Els bibliotecaris recomanen

 • Aretha Franklin : apología y martirologio de la reina del soul...

  Aretha Franklin :

  Ritz, David

  [Barcelona] : Libros del Kultrum, octubre de 2020

  El periodista musical David Ritz va rebre l’encàrrec d’escriure les memòries de Aretha Franklin. Aquesta li va posar molts obstacles per donar a conèixer aspectes de la seva vida privada. El resultat va ser un llibre    que va aparèixer el 1999.

  L’autor es va proposar tornar-les a escriure, però amb el seu criteri i accedint directament a les persones que formaven part del cercle familiar de l’artista i comptant  amb les testimonis dels qui van conviure i van treballar amb l’Aretha.

  Heus aquí la biografia definitiva d'una de les més excelses i turmentades veus de la música sacra i popular de la cultura estatunidenca. Un aclaparador inventari de les tribulacions, encerts, disfuncions, il·luminacions, ambicions i despropòsits que van jalonar l'atzarosa existència de la Reina del Soul. Un document d'època heroic, honest, entranyable i sense censura.

  **Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

  14/04/2021
 • Federació d' Entitats Excursionistes de Catalunya : 1920-2020 : cent anys caminant i guardant el país

  Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya :

  Roma i Casanovas, Francesc

  Valls : Cossetània Edicions, novembre de 2020

  L'any 1920 es va constituir la Lliga d'Entitats Excursionistes de Catalunya, que seria l'arrel d'on naixeria, deu anys mes tard, la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya. Al llarg d'aquest segle d’història, la FEEC ha hagut d'adaptar-se als nous temps per permetre la presencia institucional d'unes pràctiques que sempre s'han volgut molt mes que esportives.

  L'excursionisme a Catalunya havia nascut com una activitat cultural i científica duta a terme pels grups socials mes afavorits, però amb el pas del temps les pràctiques esportives i contemplatives es van desenvolupar dins d'un fet social cada vegada mes popular. Va ser en aquest nou context que va néixer la FEEC. Per aquest motiu, la Federació va haver de donar resposta a diverses formes d'excursionisme que tenien en comú el mateix nom i que es desenvolupaven sota les mateixes sigles. A mes a mes, va haver d'adaptar-se a un nou context feixista que volia convertir l'excursionisme en una pràctica esportiva controlada políticament. Amb entrebancs i divisions internes, finalment ha arribat a complir el seu primer segle de vida. Aquest ha estat un bon moment per aturar-se i mirar enrere.

  **Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

  14/04/2021
 • Friday

  Friday

  Correa, Irma

  Madrid : Fundación Autor, 2011

  Irma Correa (Las Palmas, 1975) va veure la fotografia d’un nen molt espantat a un diari. La notícia explicava com acabava de creuar el mar que separa Nigèria de les Illes Canàries amagat en un vaixell petroler. Havia vist com els seus amics havien caigut al mar i s’havien ofegat, ell va sobreviure a les tempestes. En aquell moment, la dramaturga i periodista va decidir explicar la història d’aquell nen, així va néixer Friday.

  Friday és un nen nigerià de 10 anys que vol ser com Messi, es dedica a jugar a futbol i a ajudar al seu tiet a recollir cacauets i fustes. Fins que un dia s’assabenta que els volen vendre, a ell i al seu germà, com esclaus per una plantació. Els nens decideixen fugir cap a Europa, a la terra promesa.

  Aquest obra teatral, guanyadora del XIX Premi SGAE de Teatre, es la història de Friday i de milers de persones (homes, dones i infants) que travessen el mar per arribar a Europa, la terra de les oportunitats, on sortiran de la misèria.

