Els bibliotecaris recomanen

 • La Mecànica de l'aigua

  La Mecànica de l'aigua

  Vogt, Silvana

  Barcelona : Edicions de 1984, 2016

  La Silvana Vogt és una escriptora argentina. Va marxar de Buenos Aires a conseqüència de la crisi econòmica patida al seu país. Viu a Barcelona des del 2002 i treballa com a llibretera a Sant Just Desvern.

  Va estudiar periodisme i filosofia, ambdues presents a la seva prosa. L’obra la va escriure en llengua catalana originàriament. I tot i què, "La Mecànica de l'aigua" és la seva primera novel·la, podem entreveure en la seva escriptura, certes influències tant del seu escriptor favorit, en Rodrigo Fresán, com d’en Blai Bonet, entre d'altres.

  La protagonista del llibre és la Vera, una exil·liada argentina a Barcelona, ens mostra el seu pas per la ciutat condal, fent-se camí per tal d'aconseguir un dels somnis dençà que era a la seva patria: dedicar-se a les lletres. A Catalunya, es topa amb persones desconegudes que li ajuden a fer realitat aquest. Es descobreix una nova Vera, que sense deixar de banda la seva faceta mes colpidora i mordaç, la faran més propera als seus sentiments.

  Es podria dir què aquesta obra autobiogràfica i escrita en tercera persona, és un anàlisi introspectiu i autocrític dels sentiments humans més comuns, personalitzats en la Vera. Fent èmfasi en l´amor i el desamor, la soletat, la tristesa, l'odi, l'amistat, les enfermetats, l'alegría… tots ells representats  a la novel·la i sintetitzats en un sol conjunt: la memòria.

   

  La protagonista de l´obra ens endisa en un món literari que ho omple tot en la seva vida, deixant de banda en molts casos l´interacció humana (d´aquí la seva relació tant fluïda i intensa amb el seu gos). Tot això canvia de bat a bat a l´arribar a Barcelona i conèixer l´Eliseu, en Nil, la Susanna, en Benno…

  És una novel·la dura i personal on deixa clar que no hi ha mida ni espera per al romanticisme. Es donen cita situacions humanes dures d´empassar com és un present gens alentador a l´Argentina, una arribada dura i desorientada a Barcelona, la por a no arribar als somnis anhelats, la pèrdua d´éssers estimats, i el record d'una memòria de la qual mai ens podem deslligar.

  Tot i això, dona una lliçó de superació, lluita i perseverança difícil de trobar en un món d'immediatesa i facilitat per les coses. I sobretot en l´intent frustat d'esborrar el passat i la memòria, de la que fa alegoria al llarg de l'obra amb “la mecànica de l'aigua: colpeja, rebota i torna”.

  Us agradarà si gaudiu de la lectura com a forma de vida i com espai d'evasió del món que ens envolta. “Triar la literatura, ja que no puc triar la realitat”.

  Més informació:

  Recomanat per Susana Torres. Bib. Mestre Martí Tauler. Rubí

  20/03/2018
 • El Clan de Sa Ràpita

  El Clan de Sa Ràpita

  Espallargas, Montserrat

  Lleida : Pagès, 2018

  El Clan de Sa Ràpita és un llibre d’intriga que té com a punt de partida l’assassinat del Rector de la Universitat de les Illes Balears i descansa sobre la paradoxa que acaba convertint-se en l’eix de la novel·la i que és la concepció del crim no com fet reprovable sinó com un fet meritori per part de l’assassí o assassins, que es consideren moralment i humanament superiors. 

  La història està explicada amb cinc veus narratives molt diferents, de gran riquesa lèxica i de molta profunditat psicològica, i funciona per una acumulació de dades que es van sumant i que van teixint una sola realitat. Són cinc veus que es van encadenant una a l’altra, a través de les quals, el lector acaba construint la figura del Rector mort. L’obra és una crítica al món de la intel·lectualitat, d’homes de ciència que potser no són tan purs intel·lectualment parlant, com pretenen ser-ho. "El Clan de Sa Ràpita" presenta un atractiu important al marge de la intriga de l’obra i és l’originalitat en l’expressió de la veu narrativa, que t’atrapa des de la primera línia: res no és mai el que sembla ni per una coincidència del destí les semblances que s’estableixen en la realitat s’igualen a ella ni tan sols en els detalls...

   
   
   

  Més informació:

  Recomanat per Antònia Caño. Bib. La Muntala. Sant Vicenç de Muntalt

  20/03/2018
 • Petita història de la processó de Verges

  Petita història de la Processó de Verges

  Serrà, Màriam

  Barcelona : Mediterrània, 2017

  S’acosta Setmana Santa i aquest llibre és molt encertat ja que ens explica a través d’un nen i la seva família què és la processó i com es viu aquesta tradició al poble de Verges i sense passar per alt la famosa i esperada Dansa de la Mort.

