Els bibliotecaris recomanen

 • Mou-te! : la revolució de seure menys des de petits

  Mou-te! : la revolució de seure menys des de petits

  Puig Ribera, Anna M.

  Vic : Eumo, 2018

  És de vital importància portar una vida activa, evitant el sedentarisme i això ho sap tothom. Però què us sembla si comencem amb les criatures que tenim a casa? Què us sembla si com a família posem en pràctica la vida activa en tot allò que fem? Caminem si s'hi pot arribar caminant, agafem la bicicleta per anar més lluny, pugem escales en comptes d'agafar ascensors, i un llarg etcètera d'idees que es poden trobar en aquest llibre.

  També hi ha un qüestionari per saber si la nostra família es mou prou i ens ajuda a detectar hàbits o conductes que ens priven de fer una vida saludable.

  La conclusió és que moure's millora la salut, el benestar, l'autoestima i el rendiment intel·lectual a la vegada que ajudem a cuidar el Planeta.

  Recomanació feta per Berta Cama Sanchez. Biblioteca Esteve Paluzie

  07/07/2020
 • El Espectáculo de la ilusión : la magia, lo paranormal y la complicidad de la mente

  El Espectáculo de la ilusión :

  Tompkins, Matthew L.

  Madrid : Siruela , [2019]

  Matthew L.Tompkins, psicòleg experimental i mag, firma aquest llibre excepcional sobre les arts practicades per il·lusionistes, mèdiums i mags des de l’inici del S. XVIII fins als nostres dies. Estructurat en cinc actes, com si d’un muntatge escènic fos, el monogràfic exposa les diverses tècniques de l’il·lusionisme, des de l’espiritisme, la màgia, les pràctiques paranormals o parapsicològiques fins a l’il·lusionisme òptic a través d’unes magnífiques fotografies que no només ajuden a comprendre cada una de les pràctiques, sinó que formen també un perfecte estudi sociològic sobre la recerca del poder mental i l’enfrontament de la racionalitat vers allò que contradiu la raó humana al llarg de la nostra història.

  Memorable és l'episodi que es narra entre dos personatges cèlebres, l’escriptor Sir Arthur Conan Doyle, pare de Sherlock Holmes, i Harry Houdini, pare de la màgia moderna, al voltant de l'acceptació o rebuig de l’espiritisme. El primer, defensor de la pràctica dels mèdiums, mentre que el mag nord-americà contrari a les activitats d’aquest col·lectiu, va arribar a contractar un grup d’investigadors per reunir proves contra ells,  els quals els considerava xerrameques i farsants.

  D’altra banda, a part de l’esfera més teòrica de cada una de les arts a “El espectáculo de la ilusión” apareixen múltiples referències escèniques, ja que moltes d’aquestes pràctiques esdevenen grans muntatges sobre els escenaris, com el cartellisme dels espectacles del gran Houdini o Harry Kellar, teatres, alguns dels quals, malauradament, han desaparegut. És el cas del Teatre Egipci situat a la zona del Piccadilly de Londres que va estar en funcionament més de trenta anys i va ser epicentre de la màgia a la capital anglesa o la referència d'alguns dels espectacles amb més èxit durant l’època daurada d'aquest art, com el muntatge de “La Cabina de les curiositats” creada pels Germans Davenport.

  En resum, una magnífica obra publicada l’any 2019 amb un gran rigor acadèmic que ajuda no només a comprendre millor l'il·lusionisme, sinó també a omplir un buit temàtic necessari, sota una nova mirada centrada en el progrés científic i cultural que sovint oblidem darrere les pràctiques de la prestidigitació.

  Como mago, aprendí claramente dos cosas:

  a) Cómo se puede engañar a la gente;

  b) Cómo la gente se engaña a sí misma. (...)

  La segunda es mucho más importante.

  [James Randi, 2007]

  Més informació:

  Recomanat per Marta Aliberch Sànchez. Bib. Esteve Paluzie. Barberà del Vallès.

  09/07/2020
 • Deu peces, de Lluïsa Cunillé

  Deu peces

  Cunillé, Lluïsa

  Barcelona : Edicions 62, 2008

  Lluïsa Cunillé és, sens dubte, una de les dramaturgues catalanes contemporànies més exitoses i amb una trajectòria més consolidada. L'any 2007 va ser guardonada amb el Premi Nacional de Teatre de la Generalitat de Catalunya i el 2010 va rebre el Premi Nacional de Literatura Dramàtica del Ministeri d'Educació i Cultura.

