncep ja hi és allà, valent, galant, fort. Però en comptes de passar el temps menjant anissos com és prescriptiu, es dediquen a perseguir un quadern màgic. Els ajuda el seu company a la botiga de còmics, en Lenny, gran aficionat a les drogues i a les comèdies romàntiques de zombis. I perseguint el quadern van desfilant tot de personatges: pirates que desafinen terriblement, contorsionistes que són excel·lents amants, conillets amb gorres, genets de porcs... i evidentment un dolent que és el súmmum de la perversió. La Nellie fa el que pot, pobreta, però més que seguir l’exemple de Wonder Woman, o almenys de l’Hermione Granger, s’inspira més aviat en l'ànec Donald. Però ho ha d’intentar. Ja se sap, un gran poder comporta una gran responsabilitat, que van dir els grecs (i l’home aranya i segurament Churchill).

    La novella és un seguit d’aventures una més estrafolària que l’altre, molt àgil, lleugera, es llegeix molt bé, és divertida. Però més enllà de l’absurditat de les peripècies, el que planteja la novel·la és la sempre interessant qüestió de la relació entre la realitat i la imaginació. La realitat i la fantasia no són coses oposades, van juntes i amb aquesta unió, com diria la Nellie, cadascun de nosaltres tenim el poder de crear mons i difondre alegria.

    Més informació:

    Recomanat per Montse Cots. Bib. Els Safareigs. Sabadell

    24/01/2023
  • Oriente es oriente

    Barcelona : Filmax, DL 2001

    Les minories ètniques i la seva integració a un altre país és un tema que ja s’ha tractat àmpliament. El director de la cinta, Damien O’Donnell, va rebre l’encàrrec de portar al cinema aquesta exitosa obra de teatre i tot i que al principi va sentir cert recel en creure que tenia pocs coneixements sobre el tema, finalment va pensar que això li permetria donar un punt de vista més objectiu i així va ser.

    La pel·lícula transcorre als anys 70. Un immigrant paquistanès casat amb una anglesa vol que els seus fills segueixin la tradició del seu país, però ells prefereixen adoptar una actitud més occidental. El pare els comença a arreglar matrimonis concertats i els fills es resisteixen a acceptar-ho.

    La virtut d’aquesta pel·lícula és que toca el tema de la intolerància i les dificultats que comporten els matrimonis mixtos amb cert humor però sense restar-li profunditat. Cal destacar les notables actuacions de tots els seus intèrprets. Una excel·lent elecció per veure amb fills i filles adolescents.

     

    Més informació:

    Recomanat per Sandra Farré Oliveres. Bib. Ripollet

    31/08/2023
  • Bestiari medieval

    Barcelona : Editorial Barcino, maig de 2022

    Els bestiaris medievals descriuen les característiques de comportament de cada animal —sovint fantasioses i sorprenents— i, en donen una interpretació moral. Per al lector d'avui són una font inesgotable d'entreteniment i curiositat: del tigre en diuen que li agrada tant d'emmirallar-se que els caçadors fan servir miralls per distreure'l i robar-li les cries, i del castor que s'arrenca els testicles amb les dents i els llença a terra per evitar ser mort pels caçadors, que només en volen aquesta part. Però a més a més, són una magnífica entrada al món medieval.

    La llista d'animals, 45 en aquest bestiari, inclou també éssers fantàstics com l'unicorn (“una de les bèsties més cruels que hi ha”) o l'au fènix. Al final del volum el lector trobarà un plec amb setze bellíssimes miniatures medievals que il·lustren diversos animals.


    Els predicadors, per donar exemples didàctics i alhora atractius als cristians, empraven els bestiaris en els seus sermons, que tothom escoltava cada dia. D'aquesta manera, els trets de cada animal van passar a formar part de l'imaginari popular, i els escriptors, en les seves obres, es van servir d'aquests referents compartits. Autors de la talla d'Ausiàs March, Jaume Roig, Joan Roís de Corella o sant Vicent Ferrer es van nodrir dels bestiaris, com s'exemplifica en la introducció al volum.

    Recomanat per Bib. Elisenda. Montcada i Reixac

     

    10/01/2023
  • La Habitación del pánico

    Madrid : Columbia Tristar, cop. 2002

    Quan el director David Fincher va començar a agafar embranzida amb el seu estil de direcció, tan personal com inquietant, es va treure del barret aquesta joia que, tot i no ser de les seves millors pel·lícules, es un entreteniment molt digne i eficaç contra l’avorriment. Fincher és el director d’obres mestres del gènere del suspens com ara 'Seven' o 'The Game'. Jodie Foster, Forest Whitaker i una molt joveneta Kristen Steward, protagonitzen aquest thriller claustrofòbic que conté moments tan intensos i emocionants com d’autèntic horror.

    Una mare i la seva filla s’han d’amagar dins una habitació del pànic mentre uns lladres entren a casa seva i no deixen d’assetjar-les perquè surtin a fora. La tensió de la pel·lícula va in crescendo fins arribar a un desenllaç que et deixarà sense respiració.

     

    Més informació: 

    Recomanat per Adrià Serra Álvarez . Bib. del Nord. Sabadell

    31/08/2023
  • Francisco Javier :

    [S.l.] : Alia Vox, p. 2007

    La Ruta d’Orient

    “El mon és un llibre i aquells que no viatgen només en llegeixen una pàgina”

    Agustí d’Hipomna

    La Ruta d’Orient és exactament això un viatge d’Occident a Orient a través de la música dels segles XV i XVI. Un gegantí treball de recerca i d’investigació documental per trobar la música que s’escoltava en aquella època durant el període de la vida del missioner jesuïta Francesc Xavier (1506-1552), també conegut com l’Apòstol de les Índies, i estret col·laborador de Sant Ignasi de Loyola. Francesc Xavier va viatjar a l’extrem Orient passant per Àfrica, les Índies i arribant al Japó i a la Xina,   amb una sincera vocació missionera per difondre les seves fortes creences.

    Els segle XV i XVI van ser uns segles d’expansió colonial d’Europa cap a noves terres, descobrint cultures noves, cultures  amb les seves músiques mai escoltades pels europeus. Aquesta confluència musical es pot escoltar en aquesta magnífica producció musical sota la direcció del gran i expert en música antiga Jordi Savall. El treball de recerca i investigació ha hagut de ser molt gran ja que si disposem de molta notació escrita de la música europea de l’època, no passa el mateix amb la música antiga de la Xina, la Índia i el Japó, tanmateix  la conservació del patrimoni musical a través dels músics d’avui, coneixedors, hereus i intèrprets de les músiques dels seus ancestres, fan possible una molt bona aproximació de com deuria sonar aquella música d’Orient. Aquest meravella de producció musical en dos CD, segueix doncs l’itinerari del jesuïta Francesc Xavier, en la seva ruta cap Orient. És una excel·lent aproximació a les músiques que deuria escoltar el jesuïta primer a Europa i després a l’Africa, l’ Índia, el Japó i finalment la Xina.

    Sabem pels escrits trobats que el cant fou pels jesuïtes i concretament per en Francesc Xavier una eina, un element litúrgic important que va utilitzar molt en  les seves missions a  noves terres. Cantava per aproximar-se a les poblacions indígenes i acostant-los així al cristianisme. Però també  respectant i escoltant, com a bons jesuïtes,   les músiques de les noves cultures  que utilitzaren també per afegir-hi textos en llatí en una acció d’apropament i cristianització.

    Podrem escoltar en aquests dos CD la confluència musical entre Orient i Occident entre les guitarres i la biwa japonesa, entre les flautes dolces i el shakuhachi (la flauta japonesa)

    Hem de suposar que igual que va passar amb  la pintura o l’arquitectura, les músiques també es deurien influir mútuament d’alguna manera i aquí el treball de la Capella Imperial de Catalunya i els membres de Hesperion XXI per la producció d’aquest CD.

    Aquest CD és una prova  que el llenguatge musical és universal i captiva sempre totes les ànimes, tinguin la creença que tinguin, tinguin la cultura que tinguin.

    Aquest és un llibre amb dos CD, on  trobem  un resum de la vida de Francesc Xavier i un text sobre el context històric del moment. També trobem un recull de textos dels pensadors de l’època i textos sobre les principals creences del món oriental, com l’islam, el budisme, o el confucionisme.

    Un CD que s’escolta i un llibre que es llegeix per descobrir una època de la humanitat on es van trobar cultures, creences i músiques en un mateix espai i temps.


    Recomanació feta per Anna Artigas Marroquín. Bib. Salvador Vives Casajuana. Sant Vicenç de Castellet.

    10/01/2023
  • Pussypedia :

    Mendelson, Zoe

    Barcelona : Larousse, octubre de 2022

    L’escriptora i investigadora Zoe Mendelson (Chicago, 1990) és l’autora de Pussypedia, l’enciclopèdia del pussy.

    L’autora proposa una nova definició per a la paraula pussy que vagi molt més enllà de només vagina. Perquè si a tot li diem vagina, estem de fet ignorant moltes altres parts del cos, com el clítoris, la uretra, els ovaris o la vulva, per exemple.

    Per aquest motiu, Mendelson proposa una nova definició més inclusiva tant pel que fa al gènere com també pel que fa al propi cos.

    Pussypedia, una enciclopèdia il·lustrada per l’artista visual María Conejo, que pretén trencar tòpics.

    Més informació:

    Dones i Feminismes i LGTBIQ+. Bib. Vilanova i la Geltrú

    04/03/2024
  • Fastigosament bo :

    Romero Mariño, Soledad

    Barcelona : Mosquito Books, [2022]

    Taràntula fregida, erugues peludes, suc de granota... us semblen plats repugnants? Tot el contrari! Són delicioses receptes típiques i regionals de diferents països del món. El que per alguns ens pot fer basarda, per d'altres és la cosa més llaminera del món.

    A través de les pàgines del llibre acompanyarem a l'Anna, la seva protagonista, en un viatge on descobrirem els plats més fastigosos que han conquerit el planeta.

    Si voleu sorprendre a la canalla de casa, aquest llibre infantil és una aposta segura. L’editorial Mosquito Books ens presenta un original àlbum il·lustrat de no-ficció, una lectura ideal per a totes les edats.

    Preparats per començar el viatge? Que aprofiti!

    Més informació:

    Recomanat per Núria Vidal. Biblioteca Alella. Ferrer i Guàrdia

    04/01/2023
  • Érase una vez... mi endometriosis :

    May fait des gribouillis

    Barcelona : RBA, septiembre de 2022

    La reconeguda il·lustradora May fait des gribouillis explica la seva pròpia experiència amb l’endometriosi a Érase una vez…mi endometriosis.

    L’autora, en clau d’humor, descriu què suposa per a les dones patir aquesta malaltia, que fins no fa tant, ni tant sols es diagnosticava. En primera persona i a través de les seves divertides il·lustracions podrem comprendre què és l’endometriosi, quina és la simptomatologia més freqüent i quins tractaments tenim al nostre abast.

    El llibre, a més a més, compta amb la participació de Marc Even, un ginecòleg obstreta especialitzat en la malaltia.

    Tant si pateixes aquesta malaltia com si al teu voltant tens alguna amiga, cosina, parella o companya de feina que malauradament sí que la pateix, de ben segur que aquest llibre t’hi aclarirà dubtes. I no només això, sinó que també t’ajudarà a comprendre millor als milions de dones que hi conviuen diàriament.

    Més informació:

    Dones i Feminismes i LGTBIQ+. Bib. Vilanova i la Geltrú

    04/03/2024
  • Tosquelles

    Barcelona : Arcàdia, abril del 2022

    Aquest llibre ofereix l’oportunitat de conèixer la vida i l’obra d’un personatge cabdal en la renovació de les pràctiques de tractament en el camp de la salut mental i les institucions psiquiàtriques.
    Francesc Tosquelles (1912-1994) va ser un psiquiatre republicà que va desenvolupar gran part de la seva tasca des de l’exili a França a l’Hospital Saint-Alban, a l’entorn rural de la Losera.
    Va defensar els beneficis de la interacció dels pacients tant amb el personal mèdic i cuidadors com amb la gent de la zona. Va abordar l’arrel social de la malaltia mental i la necessitat de transformar la institució i la pràctica psiquiàtrica.
    També va utilitzar la cultura i l’art com a elements terapèutics, donant origen al que posteriorment es va conèixer com a art brut, art marginal que recull manifestacions artístiques portades a terme per pacients d'hospitals psiquiàtrics i per altres persones alienes als corrents o institucions artístiques més acadèmiques.

    Al catàleg Aladí
    Psiquiatria – Història
     

    Més informació
    Exposició al CCCB (8 abril -22 agost 2022) Francesc Tosquelles: Com una màquina de cosir en un camp de blat
    Col·legi de Metges de Barcelona. Galeria de Metges catalans

    Recomanat per: Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat
     

    02/01/2023
  • Chadanaca o el gozo aterrador de bailar al borde del tejado

    Litus

    [Girona] : U98, [2022]

    Litus és músic, guitarrista, pianista, actor i compositor terrassenc. “Chadanaca o el gozo aterrador de bailar al borde del tejado”(U98 Músic, 2022) és el seu últim disc.

    És un disc de nom exòtic: “Chadanaca” prové d’un terme bengalí que significa que fer un mal pas a la vida, ho pot engegar tot a rodar.

    Diu Litus que “és un disc que m’està donant moltes alegries” després d’haver-lo presentat per una quinzena de capitals espanyoles amb gran èxit.

    Del disc “Chadanaca” destaquem la cançó número 3, “Cuántica”, un tema d’amor que demostra que les segones parts poden ser bones. Però Litus prefereix la número 2, “Pájaros del Desván”, una cançó que parla de Terrassa, la seva ciutat natal, i de com va anar trobant el seu camí professional que el va dur a Madrid, on va créixer com a músic i com a actor. Aquests “ocells de les golfes” són la metàfora també dels somnis no complerts, però amb l’esperança que sempre hi ha una porta oberta i algun d’ells es pot fer realitat quan ja no el perseguies.

    Us deixem amb una petita gravació en directe de “Kreptafibia” la cançó número 4 de “Chadanaca” que va presentar a la Nova Jazz Cava de Terrassa, juntament amb la seva banda, i alguns col·laboradors-amics de l’artista:

     

    Més informació:

    Recomanat per Elisabet Torrell. Bib. Central. Terrassa

    02/01/2023
  • Dones de futbol :

    Arroyo Clavell, Natalia

    Barcelona : Columna, gener del 2022

    Finalment i després de moltes dècades, la professionalització del futbol femení comença a ser una realitat. Un fet que no s'ha forjat de la nit al dia i que la Natàlia Arroyo, exfutbolista, periodista i entrenadora de futbol catalana, ens explica molt bé en aquest "Dones i futbol". Amb un recorregut ampli que repassa jugadores, seleccions i equips que han brillat al llarg de la història de l'esport rei, parla del moment actual i dibuixa com serà d'ara endavant el futbol femení, cada cop més mediàtic.

    13/07/2023
  • Com canviar el món :

    Klein, Naomi

    Barcelona : Fanbooks, setembre del 2021

    Un assaig on simplement amb el subtítol del llibre ja es detecta els futurs protagonistes a qui es dirigeixen les autores: El manual del jovent per protegir-nos els uns als altres i el planeta. En un futur proper els joves, si no es prenen mesures per aconseguir un planeta més just i sostenible, viuran les grans i catastròfiques conseqüències de l’escalfament global.

    Naomi Klein, reconeguda periodista americana, i l’escriptora especialitzada en ciència Rebecca Stefoff pretenen conscienciar-los sobre tots els problemes que els poden arribar i també dels que ja es pateixen a l’actualitat. Tot amb la clara intenció de fer una crida a un compromís, a una implicació i a l’acció per part d’ells donat que és urgent actuar.

    El plantejament de les autores és que els joves activistes poden liderar el canvi, no només formar-ne part d’aquest moviment. Ho demostra el cas de Nosrat Fareha, de quinze anys i organitzadora de la primera Vaga mundial d’Estudiants pel Clima qui, sense por, dirigeix unes paraules a qui ostenta el poder: “Ens heu fallat a tots estrepitosament. Mereixem alguna cosa millor. Els joves [...], però haurem de viure amb les conseqüències de la vostra inacció”; o també el cas de Greta Thunberg i d’altres joves activistes climàtics.

    L’últim capítol del llibre, Eines per a joves activistes, conté una sèrie de suggeriments per a l’activisme, uns més útils que d’altres en base a l’edat que es tingui. I la certesa és que, tal i com diuen les autores “la manca de por és un dels punts forts del moviment juvenil per al canvi”.

    Tu ets el tercer foc, títol de la conclusió d’aquest assaig i d’on es cita textualment l’últim paràgraf:

    “[...] és el foc de les entranyes de la nova generació de joves activistes com tu. La teva veu ens dona energia. La teva visió apunta cap al nostre millor futur. Ara hem d’alimentar aquest tercer foc i fer que creixi.

    Com més espurnes tingui, més brillant serà. Et convido a afegir-hi la teva espurna.

    Estàs a punt per canviar el món?”

     

    Document recomanat per: Rosa Casas. Biblioteca Ferrer i Guàrdia d’Alella

     

    15/12/2022
  • 100 musicales que deberías ver

    Cánovas, Joan Francesc

    Barcelona : Amat Editorial, septiembre, 2020

    Com deia Andrew Lloyd Webber “un musical és una basta obra col·laborativa que ha d'encertar en una infinitat de decisions que van des de la trama a la partitura i de l'escenografia a la posada en escena”. 

    Així és. Els musicals segurament són un dels espectacles més complets que existeixen on s’uneixen actuació, música, cant, ball i coreografies. Tota una gran varietat de disciplines artístiques, unides al servei d’una gran història.

    El llibre “100 musicales que deberías ver“ pretén ser un recull d’alguns dels millors muntatges musicals de tots els temps. La selecció presentada per Joan Francesc Cánovas, a més de funcionar a tall de guia i de recull pràctic, presenta una categorització i classificació dels musicals escollits que també ajuda a contextualitzar cada espectacle. 

    Així el llibre recull 100 muntatges i els divideix en cinc categories: 

    1. Imprescindibles: els grans musicals moderns
    2. Musicals i pel·lícules imprescindibles que han anat de bracet
    3. Què va ser primer, el musical o la pel·lícula?
    4. Musicals que no hem d'oblidar
    5. Apostes locals d'èxit

    En el musicals imprescindibles, Cánovas recull els muntatges que s’han convertit en referents indiscutibles d’espectadors i crítica com "Billy Elliot"; "Cats"; "Chicago"; "Rent"; "The Phantom of the Opera" o "The Lion King".

    En la categoria dels musicals i les pel·lícules que han anat de braçet, es destaquen obres com Cabaret; "My fair Lady"; "Mary Poppins"; "Grease"; "Sister Act". I després, l'autor agrupa en una altra selecció aquells musicals en què pel·lícula i muntatge són difícilment inseparables i no se sap quin va ser abans. Aquest seria el cas de "Ghost"; "Hair" o "Hairspray".
    Finalment, en l’apartat de musicals que no es poden oblidar trobem "Avenue Q"; "Fun Home", "Camelot"; i "Jersey Boys" entre altres muntatges que han destacat per motius diferents. I per acabar, es presenten apostes locals d’èxit, com és el cas de "Mar i Cel" o "El Médico".
    Cal destacar també, que el llibre aporta altres informacions molt interessants com una llista dels musicals guanyadors del Premis Tonny de 1949 a 2019; dels Premis Laurence Olivier del 1976 al 2019, així com una petita llista dels principals noms dins del món dels musicals.

    En definitiva, una guia imprescindible per a amants dels musicals i per a aquells lectores i lectors que vulguin iniciar-se en el gènere.

    Recomanat per Elisabet Vazquez Puig. Biblioteca de Ripollet.

    21/12/2022
  • La Néta del senyor Linh

    Claudel, Philippe

    Barcelona : La Magrana, 2006

    Amb un desenllaç sorprenent, la novel·la ens parla de l’exili, l’amistat, la soledat i la lluita per preservar la identitat.

    “És un home gran dempeus a la part del darrere d’un vaixell. Estreny entre els braços una maleta lleugera i un nadó, més lleuger encara que la maleta. L’home gran es diu senyor Linh. És l’únic que sap que es diu així, perquè tots els que ho sabien van morir al seu voltant.”

    La neta del senyor Linh és un relat curt, una petita joia. Amb un desenllaç sorprenent, la novel·la ens parla de l’exili, l’amistat, la soledat i la lluita per preservar la identitat. Claudel descriu els fets d’una manera senzilla però molt intensa i emotiva. El relat és ple de metàfores, imatges que traslladen al lector a la pell del protagonista.

    La història ens parla de les vicissituds del senyor Linh que, havent fugit del seu país devastat per la guerra, desembarca en un port occidental amb una maleta, un grapat de terra i una fotografia vella. Als braços hi du la seva neta, Sang Diû.

    L’autor, Philippe Claudel, va néixer a França l’any 1962. És escriptor, guionista, professor d’antropologia cultural i literatura, a més de director de cinema.

    La neta del senyor Linh va ser publicada originalment l’any 2005 en llengua francesa.

    Més informació:

    Recomanat per Marc de Blas. Bib. Roca Umbert. Granollers

    12/12/2022
  • Parkour : cree en ti

    Segura, Álex

    Barcelona : Grijalbo, septiembre de 2020

    Aquest llibre és l’experiència de Álex Segura, un practicant de parkour que ja suma més de 179k seguidors a youtube i que va ser un dels percussors d’aquesta temàtica en aquesta plataforma.   

    Ens explica els seus inicis als 13 anys, quan amb un cos esquifit i una manca total de confiança en si mateix, comença a fer salts pel barri i a gravar-los a mode de hobby.

    A poc a poc va fent amics amb qui comparteix l’afició, i busca reptes cada cop més ambiciosos. Cada vegada va més enllà i no para de cercar nous reptes. A més a més, entre els seus companys de trajecte comencen a tenir parella i pensen en fer el que la majoria de nois d’aquesta edat, ell no pot parar de pensar en fer més i millor salts, i de com superar els seus límits.  

    En aquest procés no falten les lesions, frustracions, accidents i noves pors.... De com el concepte “impaciència” que l’autor fa servir al text li genera frustració i de com la llàstima que senten els demés per ell li genera una sensació de malestar que l’allunya dels seus companys de classe. També el fet d’haver d’utilitzar sabates ortopèdiques durant un temps i de com acaba barallant-se amb metges i pares perquè no vol fer cas ni de la medicació ni del descans

    Però tot l’esforç ha valgut la pena a dia d’avui: ha creat una marca de roba pròpia, té un bon nombre de seguidors a Youtube i es guanya la vida amb el que més li agrada al món: fer salts i arribar a fer coses inimaginables amb les seves cames i la seva motivació

    Més informació:

    Recomanat per Albert Ballarín. Bib. de Ponent. Sabadell

    12/09/2023
  • Les Terres de l'Ebre :

    Gironès i Descarrega, Josep

    [Barcelona] : Editorial Piolet, desembre del 2021

    Tal i com indica el títol, i reitera l’autor en el pròleg: ‘Cada projecte literari respon a una finalitat, a un objectiu que en aquest cas és intentar incentivar les persones grans, ja jubilades, a mantenir-se actives’. Amb aquest propòsit el llibre presenta 15 rutes, les primeres són aptes per a gairebé tothom amb un mínim de preparació física i ganes de caminar. Algunes presenten un grau més de dificultat.
    Cada ruta és única, i proporciona, a més de la caminada, el coneixement d’un territori singular com són les Terres de l’Ebre. De cada una s’informa del punt de sortida i d’arribada, del grau de dificultat tècnica i també de l’esforç físic requerit. També s’hi afegeixen fotografies per reconèixer els punts per on passa el recorregut, i un track des d’on es pot descarregar la ruta en format digital. Així mateix cada itinerari va acompanyat del seu corresponent mapa físic.

    Així doncs, tant si esteu jubilats com sinó, aquest és un bon llibre que us permetrà conèixer nous indrets de les Terres de l’Ebre, amb recorreguts assequibles.

     

    Recomanat per Imma Bover. Bib. Moià.

    05/12/2022
  • Como

    Jaramillo, Carlos

    Barcelona (España) : Diana, junio de 2022

    “No tot el que podem mastegar és menjar”, afirma el Dr. Carlos Jaramillo a la introducció del llibre Como: el arte de comer bien para estar bien.

    Segons el Dr. Jaramillo, graduat en medicina per la Universitat de La Sabana i expert en metabolisme, nutrició i bioquímica, estem davant d’una crisi alimentària global perquè, en general, no prestem atenció als ingredients d’allò que mengem. En canvi, afirma, hauríem de tenir ben present que “el menjar és la nostra millor medicina”.

    En aquest llibre el Dr. Jaramillo aporta molta informació sobre el metabolisme del nostre cos i la influència que tenen els diferents aliments que prenem en el seu funcionament. Per això dona una abundant informació nutricional sobre els macronutrients, que són els carbohidrats, les proteïnes i els greixos; i els micronutrients, que són les vitamines, els minerals i els fitonutrients (que només contenen els vegetals). Amb tota aquesta informació desmenteix creences sobre l’alimentació que tenim molt interioritzades i a partir d’aquí fa les recomanacions pertinents, amb exemples pràctics, per fer menús saludables i evitar, així, el consum perjudicial de certs aliments per a la nostra salut. També hi ha un capítol dedicat a quins tipus d’àpats cal fer abans, durant i després de fer exercici físic, i un altre sobre quins són els nutrients essencials que hem de prendre per viure millor. Per acabar, els dos últims capítols són un receptari amb receptes fàcils, equilibrades, ràpides i saludables.

    Si bé és un llibre molt extens, per la gran quantitat d’informació que conté, és de lectura fàcil i amena, i el text va acompanyat de gràfics i taules per il·lustrar i fer més entenedores totes les dades i les explicacions. Per exemple, hi trobem uns gràfics que ens serviran de manual d’instruccions per entendre les etiquetes dels aliments envasats, taules amb informació nutricional dels aliments, il·lustracions sobre el funcionament del nostre cos, etc.