  Més informació:

  Web oficial de l'autora

  Recomanat per Biblioteca Gabriel Ferrater

  14/04/2021
 • La Música : una historia subversiva

  La Música :

  Gioia, Ted

  Madrid : Turner, noviembre de 2020

  "La música no és només una banda sonora que s'escolta de fons durant la vida, sinó que passa en nombroses ocasions a un primer pla, arribant fins i tot a alterar unes certes tendències socials i culturals que podrien semblar immunes a una cosa tan esquiva i intangible com una cançó. Gairebé sembla màgia, i tal vegada ho és”, explica Gioia en aquest llibre.
  I és que, d'una manera rigorosa i atractiu, Gioia recorre la història de la música analitzant com es relaciona amb els esdeveniments polítics, els tabús i els condicionaments de cada època. També explora com sorgeixen i moren els gèneres i com ha canviat la nostra concepció de la música a través del temps. Si és una història subversiva és perquè ens deixa molt clar que la música sorgeix sempre en els marges de la societat.
  Més que una recerca històrica, aquest llibre és un recorregut per la història de les nostres emocions més profundes convertides en art per la successió harmònica de sons i silencis. 

  Ted Goia és compositor, crític, professor i historiador. Ha publicat diversos llibres, entre altres Historia del Jazz  que és una obra de referència sobre aquest estil musical.

  Extret de www. docenotas. com

  **Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  14/04/2021
 • Las 101 maravillas del mundo : los tesoros del planeta al alcance de todos los viajeros

  Las 101 maravillas del mundo :

  Barcelona : GeoPlaneta, octubre de 2020

  Aquest llibre inspirador i pràctic, recull una col·lecció que inclou des de paratges naturals a creacions de l'ésser humà, tots ells de visita obligada. Sobre alguns d'ells la majoria ha sentit parlar, com el Taj Mahal, els temples de Angkor, les cataractes Victoria, l'Amazones o la Gran Muralla Xinesa. Però també apareixen uns altres menys coneguts, però tan captivadors, com els ponts d'arbres entrellaçats de Meghalaya a l'Índia, la intricada arquitectura islàmica de Naqsh-e Jahan a l'Iran o l'enorme temple budista de Borobudur a Java central.

  També s'han seleccionat museus amb col·leccions que inclouen obres mestres, com el Rijksmuseum als Països Baixos o la Smithsonian Institution a Washington DC. I igualment impressionants són les meravelles naturals incloses, com el bosc de sequoies gegants a Califòrnia, les cascades en els llacs de Croàcia, els pujols multicolors a la Xina o fenòmens naturals com la floració dels cirerers al Japó cada primavera o l'espectacle de llums de les aurores boreals en els extrems nord i sud del planeta.
  El llibre proposa 101 llocs, que els experts autors aconsellen com i quan visitar-los, amb propostes d'allotjament, restauració i itineraris aptes per a totes les butxaques, perquè descobrir aquests tresors és molt més fàcil del que imaginàvem.

  **Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
   

  14/04/2021
 • Rutas por el patrimonio arqueológico industrial de España

  Rutas por el patrimonio arqueológico industrial de España

  Martínez i Edo, Xavier

  Madrid : Anaya Touring, noviembre 2020

  Què és l'arqueologia industrial? Què té a veure l'arqueologia amb les fàbriques? És senzill: al llarg de tot el procés d'industrialització del nostre país han deixat enrere i en desús fàbriques, magatzems, mines, tallers, infraestructures viàries i ferroviàries… multitud d'elements lligats a processos productius que ja són història. Es tracta d'un patrimoni ingent, molt més extens del que
  es pot imaginar. És el patrimoni arqueològic industrial d'Espanya.