  L’obra Deu peces aplega part de la producció de l’autora des dels 1995 al 2006. Podrem gaudir d’algunes de les seves peces més primerenques com Cel (1995), Atlàntida (1998) o La cita (1998). Textos singulars que van ser publicats per primera vegada en aquest volum com L’Estany on els ànecs eren més bells que els cignes o Occisió (2001); i obres que van gaudir de muntatges llargament recordats com Et diré sempre la veritat (2002) monòleg que va interpretar carismàticament Lluís Homar o Il·lusionistes (2003) estrenada el 2004 al Teatre Lliure de Montjuïc i posada en escena per la Companyia Hongaresa de Teatre.

  El recull també inclou les peces més cabdals de Cunillé de la dècada dels 2000 com Barcelona, mapa d'ombres (2003) amb la que va guanyar el Premi Ciutat de Barcelona de teatre o Après moi, le déluge (2007), una obra que va guanyar el Premi Lletra d'Or al millor llibre en llengua catalana i que ha estat traduïda a diversos idiomes.

  Xavier Albertí escriu el pròleg del llibre com no podria ser d'altre manera. Aquesta parella creativa ha col·laborat en més de vint espectacles, i ho tornaran a fer la temporada 2020/2021 al Teatre Nacional de Catalunya amb el muntatge L'Emperadriu del Paral·lel que s'estranarà a la Sala Gran el 6 de maig del 2020. 

  El teatre Nacional de Catalunya va publicar l'any 2017 Lluïsa Cunillé: teatre reunit 2007/2017  que es podria considerar la continuació del llibre Deu peces. Aquest volum aplega quinze peces que són una mostra molt representativa del que ha estat l'escriptura de la dramaturga entre l'any 2007 i 2017.

  Ella: I per què no te’n vas?

  Metge: Sempre vaig pensar que te n’aniries tu abans i que m’ho explicaries.

  Ella: Jo?

  Metge: Per què em portaves a l’estació de França, si no? Només per veure marxar els altres? O potser jugaves a ser una nova Anna Karènina?

  Ella: Mai he estat tan boja d’amor per ningú.

  Metge: Potser aquest és el problema, que mai no hem estat bojos d’amor o d’odi per algú.

  Ella: A tu sempre et va agradar més Dostoievski que Tolstoi.

  Metge: T’equivoques, el meu heroi des de sempre ha estat el comte Vronski.

  Ella: Fa segles que no llegeixo Tolstoi, I tu?

  (Barcelona, Mapa d’ombres, 2003)

  Recomanat pel Prestatge virtual d'Arts escèniques

  10/07/2020
 • La Mansión

  La Mansión :

  Jacobs, Anne

  Barcelona : Plaza & Janés, marzo de 2020

  Anne Jacobs és una escriptora alemanya, que va aconseguir el reconeixement públic gràcies a la seva cèlebre obra La Vila de les Teles.

  Fins ara, ha publicat unes vint novel·les, de les quals està molt orgullosa. Ha expressat que és una feina meravellosa que li dóna molta llibertat, però a la mateixa vegada s’exigeix una gran autodisciplina. És per això que dedica de sis a vuit hores al dia a l'escriptura, fins i tot els caps de setmana, i dies festius

  La Mansión: Tiempos gloriosos és una novel·la històrica ambientada a Alemanya a partir de la Segona Guerra Mundial fins a la dècada dels anys noranta.

  La història comença mostrant la vida de Franziska Von Drantz en la gran mansió familiar, la qual que es veu obligada a abandonar a conseqüència de la Segona Guerra Mundial.

  Franziska ho perd tot, la família, la casa, i el seu gran amor de joventut.

  Anys més tard torna a la mansió i inicia una lluita per tot el que se li va arrabassar en el passat, i que ara vol recuperar, inclòs el gran amor de la seva vida, ja que mai ha pogut oblidar els temps feliços que va viure abans de començar la guerra.

  Aquesta novel·la fa un recorregut per diferents anys de la història de Alemanya, tot això relatat des d'un punt de vista diferent a l'habitual, i que fa que no resulti ni avorrit ni pesat pel moviment que hi ha entre èpoques i personatges, i que imprimeix un gran dinamisme a tota la novel·la.

  Disponible a la eBiblio

  Recomanat per la Biblioteca M. Serra i Moret

   

  03/07/2020
 • Este de Europa

  Este de Europa

  Baker, Mark

  Barcelona : GeoPlaneta, abril del 2020
  > Veure disponibilitat a l'e-Biblio

  Aquesta guia inclou els següents països: Albània, Bielorússia, Bòsnia-Hercegovina, Bulgària, Croàcia, Eslovàquia, Eslovènia, Estònia, Hongria, Kosovo, Letònia, Lituània, Macedònia del Nord, Moldàvia, Montenegro, Polònia, República Txeca, Romania, Rússia, Sèrbia i Ucraïna.