    Per tot plegat, Como: el arte de comer bien para estar bien és una guia molt completa per fer que l’acte de menjar, a part d’atipar-nos, aporti beneficis a la nostra salut.

    Del mateix autor a les biblioteques també trobaràs:

    A les biblioteques trobaràs:

    Recomanat per la Bib. Pilarin Bayés de Vic

    12/12/2022
  • Mejores amigas

    Hale, Shannon

    Barcelona : Planeta Cómic, [2022]

    La premiada escriptora Shannon Hale i la il·lustradora supervendes del New York Times LeUyen Pham ens porten una altra història d’amistat després del best seller Amigas de verdad. Aquest cop, la Shannon i la Jen, la noia més popular de l’escola són millors amigues, fan sisè, i les seves preocupacions son els nois, la roba i la música, entre d’altres. Amb un llenguatge proper, un guió entretingut, i una narració àgil Mejores amigas és una lectura adreçada a majors de 9 anys que forma part d’una trilogia que finalitzarà amb Friends forever.

    Segueix l’exitosa línia d’altres autores nord-americanes com Raina Telgemeier (Sonrie) i Vera Brosgol (¡Prepárate!). El trobareu editat per la col·lecció de còmic infantil i juvenil de Planeta Còmic.

     

    Més informació:

    Recomanat per Chus Rodríguez. Bib. de Viladecans.

    12/12/2022
  • Aprendo chino

    Madrid : Anaya, 2019

    L’obra que presentem és un manual d’autoaprenentatge de la llengua xinesa adreçat a infants castellanoparlants de primer nivell. El contingut de l’obra s’estructura en 3 volums, i cadascun d’ells, fa referència a diversos aspectes a tenir en compte quan ens endinsem en l’aprenentatge d’un nou idioma. El primer volum fa èmfasi a tot el que té a veure amb la pronunciació i la fonètica; el segon, de forma clara i ben estructurada, ens apropa a les frases més bàsiques i, el tercer i darrer volum, incorpora noves frases i vocabulari d’ús quotidià.

    Recomanat per Sol Teixidó. Bib. Ernest Lluch i Martín de Vilassar de Mar

    12/12/2022
  • Vegetales a todo color :

    Adrià, Albert

    Barcelona : RBA, junio 2021

    El prestigiós xef català Albert Adrià ens presenta el seu darrer receptari, Vegetales a todo color, un llibre amb 80 receptes que l’allunyen de la seva zona de confort on el verd és el protagonista.

    Sempre amb l’afany d’explorar diferents estils, en aquesta ocasió Adrià ens ofereix un llibre de receptes vegetals, no vegetarianes, amb pocs ingredients i realitzades de la manera més directa possible, amb producte fresc i sempre de temporada

    Les elaboracions que trobarem són un recorregut per diferents estils de cuina: tailandesa, vietnamita, coreana, xinesa, japonesa, llatinoamericana, àrab... un receptari triat curosament a partir de les experiències dels seus viatges arreu del món, sense oblidar els plats del nostre entorn més proper.

    Un llibre per cuinar delícies vegetals de la mà d’un dels  xefs més creatius del panorama actual.

    Entrevista a Albet Adrià:

     

    Més informació:

    Recomanat per Núria Vidal. Biblioteca Alella. Ferrer i Guàrdia

    09/12/2022
  • Ajedrez de torneo :

    Bronstein, David,

    Madrid : La Casa de Ajedrez, 2019

    ATENCIÓ! No només per aficionats als escacs! Aquest llibre està ple d'història... la història dels mundials d'escacs lligada a tota una època de relacions internacionals que podríem definir com a tenses... 

    Després de la mort d' Alexandr Alekhine (1946), que va morir estant en possessió del títol de campió mundial, la propietat del títol va passar a ser de la FIDE (Federació Internacional d'Escacs). Va ser aleshores quan es van organitzar el que es coneixerien com a reptes mundials: cicles de tres anys amb diverses competicions per triar qui era el nou campió mundial i quins jugadors mereixien enfrontar-s'hi.

    En aquest llibre hi trobareu tot això i moltes més dades sobre el món dels escacs i la seva competició, sovint desconeguda.

    Recomanat per Marta Puig Calafell de la Biblioteca Santa Oliva d'Olesa de Montserrat

    07/09/2023
  • Des de la graderia : el llibre per als que tenen nens i nenes que fan esport

    Arumí Prat, Joan

    Vic : Eumo Editorial, setembre de 2020

    La pràctica de l’esport és important a totes les edats, també durant la infantesa, ja que aporta molts beneficis que van més enllà de la salut física. Ens ajuda a socialitzar-nos, a treballar en equip, a aprendre a gestionar el fracàs i l’èxit... Però, com triar l’esport més indicat per als més menuts?    

    Albert Juncà, Joan Arumí i Gil Pla, companys al Departament de Ciències de l’Activitat Física de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, han unit la seva expertesa per elaborar una obra dirigida a famílies, clubs esportius i entrenadors amb l’objectiu d’orientar la seva relació amb l’esport i els infants.

    Els autors intenten donar resposta a preguntes que segur que a molts pares i mares els han passat pel cap: què hem de fer els pares a les graderies? A quin esport hem d’apuntar els fills? Seran bons? Amb un llenguatge planer i anècdotes reals, el llibre ofereix criteris per orientar les decisions de famílies i professionals amb relació a la pràctica esportiva dels més menuts. L’obra posa èmfasi en la importància de l’esport per al creixement dels infants, on també s’han d’involucrar els clubs esportius i les famílies.

    Més informació:

    Recomanat per Roser Fortuny Valdivielso de la Biblioteca Municipal l'Ateneu d'Esparreguera.

    20/12/2022
  • Heimat :

    Krug, Nora

    Barcelona : Salamandra Graphic, abril de 2020

    “Todo el mundo aquí, salvo yo, sabe de mi procedència”... Segona generació d’alemanys nascuts després de la Segona Guerra Mundial, Nora Krug ha fet un assaig en forma de còmic/llibre il·lustrat autobiogràfic cercant els orígens de la seva família alemanya. Durant els seus viatges de joveneta el seu accent provocava reaccions desagradables. Més tard, i després de més de vint anys vivint als Estats Units, va comprendre que mai no sabria qui era si no s’enfrontava amb els seu lloc de procedència. Només així podria arribar a anomenar llar un país on han tingut lloc fets com l’holocaust.

    El treball de traducció i maquetació d’una obra on s’entrellacen fotomuntatges, collage, il·lustració i tipografies diferents no ha estat fàcil. L’edició de Salamandra Graphic és excel·ent a l’alçada d’un llibre que The New York Times i The Guardian van escollir com un dels millors llibres del 2018.

    Recomanat per Chus Rodríguez. Biblioteca de Viladecans

    02/12/2022
  • El Mundo en que vivimos

    Trollope, Anthony,

    Barcelona : Ático de los Libros, septiembre de 2019

    “Ningú no entén els diners millor que Trollope. Comparat amb ell, fins i tot Balzac és un romàntic”

    W. H. Auden

    Obra mestra, considerada per The Guardian com una de les cent millors novel·les escrites en llengua anglesa, és un gran clàssic de la literatura universal.

    Anthony Trollope (Londres, 24 d'abril de 1815 – 6 de desembre de 1882)  va tornar a Anglaterra, des de les colònies britàniques, l’any 1872 i va quedar impactat, indignat i horroritzat per la societat que hi va trobar. La seva resposta fou asseure's i escriure aquesta crítica àcida, descarnada i implacable del Londres del segle XIX. Una trama, amb moltes subtrames, personatges complexos (i molt realistes) i un llenguatge mordaç, per retratar l’alta societat i el món intel·lectual, polític, religiós i financer. Corrupció, deshonestedat, immoralitat, especulació, cobdícia, sexe, manca absoluta d’escrúpols, aparences socials, drama, matrimonis forçats, maltractaments domèstics i triangles amorosos.

    Augustus Melmotte és un banquer d’origen misteriós i indeterminat. Vingut del continent, s’estableix a Londres amb la seva dona i la seva filla Marie, compra una bonica casa i obre el seu negoci.

    Precedit de rumors d’escàndol, però també de ser posseïdor d’una gran riquesa, la seva primera acció és organitzar una luxosa festa per atraure inversors rics i poderosos. Ben aviat aconsegueix que ociosos personatges de l’alta societat, que no hi entenen de finances però, volen aconseguir beneficis, confiïn en ell.

    Res aturarà a aquest banquer amoral i sense escrúpols en el seu camí cap a l’èxit econòmic i social. Ni especular amb productes sense valor i estafar els seus inversors, ni forçar a la seva filla a un matrimoni d’interès.

    Una denúncia del capitalisme i dels privilegis dels rics, però també dels privilegis del gènere masculí.

    La novel·la va ser adaptada per a televisió en 1969 i 2001 per la BBC. La versió de 2001 està magníficament interpretada per David Suchet, Matthew Macfadyen, Shirley Henderson i Cillian Murphy.

    Recomanat per Eva Torné. Biblioteca Pompeu Fabra – Mataró

    29/11/2022
  • Los Números no mienten :

    Smil, Vaclav

    Barcelona : Debate, marzo de 2021

    L'autor, professor emèrit de la Universitat de Manitoba en Winnipeg (Canadà), ens planteja un repte: comprendre la veritat que expressen els números. Les dades, els números i les estadístiques, interpretats, ens mostren la realitat, però primer els hem de contextualitzar històricament i internacionalment, perquè la seva interpretació, cada vegada més necessària per prendre decisions socials, polítiques i econòmiques, s'ha d'explicar i comunicar de forma objectiva per evitar falses informacions, a les quals som tan permeables i alhora ens perjudiquen tan socialment.

    El llibre es vertebra en 71 capítols o històries, que són una recopilació de les columnes mensuals que durant anys l'autor ha publicat a la revista d'enginyeria IEEE Spectrum.

    Amb un llenguatge amè i senzill i ajudat en les seves explicacions per exemples i gràfiques ens apropa a conèixer millor com som en els més variats temes de la nostra existència: les persones, els països del món, les màquines i els invents, l'energia, el transport, els aliments i el medi ambient.

    Les històries són breus, dues o tres pàgines, i analitzen temes tan diversos i alhora tan complexos en forma de pregunta, com: Per què el millor indicador de la qualitat de vida de les persones al nostre món és la mortalitat infantil? Quantes persones es van necessitar per construir la Gran Piràmide d'Egipte? Per què Europa hauria d'estar més satisfeta de si mateixa? Per què la dècada de 1880 va crear el món modern? Per què necessitem tenir vaixells portacontenidors elèctrics? Quin és el verdader cost de l'electricitat? Per què les transicions energètiques són inevitablement lentes? Com seran les cèl·lules fotovoltaiques? Quin mitjà de transport té major eficiència energètica: l'avió, el tren o l'automòbil? Per què malgastem tants aliments? Com danyem i protegim el nostre món quan construïm les nostres cases i edificis?

    A l'índex del llibre trobem la llista de les preguntes anteriors. Ben segur, ens decidirem no a seguir un ordre en la lectura, sinó a triar que llegirem primer i que no, en funció del nostre interès, perquè en definitiva és un llibre per a persones curioses que volen comprendre el món actual i copsar quins són els grans reptes futurs de la humanitat, per continuar vivint i evolucionant com a espècie.

    Més informació:

    Recomanat per Cristina Antón. Bib. Antonio Martín. El Prat de Llobregat

    29/11/2022
  • Buena suerte

    Butler, Nickolas

    Barcelona : Libros del Asteroide, 2022

    En Bart, en Cole i en Teddy, són amics de tota la vida i han format junts una petita empresa de construcció. Un bon dia reben un ambiciós encàrrec que els pot canviar la vida però el termini per executar-lo els suposa un repte desmesurat. Estan disposats a arriscar-ho tot per la possibilitat remota d’aconseguir els seus somnis? I a quin preu?

    El que podria ser un drama costumista sobre l’Amèrica profunda esdevé un inquietant thriller on els veritables protagonistes són els diners i l’ambició. En Butler retrata com ningú personatges complexes i analitza les relacions que s’estableixen entre ells: amistat, rivalitats, secrets...
    Un thriller que no us decebrà... però igual heu de prendre alguna valeriana conforme us acosteu al desenllaç. Esteu avisats!

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Josep Soler i Vidal. Gavà

    28/11/2022
  • Recursos humanos y responsabilidad social corporativa

    Ayensa Esparza, Ángel María

    San Fernando de Henares : Paraninfo, 2022

    Manual de l’assignatura del mateix nom dels cicles formatius d'Administració i Finances de la família professional d'Administració i Gestió. Inclou els continguts actualitzats sobre medi ambient, igualtat, xarxes socials i normes socials i laborals. 
    Incorpora nombroses activitats d'acord amb els principis de l'ètica empresarial, les normes nacionals i internacionals sobre la responsabilitat social corporativa. També inclou exemples pràctics que acosten el lector a la realitat social i laboral en l'àmbit empresarial.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    23/11/2022
  • Els enòlegs Jamie Goode i Sam Harrop expliquen clarament les característiques del vi autèntic. Es que es conrea de manera sostenible, que es respecta el temps necessari per la seva maduració, que no se li han afegit sulfits per la seva conservació i  que es respecten els canvis que pateix al llarg de la seva vida. A l’actualitat, cada vegada es valora vins que representen les característiques de cada zona i que son es conreen de manera sostenible. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    23/11/2022
  • El Arte del té :

    Kakegawa, Yasu

    Barcelona : Lunwerg Editores, mayo de 2022

    Interessant llibre que explica tot sobre el té: diferents tipus de té, principals països productors, les etapes de producció, com es pot preparar, com es pot degustar, on comprar-lo, quins son els beneficis i amb quin menjar és mes convenient acompanyar-lo. 
    Després de llegir i mirar les il·lustracions d’aquest llibre, et vindrà més de gust assaborir una bona tassa de té. 
    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    23/11/2022
  • Mueble bar :

    Monti, François

    Barcelona (España) : Abalon Books, abril del 2022

    François Moti, periodista especialitzat en cocteleria, ha volgut demostrar amb aquest llibre que fer còctels és fàcil. En aquest quart llibre, es centra en com fer bons còctels a casa. Explica de manera fàcil com triar els ingredients, la quantitat de gel . Està pensat per a principiants i per joves professionals que volen millorar la tècnica, amb les seves il·lustracions i consells. Conté quasi receptes de còctels. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    23/11/2022
  • Cocina sin gluten

    Broglia, Cristian

    Barcelona : Libros Cúpula, mayo de 2022

    350 receptes de 80 països que no porten gluten de forma natural, ni productes de substitució. El llibre està dividit en: esmorzars, entrants, sopes, pa i derivats, arròs i fideus,  amanides, verdures i llegums, peixos i marisc, carn i postres i dolços. Cada recepta va acompanyada d’una breu introducció que descriu la història del plat en el seu entorn gastronòmic, consells sobre els ingredients o tècniques de cuina. També indica les receptes veganes, vegetarianes, sense làctics i amb pocs ingredients i a més les que s’elaboren amb poc temps.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    23/11/2022
  • La Música en Cuba :

    Carpentier, Alejo

    Barcelona : Libros del Kultrum, mayo de 2022

    Primer tractat sobre la història de la música cubana fins el 1945, escrita per un gran escriptor i musicòleg. 
    Inicia el recorregut en la musica aborigen, que va rebre les influences de la musica sacra europea. Passats uns anys va ser  el mestissatge de la musica de l’ illa, amb la música popular europea i les diferents tradicions d’arrel afrocamericanes i que van donar lloc a les grans orquestres i conjunts d’afrodescendents. Les dues revolucions van sacsejar els fonaments de l’illa: la música i la política. Revolucions de les quals, l’autor no n’és aliè. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    23/11/2022
  • Armonía cromática :

    Eiseman, Leatrice

    Barcelona : Blume, 2018

    Una guia de les referències cromàtiques de major èxit, destinada a dissenyadors, professors i estudiants, o a qualsevol persona fascinada pel color.
    En aquesta nova edició Pantone, l'experta en color Leatrice Eiseman directora executiva del Pantone Color Institute, ha actualitzat les guies clàssiques amb un text amè i alhora especialitzat, ha seleccionat imatges personalment i presenta un enfocament completament nou.
    30 ambients cromàtics, Actiu, Terra, Potent o Urbà, entre altres, cadascun d'ells amb 36 combinacions cromàtiques Pantone, que il·lustren com mai l'efecte, la gamma i les possibilitats cromàtiques al servei dels dissenyadors.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    23/11/2022
  • Valle de Benasque :

    Brosel i Jordà, Alfons

    Granollers : Editorial Alpina, junio de 2022

    Aquesta guia pretén ser una ajuda en la visita a la Vall de Benaque. Fa ressenyes de rutes, excursions amb mapes, il·lustracions i fotografies per ajudar al visitant a fer-se una idea de la Vall. Conté 30 itineraris a peu amb quatre nivells de dificultat. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    22/11/2022
  • El Color desmitificado :

    Collins, Julie

    Boadilla del Monte, Madrid : Drac, [2022]

    Descobreix els misteris de les paletes d'aquarel·la i aprèn a usar el color amb seguretat. L'autora, Julie Collins, t'ajuda a comprendre d'una manera molt visual com funciona el color, a través de taules de colors acompanyades de nombrosos exemples, exercicis pràctics i estudis d'aquarel·les, tant d'ella com d'altres artistes contemporanis. Granulació, iridescència, transparència i opacitat són temes que s'expliquen de manera clara i senzilla, per a animar-te a experimentar amb el color i arribar a ser més atrevit i creatiu en la teva activitat artística. Al llarg del llibre s'explora la rellevància del color respecte a com i per què pintem de la manera en què ho fem.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    22/11/2022
  • El Llibre del Paraulògic

    Palou, Jordi

    [Barcelona] : Ara Llibres, juliol del 2022

    El Paraulògic és la revolució més engrescadora en llengua catalana dels últims temps. Milers de persones hi juguen i aprenen paraules noves cada dia amb l’ordinador, la tauleta o el mòbil. Un èxit que no para de créixer i que ara els seus creadors han adaptat en un llibre per posar a prova, en un format diferent, la nostra passió lingüística amb acudits, enigmes, endevinalles i un humor desbordant d’imaginació i enginy.
    Tant si ets un paraulista expert o debutant, jugant al Llibre del Paraulògic aprendràs un munt de curiositats sobre mots coneguts i d’altres que descobriràs per primera vegada, et divertiràs amb les anècdotes sobre el fenomen que ha revolucionat la ludosfera catalana i aprendràs trucs infal·libles per dominar aquest desfici verbal.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    22/11/2022
  • Niños felices : guía para perfeccionar la autoridad de los padres y la autoestima de los hijos

    Dias, Magda Gomes

    Madrid : La Esfera de los Libros, julio de 2022

    L’autora es experta en l’assessorament de famílies sobre educació infantil. Amb aquest llibre defensa la criança positiva,  educació emocional, el respecte i el vincle necessari per educar persones segures i resilients. Ofereix consells de la vida diària i incorpora explicacions clares. Un manual ben complet per a pares i mares que volen educar amb empatia, equilibri i tenir bona relació amb els seus fills i filles. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    23/11/2022
  • ¡Escúchalos! : por una crianza con empatía

    Hematocrítico

    Barcelona : Paidós, junio de 2022

    Aquest llibre és un manifest en defensa dels nens. Planteja una criança més respectuosa amb els nens i les nenes i que es centri en l'empatia, l'escolta, la tendresa i l'acompanyament. Segons l’autor, els pares i mares d’avui en dia ho volen fer tan bé que s’obliden que els veritables protagonistes de la infància són els nens i nenes.  
    L’autor que aporta la seva experiència de pare i d’educador reclama que la criança dels fills i filles no persegueix formar superpersones, extremadament formades per un futur entorn laboral, sinó acompanyar al creixement de persones tranquil·les, segures i felices.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    21/11/2022
  • Claves para la comprensión de la inteligencia humana

    Serrat, Rodrigo

    Madrid : Editorial Síntesis, [2022]

    L'estudi de la intel·ligència humana ha preocupat als grans pensadors al llarg de la història de la humanitat. Respondre a l'enigma de què és la intel·ligència i què caracteritza a les persones intel·ligents, no és una tasca senzilla.

    En aquest llibre s'exposen de manera breu, clara i didàctica les principals teories que s'han proposat des de la psicologia per a entendre el funcionament de la intel·ligència humana, des dels primers estudis clàssics de Francis Galton i Alfred Binet fins a formulacions més contemporànies com les de Robert J. Sternberg o Howard Gardner. Aquest llibre proporciona una panoràmica actualitzada de la nostra comprensió de la intel·ligència i dels principals instruments que s'han utilitzat per a avaluar-la.

    Conjuminant les perspectives de diferents corrents de la psicologia, com la psicologia de les diferències individuals, la psicologia experimental, i la psicologia del desenvolupament, aquesta obra sintetitza gairebé dos segles de recerca sobre la intel·ligència i la seva avaluació, i pretén ser una referència obligada per a totes les persones interessades en el tema. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    21/11/2022
  • Anatomía de la destructividad humana

    Fromm, Erich

    Madrid: Siglo XXI, [2022]

    Erich Fromm va tractar el problema de l'agressió humana des de totes les arestes per a detectar quines són les causes que originen aquesta genuïna destructivitat. 
    Basant-se en l'antropologia, la paleontologia, la psicologia i la història, i a través d'una sorprenent anàlisi del caràcter de Stalin, Hitler i Himmler, en aquest llibre estudia com els fracassos de la nostra capacitat per a estimar i raonar desencadenen un desig de control absolut sobre la vida o, davant la impossibilitat de domini, la total destrucció. 

    *Novetat a a Xarxa de Biblioteques Municipals
     

    21/11/2022
  • Autocompasión fiera :

    Neff, Kristin

    Barcelona : Paidós, junio de 2022

    Les dones disposen d’energia, valentia feroç per a protegir-se contra la injustícia i els abusos o per reclamar les seves necessitats. Forma part de la  seva pròpia natura. Al llarg de la vida han estat convençudes de no fer-la servir per no semblar massa enrabiades. 
    Amb aquest llibre, Kristin Neff, mostra com tenir un equilibri intern a totes aquelles dones que volen ser poderoses, valentes i tenir autocompassió per viure en plenitud amb elles mateixes i fer-ho amb benestar. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    21/11/2022
  • Hierba

    Gendry-Kim, Keum Suk

    Barcelona : Reservoir Books, febrero de 2022

    Durant la Segona Guerra Mundial es calcula que entre 50.000 i 400.000 nenes van ser obligades a treballar com a esclaves sexuals per l’Exèrcit Imperial Japonès, sota el nom de “dones de consol”.

    Hierba és la biografia gràfica de l’àvia Lee Ok-Sun, segrestada i portada a una “estació de confort” a Manxúria per a “servir” als soldats japonesos quan tenia 15 anys. El seu relat comença en tornar a Corea quan, a través de les entrevistes que l’autora li realitza, assistim al seu  esfereïdor testimoni de patiment i resistència però també a la seva increïble “voluntat i amor per la vida”, tal com explica Keum Suk a l’epíleg del llibre.

    Cal destacar el contrast entre l’expressivitat impactant dels rostres dels personatges mitjançant formes geomètriques que simbolitzen la deshumanització de les joves tractades com a mers subministres militars i aquelles vinyetes on el paisatge es converteix en contemplació i silenci per traslladar, amb màxima delicadesa, una història com la de l’Ok-Sun, que reconeix que mai ha tingut un moment feliç a la seva vida des de que va néixer.

    Recomanat per Mònica Rodríguez. Bib. Jaume Perich i Escala. Premià de Dalt

    22/11/2022
  • Córrer sense por

    Catozzella, Giuseppe

    Carcaixent : Sembra, 2014

    La Samia Yusuf Omar va saltar a la fama com a corredora olímpica als Jocs de Pequín 2008, representant el seu país, Somàlia. Tot i arribar l’última a la cursa dels 200 metres, la seva tenacitat, energia i un somriure enlluernador la van convertir en una icona per a totes les dones del seu país, ella volia córrer en llibertat, va ser una llum, una esperança per tota la gent que té el somni d’una vida millor lluny de guerres, pobresa i fam.

    Aquesta és una història real novel·lada que es basa en multitud d’entrevistes a gent que la va conèixer i d’un diari escrit per la mateixa Samia a través de la xarxa social Facebook al qual l’autor va tenir accés.

    La novel·la ens relata tot el que va lluitar per aconseguir el seu somni, amb imatges que et queden per sempre: una Samia valenta i decidida corrent amb burca per carrers deserts de matinada, en estadis devastats, solitària per força, jugant-s’hi literalment la vida. A la seva ciutat, Mogadiscio, hi ha desplegada l’organització terrorista Al-Shabab, gihadistes que tenen sotmesa la població civil a una repressió brutal, de manera que trobar una dona corrent per els carrers pot significar la mort.

    La il·lusió que transmet per coses senzilles que per a ella són tot un món, com aconseguir unes noves vambes o un rellotge amb cronòmetre, o l’estada a l’hotel de Pequín on gaudeix de l’aigua calenta i es fica en una banyera per primera vegada a la seva  vida, emociona i et fa valorar les petits detalls en els quals ja no ens fixem.

    Impressiona la confiança que la seva família, especialment el seu pare, li professa. Com l’encoratja a aconseguir els seus objectius, tot i tenir-ho gairebé tot en contra.

    El llibre s’enfosqueix quan la Samia decideix abandonar el seu país i fer tot el periple per arribar a Europa, divuit mesos de penalitats, travessant Etiòpia, el Sudan i Líbia, en unes condicions terrorífiques, precàries i perilloses. Aquesta part del llibre és d’una extrema duresa.

    El desenllaç és desolador, tristíssim i et desesperança... no pot ser d’una altra manera, és el que va passar i això no es pot canviar.

