Els bibliotecaris recomanen

 • Que no te engañen: lo que necesitas saber de economía y finanzas (aunque seas mileurista)

  Que no te engañen: lo que necesitas saber de economía y finanzas (aunque seas mileurista)

  Jiménez Largo, Iñaki

  Barcelona : Plataforma Editorial, febrero de 2020

  Saps si és obligatori pagar una assegurança de la casa quan contractes la hipoteca? Quina comissió et cobra el banc? Què hem de tenir en compte quan comprem un pis? Una bona guia, pràctica i divulgativa sobre conceptes econòmics i  que ens ajudarà a l’hora de prendre decisions sobre les nostres finances.

  Recomanat per Eva Fàbregas. Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró 

  21/01/2021
 • Handfuls of night

  Handfuls of night

  Penguin Cafe

  [London] : Erased Tapes Records Ltd., [2019]

  Recentment ha arribat a les biblioteques un d’aquells CD màgics, que et transporten a altres mons sense sortir de casa, que t’obren la finestra a paisatges nous i llunyans, immensos, també íntims i freds, antàrtics. Música que impacta directament als nostres sentits  visionàriament.

  La Penguin Cafe va ser creada  per Arthur Jeffes el 2009, després de reunir a un grup de músics de gran talent, per interpretar el llegat del seu pare Simon Jeffes,  fundador de la mundialment famosa Penguin Cafe Orchestra, deu anys després de la seva prematura mort el 1997.

   El 2009 presenten l’àlbum The Imperfect Sea, inspirat en l’Antàrtida i l’octubre del 2019 presenten el Handfuls of Night. Un  CD que neix per encàrrec de Greenpeace qui li va demanar a Jeffes, que escrivís quatre peces musicals corresponents a quatre races de pingüins antàrtics autòctons, per ajudar a sensibilitzar  sobre la realitat dels mars antàrtics i de la seva  biodiversitat en perill. Quatre espècies  de pingüins cadascuna amb les seves pròpies característiques singulars que queden plasmades i descrites en 4 de les peces de l’àlbum que porten els seus noms: ‘Chinstrap,‘ Adelie ’, l’Emperador ’i el‘ Gentoo Origin .

  La viola, el violoncel, el contrabaix, la percussió, els pianos verticals i de cua, el sintetitzador... entre tots es crea aquesta màgica música minimalista, profunda, emocional, rítimica i descriptiva d’un paisatge antàrtic i gèlid ple de vida.  Podreu escoltar peces realment colossals, delicades i immenses que segueixen fidels el llegat de la mítica Penguin Cafe Orquestra.

   

  Més informació:

  Recomanat per Anna Artigues. Bib. Salvador Vives Casajuana. Sant Vicenç de Castellet.

  21/01/2021
 • Midnight blue

  Midnight blue

  Burrell, Kenny

  Hollywood : Capitol, cop. 1999

  Si algú imagina el jazz com un bar fosc, probablement a un soterrani, poca llum, potser és dimarts i a fora plou, potser estem gaudint dels whiskys, potser esperem algú que ens agradi, potser tenim hores de felicitat per davant i potser els músics no tenen pressa... encertarem en aquest cas. Heus aquí un d'aquells discos feliços, de pura lleugeresa. El guitarrista Kenny Burrell (ojo que va tocar amb Coltrane!) posa el seu cristal·lí al servei d'una música diàfana, aparentment bluesera, gràcil. El swing aquí és irresistible i, per si fos poca cosa, encara estan les congues del gran Ray Barretto per passar directament a la caipirinha.

   

  Més informació:

  Recomanat per Julian Figueres. Bib. Vapor Vell. Barcelona.

  21/01/2021
 • La Desaparición de los rituales

  La Desaparición de los rituales :

  Han, Byung-Chul

  Barcelona : Herder , 2020
  > Veure disponibilitat a l’eBiblio

  Vivim en societats que han perdut  gran part dels seus rituals. Byung-Chul Han, una de les figures més rellevants de la filosofia contemporània, parla en La desaparición de los rituales, d’aquestes accions simbòliques que generen comunitat i cohesionen les societats i de les conseqüències que se’n deriven quan s’abandonen.