  Espais tan fascinants com les mines de Riotinto, a Huelva, els vestigis industrials al costat de la
  ria del Nervión a l'entorn de Bilbao, la conca minera d'Astúries, les colònies tèxtils del riu
  Llobregat a Catalunya, les mines de Almadén, el canal de Castella, l'antiga indústria sucrera a la
  província de Granada… són llocs que a poc a poc estan sent recuperats per a usos turístics.
  No és d'estranyar, ja que conformen uns paisatges culturals de gran atractiu i singularitat, alhora
  que conserven la memòria d'unes formes de vida moltes vegades no tan llunyanes

   

  En aquest llibre trobareu 30 itineraris variats que inclouen des de la bellesa de les ruïnes silencioses fins a paisatges industrials acuradament museïtzats, precioses fàbriques modernistes recuperades per a usos diversos, meravelles de l'arquitectura del ferro, vells molins preindustrials, àrees mineres avui habilitades perquè el visitant pugui descendir fins a les profunditats de les galeries, colònies industrials, estacions i infraestructures ferroviàries vuitcentistes... I tot això acompanyat per belles fotografies i mapes detallats de cada ruta.

  **Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

  14/04/2021
 • Invisible

  Invisible

  Moreno, Eloy

  Barcelona : Nube de Tinta, abril del 2020
  > Veure disponibilitat a l’eBiblio

  “Invisible” de l’escriptor valencià, Eloy Moreno i editat per Nube de Tinta.
  Invisible és un llibre que està narrat en primera persona pel protagonista principal. Eloy Moreno pren la veu d’un nen per explicar una història personal,  una vida que hagués estat ben diferent si aquell dia no hagués passat el que va passar. Ens mostra com un detall pot canviar totes les nostres vides.

  Es un llibre que ens parla de sentiments, d’emocions, del dia a dia. És un llibre per reflexionar i mirar enrere i per veure, si a vegades, tots nosaltres hem estat aquests monstres que es presenten a la vida de la gent.

  Invisible està pensat per públic jove tot i que està molt bé que el llegeixin també les persones adultes ja que tots podem aprendre moltes coses d’ell.  

  Altres llibres que trobareu a la Xarxa de Biblioteques de Barcelona són: "El bolígraf de tinta verda", "Lo que encontré bajo el sofá", "Cuentos para entender el mundo", "Tierra".

   

  Més informació:

  Recomanat per Bib. Josep Roig i Raventós. Sitges.

  14/04/2021
 • Slownik : hiszpansko-polski, polsko-hiszpanski

  Slownik :

  Murcia Soriano, Abel

  Warszawa : Harald G., cop. 2002

  Diccionari adreçat al lector polonès que vulgui aprendre castellà. Es  caracteritza per recollir un gran nombre d’expressions col·loquials actuals de la llengua castellana. Conté unes 33.000 paraules i nombroses expressions, també un apèndix amb noms geogràfics en castellà i en polonès, i una guia culinària per les cuines d’ambdós països.

  Webs originals en relació a la llengua i cultura polonesa:

  . Instituto polaco de Cultura amb seu a Madrid i en castellà, l’Institut Polonès de cultura depèn del Ministeri d’Assumptes Exteriors i té com a objectiu difondre la cultura i la llengua polonesa.

  . Polonia travel pàgina oficial de turisme de Polònia, depenent del Ministeri d’economia

  . La Polaca cocina, canal de youtube de cuina polonesa

  . Aprende polaco, canal de youtube de l’Institut Polonès de Cultura per aprendre polonès

  Recomanat per Carme Ferrero.Biblioteca La Bòbila de L’Hospitalet de Llobregat 

   

  14/04/2021
 • El Arte de la fermentación

  El Arte de la fermentación :

  Katz, Sandor Ellix

  Móstoles : Gaia, 2016

  Bíblia de la fermentació, llibre indispensable en la teva biblioteca si vols practicar aquesta tècnica a casa. És la guia més completa tant si ets principiant com si vols aprofundir més. Vols començar fent un xucrut o un kimchi, un iogurt o un quefir, una kombutxa o aiguamel?

  Com no podria ser d'una altra manera, el pròleg és de tot un referent com Michael Pollan, el qual contagiat per l'entusiasme de Sandor Katz, no ha pogut evitar provar les receptes i comprovar el seu poder transformador: nous sabors i noves textures, creades a partir d'ingredients molt comuns, per una banda, i per bacteris i fongs, per l'altra. Però, lluny d'intimidar-nos, ens tranquil·litza, ja que elaborar xucrut està a l'abast de qualsevol.