    Córrer sense por emociona i commociona, et fa obrir els ulls, enfrontar-te amb una realitat que es dona cada dia al Mediterrani, on milers de persones es juguen la vida per arribar a una Europa que no els vol. Llegint la novel·la, et poses a la seva pell... i voldries que tot fos diferent, no donar-los l’esquena, no fer veure que no ho saps. Les vides de les persones que moren al Mediterrani  compten: tenien il·lusions, esperances, somnis que queden per sempre més oblidats al fons del mar.

    “Vaig córrer la segona meitat de la pista tota sola. Però en aquells últims cinquanta metres va passar una cosa inesperada. Una part del públic es va posar dreta i va començar a picar de mans. Alhora. M’esperonaven, cridaven el meu nom, animaven. Com el dia de la meva primera victòria a l’estadi Cons. Només que aquesta vegada el soroll era eixordador. Hauria preferit que no ho fessin. Que no s’adonessin que era tan inferior.”

    Giusepe Catozzella (Milà, 1976) és llicenciat en filosofia i periodista i ha publicat novel·les d’investigació sobre temes controvertits com el tràfic d’òrgans humans o la màfia calabresa; un escriptor valent i compromès que ens escriu la història d’aquesta petita lluitadora d’una manera espectacular, fent servir la primera persona, com si la mateixa protagonista ens ho estigués relatant. Això fa que el relat tingui una potència aclaparadora. Gràcies a ell la història  de la Samia no caurà en l’oblit. Ha estat traduïda a més de deu llengües.

    Recomanat per Montse Cutrina de Biblioteca l’Ateneu Les Bases

    21/11/2022
  • Ginger :

    Pons de Vall, Oriol

    [Barcelona?] : Alter Video, [2022]

    Oriol Pons de Vall “Ginger” i Enric Cervera presenten el llibre-disc “GINGER”.
    Col·laboradors, junt amb l’Oriol Perucho, en la formació de grups com Perucho’s, Tropopausa, Al Kufah, Les Anciens i altres manifestacions de la música d’avantguarda a Barcelona entre els anys 70 i avui en dia.
    El present llibre-disc, d’edició limitada de 200 exemplars, contè dos Cd’s, de fet dues parts amb els títols “Persona” i “Mundana”, 34 il·lustracions i 32 poemes, reflexant la darrera proposta d’aquests dos creadors.
    A partir dels temes i poemes aportats per l’Oriol, l’Enric construeix un relat sonor i gràfic, que ens porta a traves de les tendències que ambdós han estat transitant aquests darrers anys.
    Oriol “Ginger” Pons de Vall ens comenta: “De nit és, quan han pres vida la majoria d’aquestes músiques i escrits, domesticats per la feina de l’Enric, que va ser l’instigador i ha estat el responsable d’ aquest treball que ara presentem. Sense ell, la seva tria, les seves il·lustracions i el seu criteri, res hauria estat igual.”

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    23/11/2022
  • Vulture prince

    Aftab, Arooj

    Hilversum, Netherlands : Verve Records, [2022]

    'Vulture Prince' de la compositora pakistanesa resident a Brooklin, Arooj Aftab, tracta la mort des d'un lloc de serenitat, meditació i fins i tot acceptació, però sense deixar de bolcar a les seves cançons unes emocions transcendentals i universals. Davant la circumstància d'haver de completar un disc durant el procés de dol per la mort del seu germà, Arooj es va recolzar en la tradició. Les cançons de 'Vulture Prince' s'inspiren en la música clàssica industania i contemporània, en el jazz i en el folk quant a arranjaments, incorporant de manera prominent arpes, violins, guitarres acústiques, violoncels o vents metall, entre d'altres; i en allò líric es nodreixen de la poesia urdú, en concret del gazal, per exemple a 'Mohabbat', una de les pistes destacades per la profunda serenitat que evoca («la tristesa d'això és la tristesa de tot el món», diu la lletra). Les cançons no busquen mai el ganxo fàcil sinó que es perden i aprofundeixen en la màgia de la música, i Arooj i la seva banda de músics toquen com si la nit anés de durar per tota l'eternitat.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    23/11/2022
  • Mr. Morale & The Big Steppers

    Lamar, Kendrick

    Santa Monica, CA : Interscope Records, [2022]

    Kendrick Lamar és una de les figures més notòries del panorama hip hop del segle XXI, per a molts el millor raper d'aquest segle, un artista que va més enllà de la música, una autoritat dins aquest món, l'únic raper del món estat capaç de guanyar un premi Pulitzer, un artista gairebé cinematogràfic. Aquest àlbum tracta de diversos temes, incloent punts de vista socials i polítics, ple de crítica social. Cada cançó té una història, ja sigui des de la perspectiva de Kendrick Lamar o un dels seus alter ego. Un disc que necessita moltes escoltes per ser comprès i poder-lo gaudir. Possiblement estiguem davant d'un dels àlbums de l'any.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    23/11/2022
  • Ghost song

    MacLorin Salvant, Cécile

    New York : Nonesuch Records, [2022]

    Nonesuch Records llança Ghost Song, el debut de la cantant i compositora Cécile McLorin Salvant. Ghost Song inclou una barreja diversa de set originals i cinc interpretacions sobre temes de fantasmes, nostàlgia i anhel. Cécile McLorin Salvant, becària MacArthur 2020 i guanyadora de tres premis Grammy, és una cantant i compositora que aporta una perspectiva històrica, un renovat sentit del drama i una comprensió musical il·luminada tant als estàndards del jazz com a les seves pròpies composicions originals.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    23/11/2022
  • El Economista callejero :

    Kaiser, Axel

    Barcelona : Ediciones Deusto, mayo de 2022

    L’economia que és una matèria que condiciona les nostres vida, és encara un matèria de la qual la societat no en coneixements en profunditat. En aquest context, es poden escoltar i justificar algunes opinions i dades incertes. L’autor reclama economistes de carrer, persones que expliquen clarament com funciona l’estat, la gestió pública i l’economia en general.  

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    22/11/2022
  • Atrapats a la feina :

    Horgan, Amelia

    Manresa: Tigre de Paper, juny de 2022

    La feina, la jornada laboral ens organitza la vida. Llavors, per què destinem tan poc temps a pensar quin paper volem que tingui el treball a la nostra vida?  Com si no hi hagués altra manera de viure que dedicar-li tota la nostra energia, temps i salut? I sobretot, com ha aconseguit el capitalisme que ho visquem amb tanta naturalitat?
    Amelia Horgan ens ajuda a obrir escletxes d'esperança per capgirar aquest escenari. Des d’estratègies quotidianes de resistència als abusos de la patronal fins a propostes d’organització col·lectiva. 
    Es un assaig fresc i àgil que ens farà veure el treball des d'una nova perspectiva, ens ajudarà a descarregar el pes de la responsabilitat, empoderar-nos per deixar de fer hores extra o deixar de suportar algunes tonteries dels caps. En definitiva, ens ajuda a imaginar un món on treballar no sigui un calvari quotidià i dibuixa les alternatives per les quals val la pena lluitar.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    27/03/2023
  • Cómo entender y utilizar los mercados financieros

    Alfaro Drake, Tomás

    Madrid (España) : McGraw Hill, [2022]

    Tomás Alfaro, professor de Direcció Financera i Direcció Comercial, explica amb claredat, precisió i de manera divulgativa els principis que regeixen les finances. També fa un recorregut sistemàtic de tots els conceptes fonamentals del món financer de que ajudarà a refrescar les idees a aquelles persones que ja tenien coneixements previs. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    16/11/2022
  • Sisi :

    Marras, Giorgia

    Barcelona : Sapristi, febrero 2020

    Una bona forma d’apropar-se a la vida real d’Elisabet de Baviera (1837-1898) des que coneix el seu cosí l’emperador Francesc Josep I d’Àustria i s’hi casa, fins a la seva mort el 10 de setembre de 1898 a Ginebra, a mans de l’anarquista italià Luigi Lucheni. I amb vida real no em refereixo a la seva condició d’emperadriu d’Àustria i reina d’Hongria, sinó a la seva autèntica existència.

    Giorgia Marras (Génova, 1988) s’interessa per ella arran d’un documental televisiu que la presenta diferent de com l’havia imaginada. Marras recopila informació sobre Elisabet i el seu entorn i elabora un retrat gràfic molt ajustat a la veritable Sisi (amb una sola s).

    Ofegada en una cort hostil, va viatjar per tota Europa cercant llibertat. Va treballar amb intensitat cos i ment. Obsedida pel seu físic, literalment va patir maldecaps per mantenir una llarguíssima cabellera i va refusar retratar-se passats els trenta-cinc. Es va enamorar d’Hongria i dels hongaresos, que l’adoraren. Va viure la mort de dos dels seus quatre fills.

    Rebel, controvertida, incompresa, fràgil i forta alhora. Així la dibuixa l’autora en aquesta biografia gràfica. Amb un estil dolç explica una història dura. Abunda el retrat íntim en plans curts mentre que dosifica les escenes de paisatges i les grans perspectives. I tot en color sépia, fugint de les coloraines de les pel·lícules que el director Ernst Marischka li dedicà i molt més acord a com la presenta Luchino Visconti a “Ludwig” (1973).

    Si us atreu el personatge, si us interessa l’obra gràfica, no ho dubteu: sí, sí que us agradarà aquesta biografia il·lustrada.

     

    Més informació:

    Recomanat per Maria Àngels Fernández Tortadés. Bib. Pare Miquel. Esplugues de Llobregat

    15/11/2022
  • El Anónimo

    Preston, Natasha

    Barcelona : Cross Books, 2019

    Si vols començar a endinsar-te als llibres de misteri, no se'ns acudeix un millor que aquest: L'Anònim, de Natasha Preston.

    Lylah és una jove universitària que viu amb els seus amics a prop de la universitat. Un dia, reben un anònim que amenaça a un d'ells. L'error és pensar que es tracta d'una broma... Ja que el seu amic desapareix i apareix... assassinat!

    És així com comencen una sèrie de crims acompanyats de notes anònimes. L'assassí els coneix, es passeja entre ells, podria ser un d’ells... Ningú està fora de perill!

    Una història addictiva i lleugera que no podràs deixar de llegir, et mantindrà alerta fins al final i et farà sospitar absolutament de tots els personatges. Una novel·la a la qual trobaràs intriga, suspens, assassinats, gelosia, desconfiança, atracció, terror... Ho té tot!

    I si et quedes amb ganes de més, pots trobar més llibres de l'autora a les nostres Biblioteques.

     

    Més informació:

    Recomanat per Bib. La Florida. L'Hospitalet de Llobregat.

    29/11/2022
  • El Silenci dels arbres

    Màrquez, Eduard

    Barcelona : Edicions 62, 2011

    Colpeix l’actualitat d’aquesta novel·la d’Eduard Márquez, "El silenci dels arbres", publicada el 2003 i reeditada aquest 2022, que tracta sobre una ciutat assetjada per la guerra.

    L’obra narra com el violinista Andreas Hymer arriba com a convidat a fer un concert a la seva ciutat natal, que es troba sota setge. Allí cerca a la seva antiga pianista i amant, l’Amela Jensen, i coneixarà al lutier Ernest Bolsi, que fa de guia i explica històries en un museu de música buit on es refugien els visitants per escoltar-lo i allunyar-se de la por. L’Ernest el guiarà a través de la misteriosa història de la desaparició i mort de la seva mare, la violinista Sophie Kesner, quan ell era petit. Aquesta intriga s’intercala amb les cartes que escriuen els visitants del museu on narren la seva lluita quotidiana per sobreviure a la guerra.

    Malgrat la cruesa de la guerra, és una novel·la deliciosa en la qual la força de la música, de la imaginació i l’evocació de la bellesa de la natura s’uneixen a la voluntat dels personatges per vèncer l’horror i la destrucció que comporta la guerra i fer que la vida en resulti vencedora, malgrat tot.

    Amb aquesta obra, Eduard Márquez (Barcelona, 1960), va quedar finalista en els Premis Llibreter de narrativa. El 2007 l’autor va guanyar el Premi de la Crítica de narrativa catalana amb la novel·la "La decisió de Brandes".

    El silenci dels arbres és una novel·la molt commovedora i molt lírica. Molt recomanable en el moment actual.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Plaça d'Europa. L'Hospitalet de Llobregat

    15/11/2022
  • Les Altres mares

    Aguilar, Laia

    Barcelona : Columna, març del 2022

    Les altres mares és la història de tres dones i tres maternitats.  
    L'Emma que està embarassada de vuit mesos i perd el seu fill de manera sobtada quan ja ho tenia tot a punt per al naixement.

    La Jhanet que viu a Bolívia amb l'àvia i amb quinze anys arriba a Europa per viure amb una mare que no coneix i que es dedica a cuidar els fills d'una família rica.
    I la tercera història és la de la Natalka que viu a Ucraïna amb un home violent que pràcticament l'obliga a fer de ventre de lloguer tot i que ella no hi estigui d'acord.
    Són tres històries de mares pobres i gent rica que tracta aspectes com les mares de lloguer a Ucraïna, tema que està d’actualitat tot i que l’autora diu que havia començat a escriure aquest llibre ja fa uns anys. 

    El relat de tres vides dures  que poden recordar en alguns aspectes les del llibre de La trena de la Laetitia Colombani. Tres històries de dones amb un nexe final, tot i que les unes no tenen res a veure amb les altres.

    Les altres mares de la Laia Aguilar és  una novel·la enlluernadora de mares no convencionals i incompreses que malgrat tot no perdren l'esperança. I ens mostra també una visió de la maternitat allunyada de la que moltes vegades ens volen fer creure.

     

    Més informació:

    Recomanat per Bib. La Ginesta. Begues

    15/11/2022
  • Gentlemind

    Díaz Canales, Juan

    Barcelona : Norma Editorial, abril de 2022

    Si ho resumíssim com trenta anys d’història d’una revista nord-americana (1945-1975), seria un encert. Tanmateix, no hi cabria la complexitat de la història que Díaz Canales i Valero han traçat, ni les arestes, ondulacions, plecs i amagatalls del guió, ni la vibració dels personatges. 150 pàgines fàcils de llegir i agradables de veure, però on cada diàleg t’evoca alguna sèrie, pel·lícula, llibre, quadre o tira humorística i porta la història més enllà.

    Menció a part és el treball gràfic d’Antonio Lapone, adaptant la forma, el traç i el color a l’estètica de cada moment des dels anys 30 als 70. L’evolució és tan subtil que no genera estranyesa, sinó que acompanya harmònicament la història.

    Un còmic que no podem deixar de llegir i rellegir.

     

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Central. Cornellà de Llobregat

    23/11/2022
  • La Guerra más larga de la historia :

    Venegas, Lola

    Barcelona : Espasa, [2019]

    Lola Venegas és llicenciada en periodisme i filologia hispànica, amb una àmplia trajectòria com a col·laboradora i redactora en diversos mitjans de premsa, així com a directora de publicacions periòdiques sobre dones i desenvolupament, entre altres temes.

     

     

     

    Aquest llibre es mou entre el reportatge periodístic i l’assaig divulgatiu, per a documentar diferents tipus de violència vers les dones, des de la física i sexual, passant l’estructural i cultural.

     

    La negació o infravaloració d’aquesta violència, esdevé així agosarat i irresponsable. I ho és per la magnitud de la qüestió; una magnitud que testimonien la història, la premsa, les dades estadístiques, les cròniques negres, el cinema, la literatura, la moda o la publicitat. Així doncs, el llibre permet sacsejar algunes consciències i formular preguntes. I és que, en paraules del metge Miguel Lorente, la violència no té gènere però el gènere sí té violència.

     

     

    Recomanat per Eva Rodríguez Veiga. Bib. Miquel Martí i Pol. Sant Joan Despí.

    22/11/2022
  • Assaig sobre la ceguesa

    Saramago, José,

    Barcelona : Edicions 62, 2010

    Recuperem la lectura d'Assaig sobre la ceguesa, la novel·la de José Saramago, arran de l’adaptació teatral que va passar pel Teatre Nacional de Catalunya durant el mes d’octubre de 2022 i de la celebració del centenari del naixement del seu autor, Premi Nobel de Literatura l’any 1998.

    L’obra de Saramago, publicada l’any 1995, és una de les més conegudes de l’autor juntament amb altres com “L’evangeli segons Jesucrist”. La novel·la havia estat adaptada per al cinema l’any 2008, amb el títol de "Blindness", i dirigida pel director brasiler Fernando Meirelles.

    L’Assaig és una distopia que planteja un món on tothom perd la vista de sobte, de manera progressiva, inesperada i inexplicable. En aquest escenari -on s’imposa la lluita per sobreviure dels més forts-, un petit grup de persones, entre les quals hi ha l’única dona vident, s’uneixen per col·laborar i no perdre el que queda de la humanitat.

    Saramago fa servir el relat com una metàfora per reflexionar sobre els mecanismes del poder i el control social en un entorn on les persones han perdut la capacitat de percebre la realitat tal com és.

    En aquest sentit, i com al·legoria, la novel·la ens fa pensar en un problema tan actual i real com és el del Canvi climàtic, i com els éssers humans estem ignorant cegament un problema tan dramàtic sobre el qual, si no actuem ràpidament, estem abocats a un futur incert per a tota la humanitat.

    Més informació:

    Recomanat per Eva Montiel . Bib. Central. Santa Coloma de Gramenet

    14/11/2022
  • El Meu Liceu abans del foc: crònica històrica d'una vivència personal (1985-1992)

    Busquets i Galera, Josep M.

    Barcelona : Viena Edicions, octubre del 2021

    Josep Maria Busquets (Manresa, 1934), industrial tèxtil i promotor cultural, qui fou l’administrador general del Consorci del Gran Teatre del Liceu durant el període 1985 – 1992, signa aquesta crònica sobre un dels equipaments culturals centrals de la nostra geografia que enguany celebra el 175è aniversari de la seva creació.

    Estructurat com una òpera romàntica a l’estil de Lohengrin del mestre Wagner, El Meu Liceu està estructurat en tres actes i diversos visos, sota els quals se’ns presenta un recorregut per la història del Liceu des dels seus orígens fins a la seva remodelació provocada pels diversos incendis ocorreguts i, tanmateix, per les dependències interiors del mateix teatre. Un itinerari que ens ajuda, no només a comprendre el funcionament d’un dels grans teatres operístics europeus, sinó també algunes de les seves anècdotes al llarg del seu funcionament. D’aquesta manera,  podem destacar els orígens del Liceu a l’antic convent de Montsió el 1838, l’impuls de la societat civil catalana per edificar un teatre operístic de qualitat seguint el model de les grans capitals europees, artífex de què avui en dia és l’edifici del Liceu que coneixem, o l’entrada de les administracions públiques en la gestió, aspecte que va democratitzar l’ús del teatre a les classes populars.

    Un trajecte històric i educatiu, on es descriuen els col·lectius que formen part del Gran Teatre del Liceu, des de personal tècnic a artístic, les diverses sales i la seva transformació, com el famós Saló dels Miralls, el qual ha passat de ser un espai restringit a esdevenir un lloc de descans i trobada per a tothom o la Sala Mestre Cabanes en honor a Josep Mestres Cabanes, pintor i escenògraf del Liceu.

    Finalment, en aquesta crònica també se’ns exposa alguns dels episodis més tràgics del teatre, com l’atemptat anarquista produït l’any 1893, o els incendis dels anys 1861, o el més recent, 1994, que va originar la gran remodelació de l’equipament fins a convertir-se en un referent simfònic i cultural on han passat grans noms de la lírica mundial, des de Luciano Pavarotti o Montserrat Caballé, o grans projectes de ciutat, com l’òpera comunitària amb veïns i veïnes del barri del Raval, La gata perduda, un èxit rotund d’aquesta temporada.

    Més informació:

    Recomanat per Marta Aliberch Sànchez. Bib. Sibil·la Durfort. Collbató.

    05/04/2023
  • Els Ulls del germà etern

    Zweig, Stefan

    Barcelona : Quaderns Crema, 2002

    Aquest és un llibre que no deixa indiferent, és una història en forma de llegenda que ens atrapa a partir de la primera pàgina."Els ulls del germà etern" fou un èxit extraordinari des de la seva primera edició el 1922.

    L'autor, Stefan Zweig, novel·lista i poeta, va nèixer a Viena el 28 de novembre de 1881 dins d' una família benestant cosa que li va permetre realitzar els estudis de Filosofia. El seu contacte amb la cultura budista després d'un viatge a l'Índia el 1908, el van impactar de tal manera que es plasmarà en la seva obra portant-lo a escriure històries com aquesta des de la visió d'una cultura i món molt diferents del que podem trobar a l'Europa de la seva època. Stefan Zweig fou un gran pacifista que va viure les dues grans guerres europees del sXX i aquesta actitud vers la guerra la trobem a tota la seva obra.

    Aquest llibre és la història d'en Virata, un noble i fidel servidor que fa de la cerca de la justícia i la pau la missió, l'objectiu de la seva vida. Virata lluita per fer el bé, lluita per no ferir. Una història que parla de l'impacte que tenen totes les nostres accions o no accions, per petites o grans que siguin sobre la vida dels altres independentment de la nostra bona intenció.

    És una història que qüestiona la llibertat individual de les persones. És un relat que exposa el debat sobre l'amic i l'enemic, sobre aquell que és bo i aquell que és dolent.

    Stefan Zweig com a lector fugia sempre de les lectures sobrecarregades i amb descripcions supèrflues per això en la seva obra i aquí es pot comprovar plenament, les paraules estan ben triades després d'un procès de condensació per treure tot allò que hi és de més, procés que fa augmentar el dramatisme narratiu i el ritme de la lectura.

    "Els ulls del germà etern" és un llibre que sempre ens vindrà de gust rellegir-lo. 

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Guillem de Berguedà. Puig-reig.

    22/02/2023
  • El Vientre del mar

    [Madrid] : Resen, [2021]

    Principis del segle XIX. Costa de l’Àfrica Occidental. L’armada francesa Alliance, també coneguda com La Méduse, naufraga. Una balsa de fusta amb 147 persones marxa a la deriva.
    Aquest fet històric va ser reflectit pel pintor J.L.T. Géricault en el quadre Le radeau de la Méduse (1818-19), icona del romanticisme francès; i per l’escriptor Alessandro Baricco, l’any 1993, en el llibre Oceano mare. L’any 2021, el director Agustí Villaronga estrena El ventre del mar, pensada en un primer moment com a obra de teatre, però finalment filmada per a la gran pantalla, com a obra experimental, en blanc i negre, fusionant els llenguatges teatral i cinematogràfic. 
    La pel·lícula tracta el naufragi, real i metafòric, la tragèdia no camuflada, i el desig d’un món millor, com a elements atemporals i universals.

    El ventre del mar va rebre la Biznaga de Oro del Festival de Màlaga, 24a edició, i cinc premis més: Millor Direcció, Millor Actor (per a Roger Casamajor), Millor Música, Millor Fotografia i Millor Guió.

     

    Més informació:

    Recomanat per Yolanda Zamora. Bib. Ramon Fernàndez Jurado. Castelldefels

    31/08/2023
  • Cómo ser feliz

    Davis, Eleanor

    Bilbao : Astiberri, enero de 2022

    Tenyits de ciència-ficció i fantasia, els relats gràfics reunits en aquest volum estan ancorats en la vida contemporània: gerents que parteixen a la recerca del paradís; dues germanes, vestides amb els seus vestits mediambientals antitòxics, que s'acomiaden del seu pare moribund, o persones que intenten omplir els seus buits interiors amb bebès, ioga i pa sense gluten.   

    “Cómo ser feliz" és un recull d'històries curtes, on Astiberri ens descobreix els primers treballs d'Eleanor Davis en forma d'antologia, en les quals l'autora reflexiona sobre temes molt variats. A més de ciència-ficció, trobareu emocions, relacions personals i també fantasia. I cadascuna d'elles tractada amb un estil gràfic diferent (és increïble la varietat i qualitat del dibuix), magistralment executat per la gran Eleanor Davis.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Tecla Sala. L'Hospitalet de Llobregat.  

    29/11/2022
  • Un Tributo a la tierra

    Sacco, Joe

    Barcelona : Reservoir Books, octubre de 2020

    Joe Sacco ho ha tornat a fer. Aquest cop sobre el Territori del Nord-oest, la tercera regió més extensa del Canadà i la tercera amb menys població, formada per grans extensions territorials deshabitades, una pobra xarxa de comunicació terrestre i una font suculenta de recursos naturals (gas, petroli i minerals). 

    Joe Sacco ha tornat a fer un apassionat treball periodístic sobre una part desconeguda i remota del Canadà, assolada per l’atur, l’alcoholisme, la violència intrafamiliar, la desesperança i l’autodestrucció. A través d’entrevistes i un relat coral anem coneixent la història de la relació entre els denes (els habitants originaris) i l’Estat canadenc, però també la relació de la cultura amb el territori i la de l’esperança amb l’autoestima.

     

    Més informació:

    Recomanat per David García. Bib. Clara Campoamor. Cornellà de Llobregat

    10/11/2022
  • El Sol

    Maekawa, Tomohiro

    Gijón : Satori, noviembre 2021

    En un futur pròxim, la humanitat ha trobat un antídot contra un virus mortífer – l’obra és de 2011!- que ha soscavat els fonaments de la societat. Hi ha hagut, però, una conseqüència imprevista: els immunitzats per via natural o gràcies a la vacuna han augmentat les capacitats físiques i intel·lectuals molt per sobre de la mitjana d’aquells que no han patit el procés, els ara anomenats antics o curiós.

    Els nous humans, més freds i racionals, que no envelleixen ni emmalalteixen i que tenen una major orientació a l’harmonia social tenen dues limitacions importants. La primera és que no toleren els raigs ultraviolats, és a dir, no poden exposar-se al sol. I la segona, tenen problemes per reproduir-se. Són aquests humans nocturns, els nox, una evolució o un cul-de-sac en l’evolució humana?

    L’obra de Tomohiro va una passa més enllà en el tema de l’especulació sociocientífica sobre una humanitat dividida en subespècies que han de conviure. Els nox i els curios, en aquest sentit, segueixen la tradició dels elois i els morlocks d’H.G. Wells (La màquina del temps, 1895) o la societat fordiana feliç i els salvatges d’Aldous Huxley (Un món feliç, 1932). La contradicció entre els valors i les característiques dels dos grups, és el motor de la història, que es concreta en els espais de frontera, en aquest cas fins i tot física.