  Una amalgama de països, molts d’ells de recent creació i d’altres que havien estat durant molt de temps sota l’òrbita de l’antiga Unió Soviètica. Trobarem des d’imponents muntanyes a platges daurades. L’est d’Europa aplega un mosaic de cultures antigues i contemporànies i molt interessant perquè encara es conserven autèntiques i genuïnes. Voltarem per ciutats inclinades a occident  i altament turístiques com Budapest, Praga o Cracòvia. Però també podrem fer un primer contacte amb els antics països de l’Est voltant per Moldàvia, Bielorússia o la mateixa Rússia. 

  Agafa'l a l'Ebiblio

  02/07/2020
 • Cádiz y Gibraltar

  Cádiz y Gibraltar

  Arjona, Rafael

  Madrid : Anaya Touring, febrero 2020
  > Veure disponibilitat a l'e-Biblio

  Una guia curta per fer una petita escapada a Cadis i Gibraltar. Està dividida en quatre apartats. Al primer destaca els llocs indispensables i tradicions que no es poden deixar de visitar o fer com el museu de Cadis, les platges, ...En el segon apartat es descriuen les tres ciutats principals: Cadis, Jerez i Gibraltar. En el tercer fa un breu recorregut per tota la província amb els llocs emblemàtics com la ruta dels pobles blancs, la serra de Guadarrama,...I per acabar una selecció de restaurants, hotels i dates d’interès per moure’s.

  Agafa'l a l'Ebiblio

  02/07/2020
 • L'Aulet. La revista del Montnegre i el Corredor

  L'Aulet

  Sant Celoni : Associació per la Defensa del Montnegre i Corredor, 2001-

  L’alzinar és probablement el bosc més estès del Montnegre i el Corredor. D’aquí el nom d’aquesta revista, ja que un aulet és un bosc d’alzines.

  Està editada per l’Associació de propietaris del Montnegre i el Corredor i té una periodicitat anual.

  El primer número va sortir el juny del 2001 amb l’objectiu de difondre el coneixement i els valors culturals i socials dels territoris del Montnegre-Corredor.

  La revista vol desvetllar interès i inquietud per repensar el futur d’aquest paisatge tan humanitzat. Per això, a través dels articles que s’hi publiquen, fa d’altaveu de totes les necessitats i qüestions  i així sensibilitzar els lectors i lectores perquè es mirin el Montnegre-Corredor amb uns ulls nous.

  Els escrits i articles tracten diferents temes: de la vegetació i el paisatge, de la fauna autòctona, dels aprofitaments forestals i activitats agrícoles i ramaderes, de meteorologia, de caça. També proposa itineraris de senderisme, hi ha entrevistes a persones relacionades amb la muntanya i notícies, històries i llegendes locals.

  És una revista feta amb molt d’esforç adreçada a coneixedors del terreny, però que també pot interessar a totes aquelles persones que vulguin descobrir el Montnegre i el Corredor.

  Més informació: https://montnegrecorredor.org/revista-laulet/

  Recomanació feta per la Biblioteca de Sant Celoni l'Escorxador

  01/07/2020
 • La Masia : formant persones més enllà de l'esport

  La Masia :

  Martín, Cristian

  Barcelona : Editorial Base, [2019]

  La Masia fou l'embrió del que significa avui dia el planter del Barça. Fou concebuda com una residència-escola per a futurs jugadors del primer equip, i gràcies als valors que ha transmès amb els anys, així com també el seu model educatiu, ha esdevingut un referent en el futbol base internacional.

  En aquest llibre, cracks com Messi, Xavi, Iniesta, Piqué, Sergi Roberto i Busquets, entre molts d'altres, expliquen la seva experiència a les categories inferiors del Futbol Club Barcelona, un munt de curiositats que no us podeu perdre!

  Recomanat per Marc Vilallonga Grau. Bib. Terrassa Districte 5.

   

   

  29/06/2020
 • El meu primer hortet

  El Meu primer hortet

  Kecir-Lepetit, Emmanuelle

  Barcelona : Cossetània Edicions, setembre del 2019

  El Meu primer hortet és una guia on hi trobareu un munt de trucs i consells, explicats de manera visual i didàctica, per a crear el vostre primer hort. Ens va donant resposta a diferents preguntes que se’ns poden plantejar: on l’instal·lem? quines eines necessitem?, quan hem de sembrar?, com es prepara la terra?, què hi podem plantar?...