  L’autor ho explica d’una manera molt divertida i amena i tampoc podem deixar de banda les il·lustracions de la nostra estimada Pilarín Bayés. Aquesta història se suma a la col·lecció de Petites Històries, una col·lecció de llibres de cultura per a infants més extensa de Catalunya.

  Recomanat per Mireia Castillo Picas. Bib. Ramon Vinyes i Cluet de Berga

  20/03/2018
 • El último set

  El Último set

  Sierra i Fabra, Jordi

  Madrid : SM, 1995

  Jordi Sierra i Fabra, autor de gairebé 400 títols ha estat traduït a més de 25 idiomes, ha venut milions d'exemplars dels seus llibres i ha guanyat més de 30 títols literaris.

  Aquest llibre parla de la Virgínia, una noia que acaba de guanyar el torneig de Roland Gaross i que busca refugi en un poble on viu la seva àvia. L'eufòria d'aquest triomf li fa certa por, doncs veu el món que li estan preparant el seu pare i el seu entrenador.

  Aquest futur no li agrada gaire doncs està ple de lluita, una lluita constant cap a l'èxit i exposada a les mirades de tothom. La Virgínia vol ser ella mateixa, triar el seu camí i viure com li correspon a la seva edat.

  Té ganes de descobrir l'amor, encara que això l'aparti del tennis, i el llibre és una reflexió sobre tot això durant els dies que passa amb la seva àvia, això si, ben ràpid, doncs l'esperen per competir al Wimblendon.

  Recomanat per Berta Cama. Bib. Esteve Paluzie.

  19/03/2018
 • La mort de Luís XIV

  La Muerte de Luis XIV

  Barcelona : Cameo, cop. 2017

  Seguint el seu recorregut de disseccions de figures mítiques de la història i la literatura a través del cinema (el Quixot, els Reis d'Orient o Casanova), a les quals situa davant del mirall del temps, l’il·lustre cineasta banyolí Albert Serra relata, a La mort de Louis XIV, l’agonia, l’agost de 1715, del rei de França Lluís XIV, el Rei Sol, postrat al llit i envoltat de metges i fidels.

  “És una reflexió sobre com s'enfronta a l'ocàs de la seva existència un personatge que ha arribat a la cúspide del poder. La mirada vol expressar la dualitat entre el vessant públic del declivi i el sentir més íntim. També hi ha una certa ironia, un punt gairebé divertit en l'actitud d'aquest home totpoderós que no vol morir” (Albert Serra)

  La pel·lícula, fascinant autòpsia o rèquiem fílmic sobre un rei que agonitza, es va estrenar a França amb 52 còpies i va aconseguir 30.000 espectadors en quinze dies. El film transcorre durant la major part del metratge a la cambra mortuòria del protagonista, interpretat magistralment per un mite vivent de l’era mítica del cinema francès: Jean-Pierre Léaud. En aquesta ocasió, Serra usa un actor professional que dota al personatge d’una complexitat psicològica molt més notòria que en la seva filmografia precedent; Léaud és capaç de desfilar per una àmplia gamma de registres emocionals amb tan sols un gest o una mirada: arrogant o altiu quan mira a càmera o ingenu i impotent davant la imminència de la fi.

  La Mort de Louis XIV acaba amb una frase del metge de confiança del rei: “La pròxima vegada ho farem millor”. Està per veure.

   

   

   

  Més informació:

   

  Recomanat per Núria Perarnau. Biblioteca Joan Miró de Barcelona

  19/03/2018
 • Treme

  Treme.

  [S.l.] : Warner Bros, cop. 2011

  Nova Orleans, Louisana. Tres mesos després”.

  Així comença Treme (2010-2013), una sèrie d'HBO de David Simon i Eric Ellis Overmyer, creadors de l’aclamada “The Wire”, que mostra la situació de la ciutat de Nova Orleans, en concret del barri del Tremé, després de patir les desastroses conseqüències de l’huracà Katrina l’agost de 2005.

  La ciutat va quedar pràcticament inundada en el que es considera la més gran catàstrofe natural dels Estats Units i que va fer minvar la població gairebé a la meitat dels seus habitants. La sèrie mostra, durant les seves 4 temporades, la repoblació i reconstrucció d’aquest barri a través d’una sèrie de personatges vinculats amb la cultura “viva” de la ciutat. Gent commocionada (músics, periodistes, advocats, cuiners, etc.)  que lluita dia a dia per sobreviure, tornar a la seva llar i recuperar la seva estimada ciutat.  

  La música, vital a “Treme” esdevé protagonista principal a cada capítol. Amb músics reals que participen fent d’ells mateixos i donant encara més realisme a la sèrie. La ciutat sobreviu i la música és un motor que la fa renéixer. Un altre esdeveniment cultural primordial a la sèrie és el Carnestoltes, el Mardi Gras, que revoluciona la vida de Nova Orleans i dels seus ciutadans. No es pot viure a Nova Orleans i no participar d’aquesta festa d’alguna manera, ja sigui com a músic, espectador, a una comparsa, etc.