    Aquesta contradicció és explotada amb mestria per Maekawa perquè la duu a la petita escala dels personatges, la vida dels quals respon d’una manera o una altra a aquesta divisió i a les preguntes que els hi genera, a les situacions a les quals han de fer front i a les relacions humanes que es desenvolupen.

    Teatre japonès de ciència-ficció. Així d’entrada pot sonar dur, però us encoratgem a endinsar-vos en un la seva lectura que, d’altra banda, és àgil i està farcida de valors i espiritualitat oriental, aire fresc per al lector occidental. Tot rematada amb un final realment espectacular.  

    Tomohuro Maekawa és dramaturg, guionista i director d’escena, fundador de la Companyia de teatre Ikiume (que es pot traduir per una cosa semblant a “enterrat en vida”). La ciència-ficció i els elements sobrenaturals són els seus temes més habituals, així, a més de Sol (2011), ha escrit Strolling Invader (2005), The Obelisk of the Beast (2013) o Time for Lost Childen (2020), entre d’altres.

    Més informació:

    Recomanat per Raquel Segura. Bib. Josep Janés. L'Hospitalet de Llobregat

    21/03/2023
  • La Inquilina de Wildfell Hall

    Brontë, Anne,

    Barcelona : Alba, 2017

    Hellen Graham és una dona forta, amb les idees clares i independent, que no està disposada a suportar un marit maltractador, alcohòlic, ludòpata i infidel, ni a permetre cap atemptat contra la seva vida i dignitat. Hellen Graham és la protagonista de La inquilina de Wildfell Hall, una novel·la escrita per Anne Brönte (Regne Unit, 1820-1847) i publicada el 1848, sota el pseudònim (ni masculí ni femení) d’Acton Bell.

    Durant molts anys, aquesta novel·la va viure a l’ombra de les grans obres de les altres germanes Brönte, Jane Eyre  —de Charlotte Brönte— i Cumbres Borrascosas —d’Emily Brönte. Ara, però, el text es reivindica com un clàssic de la literatura anglesa.

    Tant en la seva primera novel·la Agnes Grey, com en la que ara us recomanem, la petita de les germanes Brönte denuncia la crua realitat d’unes dones victorianes oprimides pels homes, la religió i la moralitat; sense capacitat per prendre decisions, tenir propietats ni independència econòmica i exposades, massa sovint, a la violència masclista.

    Un al·legat feminista abans del feminisme.

    Recomanat per Vanessa Rodríguez. Bib. Josep Soler Vidal. Gavà.

    22/11/2022
  • ¿Cerró usted las piernas? :

    Márquez, Rosa

    Barcelona : Plan B, febrero de 2021

    És simptomàtic de com el problema  de la violència envers les dones sempre ha estat enfocat en la víctima i mai en l’agressor. Aquesta detestable pregunta la va fer una jutgessa a una dona víctima de violació. descarregant així tota la responsabilitat del crim a la víctima i deixant entendre que si va passar el que va passar a aquesta dona és només perquè ella n’ha sigut la responsable. Aquesta manera de pensar té un nom i es diu CULTURA DE LA VIOLACIÓ. Quan parlem de cultura de la violació ens referim a aquella actitud de tolerància i fins i tot de complicitat que la nostra societat té quan es parla d’agressions sexuals. Entre les pagines d’aquest llibre trobareu una llarga explicació de les formes en que aquesta manera de pensar entra al nostre imaginari col·lectiu i de com actua. Un exemple clar és el fet que quan parlem d’un violador sempre pensem a un monstre, un salvatge, una persona que no se sap controlar o que viu al marge de la societat. Tot això és mentida; és una manera de deresponsabilitzar l’agressor dels seus actes i així tractar el problema com a un cas patològic i no estructural. A la nostra cultura, diuen les autores d’aquest llibre, sempre s’ha unit el sexe a la violència i s’ha presentat com una cosa fins i tot desitjable. Només basta amb fer una volta per les principals sales de museus d’art d’Europa i trobarem escenes de violència sexuals de la mitologia grega i romana maquillades d’escenes d’amor (Danae i la pluja d’or, un quadre de Tiziano, el Rapte de les Sabines de Rubens, etc..) Des de les sales  dels museus on les dones no entren a menys que no vagin despullades als bikinis amb farcit per nenes que al 2014 Carrefur va haver de retirar de les botigues Rosa Mérquez i Marta Jaenes analitzen el tractament de la violència per part de la societat, els medis de comunicació, i la justícia. Recomanem la lectura d’aquest llibre com a necessària i fonamental per veure més enllà del que veiem (sabies que Cinquanta ombres de Grey no és un llibre sobre alliberament sexual femenina sinó una versió moderna de la Ventafoc? ), reconèixer la violència quan la veiem i començar a dir prou.

    Rosa Márquez (Madrid, 1978)

    Coodirectora del documental sobre feminisme a Espanya “Que coño està pasando?” de Netflix del 2019, és llicenciada en Comunicació Audiovisual por la Complutense de Madrid. Ha escrit i dirigit cinc cortometratjes premiats en diferents festivals i ha publicat relats en la antologia Incomodos (2016) i Cuando fuimos malos (2018)

    Marta Jaenes (Madrid, 1983)

    Periodista especialitzada en igualtat de gènere des de el 2012 treballa com a reportera en LaSetxa Noticias. A més del documental sobre feminisme a España “Que coño està pasando?” ha escrit i dirigit “Sentidos”, un documental rodat a Cuba.

    Recomanat per Giulia Bellisai. Bib. Ramon Bosh de Noya. Sant Sadurní d’Anoia

    21/11/2023
  • Montevideo

    Vila-Matas, Enrique

    Barcelona : Seix Barral, septiembre de 2022

    En ple període de transformació personal i literària, el narrador d'aquesta novel·la comença a observar senyals a les portes d'habitacions veïnes, símbols que comuniquen París amb Cascais, Montevideo, Reykjavík, Sant Gallen i Bogotà, i que van tornant sigil·losament en escriptura, al desig de transformar en làmines de vida certes experiències que, com a mínim, demanen a crits ser narrades.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    23/11/2022
  • L'Estiu que la mare va tenir els ulls verds

    Tibuleac, Tatiana

    Barcelona : Amsterdam, setembre del 2022

    Per superar el bloqueig artístic que l'impedeix pintar, aconsellat pel seu psiquiatra, l’Aleksy rememora l’època més feliç i devastadora de la seva vida: el darrer estiu que va passar amb la seva mare en un poble rural de França. Llavors l’Aleksy era un adolescent rosegat per la tristesa i el ressentiment: com superar la pèrdua de la seva germana? Com perdonar la mare que l’havia ignorat? Com fer front a la malaltia que ara la devorava? Feridorament bell, aquest és el relat de l’estiu en què mare i fill finalment abaixen les armes, esperonats per l’arribada de l’inevitable i la necessitat de reconciliar-se. Una història d’abast universal destinada a convertir-se en un clàssic de la literatura europea. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    23/11/2022
  • Personas decentes

    Padura, Leonardo

    Barcelona : Tusquets Editores, septiembre de 2022

    L'Havana, 2016. Un esdeveniment històric sacseja Cuba: la visita de Barack Obama en allò que s'ha anomenat el «Desgel cubà»-la primera visita oficial d'un president nord-americà des del 1928-, acompanyada d'esdeveniments com un concert dels Rolling Stones i una desfilada de Chanel, posen de cap per avall el ritme de la illa. Per això, quan un exdirigent del Govern cubà apareix assassinat al seu apartament, la policia, desbordada per la visita presidencial, recorre a Mario Conde perquè doni un cop de mà en la investigació. Conde descobrirà que el mort tenia molts enemics, ja que en el passat havia exercit de censor perquè els artistes no es desviessin de les consignes de la Revolució, i que havia estat un home dèspota i cruel que havia acabat amb la carrera de molts artistes que no havien volgut plegar-se a les extorsions. Quan uns dies després hi ha un segon cadàver assassinat amb el mateix mètode, Conde haurà de descobrir si les dues morts estan relacionades i què hi ha darrere d'aquests assassinats.

    A aquesta trama, s'hi suma una història que escriu el protagonista, situada un segle abans, quan l'Havana era la Niça del Carib i es vivia pensant en el canvi imminent que produiria el cometa Halley. Un cas d'assassinat de dues dones a l'Havana Vella destapa la lluita oberta entre un home poderós, Alberto Yarini, refinat i de bona família, capo dels negocis de joc i de prostitució, i el rival Lotot, francès, que li disputa la preeminència. El desenvolupament d'aquests fets històrics tindrà connexió amb la història del present d'una manera que ni el mateix Mario Conde sospita.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    23/11/2022
  • La Memòria més secreta dels homes

    Mbougar Sarr, Mohamed

    Barcelona : Mésllibres, setembre 2022

    L’any 2018, Diégane Latyr Faye, un jove escriptor senegalès, descobreix a París un llibre llegendari: El Laberint de l'inhumà, publicat el 1938. Ningú no sap què li va passar al seu autor, T. C. Elimane, a qui havien anomenat el «Rimbaud negre» després que la publicació del llibre provoqués un bon escàndol en la societat de l’època. Diégane queda fascinat i decideix buscar el rastre del misteriós autor. Durant la recerca viatjarà a diversos països, i també es veurà obligat a revisar algunes grans tragèdies de la història, com ara el colonialisme i l’Holocaust. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    23/11/2022
  • Un Héroe

    [Barcelona] : A Contracorriente Films, [2022]

     En Rahim està a la presó per un deute que no ha pogut retornar. Durant un permís de dos dies, tracta de convèncer al seu creditor perquè retiri la seva reclamació d'impagament d'una part del pagament. Però les coses no aniran com tenia previst.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    23/11/2022
  • La Diligencia

    [Barcelona] : A Contracorriente, [2022]

    Diferents personatges es reuneixen en una diligència per a un llarg i dur viatge, entre ells, un fora de la llei a la recerca de venjança, una prostituta a la qual han fet fora del poble, un jugador, un metge, la dona embarassada d'un militar, un xèrif... Les relacions entre un grup tan variat seran difícils i tibants. El moment de màxim perill serà quan enmig d'una planúria siguin atacats per una colla d'indis apatxes.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    23/11/2022
  • Belfast

    Madrid : Arvi Licensing S.L., [2022]

    En l'estiu de 1969, Buddy, un noi de nou anys, sap exactament qui és i quin és el seu lloc. És un nen de classe obrera, del nord de Belfast, que se sent feliç, estimat i segur. El seu món és un remolí de vida i diversió als carrers d'una comunitat que riu i roman unida. Una comunitat on tots els seus familiars viuen en el mateix carrer i on és impossible perdre's, perquè tothom a Belfast es coneix, o almenys això sembla. I, en cada minut de temps lliure que té, la foscor dels cinemes o el televisor projecten les pel·lícules i els programes estatunidencs, que són l'embriagadora divisa que fa viatjar la vida interior i els somnis de Buddy. Però, quan els anys seixanta toquen la seva fi, mentre l'home arriba a la mateixa lluna, un calorós mes d'agost converteix els somnis d'infància de Buddy en un malson. El descontentament social acumulat de sobte esclata en el propi carrer de Buddy i la situació s'intensifica ràpidament.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    23/11/2022
  • Curs de llengua catalana :

    Barcelona : Castellnou, juny 2022

    S'adreça als cursos de 45 hores. Contextualitza l'aprenentatge del català en situacions comunicatives bàsiques quotidianes, molt properes a l’alumnat d'avui dia, i presenta de forma clara i esquemàtica els sistema lingüístic del català. Conté àudios i transcripcions d'aquests àudios, així com activitats complementàries per a ús del docent.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    09/11/2022
  • El Nuevo libro de chino práctico.

    Cerro Peña, Nicole

    [Beijing] : Beijing Language and Culture University Press, 2022

    Segon volum del llibre d'exercicis de la tercera edició de New Practical Chinese Reader.

    Aquesta tercera edició ha estat dissenyada seguint dues pautes:

    1. Més fàcil estudiar
    2. Més còmode de fer servir per als professors
     
    La sèrie se centra en tots els aspectes de l'idioma: la gramàtica, el vocabulari, la pronunciació i els caràcters xinesos. El contingut està disposat de manera que l'aprenentatge és sistemàtic, progressiu i repetitiu.
     
    Els textos s'han reescrit bàsicament i s'han millorat les situacions. A més, s'han esforçat a intentar fer un llibre per a l'aprenentatge independent.
     
    En aquesta tercera edició també s'ha donat més èmfasi a les activitats de classe, és a dir, a l'aspecte comunicatiu. D'altra banda, l'aprenentatge s'ha introduït a través de la inferència de continguts, l'estudiant descobreix per si mateix els conceptes.
     
    Finalment, s'ha intensificat la part pràctica del llibre: els exercicis són molt més pertinents. A cada lliçó l'estudiant trobarà exercicis de pronunciació, conversa, escoltar i repetició, comprensió lectora, exercicis d'escriptura, etc. Finalment s'ha intensificat la part pràctica del llibre: els exercicis són molt més pertinents. En cada lliçó l'estudiant trobarà exercicis de pronunciació, conversa, escoltar i repetició, comprensió lectora, exercicis d'escriptura, etc.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    08/11/2022
  • Sociología de la empresa

    Santa Cruz Chao, José Manuel

    [Madrid] : Delta Publicaciones, [2020]

    Fer un cop d’ull a l’empresa des del punt de vista sociològic ens permet descobrir oportunitats i mancances de l’equip a nivell més personal i proper que no pas analitzar dades, estadístiques i beneficis. El factor social té un paper més important del que potser ens pensem.

    Tenim a les mans un llibre de José manuel Santa Cruz Chao, un tècnic urbanista titulat a la Universidad Politécnica de Madrid, doctorat al Istituto de Ciencias Sociales y Ambientales de la Universidad Complutense de Madrid. Ha sigut professor universitari impartint assignatures d’urbanisme i sociologia.

    Ens trobarem un capítol introductori sobre la sociologia , els orígens, els actes socials, el coneixement humà i la evolució de la teoria sociològica. Després entrant en matèria es contextualitza la sociologia dins de l’empresa, qui paper hi té, com a evolucionat al llarg del temps i cap a on va.

    Arribem a la conclusió que la sociologia es part fonamental de l’empresa que s’ha d’analitzar i treballar com tots el altres àmbits que formen part del dia a dia empresarial i és un dels llocs on més relacions socials tenim amb les persones, hem d’aprofitar aqueta lectura per a entendre millor les relacions humanes.

    Recomanat per Marta Maroñas. Bib. Can Mulà - Jordi Solé Tura. Mollet del Vallès.

    09/11/2022
  • Natasha

    Almandoz, Koldo

    Madrid, España : Nuevo Nueve, junio de 2022

     La Natasha té 18 anys. Acaba d'arribar a la ciutat per a estudiar en la universitat. Comença a viure en un pis que comparteix amb l'Elena i l'Ane. Lluny del poble i amb noves amigues, la Natasha descobreix una nova vida plena de reptes: la convivència al pis, els estudis, la feina a un bar, els banys a la platja nudista, les sortides nocturnes… Fins que un dia, tot fa un gir. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    23/11/2022
  • Robin y Batman

    Lemire, Jeff

    Barcelona : ECC, julio de 2022

    Dick Grayson té una vida nova. Ha presenciat l'assassinat dels seus pares i, ara, està a càrrec de Bruce Wayne. Però el milionari no és un home normal. És Batman, l'heroi de Gotham City, i Dick està cridat a convertir-se en el seu ajudant en la lluita contra el crim que assota la ciutat. El jove Robin començarà un viatge replet de personatges sinistres com Killer Croc, de prodigis com la Lliga de la Justícia i d'amics com Alfred Pennyworth o els futurs Joves Titans. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    07/11/2022
  • El Último Atlas

    Vehlmann, Fabien

    [Rasquera] : Ponent Mon, [2022]-

    Ismael Tayeb forma part d'una banda criminal. El seu cap li mana trobar una bateria nuclear. Per a això haurà de tornar a posar-se en marxa i robar l'Últim Atlas, un dels enormes robots francesos usats en construccions titàniques fins a mitjan anys 70, quan després d'un greu incident a Batna,  durant la guerra d'Algèria, van ser desmantellats, a excepció del George Sand. Al mateix temps, una ex reportera de guerra Françoise Halfort, s'enfronta al parc de Tassili a fenòmens sense precedents que trastornaran l'equilibri del món.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    07/11/2022
  • Dragman

    Appleby, Steven

    Barcelona : Editorial Finestres, juny de 2022

    A August Crimp li encanta portar roba de dona. Quan ho fa, vola. Sí, com un superheroi. En un Londres saturat de justiciers emmascarats, es converteix en Dragman. Per desgràcia renuncia a la seva vocació. Però la malversació de l'empresa Boira Negra i les accions d'un assassí de noies trans obliguen a Dragman a tornar al servei. I aquesta vegada, reprovat o no, haurà d'anar fins al final.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    07/11/2022
  • Bienvenidos a Metro-Centre

    Ballard, J. G.

    Barcelona : Minotauro, 2008

    Ballard proposa un escenari dominat per una onada neonazi al voltant de dos eixos centrals: el futbol i un centre comercial, situat a prop de l’aeroport de Heathrow.

    Richard Pearson s’instal·la en el pis heretat del seu pare, prop del centre comercial Metro-Centre. Descobrirà que la tendència de la població al consumisme i l’afició desmesura al futbol no corresponen a un moviment desordenat i espontani de la societat. L’última novel·la de l’autor, en anglès Kingdom come, és una crítica al consumisme salvatge, a la il·lusòria societat lliure on vivim, no com a persones, sinó com a consumidors. Un testimoni d’allò que vindrà o d’allò que ja està entre nosaltres. Llegiu, llegiu. Qualsevol semblança amb la realitat és pura coincidència. El regne que vindrà ja ha arribat.

    Mire a su alrededor, señor Pearson. Nos enfrentamos a un nuevo tipo de hombre y mujer: de mentalidad estrecha, pasivos, apretando en la mano las tarjetas de las tiendas. Creen todo lo que les dicen personas como usted o como yo. Quieren que los engañen, quieren que los lleven a comprar la última basura. Su educación proviene de los anuncios publicitarios de la televisión. Saben que las únicas cosas que tienen algo de valor son las que pueden meter en una bolsa. Ésta es una zona de peste, señor Pearson. Una peste llamada consumismo.

    Bienvendos a Metro-Centre

    17/11/2022
  • Barry Lyndon

    Thackeray, William Makepeace,

    Barcelona : Mondadori, 2010

    Raymond Barry ens resulta simpàtic des de la primera línia i no es pot evitar tenir certa empatia envers el personatge. El geni narratiu de Thackeray, un dels grans escriptors de la època victoriana i contemporani de Charles Dickens, es manifesta en el seu estil satíric i el seu humor irònic. L’autor es basa en la vida de l’aventurer Andrew Robin Stoney per descriure’ns, en primera persona, la biografia de Redmond Barry. El protagonista escriu les aventures viscudes des de la presó de Fleet, aproximadament des de 1745 fins al 1814. Hi ha certa influència d’El príncep de Maquiavel i de la novel·la picaresca del Segle d’Or espanyol. També hi ha present alguns elements de la vida de Thackeray ja que l’autor, com el protagonista, va dilapidar fortunes a través d’arriscades inversions financeres. Les reflexions del narrador són un bon exemple de la seva filosofia vital.

    El caràcter de Redmond Barry no és gaire comú en la literatura. Podria estar inclòs en la llista dels malvats tràgics, per la seva manca d’escrúpols a l’hora d’aconseguir la riquesa i el rang que creu que li corresponen. Un idiota que viu segons un codi d’honor propi sense remordiments però que reclama a la resta de la societat complir els deu manaments al peu de la lletra.  El seu caràcter arrogant, cregut i presumit no tenen límit i no dubta de reconèixer la seva manca de cultura i educació com un dels innumerables talents naturals que posseeix.

    El llibre va passar gairebé inadvertit pels seus coetanis, malgrat que Anthony Trollope, un dels escriptors més populars de l’època, en fa fer una crítica favorable. És famosa l’adaptació cinematogràfica que Stanley Kubrick va fer l’any 1975.  Va pel·lícula va recuperar una novel·la i un autor que mereixen ser reconeguts i encimbellats al pòdium de la literatura.

     

    17/11/2022
  • Parte de lesiones

    Velasco, María

    Segovia : Ediciones la Uña Rota, abril de 2022

    Segons les mateixes paraules de l'autora, "Parte de lesiones" reuneix "signes, símptomes, trastorns, síndromes i patologies de la dramatúrgia (i del seu entorn)". Un llibre dur, dens i intel·ligent que agrupa cinc ficcions teatrals de Maria Velasco (Burgos, 1984), totes elles estrenades entre 2014 i 2021, i un apèndix amb tres textos breus.

    Les obres es relacionen entre si com diferents mons que ballen entre el fet narratiu i dramàtic, a vegades amb humor i amb moments de reflexió i de ràbia. Les obres de l'autora versen sobre temes que travessen a tothom com la família, la tradició, el duel, els diners, la intimitat, l'autocensura o el colonialisme en les relacions sentimentals. Temes que, malgrat això, Maria Velasco els inunda de la seva pròpia experiència, de risc artístic i personal com petites lesions al cos i a l'ànima. Teatre de poètica hiperrealista amb un peu en l'art i un altre en l'activisme polític i social.

    La primera de les obres, "Escenas de caza" és una peça de teatre, dansa i supervivència. Els rumors sobre la sexualitat d'un dels protagonistes el converteixen en la víctima perfecta per un poble disposat a la humiliació més brutal contra qui no segueixi les normes establertes. La crueltat dels habitants d'aquesta localitat es torna en una autèntica caça a l'home. Encara amb el patiment de la primera obra, el segon text "La espuma de los días", basada en l'obra de Boris Vian, ens endinsa en una romàntica història d'amor a París i a la mort de la història per les conseqüències de la crisi social i econòmica de la ciutat. El tercer títol de l'obra "Líbrate de las cosas hermosas que te deseo", l'autora ens endinsa en un viatge emocional i reflexiu cap al sud de la personalitat, reflexionant sobre què succeeix quan una dona blanca s'enamora d'un home negre i sobre quines fronteres cal travessar de manera individual i familiar.
    A través d'una història dramàtica que il·lustra una crisi emocional i un trastorn ansiós depressiu, María Velasco presenta l'obra "La soledad del paseador de perros", una proposta gens convencional ni complaent, plena de riscos i solitud. L'últim dels textos és "Talaré a los hombres sobre la faz de la tierra". Una obra que relaciona la violència emocional y sexual amb la violència sobre el medi ambient.

    Les obres de Maria Velasco han estat estrenades en teatres públics com el Teatro Español, el Centro Dramàtico Nacional o el Centro Conde Duque; els espais més prestigiosos del circuit alternatiu com a Cuarta Paret, Teatro Pradillo, Nau 73, Teatro del Barrio, El Muntacargas; enclavaments històrics com la Societadad Cervantina o el Ateneo de Madrid i galeries d'art i museus, com el Artium de Vitòria o La Juan Gallery. També en festivals nacionals (Sorgeix, Frinje i Escena Abierta) i internacionals, a Itàlia, França i els Estats Units.

     

    María Velasco parla de "Talaré a los hombres de sobre la faz de la tierra" representada a la Sala Beckett del 13 al 16/10/2022.

    Més informació:

    Recomanat per la Biblioteca de Viladecans

    04/11/2022
  • Persèpolis

    Satrapi, Marjane

    Barcelona : Reservoir Books, gener del 2020

    Poques vegades queda palesa la importància del còmic com a vehicle didàctic, divulgador de la realitat,  mitjà reivindicatiu i plataforma d’expressió per a temes d’actualitat com ara a Persèpolis de Marjane Satrapi.

    Aquest còmic autobiogràfic va ser publicat per primera vegada a França entre 2000 i 2003 i narra, en primera persona, cóm el triomf de la Revolució islàmica a l’Iran, entre 1979 i 1980, va suposar la pèrdua de llibertats individuals pels iranians en general i especialment per les dones. L’autora ens explica la història recent del seu país des d’un punt de vista quotidià, començant des que era tan sols una nena de 10 anys.

    Satrapi doncs narra els orígens d’un conflicte, malauradament encara molt actual, sense deixar de narrar una història que enganxa i commou.

    Un còmic alhora clàssic, actual i imprescindible.

    Recomanat per Cristóbal Hilazo Santos. Biblioteca Manuel de Pedrolo. Sant Pere de Ribes.

    21/11/2022
  • Vuelos separados

    Dubus, Andre,

    [Madrid] : Gallo Nero, octubre 2021

    Els relats que conformen aquest recull, publicats originàriament el 1975, ens mostren l'altra cara de l'american way of life idíl·lica de la vida suburbial nord-americana. El matrimoni i les relacions de parella, les infidelitats, infelicitats i les separacions són els temes centrals, les seves causes i conseqüències. Els seus personatges viuen en la incertesa, en una constant opressió, amb uns sentiments contradictoris. Les descripcions i els monòlegs interiors d'aquests són magnífics i molt detallats, amb un estil senzill i poètic. La seva lectura aconsegueix que tinguis una estranya sensació d'intimitat, com si fossis una observadora real de les seves tribulacions i debilitats més íntimes. Escriptura d’alt nivell.
    El primer relat del recull, Ya no vivimos aquí (ajuntament amb Adulterio) va ser portat al cinema el 2004 per John Curran amb Mark Ruffalo, Naomi Watts, Laura Dern i Peter Krause sota el títol  “Ya no somos dos”.

    Andre Dubus va ser un dels narradors nord-americans més refinats del s. XX, mestre indiscutible del relat curt. Conegut com "el Chejov americà”, tenia debilitat per aquest autor. Poc conegut al nostre pais, va ser amic i deixeble de Kurt Vonnegut i  va rebre multitud de premis literaris. No te’l pots perdre!