  En aquests temps de pandèmia, molt marcats per la soledat i l’aïllament, les reflexions de Han son especialment oportunes. 

  Han diu que està desapareixent la percepció simbòlica en favor del que ell anomena percepció serial, on no s’experimenta la duració, i així passem d’una informació a la següent, d’una vivència a la següent, d’una sensació a la següent, sense finalitzar mai res. Les sèries de televisió agraden tant avui perquè responen a aquest  hàbit de percepció serial que condueix al binge watching o marató de sèries. 

  A la nostra societat experimentem la pressió per comunicar i la pressió per consumir. La primera no permet el silenci, que no té cabuda a les xarxes. La comunicació digital no crea relacions, ens diu Han, es limita a establir connexions, és addictiva i amplifica el jo. I la pressió per consumir degrada el descans i el subordina a la feina. Però Han ens recorda que el descans i la festa constitueixen l’essència de la col·lectivitat: “en la festa la vida es mira a si mateixa”.
  Així, en la recerca de nous estímuls, excitacions i vivències hem perdut la capacitat de repetició. Aprendre de memòria (avui en desús)  estabilitza l’atenció i repetir és un tret del ritual. La repetició i el record son el mateix moviment en sentit contrari. Els rituals generen eco, ressonància i creen sentiment comunitari. 

  Els rituals configuren la transició entre les fases de la vida (infància, joventut, maduresa, vellesa i mort.) i aporten narració. En la societat arcaica la mort era un aspecte més de la vida. Però ara, la falta de ritual elimina les transicions  i per això envellim sense madurar  i tenim por a morir. 
  Així és com la vida es va desgastant per l’excés de consum, de superproductivitat, de desaparició del l’altre i de la cortesia. Es desgasta per l’absència de temps, espais i paraules  amb significat. Es desgasta per l’excés de positivitat i per la pèrdua del joc. La vida es desgasta i es torna contingent, fugaç i vulgar. 

  Estem davant d’un llibre curt, com ens te acostumats l’autor, àgil, profund, rigorós i amb un ric context filosòfic. Han ho torna a fer, dispara directament a la nostra línia de flotació, a les nostres creences més acceptades i ens deixa despullats. L’obra assenyala algunes de les carències dels temps actuals i retrata aquesta societat com un lloc habitat per individus narcisistes i perduts.

   

  Més informació:

  Recomanat per Bib. Antònia Torrent i Martori. Arenys de Munt

  21/01/2021
 • El Arquitecto del universo

  El Arquitecto del universo

  Shafak, Elif

  Barcelona : Lumen, 2015
  > Veure disponibilitat a l’eBiblio

  Elif Shafak va néixer a Estrasburg, França, el 1971. De pares turcs es va criar mig a Europa mig als estats Units. Es diu d'ella que és una de les veus més rellevants de la Turquia contemporània. Escriu tant en turc com en anglès. Amb un estil narratiu en què barreja la tradició narrativa oriental amb l'occidental, a la seva obra, hi aflora un ampli ventall d'històries de dones , minories , immigrants subcultures... La seva primera novel•la La bastarda d’Istanbul l, va ser força polèmica i gairebé li va suposar una condemna, ja que en ella parlava obertament del genocidi del poble armeni.

  Sovint, els autors busquen les obres, però, de tant en tant, esdevé que una obra busca l'autor. Segons l'Elif, això li va passar amb L'arquitecte de l'univers. Ella mateixa ens explica, que en la seva primera visita a la ciutat d’Istanbul, mirant una de les obres menors de l'arquitecte Mimar Sinan, es va plantejar que seria fàcil escriure una obra en la qual aquest hi aparegués o en fos el protagonista, però no va ser fins al cap d'una setmana que ho va tenir clar, quan li va arribar a casa un llibre sobre la seva obra en el que apareixia a un racó de la portada un elefant i el seu mahout.

  L'arquitecte de l'univers ens parla de la Istanbul del segle XVI, de Sinan, l'arquitecte responsable de bona part dels palaus i les més grans mesquites de la ciutat, i d'un dels seus aprenents, Jahan. És aquest darrer qui, arribat a vell ens explica la seva història d'ençà que va arribar de l'Índia amb el seu elefant blanc, fins que es va convertir en arquitecte, seguint les ensenyances del seu mestre.