  Primer trobem una mica d'història de la fermentació i una introducció dels seus beneficis pràctics de conservació i de salut. Tot seguit, Katz explica els conceptes bàsics que cal conèixer i els principals materials i estris necessaris per a començar amb les receptes.

  Els capítols que segueixen són per aprendre els processos bàsics de fermentació alcohòlica, fermentació de verdures i algunes fruites, begudes tòniques àgries, fermentació làctica, de cereals i tubercles, cerveses, cultius a base de floridures, fermentació de llegums, llavors i fruits secs i, finalment, fermentació de carns, peix i ous.

  Els dos capítols finals fan referència a consideracions per a les empreses comercials i també sobre aplicacions no alimentaries de la fermentació (agricultura, gestió de residus, art, producció energètica, etc.).

  El mateix autor va publicar anteriorment Pura fermentación, la segona edició de la qual encara no ha estat traduïda de l'anglès.

  Aviat te n'adornaràs que aquest és més que un llibre de cuina. Es tracta també d'una altra manera de relacionar-te amb el món, una ideologia o una protesta contra el sistema alimentari industrial que tot ho homogeneïtza. Estàs preparat per passar de ser un passiu consumidor a ser creador de béns únics? Estàs preparat per entrar a la comunitat dels fermentistes?

  la comunitat dels fermentistes?

  Més informació:

   

  Recomenat per Núria Doya. Biblioteca Barceloneta - La Fraternitat

  14/04/2021
 • La mida justa

  La Mida justa

  Gaarder, Jostein

  Barcelona : Ara Llibres, març del 2020

  Què faries si el teu metge et donés un diagnòstic fatal? Quina és l’actitud correcta davant d’una mala notícia que caurà com una llosa a sobre de tota la teva família?

  Jostein Gaarder ens dona una visió realista i plena de saviesa que ens convida a reflexionar sobre el sentit de la vida i ens ajuda a comprendre el món que ens envolta. L’autor de “El Món de Sofía” torna per transmetre un missatge d’esperança a través d’uns personatges inspiradors que es quedaran llargament a la nostra memòria i ens recordaran que darrere de tots els errors que puguem cometre sempre hi ha la força vital que ens empeny a rectificar per reconciliar-nos amb els qui més estimem.

  El protagonista d’aquesta història escrita en primera persona és l’Albert, un professor d’humanitats molt afeccionat a l’astrofísica. Quan la seva doctora li comunica la malaltia que pateix sent la necessitat de córrer a amagar-se a la seva caseta de conte de fades que té al costat d’un estany perdut en un fiord noruec. Allà es posa a escriure frenèticament durant 24 hores i repassa la seva vida des de que va conèixer a la seva dona a la universitat, passant pel naixement del seu fill Christian i fins que va arribar al món la petita Sara, la seva neta estimada.

  L’Albert reflexiona sobre la mida justa de l’estany brillant que de nit reflecteix “tota la volta celeste sota un núvol d’estrelles format misteriosament”.

  L’estat emocional de l’Albert contrasta de manera brutal amb l’entorn de la caseta. La primavera ha arribat al bosc i ell ha de decidir si demà estarà viu o no. Ha de ser aquella mateixa nit i ho vol deixar tot escrit.

  Ell sap que el cosmos també té la mida justa perquè en un moment donat en broti la vida.

  Quina és la mida justa de les coses?

  Descobreix la lucidesa i l’extraordinària reflexió que fa l’autor en un text que es llegeix en una tarda i que captiva des de la primera pàgina quan deixa anar aquesta frase: “Estic trasbalsat i el que passi a partir d’ara, deixarà empremta en tots nosaltres”

  eBiblio

  Bona lectura!

  Per saber-ne més:

   

   

  14/04/2021