    Més informació:

    Recomanat per Toni Martos. Bib. Viladecans

    03/11/2022
  • Cada corazón, un umbral

    MacGuire, Seanan

    Madrid : Alianza, cop. 2018

    Les històries on els personatges s’endinsen en mons fantàstics constitueixen quasi un subgènere narratiu en si mateix. I estem de sort, perquè els últims anys hem tingut un bon grapat de títols que han deixat empremta i que es convertiran en habituals de les recomanacions de «llibres amb portals». Us podem dir sense por a equivocar-nos que Cada corazón, un umbral s’ha guanyat un lloc destacat en aquestes llistes. Per mèrits propis. 

    En poc menys de dues-centes pàgines, McGuire teixeix una història de fantasia fosca, amb protagonistes que han travessat portes cap a mons diferents del nostre, però que, per diverses circumstàncies, les portes s’han tancat i no hi poden regressar. Com sobreviure amb l’esperança de poder tornar algun dia allà on de veritat pertanyen? 

    Cada corazón, un Umbral va guanyar els premis Alex, Hugo, Nebula i Locus.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Can Sumarro. L'Hospitalet de Llobregat.  

    29/11/2022
  • Morth

    Pratchett, Terry,

    [Girona] : Mai Més, maig de 2021

    En aquest llibre de la saga Discmón de Terry Pratchett es parla d’un dels personatges més aclamats pels lectors enamorats de la saga, el personatge de la Mort. Ens explica amb humor com Morthimer, un mortal, comença a treballar per a la Mort i totes les complicacions que comporta aquesta feina.

    Si no coneixeu la saga Discmón, que transcorre en un món fictici i fantàstic, un món que se sosté sobre quatre elefants, Gran T’Phon, Tubul, Berilia i Jerakeen, que a la vegada es troben sobre la closca d’una tortuga gegant, Gran A’Tuin, aquest és un bon llibre per endinsar-t’hi. Encara que, si voleu començar pel primer llibre que es va publicar, aquest és El color de la màgia (1983). Terry Pratchett juga en els seus llibres amb la història i la fantasia utilitzant un humor irònic.
    L’editorial Mai més ha publicat diversos volums en català d’aquest escriptor de fantasia en una col·lecció de tapa dura molt atractiva.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Bellvitge. L'Hospitalet de Llobregat

    02/11/2022
  • No es lugar para mujeres :

    Moore, Wendy

    Barcelona : Crítica, febrero de 2021

    Wendy Moore és una periodista freelance anglesa, autora de cinc llibres sobre història mèdica i social. En els seus inicis es va especialitzar en investigacions sobre delictes i també sobre temes de salut, fet que la va dur de forma natural a interessar-se per la història de la medicina, de tal manera que ja va dedicar la resta de la seva carrera a escriure principalment sobre temes mèdics, en primera instància des de publicacions del Servei de Salut Britànic i posteriorment com a periodista independent que ha escrit per a les publicacions més prestigioses, tant especialitzades com generalistes.

    L’obra està dedicada a donar a conèixer la tasca de dues doctores britàniques, Flora Murray i Louisa Garrett Anderson, que durant la Primera Guerra Mundial, el 1915, i malgrat que les dones no podien atendre homes, van rebre gràcies a les seves capacitats l’encàrrec del Ministeri de la Guerra de posar en marxa un nou i enorme hospital militar al carrer Endell de Londres (el subtítol és força explícit: “La historia de las doctoras que dirigieron el hospital más extraordinario de la primera guerra mundial”).

    En el llibre repassarem tota la trajectòria d’aquest hospital fins al seu tancament prop del final de la guerra. Com a dades remarcables de la seva existència cal esmentar que el seu personal estava format només per dones (doctores, cirurgianes o infermeres), que tenia 573 llits o que es van atendre un total d’uns 26.000 ferits.  
    Però no estem davant només d’una biografia d’aquestes dues doctores i un relat de la seva tasca a l’hospital, sinó que el relat sempre s’enllaça amb el moment històric que els va tocar viure, tant pel que fa al decurs de la guerra, com pel que fa a temes relacionats amb la lluita de les dones (el moviment sufragista per exemple). En conjunt es podria afirmar que el llibre posa de manifest com la guerra va contribuir a la incorporació de la dona al mercat de treball, si més no en determinades professions que fins llavors eren realitzades pels homes.
    La història està explicada de forma molt amena tot i contenir moltes dades com correspon a un bon treball d’investigació, ja que inclou al final nombroses notes, bibliografia i índex analític, sense oblidar les pàgines amb material fotogràfic. És a dir, una edició molt acurada feta per l’editorial Crítica.

    Una lectura molt recomanable, que vol recuperar i homenatjar aquestes dones i posar de relleu una labor enormement inspiradora, una fita en la lluita de les dones per la igualtat.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Marta Mata. Cornellà de Llobregat

    02/11/2022
  • El Noi de Buchenwald

    Waisman, Robert

    Barcelona : Fanbooks, juny del 2021

    Basada en la vida d’en Romek Wajsman quan l’alliberen de Buchenwald, on es moria de gana, torturat, i sense saber on era la seva família o si eren vius. Amb 472 nois més va ser batejat com un dels “nois de Buchenwald", nens enfadats amb el món pels seus abusos que van esdevenir joves violents i problemàtics.

    Això canvia quan Albert Einstein i Herschel Schacter els porten a una casa de rehabilitació. Relatat des dels ulls d’un nen, ens explica la recuperació d’en Romek, qui al principi té pocs records de la seva vida amb la seva família, o de la felicitat. A mesura que tornen aquests records, veiem la progressió del seu viatge a través del trauma, la ira i la pèrdua, fins que és capaç de recordar moments feliços de la seva infantesa.

    Tracta de la manera com ens necessitem, de les pitjors maneres en què ens fem mal els uns als altres i de les millors maneres en què ens ajudem a curar-nos.

     

    Més informació:

    Recomanat per Esther Ruiz. Bib. Sant Ildefons. Cornellà de Llobregat.  

    02/11/2022
  • Un Plat d'escudella :

    Domènech, Joan de Déu

    Barcelona : L'Avenç, 2022

    L’autor repassa a través de la prosa costumista d’Emili Vilanova (1840-1905) com es menjava a Barcelona. Farem un repàs dels cafès, les tavernes, les fondes, les fondes, i els recent arribats restaurants francesos i del què s’hi menjava i bevia: el cànon gastronòmic del moment, amb moltes explicacions. Podrem veure com menjaven les obrers, els menestrals i els rics. En resum, un passeig per la nostra història. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    22/11/2022
  • Crudo :

    Montalier, Delphine de

    Barcelona : Lunwerg Editores, junio de 2022

    Receptes a base d'ingredients crus: una manera de menjar que ens aporta tot el millor de cada aliment.
    115 receptes per a paladars curiosos elaborades amb la col·laboració d'alguns dels xefs francesos més en auge. Aquest llibre, sofisticat i assequible alhora, inclou les últimes tendències en menjar elaborat amb ingredients crus o a lleugerament cuit. Entre les receptes trobem: carpaccio de remolatxes multicolors, tartar de bacallà i xoriço, vedella i verdures a la regalèssia, i una gran varietat de sopes, smoothies i dips casolans.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    31/10/2022
  • Silvestre :

    Noval, Blanca del

    Barcelona (España) : Planeta Gastro, mayo de 2022

    Es tracta d'un llibre fonamental per a entendre tot el valor gastronòmic de les plantes silvestres. Un catàleg de 180 varietats de la península ibèrica amb el qual es convida a curiosos i professionals de la restauració, a través del coneixement compartit de botànics i cuiners, a sortir a la naturalesa a recol·lectar, cuidar i preparar receptes amb aquestes herbes i plantes que ofereix l'entorn.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    31/10/2022
  • El Llibre dels formatges :

    Roger, Marta

    La Bisbal d'Empordà : Edicions Sidillà SL, maig 2022

    Marta Roger és una formatgera que  el 2006 va fundar la Païssa, amb l’objectiu de comercialitzar els productes de la granja familiar a Cardedeu. Va començar a fer cursos de com fer formatges. 

    Amb aquest llibre, vol explicar com fer formatges a casa: formatges frescos, formatges madurats i pastissos de formatge. Si seguim els seus consells, aconseguirem un bon formatge, sempre que disposem de bona llet, puntualitza l’autora. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    22/11/2022
  • El Callejón de las almas perdidas

    Madrid : The Walt Disney Company Iberia, S.L., [2021]

    Un vividor manipulador (Bradley Cooper) s'alia amb una psiquiatra tan engalipadora com ell (Cati Blanchett) per a estafar als rics de la societat novaiorquesa dels anys 40. Nova adaptació de la novel·la de William Lindsay Gresham, portat al cinema amb anterioritat per Edmund Goulding en 1947. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    23/11/2022
  • El Buen patrón

    Madrid : Tripictures, [2022]

    Julio Blanco, el carismàtic propietari d'una empresa que fabrica balances industrials en una ciutat espanyola de províncies, espera la imminent visita d'una comissió que decidirà l'obtenció d'un premi local a l'excel·lència empresarial. Tot ha d'estar perfecte per a la visita. No obstant això, tot sembla conspirar contra ell. Treballant a contrarellotge, Blanco intenta resoldre els problemes dels seus empleats, creuant per a això totes les línies imaginables, i donant lloc a una inesperada i explosiva successió d'esdeveniments d'imprevisibles conseqüències.


    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    28/10/2022
  • Maixabel

    Valladolid : Divisa Home Video, [2021]

    Maixabel Lassa perd l'any 2000 al seu marit, Juan María Jaúregui, assassinat per ETA. Onze anys més tard, rep una petició insòlita: un dels assassins ha demanat entrevistar-se amb ella en la presó de Nanclares de l'Oca (Àlaba), en la qual compleix condemna després d'haver trencat els seus llaços amb la banda terrorista. Malgrat els dubtes i de l'immens dolor, Maixabel accedeix a trobar-se cara a cara amb les persones que van acabar a sang freda amb la vida de qui havia estat el seu company des dels setze anys.
    3 Premis Goya 2021: millor actriu (Blanca Portillo), millor actor de repartiment (Urko Olazabal) i millor actriu revelació (María Cerezuela).
     

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    23/11/2022
  • Nosotros

    Madrid : Sony Pictures Entertainment Iberia, [2019]

    John Peele, una de les darreres promeses del gènere de terror, torna amb Us (Nosotros) , una pel·lícula sobre doppelgängers plena del cinema fantàstic més del·lirant. Guió correcte, però sense arribar al seu anterior film Déjame salir, trobem una bona posada en escena i una excel·lent fotografia i banda sonora.

    El missatge social, subtil, queda ben resolt. 

     

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Lloreda. Badalona

    31/08/2023
  • Mándalo a la mierda :

    Llop, Silvia

    Barcelona : Plataforma Editorial, marzo de 2021

    Llibre que ofereix eines per aprendre quins errors has comès a l'hora de triar parella. Utilitza un to divertit, de tu a tu que t'ajudarà a prendre decisions a través de les experiències que ens va explicant sobre la mateixa escriptora i les moltes pacients que ha tingut durant la seva experiència professional L'acompanya una sèrie d'exercicis perquè puguis practicar.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Lloreda. Badalona

    28/10/2022
  • La Gran caminada

    King, Stephen

    Barcelona : Ed. Males Herbes, setembre 2020

    Popularment es creu que Carrie (1974) és la primera novel·la de Stephen King, però no és veritat. L’autor va confessar haver escrit La Gran Caminada durant el seu primer any com estudiant a la Universitat de Maine, entre 1966 i 1967, amb poc més de vint anys. És per tant la seva opera prima, encara que va publicar-se més tard, en concret l’any 1979, i sota un pseudònim, Richard Bachman, que l’autor ha usat en sis ocasions més.  

    Aquestes dades són importants perquè La Gran Caminada, de la qual l’editorial Males Herbes ha fet la primera traducció al català ¬–de Martí Sales–, és una obra clau, que mereix situar-se adequadament en context. El rei del terror demostra, ja de molt jove, una gran mestria per descriure una distòpia brutal, situada en un futur proper, on es desenvolupa una cursa absurda a vida o mort entre un grup de joves inscrits per caminar fins que només en quedi un dempeus. 

    Terror psicològic, ciència-ficció, un argument a priori senzill i una trama que a mesura que avança ens va colpint cada vegada més. Coneixem els dubtes, el caràcter, els sentiments i la desesperació d’uns personatges que es troben immersos en una trampa mortal de la qual és impossible escapar. Es tracta d’una situació límit que curiosament no sempre provoca rivalitat sinó emocions contràries, per molt insensat que pugui semblar.   

    La Gran Caminada és una novel·la que deixa empremta, sobretot llegida a certa edat (l’Associació de Llibreria Americana la va incloure entre les cent millors obres de la segona meitat del segle XX per a lectors adolescents), però inclús si la vau conèixer fa temps gràcies a la col·lecció Gran super ficción de la desapareguda editorial Martínez Roca, val la pena retrobar-la, ara en català. Com els personatges, tampoc podreu parar, però de llegir.

    Més informació:

    Recomanat per Francesc Pujol. Bib. Can Casacuberta. Badalona

    26/10/2022
  • La Estratagema

    Cohen, Léa

    Barcelona : Libros del Asteroide, 2013

    Novel·la d’intriga narrada per quatre veus protagonistes: l’Eva, la Lora, La Lisa i el Víctor, a través de les vides dels quals coneixerem el passat recent  de Bulgària,  un país  que al final de la segona guerra mundial va caure dins de l’òrbita soviètica.
     
    Una obra que parla del destí  de les famílies jueves búlgares, a partir del relat dels Calderon, una família  d’origen sefardí, que perden la seva fortuna a conseqüència de l’antisemitisme regnant.

    Léa Cohen, en la seva quarta novel·la, combina de forma equilibrada el llenguatge narratiu del thriller amb el de la novel·la històrica i ens enganxa des del primer moment.  Editada pel reconegut segell Libros del Asteroide, La Estratagema és una obra molt recomanable per a qualsevol lector.

    Més informació:

    Recomanat per Eva Montiel. Bib. Central. Santa Coloma de Gramenet

    26/10/2022
  • Històries del Japó

    Moret, Xavier

    Barcelona : Pòrtic, juny del 2021

     Un viatge pel país de la tradició i dels samurais, del sushi i de la tecnologia punta.

    Xavier Moret és un periodista i escriptor català que ha viatjat per tot el món especialitzant-se en literatura de viatges.

    Abans d’escriure aquest llibre va viatjar fins a 7 vegades al Japó, i això li ha permès plasmar les seves impressions d’aquest país i la seva societat, de la que l’autor diu que és complexa, apassionant i plena de contradiccions. 

    El llibre segueix un recorregut que comença per l’impressionant Tokio, on l’autor queda aclaparat per una ciutat immensa on viuen 37 milions d’habitants, i continua visitant el Mont Fuji, ciutats com Hiroshima, Osaka, Nagasaki,…De vegades sol, de vegades acompanyat, l’autor ens acosta als barris tradicionals i als moderns de les ciutats. Recorre illes i temples, pobles encantadors, visita cases tradicionals, escenaris damnificats per desastres humans i naturals, cementiris, jardins zens i paisatges naturals magnífics.

    Parla d’aspectes de la societat, on constantment surt el contrast entre tradició i modernitat, idea que fascina a l’autor. La veneració de la natura, el xintoisme, l’exquisida cuina japonesa,  les Geishes, el fenomen manga i la cultura Anime o els recents Jocs Olímpics són alguns dels temes que anem trobant, en ocasions situant al lector en el context històric pertinent.

    En definitiva, un llibre que toca totes les tecles per preparar al lector per un viatge interessant i ple de contrastos.

    Recomanat per Marta Mans. Bib. Can Pedrals. Granollers.

    22/11/2022
  • Lluvia

    Talbot, Mary M.

    Barcelona : Ediciones La Cúpula, S. L., junio de 2020

    El 24 d’octubre és el Dia Internacional contra el canvi climàtic, una ocasió per reflexionar i implicar-nos a nivell individual en mitigar els estralls que estem causant en el nostre entorn.

    D’aquesta temàtica tracta Lluvia, l’ultima obra de l’escriptora Mary M. Talbot, doctora en lingüística i especialista en anàlisis del discurs, i el dibuixant Bryan Talbot, un matrimoni britànic que en els últims anys s’ha abocat a la causa social i ha creat aquesta novel·la gràfica contemporània per tal de despertar consciències.

    Aquest còmic tracta el present de la degradació del medi ambient que ens amenaça a tots. La història segueix les experiències quotidianes de la gent normal, alhora que dona un toc d'atenció important sobre la contaminació, el canvi climàtic, la mala gestió de la naturalesa i la misèria i la pèrdua que tot això comporta.

    Però, aquest no és només un mitjà pedagògic, també hi trobareu intriga, acció i passió.

    09/11/2022
  • James Brown Live At The Apollo (1962) :

    Brown, James,

    [S.l.] : Universal, p. 2004

    Live at The Apollo (1963) és probablement el disc més important en la carrera de James Brown (1933-2006), aquell amb el qual va consagrar-se i el que millor reflecteix l’energia explosiva de la seva música. Mr. Dynamite va escollir per enregistrar-lo una sala tan llegendària com el Teatre Apollo de Harlem, temple de la música popular a Estats Units on han triomfat els artistes afroamericans més importants: Aretha Franklin, Michael Jackson, Billy Holliday, Stevie Wonder, Sara Vaughan, Miles Davis, Marvin Gaye i molts més. I tan segur estava Brown que seria un èxit que ell mateix va finançar la gravació quan el propietari de King Records, Syd Nathan, s’hi va negar pensant en un possible fracàs comercial. Van resultar pors infundades perquè el disc va arribar fins el número 2 i va mantenir-se seixanta-sis setmanes en el rànquing Billboard 200. 

    En aquella època, The Godfather of Soul encara no havia desenvolupat The One, l’alteració rítmica que va donar peu al naixement del funk, al qual s’hi van afegir centenars de grups i pel qual va passar a la història, però ja comptava amb un repertori molt sòlid i conegut, amb temes com Try me, I don’t mind, Please, please, please, Night train i altres, que van caure al concert sense pietat un per un i fins i tot en forma de popurri infernal. Ens trobem doncs davant d’un veritable vendaval de ritme amb què Soul Brother Number One, amb el suport dels cantants i ballarins The Famous Flames i de la frenètica banda que l’acompanyava, desplega tot el seu talent mentre el públic embogeix en un paroxisme de crits, udols i grunyits de tots plegats que no signifiquen altra cosa que: «Estem vius, carall!»

     
     

    Més informació:

    Recomanat per Francesc Pujol. Bib. Can Casacuberta. Badalona. 

    02/11/2022
  • Historia de Italia

    Scalmani, Davide

    Madrid : Sílex, cop. 2016

    L'antiga 'Atulu', la terra del crepuscle, que s'extén des dels Alps fins als Apenins, banyada per les aigües de l'Adriàtic i del Mediterrani, és un espai típicament mediterrani. La Gàlia Cisalpina de l'època romana, Itàlia, és un país que exigeix un tractament especial. Aquesta 'Historia de Italia' d'Scalmani és una síntesi dels seus protagonistes i llurs vicissituds. L'obra afronta les seves extraordinàries contradiccions i canvis estructurals i dóna forma a aquest quadre de traços nítids, a través d'un conjunt de biografies i descripcions de les diferents ciutats i paisatges i llur bellesa cultural i artística.

    Més informació:

    Recomanat per Gemma Rojo. Bib. Sant Roc. Badalona

    20/10/2022
  • La Botiga de vides

    Aguacil, Adrià

    Barcelona : Animallibres, novembre 2020

    La Júlia és una friqui: esquifida i maldestre, porta ferros, unes ulleres grosses i rodones i un rellotge de Doraemon. Els còmics i els llibres són els seus únics amics. Els pares no l’entenen, a l’institut és la riota de tothom i la noia que li agrada no li fa gens de cas. Per això quan li donen un fullet en què s’anuncia una botiga de vides on en pots comprar una nova, no s’ho pensa dues vegades. Aquest és el tret de sortida de La botiga de vides, la primera novel·la del jove escriptor sabadellenc Adrià Aguacil, reconeguda amb el Premi Ciutat de Badalona de Narrativa Juvenil l’any 2020. 

    A partir de la premissa inicial, la protagonista es complicarà en una espiral de desenganys, embolics i revelacions presentats en un estil àgil i divertit que enganxarà el lector durant tota la narració. Això no impedirà que l’autor tracti temes fonamentals com la necessitat d’acceptar-nos a nosaltres mateixos, la insatisfacció crònica que ens pot afligir quan les il·lusions i les aspiracions topen amb la crua realitat o la hipocresia imperant en la societat (la protagonista no triga en descobrir que no és or tot el que llu). Es tracta d’una obra que invita al debat, sobretot a l’aula, on pot donar molt de joc.

    Més informació:

    Recomanat per Francesc Pujol. Bib. Can Casacuberta. Badalona. 

    20/10/2022
  • Melody :

    Rancourt, Sylvie

    Sineu : Autsaider Cómics, [2022]

    Sylvie Rancourt (1959) és una autora canadenca pionera en la creació del còmic autobiogràfic, una època en la que els millors comicaires del gènere biogràfic encara no havien publicat les seves obres cabdals.

    "Melody" és l’alter ego de l’autora, que a mitjans de la dècada dels 80 del segle passat es va guanyar la vida com “stripper” als clubs de Montreal. Aprofita la seva experiència per, de manera autodidacta, dibuixar i  auto -editar els seus còmics, dels quals els seus primers lectors van ser els clients dels clubs d’ “strippers” on treballava l’autora.
    Si t’agraden els còmics autobiogràfics no pots deixar de llegir “Melody: diario de una stripper”, una obra que posteriorment ha rebut el Premi del Patrimoni al prestigiós festival de còmic de Angouleme.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Can Peixauet. Santa Coloma de Gramenet

    22/11/2022
  • Salvem les muntanyes : una crida de Reinhold Messner

    Messner, Reinhold

    Valls : Cossetània, octubre del 2021

    Aquest llibre és una crida de Reinhold Messner a salvar les muntanyes.

    L’autor, alpinista i aventurer dedicat al conflicte entre la naturalesa humana i la naturalesa de la muntanya també és director i productor de pel·lícules de muntanya, ens exposa el problema que suposa el turisme de masses i com aquest amenaça la naturalesa única i verge.

    Reclama en el llibre una interacció sostenible i raonable amb el paisatge i fa una crida a tota la societat per protegir les muntanyes de manera que puguem gaudir del seu estat natural en el futur.

    A més, també incorpora un decàleg que vol ser una proposta per trobar el veritable sentit de les zones de muntanya.

    Recomanació feta per Berta Cama Sanchez. Biblioteca de Barberà del Vallès

    20/10/2022
  • Marina

    Ruiz Zafón, Carlos,

    Barcelona : Planeta, junio de 2020

    Carlos Ruiz Zafón, escriptor català va néixer a Barcelona l'any 1964 i va residir a Los Angeles  1993, on havia somiat viure des de ben jove. Quan es va traslladar, va dedicar-se uns anys a fer guions de cinema a l'hora que continuava escrivint fins que va patir càncer a l'any 2018, arribant la seva mort al 2020.

    El llibre tracta d'una història d'amor entre dos joves adolescents de quinze anys que ha perdurat amb el temps. L'escriptor amb la seva narració, aconsegueix una aura de misteri al llarg de tota la història.

    És una lectura enganyosament senzilla, que t'atrapa al lector des de la primera pàgina, fins al final. Per aquest motiu, es un llibre recomanable, no solament per a adolescents, sinó per a qualsevol edat o gènere.

    Més informació:

    Recomanat per Judit Sánchez. Bib. Sant Adrià. Sant Adrià del Besòs.

    20/10/2022
  • Cómo dibujar letras a mano :

    Marlborough, Max

    Rubí, Barcelona : Ediciones Obelisco, junio de 2022

    Guia creativa per aprendre a dibuixar alfabets. Descriu una varietat de tècniques que es poden fer servir per crear lletres d'estils molt diferents. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    19/10/2022
  • Viajar más libre :

    Madera, Pedro

    Barcelona : Geoplaneta, [2022]

    Si ets dels que t’agrada viatjar en autocaravana o furgoneta, aquest és el llibre que et convé. Ofereix 50 rutes per tota Espanya, repartides per comunitats autònomes. Ofereix noves idees per descobrir i dona consells organitzar-nos quan ens movem en furgoneta.  

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    19/10/2022
  • Verdad :

    Barcelona, España : Paidós, junio de 2022

    Segons Phillips, veritat és sinònim de precisió i d’evidència racional. Davant de l’esforç de comprovar dades i fets és normal la proliferació de mentides, moltes vegades fetes amb mala intenció. 
    El llibre proposa algunes mesures practiques per mantenir a ratlla les mentides: invertir esforç, persones, recursos i cooperació a comprovar fefaentment el que s'afirma; conrear un sa escepticisme davant allò que tendim a creure fàcilment; premiar als qui reconeixen els seus errors i omplir els buits d'informació existents 
    Tom Phillips es antropòleg, periodista i editor de Full Fact, l’empresa líder al Regne Unit de comprovació de dades. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    22/11/2022
  • El método MAPA de productividad personal :

    Piqueras, César

    [Barcelona] : Profit Editorial, abril 2022

    César Piqueras és un expert conferenciant que ha ajudat a molts professionals i executius a optimitzar el seu temps i organitzar l’agenda i orientar les meves fites. En aquest llibre presenta el mètode MAPA per millorar la productivitat personal i professional de manera pràctica i integral.  

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    22/11/2022
  • P.A.R.A :

    Morales Muñoz, María

    Madrid : Anaya Multimedia, [2022]

    Manual que descriu les diferents tècniques i dinàmiques per aplicar a l’empresa i als equips de treball que volen reflexionar per millorar. Descriu la retrospectiva, el team building, la gamificació, les dinàmiques emocionals, altres dinàmiques tècniques complementades amb nombroses il·lustracions i gràfiques.  