  És una esplèndida novel·la, escrita amb un llenguatge fresc i molt àgil. Fàcil de llegir i que t'atrapa des de la primera pàgina.

   

  Més informació:

  Recomanat per Anna M Mas. Bib. Can Manyer. Vilassar de Dalt

  21/01/2021
 • La Inquietud de la noche

  La Inquietud de la noche

  Rijneveld, Marieke Lucas

  Barcelona : Temas de Hoy, abril de 2020
  > Veure disponibilitat a l’eBiblio

  Aquest és un llibre de debut, una novel·la fresca i punyent d'una autora holandesa jove, la primera en rebre l'International Booker Prize (2020) abans de complir els 30 anys i amb una bona recepció per part de crítica i lectors. 

  La inquietud de la noche narra la història de Jas, que viu el pas de la infantesa a l'adolescència d'una manera particular i tortuosa, arrel de la mort accidental del seu germà gran. Aquesta cròmica d'un dol s'emmarca en el context d'una comunitat protestant, rural i conservadora, que té molts punts en comú amb la pròpia biografia de l'autora. Arrel de la mort del primogènit, la família de Jas, de rígida educació calvinista, experimenta la seva descomposició paral·lelament amb la decadència del negoci lleter. Davant d'aquest panorama, Jas i els seus germans s'entreguen a una sèrie d'impulsos i rituals personals per a tractar de sobreviure.

  Dol, erotisme, nihilisme, cruesa i una bona dosi de sordidesa s'entrellacen en aquest fosc debut amb gran caràcter autobiogràfic, incòmode però no exempt de bellesa i poesia.

  Més informació:

  Recomanat per Martí Noè. Bib. Tirant-lo Blanc. Montgat.

  21/01/2021
 • A pulmón : seis ocho miles sin oxígeno en 367 días

  A pulmón : seis ocho miles sin oxígeno en 367 días

  Mingote, Sergi,

  Madrid : Desnivel, noviembre de 2019

  El 16 de gener les muntanyes es van endur Sergi Mingote. El món de l’alpinisme està de dol. Les biblioteques també. Vam ser moltes les que vam tenir ocasió de conèixer un home amb qui era fàcil sintonitzar.

  Per això, des del prestatge virtual d’esports, el nostre petit homenatge. Recomanar un llibre on explicava el seu darrer somni: enfilar-se molt amunt molt amunt molt amunt i fer-ho sense oxigen.

  A pulmón és la història d’un projecte d’alpinisme d’alt nivell, de superació, de compromís i d’amor per les muntanyes. Amb una narració trepidant, Sergi Mingote ens acosta als cims del Broad Peak, del K2, el Manasli, el L’hotse, el Nanfa Parbat i el Gasherbrum2. Un relat en el que l’autor i protagonista és capaç d’aturar-se en els detalls més humans; aquells que converteixen un repte individual en una gesta memorable. En definitiva, un llibre que ens mostra la seva recerca personal de la felicitat.

  La felicitat sense oxigen.

  Més informació:

  
  
   
  Document recomanat per Marta Puig. Bib. Sta Oliva - Olesa de Montserrat
  21/01/2021
 • Creix un arbre a Brooklyn

  Creix un arbre a Brooklyn

  Smith, Betty,

  Barcelona : L'Altra, 2018
  > Veure disponibilitat a l’eBiblio

  Ens plau recomanar-vos, i ho fem responsablement, aquest bestseller ( als Estats Units) dels anys 40 que, lamentablement, es va anar difuminant en l’oblit del temps. És comprensible,  doncs, que no us soni la Betty Smith.  Des de fa una mica més d’un any, la injustícia ha estat reparada per L’Altra editorial, que l’ha publicat en català traduïda per Josep Alemany.

  La vida quotidiana en un barri d’immigrants de diversos països, a Nova York, és el recurs argumental que l’autora usa per oferir-nos un llibre que arriba molt planerament al lector, sense ostentació ni pretensions transcendents; però que us deixarà  el sabor d’haver gaudit d’una excel·lent narració.  Betty Smith suca la ploma en el record de la seva vida i la dels seus avis, immigrants alemanys; i ho fa sense ensucrament ni sentimentalismes tronats.