  A més a més aprendrem a triar els fruits i les verdures fàcils de cultivar i com associar les plantes per atreure les bestioles beneficioses per al jardí i allunyar els paràsits.

  Recomanable per a tothom però sobretot per als més joves de la casa.

  Recomanat per Núria Paule. Biblioteca del Casino de Manresa

  25/06/2020
 • Instal·lacions

  Instal·lacions :

  Brossard, Nicole

  Vic : Cafè Central [etc.], 2005

  Nicole Brossard (1943, Mont-real, Quebec) ha conreat tots els gèneres coherent amb el desig de produir coses noves (l’inèdit); una tendència a jugar amb els mots i a explorar els seus múltiples significats (polisèmia) ; i una valoració de les dones i del desig que experimenten o susciten. 

  Poeta, novel·lista, assagista, intel·lectual i feminista radical. Des dels anys 60 és una reconeguda i destacada activista pels drets lingüístics i de les dones. En ella la militància feminista i l’escriptura formen un tot. 

  En català podem llegir a més d’aquest Instal·lacions (Cafè Central, 2005), el també poemari Museu de l’os i de l’aigua (El Gall editor, 2013) i, l’assaig sobre traducció I de sobte sóc aquí a punt de refer el món (Adia, 2017). Traduïdes totes elles per Antoni Clapés.  

   Instal·lacions va ser publicat originàriament l’any 1989. En la seva edició catalana (2005) l’autora  anota “Volia que cada poema fos concebut com una instal·lació d’art visual, és a dir, que es pogués circular entorn del poema i aferrar-lo des d’angles diferents.” 

  I sí, cada poema és una instal·lació del sentit, físic i lingüístic. El títol és un mot-far, un esquer, t’atrapa al joc dels mots i tot és un circular del plaer de l’estimada (amoure-amora) cap a la llengua per tornar de la llengua cap a l’estimada. Cos, mot, paisatge i “recto verso la paraula ho llepa tot”. 

  L’editorial Cafè Central va ser fundada l’any 1989 pels poetes Antoni Clapés i Victor Sunyol. Trenta anys de poesia oberta a “tothora i a tothom” amb gairebé 350 títols publicats. La col·lecció Jardins de Samarcanda, neix l’any 1992 en associació amb Eumo, de la Universitat de Vic. Publiquen quatre títols l’any, dos a la primavera i dos a la tardor alternant poetes catalans i traduccions en les que sempre inclouen el text original, marca indestriable de la casa.  Una editorial far de la poesia.

   Tast del poemari Instal·lacions

   Comença amb...

   PASSATGE

  tanmateix si es desplaça
  el sentit de la vida
  l'univers en pensaments
  la llei ordinària i els treballs legítims
  tanmateix "jo vivia allà" torna a llençar
  el somni, i en l'extrem immediat
  del sol i de les coses enutjoses
  en l'extrem immediat del llindar
  viurem mòbils

   

  LLENGUA 
   

  perquè és amb la boca 
  la paraula com cavallets de fira 
  entorn el ventre 
  un flux de tendresa i de por 
  que dona al verb ésser la seva desmesura 
  recto verso la paraula ho llepa tot 

  ECO 

   

  en tu el sofriment és literari 
  perquè la vida sovint s’assembla 
  a alguna cosa que s’ha llegit, el turment 
  la vida viatja sense permís 
  en els llibres o el cos 
  callar simplifica el sofriment 
  parlar no s’aplica pas de la mateixa manera 
  a les dones 

   

   PAMFLET

  la bellesa és una passió òptima
  relatar de prop
  el preu de les cerimònies
  parlar de literatura és necessari
  per si mateix triar entre tantes possibilitats
  flexió de la veu inclosos múltiples reflexos
  els sentits alerta en carn viva i aposta
  m’implica sempre i moltes vegades
  en un mateix poema
  no tinc por de ser
  en dona canviada tríbade

   

  LESBIANA

  Look Me in the Eyes*
  la vora elèctrica de la imatge
  llindar de consciència
  si la pell se’m pobla
  és perquè sé

  *Mira’m als ulls. Barbara MacDonald i Cynthia Rich

   

  Recomanació feta per Agnès Peiró. Biblioteca Central de Terrassa

   

  25/06/2020
S'estan mostrant 1-10 de 500 resultats
Pàgina de 50