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    19/10/2022
  • Cómo no estropear tus relaciones :

    Ellis, Albert

    Barcelona : Paidós, junio de 2022

    El famós terapeuta Albert Ellis, autor de llibres sobre la ira, l'ansietat amb una teràpia racional cognitiva i emocional tracta, amb aquest llibre, la importància de les amistats, i de les relacions sanes de parella. Com podem tenir amistats saludables, reconfortants, i que ens durin? I amb la família política? I amb la parella?

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    22/11/2022
  • ¡La Adolescencia se termina! :

    Ríos, Antonio

    Barcelona : Plataforma Editorial, [2022]

    L’adolescència és un cicle evolutiu, una etapa de la vida que tots i totes hem de passar per poder continuar el nostre procés de creixement cap a la vida adulta. Malgrat saber-ho, molts pares i mares queden perplexos i desorientats, i quan el seu fill o la seva filla als onze o dotze anys canvien i es converteixen en persones diferents. 
    Aquest llibre pretén ajudar a explicar aquesta etapa i viure-la amb serenitat. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

    18/10/2022
  • Los Narcisistas y tu :

    Pascual, Júlia

    Barcelona (España) : Zenith, junio de 2022

    La psicòloga Júlia Pascual ens descriu com funcionen les personalitats narcisistes, els mecanismes que fan servir en l’àmbit de la parella, la família, i la feina. Com que les seves enganyifes i manipulacions arriben a tothom, aquest llibre ofereix eines practiques per a aprendre a tractar-les. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    18/10/2022
  • Manos que sanan :

    Stümpfig-Rüdisser, Tina

    Barcelona : Macro, enero 2020

    En la participació i acció responsable a favor de la pròpia salut són moltes les iniciatives que cadascú pot arribar a materialitzar. De fet, una consciència i coherència personal respecte al bon descans, l’exercici físic i una alimentació amb grans dosis de fruita i verdura de temporada i cereals integrals són ja un punt de partida extensament conegut. Malgrat tot, l’estrès i la gestió de les emocions fan que sovint aquestes premisses tan valuoses no siguin una aportació suficient a la pròpia salut i en aquest sentit tenim recursos pràctics i ben recomanables com el que aquest llibre de la Tina Stümpfig, Manos que sanan, ens facilita.

    La missió del llibre és ensenyar com el Jin Shin Jyutsu et pot ajudar a augmentar la teva resiliència, reforçar el sistema immunitari i impulsar l’autocuració. El Jin Shin Jyutsu és una tècnica japonesa basada en la colocació de mans i dits a determinats punts del cos anomenats tancaments energètics. Aquests tancaments energètics poden patir bloquejos generats per sentiments depressius, molèsties, sobreesforços i disgustos. L’aplicació de les mans i els dits facilitarà l’activació de l’energia vital i el retorn a l’armonització de fluxes energètics. Els beneficis es perceben a tots nivells: emocional, físic i espiritual. És una pràctica vàlida per ser autoaplicada o també per aplicar-la a algú altre, o rebre-la de mans d’algú altre. No té efectes secundaris ni hi ha perill d’afectacions negatives. És un suplement a qualsevol tractament mèdic i un suport per a la sanació complementari a les medicines que estiguis prenent, si aquest és el cas.

    El llibre explica i il·lustra amb dibuixos i fotografies i d’una forma molt pedagògica quins són els 26 tancaments energètics que es troben en simetria i referència a la columna vertebral. Cadascun d’ells té un significat i una connexió amb el cos, la ment i l’esperit. També conté exercicis que mobilitzen l’energia basats en la posició de mans a dos punts energètics concrets, sèries de moviments compenetrats per un objectiu determinat. Hi ha capítols destinats exclusivament a la millora de l’estrès, el burnout, les pors i la depressió. En definitiva: aquest llibre és un compacte i útil manual de  Jin Shin Jyutsu per aprendre i ser partíceps de les millores en la pròpia salut global.

    Tina Stümpfig-Rüdisser viu a Wangen (Alemanya). És psicòloga i pedagoga d’educació especial, experta en Jin Shin Jyutsu i practicant d’aquesta tècnica en persones i animals. És autora de més d’una desena de llibres dedicats al Jin Shin Jyutsu, alguns d’ells traduïts a l’anglès.

    A les Biblioteques trobaràs:

    Recomanat per la Biblioteca Les Voltes de Sant Vicenç dels Horts.

    18/10/2022
  • Quan la música ho és tot

    Murakami, Haruki

    Barcelona : Editorial Empúries, octubre del 2020

    En aquest llibre, Haruki Murakami es reuneix amb el director d’orquestra Seiji Ozawa per a un seguit de converses entorn de la seva passió compartida, la música. Amb entusiasme absorbent i contagiós, Murakami i Ozawa parlen de tot: comenten obres de Beethoven, Mahler o Brahms, entre d’altres, evoquen l’art de directors com Leonard Bernstein o Herbert von Karajan i gaudeixen de la singularitat radical de solistes com Glenn Gould mentre escolten i disseccionen enregistraments de les seves interpretacions preferides. Col·leccionisme de discos, clubs de jazz, òpera i música de cambra, auditoris, partitures, bandes sonores i molt més s’encalcen en aquesta meravellosa conversa que viatja de la música a l’escriptura i, en darrer terme, ens porta a l’essència mateixa de la creació artística.

    Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    14/10/2022
  • Prevenir el suicidio :

    García Valverde Fonseca, Paula

    [Córdoba] : Editorial Almuzara S.L., mayo 2022

    “Es imprescindible conèixer el suïcidi, reconèixer els senyals que ens avisen d’una ideació, de la possibilitat d’ un intent a prop, saber com acompanyar en el complicat dol que dona lloc, aquesta és la missió d’aquest llibre”, diu Paula G. Valverde Fonseca 
    Vol ser una guia completa per a tothom, i en especial, per a pares i mares.  

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    22/11/2022
  • Parejas imperfectas y felices

    Jorba, Núria

    Barcelona : Arpa, junio de 2022

    L’autora, psicòloga experta en acompanyar parelles,  afirma que ningú ens ensenya a viure en parella,  ho anem aprenent mentre hi vivim. Cada parella que formem és un món especial. Afirma que és inútil parlar de parelles perfectes. Hauríem de canviar-lo per compatible, la que et fa sentir bé, s’adapta i és positiva per les dues persones. 
    L’objectiu seria aconseguir una parella compatible amb el teu dia a dia, amb els teus valors amb la teva manera d’entendre la relació, amb la teu projecte vital. Aquella persona amb qui formes un equip i comparteixes idees fonamentals per mantenir la relació. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    11/10/2022
  • El Arte de escuchar :

    Cameron, Julia

    Barcelona : Aguilar, junio de 2022

    Guia de transformació personal i creativa per escoltar millor el nostre entorn, als altres i a nosaltres mateixos. En sis setmanes milloraràs la teva atenció, i la creativitat que es reflectirà en molts aspectes de la teva vida. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    22/11/2022
  • Las Chicas buenas todavía no llegan a los puestos directivos :

    Frankel, Lois P.

    Rubí : Ediciones Obelisco, junio de 2022

    Llibre adreçat a dones que treballen en el món empresarial. L’autora identifica un conjunt de comportaments que provenen de la seva infantesa i que impedeixen que progressin a la seva vida laboral. Dona consells per incorporar a les habilitats socials i professionals. Es un èxit de vendes als Estats Units que ara ha estat actualitza en aquesta edició. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    22/11/2022
  • Las Ocho reformas laborales en España :

    Mínguez Vela, Andrés

    Madrid : ESIC, 2022

    Des de la publicació de l’Estatut dels Treballadors el 1980 fins a la darrera reforma laboral del Decret Llei 32/2021, les modificacions legislatives tenien dos objectius: disminuir el  percentatge de persones desocupades i reduir els contractes temporals. 
    Aquest manual analitza les vuit reformes laborals de manera objectiva i des de diversos punts de vista i fonts d‘informació. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    22/11/2022
  • El Manual de la compra inteligente :

    Ojeda, Pablo

    [Madrid] : Pinolia, abril de 2022

    Pablo Ojeda y Salomé García, dos experts en nutrició i salut, ofereixen en aquest manual pautes i trucs per aprendre a comprar i menjar millor: entendre les etiquetes, buscar el menjar més saludable, planificar els àpats i les compres, organitzar el rebost i endreçar la nevera. Un llibre útil per poder aconseguir una alimentació saludable adaptada a la teva vida.  

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    27/03/2023
  • VitaminaDos :

    Bascuñana, María H.

    Barcelona : Alienta Editorial, junio de 2022

    La manca de vitamina D s’ha relacionat amb alguns trastorns autoimmunes, infecciosos, al·lèrgics, cardiovasculars, neurològics, depressius, entre altres. L’autora, amb una llarga experiència i formació en salut, aporta informació. Coneix els diferents factors per aconseguir una exposició solar efectiva (clima, fototipus de pell, altitud, hora del dia, roba, pol·lució, bloquejadors solars...). 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    11/10/2022
  • Piel sin complejos :

    Viera-Newton, Rio

    Barcelona (España) : Zenith, abril de 222

    Tenim tanta informació i reclams publicitaris sobre la cura de la pell que ens provoquen confusió. En aquest llibre, l’autora, una reconeguda esteticista i divulgadora, ho explica clarament: els tipus de pell, els ingredients necessaris, els diferents tipus de cremes, com llegir les etiquetes i els tractaments més adients per cada tipus de pell. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

    22/11/2022
  • Lejos del cielo

    [Madrid] : Público, DL 2008

    Cathy Whitaker és una mare i una mestressa de casa model. El seu marit, Frank té un treball important. La seva vida sembla perfecta en aparença, fins al dia en què el seu matrimoni es desploma i que Cathy és abandonada per les seves amigues. Però somriu sempre per assumir aquest canvi. Desenvolupant-se en els anys 1950 a Connecticut, tracta de les diferències de classe, del sexisme, del racisme i de l'homosexualitat.

     

    Recomanat pel prestatge de Música

    18/10/2022
  • La Edad de la inocencia

    Madrid : Columbia Tristar, cop. 2004

    Mentre anuncia oficialment les seves esposalles amb May Welland, el jove aristòcrata Newland Archer s'assabenta que Ellen Olenska és de tornada a Nova York. Record d'infantesa, Ellen Olenska es va casar amb un bon partit i ha viscut a Europa fins ara. Torna després d'haver deixat un marit voluble i intenta reprendre el curs de la vida mundana de Nova York. Newland Archer s'afanya a envoltar Ellen dels seus consells i a guiar-la a través de la jungla aristocràtica de les conveniències i de les tafaneries.

     

    Recomanat pel Prestatge de Música

    18/10/2022
  • Los Timadores

    Barcelona : 7Art, [2011]

    Petit i lamentable lladregot, Roy Dillon és ferit per un cambrer. La seva mare, Lilly, empleada d'un corredor d'apostes mafiós, va a retre-li visita a l'hospital i hi troba Myra, l'amiga de Roy, una vella lladregota d'alta volada. Entre les dues dones, hi ha de seguida enemistat, i després un odi feréstec.

     

    Recomanat pel prestatge de Música

    18/10/2022
  • El Hombre de Alcatraz

    Madrid : Twentieth Century Fox, cop. 2002

    Relata de manera novel·lada el calvari de la vida a presó de Robert Stroud anomenat l'«home dels canaris d'Alcatraz». Un presoner instal·lat en un lloc verdaderament aïllat troba la seva redempció fent-se un ornitòleg reputat.

     

    Recomanat pel prestatge de Música

    18/10/2022
  • La Gran evasión

    [S.l.] : MGM, cop. 2006

    Durant la Segona Guerra Mundial, un oficial, presoner en un camp de concentració nazi, pretén organitzar una gran evasió en què es veuran implicats dos-cents cinquanta presos. Per dur a terme el seu pla comencen l'excavació d'un túnel. Però quan aquest ja està acabat els alemanys ho descobreixen.

     

    Recomanat pel prestatge de Música

    18/10/2022
  • Los Comancheros

    [Madrid] : El Mundo, DL 2007

    El rànger Jack Cutter (John Wayne) deté el proscrit Paul Regret (Stuart Whitman). En el trajecte des de Texas a Nova Orleans, s'aturen a un ranxo on els indis comanxes han matat una família. Aprofitant un descuit, Regret fuig. Temps després, mentre segueix el rastre d'un tipus dit Tully Crow (Lee Marvin), qui ven armes als indis, l'insubornable Cutter retroba Regret. Atacats pels indis, el proscrit salva algunes vides i demostra ésser un individu valent. El xèrif segueix volent traslladar-lo a Nova Orleans, però accepta l'ajuda de Regret per a anar a la recerca dels traficants d'armes: els comanxers.

     

    Recomanat pel prestatge de Música

    18/10/2022
  • Los Siete magníficos

    [S.l.] : MGM, cop. 2001

    Un petit poble mexicà prop de la frontera amb els Estats Units és assetjat per una banda de malfactors, dirigits pel sanguinari Calvera (Eli Walach), que roben als pagesos el fruit de les seves collites. Els habitants del poble decideixen demanar ajuda a uns pistolers professionals nord-americans, ja que els resulta més barat que comprar armes. A la vista de la paga reduïda, finalment només hi van set homes, decidits a alliberar el poble d'aquesta plaga.

     

    Recomanat pel prestatge de Música

    18/10/2022
  • El Hombre del brazo de oro

    Madrid : Coupe, 2004

    "El Hombre del brazo de oro" explica la història d'un addicte a l'heroïna, que surt net de la presó per enfrontar-se al món exterior. 

     

    Recomanat pel prestatge de Música

    18/10/2022
  • Los Diez mandamientos

    [S.l.] : Paramount, cop. 2006

    Narra la història bíblica de Moisès (Charlton Heston), favorit de la família del faraó d'Egipte, que decideix renunciar a la seva vida de príncep i de privilegis per alliberar el seu poble d'origen, l'hebreu, i conduir-lo a la Terra Promesa. La pel·lícula comença quan la seva mare jueva l'abandona, acabat de néixer, a les aigües del riu Nil i és salvat per la filla del faraó Ramsès I. A partir d'aquí s'hi mostren els episodis més destacats de la vida de Moisès, com l'odi del seu germanastre, el faraó Ramsès II, que l'exilia al desert, el reconeixement com a salvador del poble jueu, les deu plagues d'Egipte, l'Èxode, el pas del Mar Roig, la revelació dels Deu Manaments al mont Sinaí, l'adoració al vedell d'or i l'entrada a la Terra Promesa.

     

    Recomanat pel prestatge de Música

    18/10/2022
  • Aprende a respirar :

    Lodes, Hiltrud

    Barcelona : Integral, marzo de 2022

    Respirar és molt més que agafar aire, també ens ajuda a recuperar la salut, mantenir la serenitat i a refer-nos. Aquest llibre proposa una sèrie de respiracions terapèutiques que aporten vitalitat i ajuden a reduir alguns inconvenients circulatoris, digestius i respiratoris. 
    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    22/11/2022
  • La Ciencia de la microbiota :

    Sáez, Cristina

    Barcelona (España) : Libros Cúpula, abril de 2022

    El nostre cos conté més de 100 bilions de microorganismes encarregats de les tasques imprescindibles per la supervivència humana com digerir el menjar, extreure’n les vitamines i aportar energia al sistema immunitari. Però que podem fer per facilitar-los la feina? 
    La ciència de la microbiota, que és molt recent, ha comprovat que per tenir la sana cal una alimentació saludable, practicar exercici, un bon ritme de son, i evitar l'estrès.
    Aquest sòlid i contrastat manual sobre la microbiota- fet amb col·laboració de la Fundació Alícia-  aporta evidencies científiques per aprendre a menjar bé, cuidar la nostra microbiota intestinal i en definitiva estar més sans. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    22/11/2022
  • Mitos sobre el origen del fuego

    Frazer, James George

    Vitoria-Gasteiz : Sans Soleil Ediciones, [2022]

    Sir James G. Frazer (1854-1941), va dedicar bona part de la seva extensa obra a l’anàlisi comparat de les religions. En aquest llibre analitza com el descobriment del foc ha estat una constant de totes les cultures, de totes les contrades i èpoques, i han donat lloc a una gran quantitat de mites que expliquen aquest element sagrat. L’autor aporta una compilació de relats plens de poètica i simbolisme, bona part basats en la tradició oral que es emergeixen a diferents zones geogràfiques del món.  

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

    22/11/2022
  • Rondalles de difunts

    Folch, Arnau

    [Barcelona] : Hermenaute, juliol de 2022

    Recull de deu rondalles i llegendes de la tradició popular i oral catalana centrades en la mort, cadascuna acompanyada d’un assaig que l’analitza en profunditat. Hi transiten tota mena de difunts. Morts que semblen vius i vius que estan morts, cadàvers que s’estan podrint, però no ho saben i ànimes en pena que volen allò que és seu, morts que fan riure, avantpassats que pidolen records, metges que volen trencar tots els tabús. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    22/11/2022
  • Mallorca, obert tot l'any

    Moret, Xavier

    Barcelona : Pòrtic, juny del 2022

    Xavier Moret, enamorat de Mallorca, va més enllà dels tòpics i convida el lector a recórrer amb ulls de viatger els seus diversos paisatges. Descriu ciutats, pla, muntanya i una costa preciosa puntejada d’oliveres centenàries. A més, a més, no s’oblida dels aspectes socials i culturals —també gastronòmics— d'aquesta illa que conté l’essència de la Mediterrània.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    22/11/2022
  • Kanjiru :

    Hirano, Takeshi

    Gijón, España : Satori, mayo, 2022

    Proverbis, refranys i dites japonesos formats per quatre kanjis (ideogrames)  bellament il·lustrats.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    22/11/2022
  • El Nuevo libro de chino práctico.

    Liu, Xun

    Beijing : Beijing Language and Culture University Press, 2020

    Primer volum de versió en espanyol de la tercera edició del nou llibre de Xinès pràctic. Aquesta tercera edició s'ha dissenyat seguint dues pautes:

    1. Més fàcil d'estudiar

    2. Més còmode d'usar per als professors

    La sèrie se centra en tots els aspectes de l'idioma: gramàtica, vocabulari, pronunciació i caràcters xinesos. El contingut està disposat de tal manera que l'aprenentatge és sistemàtic, progressiu i repetitiu. Els textos s'han reescrit i s'han millorat les situacions. A més s'han esforçat a intentar fer un llibre per a l'aprenentatge independent. Per a estimular l'autoaprenentatge s'han afegit aquestes dues seccions:

    1. Escalfament : al principi de cada lliçó, l'estudiant es prepara amb unes activitats simples i preguntes relacionades amb el contingut que estudiarà.

    2. Autoavaluació: en aquesta part, s'especifica el que ha d'haver après l'estudiant després de cada lliçó.

    En aquesta tercera edició s'ha donat també més èmfasi a les activitats de classe, és a dir, a l'aspecte comunicatiu. D'altra banda, s'ha introduït l'aprenentatge a través de la inferència de continguts, l'estudiant descobreix per si mateix uns certs conceptes.

    Finalment s'ha intensificat la part pràctica del llibre: els exercicis són molt més pertinents. En cada lliçó l'estudiant trobarà exercicis de pronunciació, conversa, escoltar i repetició, comprensió lectora, exercicis d'escriptura, etc.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    10/10/2022
  • Cinegráfics :

    Civaschi, Matteo

    [Barcelona] : Flow Press, cop. 2017

    Matteo Civaschi és dissenyador gràfic i un apassionat del cinema; Matteo Pavesi és autor i crític de cinema. Inclou un pròleg entusiasta d’Isabel Coixet. Flow Press és una editorial independent i barcelonina especialitzada en llibres visuals per explicar el món des d’una altra perspectiva.

    Un viatge visual pel món del setè art, on el lector descobrirà, a través d’infografies minimalistes molt entenedores, la història del cinema en 10 escenes, anècdotes i rècords, frases cèlebres per jugar a identificar a quina pel·lícula corresponen, retrats de directors de tot el món, i el brillant capítol “short movies” que planteja un repte: ets capaç d’endevinar 101 títols de pel·lícules en 5 segons cadascuna?

    Humor i informació per arribar a tot el públic amant del cinema i despertar la seva curiositat a través de la gran capacitat narrativa de la imatge.

    Un llibre fresc, diferent, sorprenent i molt divertit, per gaudir-lo tant en solitari com en grup.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Singuerlín - Salvador Cabré. Santa Coloma de Gramenet.

    02/11/2022
  • El Festí de Babette

    Dinesen, Isak,

    Barcelona : Viena Edicions, octubre del 2020

    Composició exquisida d’un relat de Karen Blixen, autora de la coneguda Memòries d’Àfrica.
    Dues germanes que pertanyen a una comunitat religiosa  molt austera reben la visita d’una dona francesa que fuig de les continues revolucions del segle XIX a França. De sobte, aquesta cuinera francesa que han acollit li toca un bitllet de loteria i per agrair l’hospitalitat de les dues germanes prepara un bon sopar.


    La història ens parla com la cuina indica la cultura del país. El film contrasta els menjars de les dues germanes com també els menjars de les reunions parroquials que ens mostren un món auster i sense sabors variats amb els menjars que repara la cuinera, on afegeix petits tocs d’herbes i sobretot amb el gran sopar que els hi prepara.
    Film que ens proposa que sempre hi ha alguna oportunitat per celebrar un àpat amb amics i familiars.

     

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Pomar. Badalona

    02/11/2022
  • Suite italiana

    Reverte, Javier

    Barcelona : Plaza & Janés, febrero de 2020
    > Veure disponibilitat a l'e-Biblio

    Relat de viatger, relat d'escriptor...Javier Reverte recorre la geografia italiana començant per Venècia i Trieste bo i arribant a l'illa de Sicília. Segueix, en el seu recorregut, les passes d'altres escriptors d'abans d'ell: Thomas Mann, James Joyce, Rainer Maria Rilke i Giuseppe di Lampedusa, quatre autors de capçalera que, a través dels seus ulls d'escriptor i amb tinta molt personal, van saber retratar les seves peripècies per la "bota" d'Itàlia. No estem davant la típica crònica de viatges, sinó que 'Suite italiana' és més aviat un assaig ple de lirisme, una 'rara avis' en aquest tipus de literatura, en què s'expliquen grans batalles i s'escolten somriures sonors, en un trajecte vital de recerca de sentit sobre la vida i la mort.

    Més informació:

    Recomanat per Gemma Rojo. Bib. Sant Roc. Badalona

    10/10/2022
  • Les Vencedores

    Colombani, Laetitia

    Barcelona : Salamandra, març de 2020

    L'escriptora francesa Laetitia Colombani (Burdeos 1976) directora, guionista i actriu coneguda mundialment per la seva exitosa novel·la "La trena" torna amb "Les vencedores" inspirada en una llar d'acogida de dones amb risc d'exclusió social.

    Lluita solidària de dones a favor d’altres dones desprotegides i vulnerables, més fràgils i més dèbils, que al carrer son agredides, violades, maltractades, ...
    Excel·lent novel·la de denúncia, amb el feminisme al centre de tot.

     

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Sant Adrià del Besòs

    10/10/2022
  • Ventajas de viajar en tren

    Valladolid : Divisa Home Video, [2020]

    Qui avisa no es traïdor. Si us agraden les històries lògiques i lineals que acaben amb tot ben mastegat i lligat, o no sou capaços de resistir un cert grau d'extravagància i escabrositat és millor que ni us acosteu a aquesta pel·lícula. Ara bé, si teniu inclinació per les històries fosques amb un narrador no fiable a l'estil de "Shutter island", "El club de lluita" o fins i tot "Memento", on els trastorns delirants i l’esquizofrènia juguen un paper fonamental, és probable que reaccioneu a la inversa i us quedeu bocabadats. En tot cas, el que podem afirmar sense por a equivocar-nos és que aquesta adaptació de la novel·la de l’autor madrileny Antonio Orejudo no deixarà indiferent a ningú. No existeixen gaire films com "Ventajas de viajar en tren", còctels esbojarrats que fan reflexionar mentre un es debat entre el fàstic i la confusió. Per això quan se’n troba un cal valorar-lo en la mesura justa. Per què? Doncs perquè no parlem d’un esguerro sense cap ni peus, i ara, sinó més aviat d'una matrioixca d’històries a quina més sòrdida que van entreteixint-se fins arribar a un final esgarrifador planificat des del primer moment. D'acord, potser no és ni rodona ni perfecte, però una cosa és segura: va prou sobrada de mala llet com per deixar-te neguitós una bona estona.

     

    Més informació:

    Recomanat per Francesc Pujol. Bib. Can Casacuberta. Badalona

    10/10/2022
  • Petit tractat sobre la immensitat del món

    Tesson, Sylvain

    Barcelona : Símbol Editors, març 2022

    En Sylvain Tesson és un geògraf i viatger francès molt conegut al seu país pels seus llibres en què narra la seva experiència viatgera. És important tenir en compte que fa els trajectes a peu, en bicicleta i algun en moto.

    En aquest Petit tractat sobre la immensitat del món es troben frases com:

    Curiosament, com més millorem les tècniques científiques més creix el camp de la ignorància. Cap. Noves Terres, pàg. 40

    Viatjar no és triar les ordres, és fer entrar l'ordre en un mateix. Cap. La felicitat de fer camí, pàg. 54

    En aquestes paraules es pot copsar tot el que representa per a en Tesson el fet de viatjar. La immensitat dels paisatges que veu influeix en la ment i en la manera de viure la vida.

    És curiós que dedica un capítol a la seva visió de l'escalada a la pedra urbana. Pujar a les teulades i caminar damunt d'edificis també li ha donat una perspectiva del món urbà: primer, perquè permet observar el que passa a la ciutat i segon, per tota la història que s'hi troba: materials, animals, inscripcions, deixalles...

    És un petit llibre ple de reflexions que corprenen i, a la vegada, esperonen a viatjar a llocs llunyans. En Tesson tenia trenta-tres anys quan va sortir publicat en francès l'any 2005 i no és fins ara que el trobem en català.