  Tres detalls per acabar la recomanació.
  -Sembla ser que Paul Auster valorava força la Smith
  -Elia Kazan va fer el seu primer llargmetratge sobre aquesta novel·la
  -L’ofici de bibliotecària no queda gaire galdós en el llibre.

  Més informació:

  Recomanat per Bib. Can Baratau. Tiana.

  21/01/2021
 • Els Nois de la Nickel

  Els Nois de la Nickel

  Whitehead, Colson

  La Torre de Claramunt : Edicions del Periscopi, setembre del 2020
  > Veure disponibilitat a l’eBiblio

  En Colson Whitehead  s’ha convertit  en el quart escriptor en guanyar el Premi Pulitzer d’Obres de Ficció en dues ocasions. La primera va ser el 2017 amb “El ferrocarril Subterrani”, una història que retrata l’època d’esclavitud als Estats Units. Ara es tracta d'una novel·la basada en fets reals, “Els nois de la Nickel”, que denuncia una Escola de Florida per a nens també coneguda com l’Escola Dozier. Va ser un reformatori que va estar més de cent anys en funcionament, on s’hi van practicar durant anys abusos, pallisses, violacions i assassinats per part del personal. 

  El protagonista és l’Elwood Curtis, un bon estudiant amb un futur prometedor a punt d'entrar a la universitat. Es pren seriosament les paraules de Martin Luther King, i somia amb un món més just.  L’Elwood només és culpable de ser al lloc i al moment equivocats, a causa d’un malentès acaba a l’Academia Nickel. Ben aviat se n’adona que dins el reformatori s’hi amaga una realitat corrupta, els joves sovint reben brutals pallisses i són abusats sexualment. Tot i així, l'Ewood és idealista i creu que si és bon noi i fa el què cal, se'n podrà sortir. El seu amic de reclusió és un altre noi negre, en Turner, ell és d’un tarannà més pragmàtic, es contraposa al seu idealisme. En Turner sap que facis el que facis no hi ha escapatòria, el càstig està garantit i, si ets negre, la possibilitat de sobreviure és improbable. Aquestes dues visions oposades els portaran en un punt on tots dos hauran de prendre una decisió que els afectarà per sempre. 

  L'autor sap mantenir la tensió i el misteri fins a l’últim moment. Es tracta d'una lectura molt actual i serveix per entendre la realitat dels Estats Units i  les situacions de violència policial que actualment encara es viuen i que han inspirat moviments com “Black Lives Matter”. 

  No te la perdis!!

   

  Més informació:

  Recomanat per Bib. P. Gual i Pujadas. Canet de mar.

  21/01/2021
 • El Consentiment

  El Consentiment

  Springora, Vanessa

  Barcelona : Editorial Empúries, setembre del 2020
  > Veure disponibilitat a l’eBiblio

  Vanessa Sringora, editora, escriptora i realitzadora francesa, explica en el que és la seva primera novel·la, la història que va marcar la seva adolescència, la d'una nena de catorze anys que va ser seduïda, assetjada i abusada per un cèlebre escriptor de cinquanta anys davant la mirada complaent del seu entorn i de la societat francesa de l'època. El llibre tracta temes com l'abús sexual, la manipulació i sobretot l'esfereïdora complicitat d'una societat que es nega a deixar d'idolatrar els seus referents culturals, som si això impliqués renunciar a la seva identitat cultural. En una prosa clara, poètica però sense massa divagacions, Vanessa Springora ens relata l’esdeveniment dels successos a mesura que ens descriu la relació amb la seva mare i altres personatges que, en aquell moment, haguessin hagut de protegir-la; posant de rellevància les terribles conseqüències d’una cultura sexual liberal molt arrelada que va fer trontollar, en aquell moment, els límits morals i ètics de la societat francesa, que davant de tot, volia ser lliure, culta i moderna.

   

  Més informació:

  • Vanessa Springora a les Biblioteques
  • Vanessa Springora a la Viquipèdia
  • Vanessa Springora, la novia del pedófilo

  • "El Consentiment"

  Recomanat per Gemma Medina. Bib. Joan Coromines. El Masnou.

  13/01/2021