    Recomanat per Lourdes Escrigas Casas. Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    09/10/2022
  • España en e-bike

    Fernández Tolosa, Sergi

    Barcelona : GeoPlaneta, [2022]

    Tens una bicicleta elèctrica? Tens ganes de descobrir rutes de tot tipus que travessen paisatges inigualables? En aquesta completa guia es proposen més de 80 rutes que fins fa pocs anys només eren aptes per a ciclistes experimentats i en molt bona forma. La generalització de les bicicletes elèctriques ha fet que ara estiguin a l'abast de qualsevol que vulgui aventurar-s'hi. Inclou imatges de gran qualitat, els QR dels tracks i també un seguit de consells inicials abans de posar-se a pedalar.     

     

    Recomanació de la Biblioteca Districte 5 de Terrassa.

    10/10/2022
  • La Vinya de Joseph Beuys

    Boldú, Jordi

    Alella : Vibop, octubre del 2021

    Coincidint amb el centenari del naixement de Joseph Beuys (Krefeld, 1921 – Düsseldorf, 1986), destacat artista del moviment neodadà i fundador del grup d’avantguarda Fluxus, Jordi Boldú ens ofereix una apassionada proposta artísticoliterària que s’estructura en dues parts.

    La primera recull una meravellosa carta del propi autor adreçada a una de les amigues i mecenes més importants de l’artista. L’escrit és un homenatge íntim que revela l’admiració de Jordi Boldú per l’artista, la seva obra i el seu pensament, de qui en destaca una acció relacionada amb el món del vi que va tenir lloc a Itàlia en el marc de la “Operazione Difesa della Natura”.

    La segona part és una invitació oberta, com el pensament de Beuys, a viure la degustació del vi des d’un punt de vista purament creatiu, amb una actitud contemporània. Una fascinant proposta per aquells que estimen l’art contemporani i el vi en totes les seves facetes.

    Més informació:

    Recomanat per Jordi López Albert. Bib. Masquefa.

    07/10/2022
  • English is not easy :

    Gutiérrez, Luci

    Barcelona : Blackie Books, 2013

    English is not easy és un llibre per avançar en l’aprenentatge de la llengua anglesa que s’allunya de l’estil convencional. L’autora és la il·lustradora Luci Gutiérrez (Barcelona, 1977), l’obra de la qual ha aparegut en publicacions de renom internacional com ara el New York Times, el Washington Post, el Wall Street Jounal i la revista The New Yorker. També ha participat amb els seus dibuixos en llibres, animacions i campanyes publicitàries en diferents mitjans i països. Al començament del llibre, l’autora explica que l’obra està pensada per a aquelles persones que es barallen amb qualsevol llengua que no sigui la seva, i d’aquí el títol, poc habitual en llibres d’aquest estil, ja que nega que sigui fàcil aprendre l’anglès. En tot cas, el títol no és més que un reflex de l’humor que recorre el volum des de l’inici fins al final. Cadascuna de les 17 lliçons en què es divideix ve acompanyada d’il·lustracions plenes d’expressivitat que permeten entendre els conceptes plantejats. Són dibuixos vius i molt còmics que retraten situacions peculiars, amb personatges que en molts casos fan comentaris d’una ironia molt fina. La combinació de les explicacions amb les il·lustracions atrapa el lector o lectora, la qual cosa fa que una tasca feixuga com pot ser l’aprenentatge d’un idioma desconegut esdevingui una activitat divertida. I, sobretot, un cop arribem a la darrera pàgina, el llibre té la virtut de fer-nos pensar que l’anglès potser no és tan complicat com semblava en un inici.

    Booktrailer:

     

    Més informació:

    Recomanat per Jordi Tena. Biblioteca Sant Adrià. Sant Adrià de Besòs

    06/10/2022
  • The Origins of music

    Daniel B. Arvizu

    La música és a tot arreu: als escenaris, al carrer, al cinema, al super, al cotxe... però per què ens agrada fer música o escoltar-la? Per què taral·laregem cançons o seguim el ritme amb els peus? Quan va sorgir la música?

    Aquestes preguntes, entre d’altres, són les que intenta respondre el documental The Origins of music, fent un repàs de les diferents hipòtesis que s’han elaborat al llarg de la història al voltant del seu origen, a través de la veu d’especialistes en biologia cognitiva, neurociència, paleoantropologia i comunicació animal.

    Explica, per exemple, la teoria de Darwin segons la qual la música hauria nascut amb una funció comunicativa, com un protollenguatge dotat de significat. Posteriorment, un cop creat el llenguatge estructurat tal com ho coneixem en l’actualitat, hauria mantingut una funció d’esbarjo, conservant un poder emocional que el llenguatge no té.

    També analitza els components de la musicalitat i els aspectes biològics que fan que els éssers humans siguem una de les poques espècies musicals, junt amb alguns ocells i algunes espècies més. Tot i que no tothom és músic, tothom comparteix aspectes de la musicalitat i pot generar música.

    Fa referència a la importància de la música en els primers anys de vida, així com la sorprenent similitud de les cançons de bressol arreu del món, malgrat les enormes diferències culturals. Quan un nen aprèn a parlar, utilitza molta informació musical per descodificar com funciona el llenguatge.

    Investiga com la música genera activitat en el sistema límbic, exposant la relació amb l’oxitocina, les emocions i els records positius. També exposa el misteri entre els científics al voltant de la connexió entre música i memòria. En alguns casos, persones amb pèrdua de memòria que no reconeixen als familiars, sí recorden cançons, tot i no haver-les sentit en molts anys.

    Un interessant documental per entendre d’on sorgeix la música i per què ens agrada. Tot i que no i ha una evidència científica de quan va aparèixer, la hipòtesis més probable és que un ancestre dels humans ja creés percussions fa 8 o 10 milions d’anys...

     

    Més informació:

    Recomanat per Adrià Fernàndez. Bib. Aigüestoses. Sant Andreu de la Barca.

    07/11/2023
  • Mindfulness per a principiants

    Kabat-Zinn, Jon

    Barcelona, España : Editorial Kairós, febrer 2021

    Amb aquest llibre entenem la meditació com una pràctica que permet (1) regular l’atenció i l’energia, (2) afavorir la qualitat de la nostra experiència de relaxació, (3) ajudar a la realització personal aprofundint en tots els aspectes de la condició humana i (4) millorar la relació amb un mateix, la resta de les persones i el món.

    Jon Kabat-Zinn és el creador d’un mètode de reducció de l’estrès basat en l’atenció plena que va començar a aplicar-se amb èxit a nivell mèdic als Estats Units i es va expandir a Amèrica Llatina i Espanya. Si bé aquest llibre va néixer a partir d’un programa de ràdio on s’oferien meditacions guiades, s’ha convertit en un breu manual que estableix les bases, facilita el manteniment, l’aprofundiment i la maduració de la pràctica del mindfulness. Inclou també una secció merament pràctica amb textos i cinc meditacions guiades en format àudio accessibles a través d’aquest enllaç.

    Té una estructura de capítols molt àgil, són breus i faciliten l’assimilació de continguts. Conviden a la introspecció, a l’enfocament intern de les reflexions aportades i al treball personal del mindfulness com una filosofia de vida. L’autor deixa ben clar els beneficis de fer créixer la consciència, focalitzar l’atenció en la respiració i en un present continu on allò important és el que s’està esdevenint ara i aquí. Alerta dels perills d’identificar-nos amb les emocions i els pensaments i articular la vida i les relacions humanes a partir dels impulsos i la reactivitat que genera si són el motor que ens guia. La proposta de l’autor és la de recordar-nos a nosaltres mateixos que som complets, que mereixem ser comprensius i amorosos amb nosaltres mateixos i que l’atenció i la consciència són habilitats que podem exercitar, que ens faran créixer la paciència, la confiança i  l’acceptació.

    Jon Kabat-Zinn (New York, 1944) és biòleg, escriptor i professor universitari emèrit de medicina. S’ha format i ha practicat zen, ioga i meditació i ha estudiat a la vora de mestres budistes. Tot plegat el va conduir els anys 70 a investigar com el seu programa (Mindfulness Based Stress Reduction o MBSR) millorava l’estat de salut de pacients que patien de dolor crònic i estrès. Podem afirmar que el mindfulness és una eina útil per a la reducció del sofriment, el dolor i el malestar físic i emocional.​​​​​​​

    A les Biblioteques trobaràs:

    Més informació:

    Recomanat per la Biblioteca Les Voltes de Sant Vicenç dels Horts.

    04/10/2022
  • Her

    [Madrid] : Vértigo, cop. 2014

    La resposta a Lost in Translation

    Pel·lícula estrenada el 2013, Her està escrita i dirigida per Spike Jonze, actor i guionista dels EUA que abans de dedicar-se al cinema va treballar com a fotògraf i com a autor de videoclips musicals per a grups com R.E.M., Björk, Daft Punk, The Chemical Brothers i Beastie Boys. Algunes de les seves altres pel·lícules són: Cómo ser John Malkovich (Being John Malkovich, 1999), Adaptation: el lladre d’orquídies (Adaptation, 2002) i Allà on viuen els monstres (Where the Wild Things Are, 2009). També va ser productor de la sèrie Jackass, del canal MTV. Her és el seu quart i últim treball, el seu debut com a guionista en solitari, on mescla el gènere romàntic i la ciència-ficció. El resultat va guanyar un Globus d’Or i un Oscar al millor guió original.

    La pel·lícula està filmada parcialment a Xangai i a Los Angeles, ciutats grans on  aconseguir un efecte de soledat i d’aïllament entre les persones. La immensitat de la ciutat ens fa veure les persones com formigues. És un espai gran on et sents perdut i on la gent fa el seu dia a dia en solitari, sense comunicar-se amb els altres.

    Joaquin Phoenix interpreta Theodore Twombly, un home solitari que està a punt de divorciar-se, però que encara està enamorat i no es veu preparat per firmar el divorci. En aquest llarg procés de separació, descobreix de nou l’amor amb un sistema operatiu d’intel·ligència artificial anomenat Samantha. La pel·lícula ens planteja un món futurista, en el qual les relacions entre les persones són més distants del que és habitual. Els individus com el protagonista no són capaços de resoldre les seves dificultats i manifestar els seus sentiments als altres, i per això recorren a uns sistemes operatius que encarnen un ideal inexistent.

    La veu en off del sistema operatiu està interpretada per Scarlett Johansson. El director va impedir que ella i Joaquin Phoenix es veiessin durant tot el rodatge per aconseguir que l’efecte que li causava la veu fos més intens. Durant la trama, Theodore i Samantha inicien una relació profunda d’amor en la qual comparteixen el seu dia a dia, les seves preocupacions i es donen suport.

    La pel·lícula explora la complexitat de les relacions humanes i la soledat en un futur on les màquines cada vegada estan més humanitzades. També aborda la soledat i l’aïllament en un temps en què hi ha una hiperconnexió gràcies a unes tecnologies que absorbeixen les persones, les aïllen i, en el fons, les fan sentir més soles que mai. Fins i tot se’ns mostra una escena de sexe entre el protagonista i el sistema operatiu. No es veu cap imatge, l’únic que ens guia són les seves veus en la foscor. Trobo extraordinari com es pots aconseguir tant a través de la veu, a través de les intensitats i els matisos que aporta cada actor.

    El protagonista té diversos flashbacks on es veu amb la seva antiga parella, Catherine, ja que encara no l’ha oblidat del tot . Estan en procés de separació. Com bé diu el personatge en un moment del film: «Estoy esperando a dejar de quererla».

    També resulta curiosa la connexió establerta entre Her i Lost in Translation (2003), de Sofia Coppola. Els seus respectius directors van mantenir una relació amorosa que va durar onze anys. Gràcies a aquestes dues pel·lícules, tenim la sort de conèixer la història d’amor i de separació entre tots dos. Quantes vegades a la història de l’art s’ha donat la situació de disposar de dues obres que ens expliquin el mateix succés des de dos punts de vista diferents? Ens ho mostren a través de dues maneres diferents de fer servir el llenguatge audiovisual. Va ser la seva manera d’expressar-se i una manera d’explicar-nos artísticament quelcom tan íntim.

    Si Sofia Coppola va aconseguir reflectir tan bé el sentiment d’estar perduda i de distància emocional tan gran entre les parelles a Lost in Translation és perquè la va rodar mentre s’estava separant d’Spike Jonze. Anys més tard, Jonze li contestaria amb la pel·lícula Her. Així doncs, podem veure Her com la resposta en forma de carta d’amor cap a Sofia Coppola.

    De fet, la pel·lícula acaba amb una carta d’acomiadament cap a Samantha on Theodore expressa els seus sentiments envers ella: «Siempre te querré porque crecimos juntos y tú me ayudaste a ser quién soy. Solo quiero que sepas que siempre habrá un pedazo de ti en mí, y estoy agradecido por eso. No importa en quién te conviertas ni dónde estés en el mundo: te mando amor. Siempre seré tu amigo».

    La banda sonora de la pel·lícula va a càrrec d’Arcade Fire i Owen Pallett. Inclou cançons com “When you know you’re gonna die”, que sona a l’escena on Theodore està a un ascensor envoltat de gent. Cal assenyalar també la utilització del color. Destaca el vestuari de Theodore que normalment porta camises més cridaneres i més acolorides que les dels altres personatges. Aquí és on veiem la importància de la utilització del color, ja que ens parla de la personalitat, les inquietuds i les emocions dels personatges.

     

    A escala personal, la pel·lícula m’ha agradat perquè ha fet que em qüestioni la possibilitat de poder sentir amor cap a un sistema operatiu. És una cosa que no creia possible, però que ara sí que em plantejo. També he de dir que la narració se m’ha fet una mica pesada, ja que se centra quasi tota l’estona en el protagonista.

    Crítica elaborada per Ariadna Casas de la Biblioteca Marc de Cardona en el marc del projecte Escriure de cinema

    04/10/2022
  • Madame Bovary

    Barcelona : Savor, DL 2016

    Estirar més el braç que la màniga

    La novel·la Madame Bovary, de Gustave Flaubert, publicada el 1857, és considerada com una de les grans fites de la literatura universal. Inspirada en personatges reals i redactada al llarg d'un període de quatre anys, l'obra va generar un notable escàndol en el moment de la seva publicació i va ser acusada d'immoral per un sector de la societat francesa de l'època. Més enllà d'aquesta polèmica, que va provocar una causa judicial contra l'escriptor, el llibre es va convertir en un gran èxit popular que va consolidar Flaubert com un dels autors fonamentals de la narrativa francesa del segle XIX, a l'alçada d'altres grans literats gals del mateix període, com Stendhal, Honoré de Balzac o Victor Hugo.

    Madame Bovary (Sophie Barthes, 2014) és l'adaptació cinematogràfica més recent d'aquest clàssic que ja havien portat a la pantalla gran alguns cineastes tan rellevants com Jean Renoir, Vincente Minnelli o Aleksandr Sokúrov. Atès el bon nivell d'aquestes versions, rodades al llarg del segle XX i signades per directors de prestigi, podríem esperar que aquesta relectura feta al nou mil·lenni estaria clarament per sota de les precedents. Per sort, no va ser així, i podem afirmar que la Madame Bovary de 2014 és una pel·lícula força reeixida, tan bona o millor que la versió massa acadèmica dirigida per Claude Chabrol i interpretada per Isabelle Huppert l’any 1991.

    L’obra dirigida per Sophie Barthes s'inicia amb la seqüència de la mort de la protagonista, Emma, després d'ingerir un verí, i es construeix com un llarg flashback que omple tot el metratge i que es tanca amb la revisió de l'escena inicial. Amb aquesta opció narrativa, completament oposada a l’estructura de la novel·la i de les anteriors versions cinematogràfiques, es deixa clar que el que interessa a la directora no és quin serà el final de la senyora Bovary sinó com ha arribat al punt de desesperació que la porta al suïcidi. Si comparem aquesta cloenda amb la descrita per Flaubert, també ens trobem amb dues diferències prou destacades. D’una banda, Emma no aconsegueix la substància letal robant-la de casa de l'apotecari Homais interpretat per Paul Giamatti (que havia protagonitzat l'anterior llargmetratge de Sophie Barthes, l'original Cold Souls –2009–), sinó que la troba a la seva pròpia llar. D'altra banda, la protagonista no mor al llit després d'una llarga agonia, sinó a l'exterior, en el camí que feia per a visitar al marquès d'Andervillers, un dels seus amants.

    Més enllà d'aquest canvi radical en l'estructura narrativa i les accions que porten al desenllaç, Madame Bovary segueix amb força fidelitat l'argument de l'obra de Flaubert. Se centra en l'evolució del personatge central, una noia educada en un convent que es casa amb el metge rural Charles Bovary i viu la consegüent decepció que troba en la seva vida matrimonial. Emma mira de compensar-ho a força d'adquirir tota mena de vestits i objectes de luxe, estira més el braç que la màniga i manté relacions sexuals amb altres homes (un aristòcrata faldiller i un jove estudiant de dret) que tampoc la fan feliç.

    Per tal de donar vida a la somiadora i insatisfeta Emma Bovary es va triar l'actriu Mia Wasikowska, coneguda per haver encarnat dos dels grans personatges de la literatura britànica del segle XIX: Alicia en el país de las maravillas (Alice in Wonderland, Tim Burton, 2010) i Jane Eyre (Cary Joji Fukunaga, 2011). Com passava en aquestes adaptacions de les obres de Lewis Carrol i Charlotte Brontë, la seva interpretació és correcta, però de vegades ens resulta un punt freda, com també succeeix amb els treballs actorals d’Ezra Miller (Léon) i Logan Marshall-Green (Marquis d'Andervillers). Cal remarcar l'afany de Barthes per donar una visió actualitzada i empoderada de la protagonista, molt més rebel i insubmisa que a la novel·la. Això s'observa especialment en la seqüència situada al convent, abans del seu casament, o en la seva relació amb el marquès (és ella i no ell qui el sedueix!).

    També és curiós com la directora omet un dels aspectes importants de la novel·la: la condició de mare de la protagonista (al film, Emma no té descendència i, per tant, tampoc mostra el sentiment de culpa derivat de l'abandonament de la filla quan se'n va de casa per ser infidel al marit). Segurament l'aspecte més destacat en l’àmbit argumental és la relació entre Emma i el cobdiciós Lheureux, el comerciant que l'enreda perquè adquireixi tota mena d'objectes innecessaris que no pot pagar, la compra dels quals l’aboca a la ruïna. En la part final del film, aquest darrer personatge (interpretat per Rhys Ifans) acaba tenint més importància que Charles Bovary (Henry Lloyd-Hughes) o els dos amants de la protagonista. I és que com diu prou bé Josep Mundó en el pròleg a la traducció catalana de la novel·la, editada per Proa, actualment l'Emma Bovary «seria una consumidora compulsiva de béns materials, per calmar la seva buidor interior».

    Si bé són qüestionables determinades solucions de guió o la tria d'alguns dels intèrprets, podem afirmar que Madame Bovary és força fidel a l'esperit de la novel·la i, sobretot, és un film d'una extraordinària bellesa gràcies a l'excel·lent treball del director de fotografia Andrij Parekh, parella de Sophie Barthes a la vida real. Tant en les seqüències rodades en exteriors (l'esplèndida escena de la cacera) com, molt especialment, en les d'interiors (il·luminades amb espelmes, a l'estil emprat per John Alcott a Barry Lyndon –Stanley Kubrick, 1975–), s'aconsegueixen imatges precioses que ens recorden les composicions d’artistes com Vermeer o Hammershoi. També és impecable la direcció artística i disseny de vestuari, així com l'ambientació musical, amb una banda sonora composta pels germans Evgueni i Sacha Galperine. El resultat final és una pel·lícula del tot recomanable, per bé que no arriba a l'excel·lència d'altres adaptacions,  com la de Jean Renoir o, sobretot, la de Vincente Minnelli, que inclou, en la mateixa pel·lícula, la història de Madame Bovary (interpretada per la sensacional Jennifer Jones) i la del judici que va patir Flaubert per la publicació de la seva novel·la més important. Aquest tema també va ser tractat per Sophie Barthes en el documental Le procès d'Emma Bovary (Audrey Gordon, 2021).

     

    Crítica elaborada per Joan Caus de la Biblioteca Marc de Cardona en el marc del projecte Escriure de cinema

    04/10/2022
  • Romeo y Julieta

    Madrid : Paramount, DL 2001

    Amor i mort a Verona

    Des de l'època dels germans Lumière, les obres de William Shakespeare han estat adaptades a la pantalla gran en innombrables ocasions, a més de servir d'inspiració de tota mena de relats cinematogràfics, tal com expliquen Jordi Balló i Xavier Pérez en el llibre El món, un escenari. Un dels textos més famosos del dramaturg britànic és, sens dubte, Romeo i Julieta, la història dels amants de Verona, que ja va ser portada al cinema, per primer cop, el 1900. De la vintena de versions cinematogràfiques d'aquest clàssic que segueixen el text original del geni de Stratford-upon-Avon, deixant de banda films també inspirats en la mateixa tragèdia de Shakespeare com West Side Story (Robert Wise i Jerome Robbins, 1961) o Los Tarantos (Francesc Rovira Beleta, 1963), potser la més coneguda i millor és la realitzada pel director Franco Zeffirelli el 1968. Romeo y Julieta va obtenir quatre nominacions als premis Oscar, guanyant els guardons a la millor fotografia i millor vestuari. Va ser la segona de les tres adaptacions de Shakespeare rodades pel cineasta italià (les altres dues són L'amansiment de la fúria (The taming of the shrew, 1967) i Hamlet, l'honor de la venjança (Hamlet, 1990).

    A diferència de versions anteriors de Romeo i Julieta, com les rodades per George Cukor, el 1936, o Renato Castellani, el 1954, prou correctes, però amb uns decorats massa artificiosos que ens provoquen la sensació de veure una mena de teatre filmat, la principal novetat del film de Zeffirelli és la seva voluntat de desteatralitzar l'obra: fer-nos creure que realment ens trobem a la ciutat de Verona on se situa l'acció, amb el bullici dels seus carrers i places o la sumptuositat dels seus palaus i cases senyorials (tot i que la major part del rodatge es va fer als estudis de Cinecittà!). L'enfrontament inicial entre els criats de les dues famílies enemigues, els Montagut i els Capulet, està rodat de forma tan realista i dinàmica com la magistral seqüència d’obertura de West Side Story, canviant els carrers de Nova York en ple segle XX pels espais de l’urbs italiana del segle XIV.

    A banda de l'encertada plasmació fílmica d'aquestes escenes de lluita, que retrobarem a la segona part del film, Romeo y Julieta té el seu punt fort en els fragments que ens narren les trobades entre els dos amants. A la magnífica seqüència de la festa a casa dels Capulet  se'ns presenta l'amor a primera vista entre els joves, després d'uns balls perfectament coreografiats (amb la particularitat que Julieta s'enamora totalment de Romeo, abans de veure-li la cara, que porta amagada amb una màscara!). Tota l'evolució posterior de la seva efímera relació estarà marcada per la fatalitat: el romanticisme de l'escena del balcó, la sensualitat del moment en què els dos amants passen la nit junts abans de veure's forçats a separar-se en sentir el cant de l'alosa, o tot el tram final, situat en el mausoleu d'un cementiri.

    Per donar vida als protagonistes, Zeffirelli va escollir dos joves desconeguts d’una edat molt semblant a la dels personatges de l'obra de teatre de Shakespeare. L'actor britànic Leonard Whiting, plenament creïble en el seu rol del melangiós Romeu, encarnaria un any després, també amb força convicció, un jove Casanova (o sigui, l'antítesi del retratat per Fellini) a Infantesa, vocació i primeres experiències d'en Giacomo Casanova (Infanzia, vocazione e prime esperienze di Giacomo Casanova, Luigi Comencini, 1969). D'altra banda, la bella actriu també anglesa (de pare argentí) Olivia Hussey tornaria a treballar anyes després amb Zeffirelli, fent de verge Maria, a Jesús de Nazaret (Jesus of Nazareth, 1977). Aquests dos intèrprets es troben ben recolzats per un magnífic repartiment en el qual destaquen especialment Pat Heywood, que interpreta la nodrissa de Julieta, i Milo O'Shea, que encarna a fra Llorenç, el frare franciscà que casa en secrets als dos amants i els dona la solució perquè es retrobin després de l'exili de Romeu.

    Els tres guionistes de Romeo y Julieta (Franco Brusati, Maestro d'Amico i el mateix Zeffirelli) es mantenen totalment fidels a l'estructura i desenllaç de l'obra original, però cerquen una plasmació en pantalla que defugi la posada en escena de caire més teatral d'adaptacions anteriors. Això s'aconsegueix amb un gran treball d'ambientació (inspirat en les pintures d'alguns artistes destacats del Renaixement), una esplèndida fotografia de Pasqualino de Santis i un impecable disseny de vestuari, a càrrec de Danilo Donati, un dels col·laboradors habituals de Fellini. Posats a parlar de noms que associem inevitablement amb el director de films com La dolce vita o Amarcord, és obligat fer referència a l'autor de la banda sonora de Romeo y Julieta: el mestre Nino Rota. No solament s’ha de destacar el famós tema d'amor del film, que acompanya de fons les trobades dels amants, però que inicialment és una cançó interpretada per un cantaire a l'escena de la festa. La partitura creada pel compositor italià també excel·leix en les peces de caràcter religiós, basades en el cant litúrgic "Salve Regina", que acompanya la primera aparició de fra Llorenç i que s'arriba a utilitzar en la seqüència eròtica del film, com si es volgués subratllar la sacralitat de l'amor incondicional entre la parella d'enamorats. De fet,  aquest interès per la música al servei del drama és perfectament coherent amb la trajectòria professional de Zeffirelli, que també és conegut com a director i productor de diversos muntatges operístics. Alguns d’ells els ha filmat ell mateix, com La Traviata (1982) o Otello (1986), un altre apropament al teatre de Shakespeare que parteix de l'òpera de Verdi.

    En resum, podem incloure Romeo y Julieta de Franco Zeffirelli en el conjunt de grans adaptacions fílmiques de les tragèdies shakespearianes, sense arribar a l'excel·lència dels treballs dels d'Orson Welles, Akira Kurosawa i Kenneth Branagh, els tres grans especialistes a portar a la pantalla les peces dramàtiques del geni britànic. Pel que fa a les lectures més contemporànies sobre la passió amorosa dels amants de Verona, cal no oblidar la versió actualitzada, però fidel al text original, Romeo + Julieta de William Shakespeare (William Shakespeare's Romeo and Juliet, Baz Luhrmann, 1997), amb Leonardo DiCaprio i Claire Danes mirant-se a través d'una peixera i prometent-se un amor etern i sòlid en temps d'amors líquids.

     

    Crítica elaborada per Joan Caus de la Biblioteca Marc de Cardona en el marc del projecte Escriure de cinema

    04/10/2022
  • Baños Pleamar

    Sánchez, Isaac

    [Palma de Mallorca] : Dolmen Editorial, mayo de 2022

    A Badalona durant els anys 90, van aparèixer un nou tipus de negoci, anomenat "banys" que oferia servei de restaurant i de piscina, tot a peu de costa. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    23/11/2022
  • Jinetes en el cielo

    Duggan, Gerry

    Torroella de Montgrí (Girona) : Panini Comics, [2021]

    Els Guardians de la Galàxia han tornat a l'espai i la seva aventura més gran i més estranya està a punt de començar. El Cos Nova segueix el rastre de Starlord i els seus amics, que aviat es veuran al mig de la guerra entre El Col·leccionista i l'Amo del Joc. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    23/11/2022
  • Seguir dibujando

    Coco

    [Barcelona] : Bang Ediciones, marzo 2022

    "L'atemptat del 7 de gener del 2015 es repeteix en bucle a la meva ment. Tot s'ensorra, només em queda el dibuix...".

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    04/10/2022
  • Senso

    Alfred

    Barcelona : Salamandra Graphic, mayo de 2022

    En un antic hotel del sud d'Itàlia, un home (que no estava convidat) i una dona (que no volia assistir-hi) es coneixen per casualitat durant un casament. Aliens a una celebració que no els concerneix, tots dos intentaran aprofitar la vetllada per conèixer-se i donar sentit a les seves respectives vides, que naveguen a la deriva sense punts de referència.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    23/11/2022
  • Manual de superviviencia

    Towell, Colin

    Barcelona : Blume, 2020

    Les situacions de supervivència requereixen coneixements, capacitat, voluntat de superació i , no cal oblidar-ho, una part de sort. L’autor del llibre, Colin Towel, és un expert instructor de supervivència dels exercits dels Estats Units i del Regne Unit i en aquest llibre explica les tècniques per sobreviure en activitats extremes a la natura. Detalla que cal entrenament, tenir un bon to físic, disposar del material adient i preveure els possibles problemes que ens podem trobar. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    03/10/2022
  • Irlanda

    Barcelona : Lonely Planet, junio del 2022

    Irlanda té una mica de tot: cultura, llengua pròpia, una gran producció literària, balls, música, esports, tradicions, artesania, festes, i uns paisatges variats i espectaculars que treuen l'alè. Aquest llibre pretén oferir experiències i sorpreses locals per descobrir l’essència dels irlandesos. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    22/11/2022
  • Antes del amanecer :

    [S.l.] : Warner, cop. 2004

    La magia de la conversación

    El amor cambia, cambia en nosotros, en nuestro entorno y más allá de nuestro entorno. Piqué ha traicionado a Shakira. A veces resulta confuso, ¿no? Porque cada persona lo siente de forma completamente distinta.

    Miguel piensa: “Si quieres gustar a una persona, has de vestirte por los pies”.

    Ian piensa: “El amor es presumir, es tener a mil chicas a los pies de tu cama”.

    Joana piensa: “Si quieres enamorarme, has de ser fuerte, tener coche y tatuajes”.

    Tania piensa: “El amor es egoísta, los demás han de cumplir mis necesidades”.

    Alejandro piensa: “Quiero un amor como el que veo en las películas”.

    Y Richard... Lo único que hace es mostrarnos su película, una película que cambiaría su forma de sentir el amor para siempre.


    Dos personas que se acaban de conocer, he was a boy and she was a girl, charlan, charlan y pasean a lo largo de diferentes planos secuencia que representan un paseo simplemente natural que cualquiera de nosotros podría tener o haber tenido con un@ amig@, un familiar o tu pareja.

    Ellos, fluyen y se dejan llevar, sentimos su conexión, el respeto, su comprensión, su entendimiento, sus desacuerdos, sus espacios y su libertad. Ambos, repito, hablan, comparten sus sentimientos y pensamientos... Hablan sobre arte, filosofía, literatura, cultura… Hablan sobre sus familias, sus creencias, sus miedos… Hablan sobre la muerte.

    Nosotros quedamos inmersos en la conversación y ellos se preguntan si se volverán a ver. No quieren despedirse, realmente han sentido su verdadero amor. Seguro que se vuelven a ver, o eso querríamos.

    Miguel ha descubierto, que más allá de como vista, lo importante son sus actos de cariño, su comprensión con los demás.

    Ian ha descubierto que de lo que más presume es de lo que más carece, y que tal vez deba quererse un poquito más a sí mismo para poder amar y que le amen de verdad.

    Joana tenía a su chico perfecto, pero, a pesar de su fuerza, sus tatuajes y su coche, ha descubierto que al hablar con él se siente vacía. Tal vez necesite una buena conversación, un entendimiento.

    Tania ha descubierto que su egoísmo la llevará a la soledad, que los sentimientos de los demás también son importantes.

    Alejandro ha descubierto que algún día conectará y compartirá sus pensamientos con otra persona de la misma forma que ocurre en esta película, mediante una conexión verdadera y sincera.

    Y Richard, que ya descubrió su forma de amar hace mucho tiempo, nos dice al acabar la película: “A veces he sentido que el amor era idealizado y materialista por como lo vemos en las redes, en la publicidad, en los estereotipos e incluso en el cine. Pero al final descubres que el amor es muchas cosas, por cada persona hay un inmenso amor, igual y diferente a la vez. Tal vez solo necesitemos una conversación, sincera, respetuosa y comprensiva para encontrar nuestra verdadera forma de amar”.

    Crítica elaborada per Alec Ross de la Biblioteca Can Pedrals de Granollers en el marc del projecte Escriure de cinema.

    15/09/2023
  • Llaços de sang

    Sagrera Bassa, Teresa

    Barcelona : Columna, maig del 2022

    Una novel·la sobre les heroïnes anònimes que van lluitar per Girona en el setge napoleònic. La novel·la parteix del tractat de Fontainebleau, en què Espanya i França van pactar que s’unirien per conquerir Portugal, i un cop fet, se la repartirien. Però pensar que Napoleó passaria per la península sense intentar conquerir-la va ser una ingenuïtat. La ciutat dels quatre rius va ser víctima d’una gran tragèdia que va provocar milers de morts i la destrucció d’una gran part de la ciutat. La novel·la parla del paper desconegut però decisiu que les dones van tenir en la defensa i la recuperació de la ciutat i com es van organitzar totes soles i de manera heroica en uns comandos autoanomenats Les Bàrbares, que es reconeixien perquè portaven lligat al braç un llaç vermell, tan vermell com la sang, i perquè, ferotges, lluitaven amb dents i ungles per defensar casa seva.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    03/03/2023
  • Les aparences enganyen

    Duelo al sol (Duel in the Sun, King Vidor, 1946) és fruit de la voluntat del productor David O. Selznick de repetir l’èxit d’Allò que el vent s’endugué (Gone with the Wind, Victor Fleming, 1939), rodada sis anys abans. El resultat potser no és tan rodó. Si hem de fer cas d’algunes crítiques despietades contra el maniqueisme dels personatges, o contra el maquillatge i la sobreactuació de la protagonista, la pel·lícula no hauria passat a la història del cinema. Tot i això, setanta-sis anys després de la seva producció, molts espectadors ens sentim atrets per aquesta història exagerada de passions desenfrenades fins a la mort cada vegada que la veiem. I la considerem un visionament imprescindible.

    El marc de Duelo al sol no és la historia dels Estats Units. Hi ha poques escenes èpiques i la pel·lícula se centra sobretot en el trasbals intern dels personatges. A primera vista, sembla un drama de bons i dolents. Si ens hi endinsem, però, hi descobrim una gran riquesa de detalls a l’hora d’explicar els diferents caràcters. Com a prova, repassaré alguns elements que fan referència a l’àmbit argumental.

    No hi ha cap dubte que la lluita entre el bé i el mal és l’eix central del film. Aquesta lluita que es reflecteix en les contradiccions del personatge principal: Perla Chávez (Jenniffer Jones). Perla diu que vol «ser una bona noia» des del principi de la pel·lícula. Aquesta insistència ens fa sospitar que trobarà molts entrebancs i que acabarà per no ser-ho. Efectivament, el que li fa prendre la decisió que desemboca en la tragèdia final és adonar-se que no serà mai «una senyora». En el fons, sap que el seu destí està marcat per ser filla d’una prostituta índia i d’un home blanc condemnat a la forca per haver-la assassinat. Intenta lluitar contra el destí, amb més o menys convenciment, al llarg de la pel·lícula, però el racisme exacerbat de molts dels personatges que l’envolten i l’atracció irreprimible que sent cap al personatge més malvat de la història, Lewt (Gregory Peck), propicien malentesos i decisions equivocades. Col·locats estratègicament al llarg de la cinta, aquests errors donen sentit a la gran contradicció final: els amants es maten l’un a l’altre, però es declaren el seu amor.

    L’antagonisme intern de Perla està envoltat de molts altres antagonismes que enriqueixen el personatge i el film. La protagonista lluita entre la seva atracció cap al violent, egoista i indolent Lewt, que l’ha forçat, i el respecte, l’educació i la generositat del seu germà gran (Joseph Cotten), l’home que ella sap que la farà una bona noia. Per altra banda, la mare dels dos germans (Lillian Gish) ofereix protecció i amor a Perla després de la mort dels pares, tot el contrari que el marit, el senador McCanles (Lionel Barrymore), un home racista i autoritari que la insulta i menysprea. No cal dir que el fill preferit de la bona tutora de la protagonista és el gran, que és expulsat de casa pel pare malvat perquè no l’obeeix en tot el que diu. En canvi, el germà petit malvat és el preferit del pare, que l’ha malcriat i li ha consentit tot, mentre la mare pateix per la mala influència que pot tenir sobre Perla.

    No s’ha de passar per alt tampoc l’oposició entre la dignitat del pare de Perla i el comportament immoral de la seva mare, un bo i una dolenta dels quals va néixer la protagonista insegura i contradictòria. Tampoc no s’ha d’oblidar la malaguanyada història d’amor de joventut entre el bon pare de la Perla i la bona mare dels dos germans, que els porta a ser infeliços en matrimonis on seran víctimes de dos dolents: la prostituta índia i el senador autoritari.

    Al costat dels personatges, veiem elements simbòlics que reforcen la seva posició. Per exemple, el ferrocarril. El ferrocarril és un element que clarament es col·loca de la banda dels bons. Per què? Perquè el senador hi va en contra. Segons ell, el tren destrueix les terres que tanta suor li han costat i portarà gent del nord que vol votar i posar impostos. No cal dir que l’esposa del senador i el bon fill gran estan a favor del ferrocarril i del progrés que comporta, i que el malvat fill petit no hi està d’acord: fa estimbar un comboi amb explosius per tenir el pare encara més del seu costat. Al fill gran això li costa l’expulsió de la casa paterna i l’allunyament de la seva bona influència damunt Perla, que queda a la mercè del germà petit.

    Aquesta disposició gairebé geomètrica dels personatges i els elements es trenca unes quantes vegades. És aquest trencament el que acaba de dotar la pel·lícula de la modernitat que l’apropa a nosaltres. La bona tutora és, per una banda, la causant que el seu marit vagi amb cadira de rodes i, per l’altra, qui porta a casa un capellà fanàtic, que, en lloc d’allunyar Perla de la influència del mal, se n’aprofita hipòcritament i confon encara més la noia. Un altre exemple de la superació de l’hipotètic maniqueisme del film és l’actitud final de senador: reconeix davant la seva dona (primer) i d’un amic (després) que s’ha equivocat i que ell és el responsable de moltes de les desgràcies que han succeït. També s’ha de posar a la balança de les debilitats del senador el fet que mana als seus homes que es retirin quan veu que l’exèrcit defensa les obres del ferrocarril amb la bandera americana perquè “una vegada vaig lluitar per aquesta bandera, ara no hi dispararé en contra”. Amb el personatge de Lewt és amb qui, com més avança la pel·lícula, més ens adonem que les aparences enganyen. Al final veiem un pobre desgraciat que amaga darrere la fatxenderia el desig de ser com el pare i d’obeir-lo en tot. Sap que és la nineta dels seus ulls i no vol decebre’l. La seva actitud de menyspreu cap a Perla s’acaba de definir quan el pare li diu que no vol que casa seva es converteixi en un poblat indi. Només confessa el seu amor a la noia quan, ferit de mort, deixa que aflorin els seus veritables sentiments.

    Així doncs, Duelo al sol ens arriba al fons per què és molt més que una història banal enmig de paisatges espectaculars, com alguns crítics han dit. Transcendeix la seva aparent superficialitat comercial per transmetre una visió molt particular del món. A la pel·lícula de Vidor, la vida és un lloc inhòspit simbolitzat per un desert cremat pel sol i ple de perills, sota un cel amenaçador, vermell de sang. Ens hem de batre en un duel amb les forces malignes que, gràcies a les seves trampes i a les nostres debilitats, ens poden arrossegar. Els personatges de Duelo al sol són víctimes d’aquesta lluita i la majoria sucumbeixen. El film deixa l’esperança, això sí, que la generositat i el progrés ajuden a tirar endavant.

    Crítica elaborada per Núria Dalmau i Homs de la Biblioteca Can Pedrals de Granollers en el marc del projecte Escriure de cinema.

    15/09/2023
  • Memorial

    Washington, Bryan

    Barcelona : Editorial Anagrama, mayo 2022

    En Benson i en Mike viuen junts a Houston. En Mike és xef, especialitzat en cuina nipona-americana, i treballa en un restaurant mexicà; en Benson és negre i fa de professor. Fa anys que són parella però es troben en un punt d’impàs. S’entenen molt bé al llit; en Mike cuina delícies per a en Benson i s’estimen, però ara en Mike ha sabut que el seu pare, a qui fa molts anys que no veu, s’està morint a Osaka i decideix marxar a l’altra punta del món per acomiadar-se’n, justament quan la seva mare, Mitsuko, arriba a Texas per instal·lar-se a casa d’ells unes setmanes. 
    Al Japó, en Mike descobreix la veritat sobre la seva família i el seu passat i comença una transformació personal extraordinària, mentre que, a casa, amb la mare d’en Mike i sense la seva empenta vital, en Benson comença a sortir de la seva closca i s’adona que potser sí que sap què vol, a la vida. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    03/10/2022
  • El Último hombre blanco

    Labari, Nuria

    Barcelona : Literatura Random House, mayo de 2022

    Als seus quaranta-quatre anys, la dona que protagonitza aquesta novel·la s'ha convertit en un autèntic «home» de negocis: guanya dos-cents mil euros a l'any i ha modelat el seu cos, el seu temps, el seu llenguatge i fins a les seves relacions sexuals per a aconseguir tenir tant poder com un home, ser acceptada en els seus cercles, guanyar-se la seva total confiança i convertir-se, per fi, en un d'ells. En el cim de la seva carrera professional, quan porta anys vivint, pensant i guanyant exactament el mateix que els seus col·legues masculins, mira enrere i observa la seva metamorfosi, des de la primera vegada que va pensar que havia nascut en el bàndol equivocat fins al moment en què comprèn que el seu èxit professional és també el resultat d'una monstruosa transformació personal.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    23/11/2022
  • El Nàufrag feliç

    Folch i Camarasa, Ramon

    Barcelona : Viena Edicions, juny del 2022

    Un escriptor d'èxit retirat és víctima d'un petit accident de trànsit sense transcendència, però, com que s'ha fet mal al canell, li donen la baixa i li recepten una temporada de repòs. Desvagat per obligació, aprofita aquesta pausa per recordar com va conèixer per casualitat la Maria... quan ell era considerat el nou prodigi de les lletres catalanes, estava força pagat de si mateix i prou perdut a la vida.

    Una petita joia oblidada de la literatura catalana.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    23/11/2022
  • Enriquecimiento :

    Boltanski, Luc

    Barcelona : Editorial Anagrama, febrero 2022

    El capitalisme occidental ha anat virant de direcció, des de l'últim terç del segle XX, cap a un nou plantejament econòmic basat en la desindustrialització. Aquest llibre visionari aborda amb claredat i rigor una transformació d'envergadura que afecta la macroeconomia, però també a la butxaca de cadascun de nosaltres. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

    03/10/2022
  • YOsumidor :

    García, Andrea

    Barcelona : Gestión 2000, mayo de 2022

    El consum ha sofert un canvi de canals de distribució durant i després de la la pandèmia. Aquest llibre analitza els hàbits de consum a Espanya dels darrers anys, a partir de les dades de Google i The Cocktail Analysis. Identifica les grans tendències en el consum  que dominarà la propera dècada i el perfil del nou consumidor  i la seva relació amb les marques i productes. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    22/11/2022
  • Érase una vez en tu cerebro :

    Vara, Eduardo

    Barcelona : Ariel, mayo de 2022

    Per què hi ha històries o personatges literaris que t’atrapen? Com és que hi ha cançons, pel·lícules, còmics, podcasts que t’enganxen? Aquest llibre explica des de la neurociència com les triem les bones històries i aporta una selecció d’obres per demostrar-ho. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    22/11/2022
  • Ansiedad : a mi también me pasa : manual práctico para jóvenes y adolescentes

    Pérez-Bonaventura, Iris

    Barcelona : B de Blok, mayo de 2022

    Guia per a joves i adolescents per acompanyar-los en les seves pors i ansietats. Explica estratègies fàcils per a entendre i controlar l’ansietat, els atacs de pànics i l’estrès dels joves. Pretén ser un espai per a reflexionar sobre la salut, l’equilibri mental i ser una eina per comprendre les reaccions del cos a l’ansietat i l’estrès.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    22/11/2022
  • ¡Eres un milagro andante!:

    Arnandis, Teresa

    Bacelona, España : Paidós, mayo de 2022

    La doctora Teresa Arnandis, científica y divulgadora, coneguda a les xarxes com a LadyScience explica en aquest llibre com funciona el cos humà, a través dels diferents aparells i sistemes, que organitza per les tres funcions essencials: nutrició, relació i reproducció.

    Es un llibre pràctic i dinàmic, que planteja com una aventura de les diferents cèl·lules i òrgans per aconseguir un sistema que funciona coordinat. Dona molts consells per cuidar-te i estimar més el teu cos.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    22/11/2022
  • El Sistema inmunitario por fin sale del armario :

    Arponen, Sari

    Barcelona : Alienta editorial, mayo de 2022

    Aquest és un llibre de ciència  que, de manera amena i divulgativa, explica com funciona el sistema immunitari. La Dra. Saroyan aconsegueix fer entenedors conceptes mèdics sobre el complex sistema que ens defensa de les malalties, també sobre el  funcionament del cos i la seva relació amb l’entorn. Aporta idees per introduir canvis al nostre dia a dia que faran guanyar salut i benestar a mig i llarg termini. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    22/11/2022
  • L'Altre món rural :

    Manresa : Tigre de Paper Edicions, març 2022

    "Si els clixés ruralistes són falsos, també ho són els clixés urbans" pàg. 370 'Refer l'imaginari rural... i l'urbà' . Marina Garcés, secció Converses.

    Les Nacions Unides van designar el 1r dilluns d'octubre de cada any com a Dia Mundial de l'Hàbitat per tal de reflexionar sobre el dret bàsic de tots a un habitatge habitual i sobre l'estat dels nostres hàbitats.


    En el llibre que et presentem L'altre món rural de Rosa Cerarols i Joan Nogué es fa una avaluació i estudi dels canvis que s'estan experimentant en el món rural a Catalunya.
    Aquest assaig està dividit en tres grans grups: contextos, experiències i converses, en què diferents estudiosos ens en parlen.
    És a partir del confinament del març de 2020, a causa de la pandèmia, que es va veure que moltes persones van decidir anar al poble on tenien la 2a residència. 
    Tanmateix no és tan fàcil accedir a un habitatge en els pobles, ja que la majoria estan en males condicions i ni els propietaris ni l'administració té els mitjans econòmics per a adequar-los i fer-los habitables. De tot això i més és el que volen transmetre les diferents persones que han participat en l'elaboració d'aquest estudi.

    "L'escola de pastors és molt més que una formació. És un any de la vida d'unes persones que comencen a caminar per fer realitat un somni i que deixen que les acompanyem." pàg. 271 'L'escola de Pastors i Pastores de Catalunya', secció Experiències.


    És un assaig que obre d'esperança i il·lusió el retrobament amb la natura amb respecte i amor.
    De segur que t'agrada!


    Recomanació de Lourdes Escrigas Casas. Biblioteca Joan Oliva i Milà.
     

    01/10/2022
  • 4

    Tresca i la Verdesca

    [Barcelona] : Temps Record, DL 2010

    Des del 1992 i amb un munt d’interessants espectacles focalitzats a un públic infantil, però amb el resultat que agraden a petits i grans, en Claudi, en Toni, en Jordi i en Carles tenen uns espectacles que ens fan bategar el cor, perquè es veu que son espectacles fets amb el cor. Records, anècdotes tan properes que desperten certa melancolia, que ens recorden l'alegria de ser nens, o l'alegria i il·lusió que es sent quan deixem treure el nas a aquell infant que tots tenim  a dins. Un concert , una obra de teatre...? Un espectacle.

    [extret del blog menuts i ganàpies].

    Els seus discs estan a la mateixa alçada gràcies per exemple, a col·laboradors de qualitat com Aleix Tobias o Xavi Lozano. Fan escoltar cançons als petits on els infants les viuen però, els grans les sentim i ens quedem de pedra amb aquests sublims temes que ens fan no tocar de peus a terra quan els veiem passar.

    Recomanat per Marc de Blas de la Biblioteca Roca Umbert de Granollers

    28/11/2023
  • El Demonio de las armas

    [S.l.] : Impulso, cop. 2008
    > Veure disponibilitat a l’eBiblio

    Una de les dones fatals més icòniques del cinema

    Sorprenent, dual i directa són alguns dels adjectius que s'escauen a El demonio de las armas (Gun Crazy, 1950). El títol del film havia de ser Deadly is the female, però es va canviar en favor d'un Gun Crazy menys problemàtic entre el gènere femení.

     

     

    Malgrat que va ser un fracàs en la taquilla, la pel·lícula es considera actualment una petita joia gràcies als crítics de la revista Cahiers du cinema, que van recuperar-la de l’oblit relatiu de la sèrie B. Per política d'estudi i economia de mitjans, El demonio de las armas havia de ser una pel·lícula més, però els talents implicats van aconseguir un resultat molt superior. Als títols de crèdit apareixen noms com el del director, Joseph H. Lewis (amb més trenta anys de carrera a Hollywood), els guionistes com Millard Kaufman i MacKinlay Kantor (que eren la façana del black-listed Dalton Trumbo) i un parell d'actors amb ganes de triomfar. El multipremiat Victor Young es va encarregar de la fantàstica banda sonora.

     

    La història es basa en un relat breu que MacKinley Kantor va publicar al The Saturday Evening Post i que sembla inspirat en les figures dels fugitius Bonnie i Clyde. Es tracta, per tant, de cinema negre al pur estil de les pel·lícules de lladres i policies que es transforma en una road movie: anem seguint als protagonistes per diferents ciutats i paisatges de l’Oest Mitjà estatunidenc. La direcció àgil i directa de Joseph H. Lewis s'adapta perfectament a les necessitats del guió. Ell mateix afirmaria posteriorment que sabia què volia filmar i com ho volia fer, que es va limitar a donar dues instruccions clares als actors i rodar. A més, Lewis va aportar un gran coneixement tècnic de l’entorn cinematogràfic que va fer possible la confecció d’escenes com la de l’atracament al banc, admirada entre els professionals del cinema, que està filmada en un únic pla seqüència que resulta sorprenent tant per la seva naturalitat (els diàlegs són improvisats) com pel punt de vista de l’acció que ofereix a l’espectador.

     

    I fins aquí el film noir. Perquè el veritable leitmotiv de la pel·lícula és l’amor, un amor turbulent entre els dos protagonistes, l’Annie Laurie (Peggy Cummins) i Bart Tare (John Dall), alhora que la seva increïble obsessió cap a les armes. Bart és un home que des de nen s’ha sentit atret per les pistoles, però que gràcies al seu entorn s’ha mantingut en el camí «recte». Tot va bé fins que, afortunadament pels espectadors, topa amb l’Annie, una de les femme fatales més icòniques de la història del cinema. Guapa, rossa, seductora i perillosa. És normal que en Bart caigui als seus peus i que, quan s’acaben els seus estalvis, es deixi arrossegar cap a una més profitosa carrera criminal. Gràcies a Freud podem resoldre fàcilment l’equació entre pulsió sexual, armes i compenetració de la parella, però cap teoria freudiana pot explicar com la química entre ells dos va més enllà del guió de Dalton Trumbo per materialitzar-se en escenes com la de l’hotel (amb un Bart que gira l’esquena als seus principis morals) o la de la fugida de l’atracament (quan han acordat separar-se i, en el darrer segon, són incapaços de fer-ho).

     

    L'any 1998 Gun Crazy va ser escollida per la Library of Congress per ser conservada al National Film Registry. I si m’ho permeteu, com a bibliotecària que soc, si la Library of Congress diu que aquesta pel·lícula és «culturally, historically, or aesthetically significant», això va a missa!

     

    Crítica elaborada per la Biblioteca Can Pedrals de Granollers en el marc del projecte Escriure de cinema.

    01/09/2023