  Estem davant d’una sèrie coral, de ritme lent però segur, històries senzilles, drama, supervivència i bons moments, tot amanit amb bona música. 

   

   

   

   

   

   

   

   

  Més informació:

  Recomanat per Alea Ardanuy Bib. Montserrat Roig de Sant Feliu de Llobregat

  19/03/2018
 • Cómo aniquilar al Ratoncito Pérez

  Cómo aniquilar al Ratoncito Pérez

  Parme, Fabrice

  Madrid : Dibbuks, cop. 2017

  Primer volum de la sèrie Astrid Bromuro, una nova col·lecció de còmic infantil amb protagonista femenina, que s’uneix a altres sèries amb petites heroïnes com Hilda, Paula Crusoe o Cereza.

   

  L’Astrid és una nena entremaliada i curiosa que viu al capdamunt d’un gratacel en un palauet impressionant. En aquest primer volum, en companyia del majordom, la serventa, el seu gos Fitzgerald i el seu gat Gatsby, viurà una esbojarrada aventura. Quan l’Astrid descobreix que se li mou una dent de llet, decideix demostrar que el Ratoncito Pérez no existeix i orquestra un pla infal·lible per atrapar l’impostor. Però quan el ratolí li deixa un tub de pasta de dents de la marca Piñata en lloc d’un dineret, i comencen a aparèixer un exèrcit sencer de ratolins bojos pel formatge parmesà, tot es complica.

   

  Cómo aniquilar al Ratoncito Pérez presenta una trama amb divertits girs, una aproximació diferent a la història tradicional del Ratoncito Pérez o l’angelet de les dents. L’estructura de la pàgina és dinàmica, combinant vinyetes obertes i tancades, i l’estètica del dibuix molt vintage: l’escenari, el mobiliari, la indumentària, i fins i tot el nom del gat i el gos és una picada d’ullet a una novel·la cabdal dels anys 20’, El Gran Gatsby de F. Scott Fitzgerald.  

   

  Segon volum de la sèrie ja disponible, Cómo atomitzar a los fantasmas.

   

  Recomanat per Mireia Martínez Bailón. Biblioteca Ernest Lluch i Martín. Vilassar de Mar.

   

  19/03/2018
 • Els Valors de La Masia

  Els Valors de La Masia

  Seguró, Miquel

  Barcelona : Fundació FC Barcelona, 2015

  La Masia del Futbol Club Barcelona ha estat, i continua essent-ho avui dia, un model a seguir dins del futbol formatiu. Ha esdevingut un factor clau en els èxits dels equips professionals del barça. Jugadors de reconegudíssim prestigi com Pep Guardiola, Xavi Hernández, Leo Messi, Andrés Iniesta, entre molts d’altres, han passat per aquesta escola. 

  En aquest llibre s’hi recullen els fruits d’un estudi de camp amb profunditat que durant  quatre anys va fer la Càtedra Ethos de la Universitat Ramon Llull a la Masia, icona del futbol formatiu del Futbol Club Barcelona. Amb un treball ple de rigor, basat en el contacte amb els diferents professionals que hi treballen, podem conèixer de primera mà com s’acompanya i s’educa els residents en el seu camí cap al futbol professional, i queda reflectit com la Masia s’ha convertit no només en una escola de futbol sinó també una escola de vida. Perquè guanyar és important, però no a qualsevol preu.

  Miquel Seguró és llicenciat en humanitats per la Universitat Pompeu Fabra i doctor en Filosofia per la Universitat Ramon Llull. Francesc Torralba és escriptor i doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona.

   
   
   

  Més informació:

  Recomanat per Marc Vilallonga. Bib. Districte 5. Terrassa

  14/03/2018
 • L'Estranya desaparició d'Esme Lennox

  L'Estranya desaparició d'Esme Lennox

  O'Farrell, Maggie

  Barcelona : La Campana, 2009

  El títol d’aquesta novel·la és ja força suggeridor, ens planteja una desaparició i a sobre estranya i quan comencem a llegir-lo ho fa, per tal d’afegir-hi encara més intriga, a un context exòtic, a l’Índia i amb una frase: “Comencem amb dues noies en un ball.” És així com la Maggie O’Farrell (1972- ), periodista i escriptora irlandesa, dóna inici a la seva quarta novel·la L’estranya desaparició d’Esme Lennox.  

  L’Iris rep una trucada d’un manicomi comunicant-li que la seva tieta àvia, l’Esme Lennox, està a punt de sortir després d’haver-hi estat internada durant seixanta-un anys. El cas és que l’Iris no sabia que la seva àvia tenia una germana i no té cap informació dels motius pels quals l’Esme va ser internada durant tot aquest temps. A partir d’aquesta trucada comencem a conèixer la història i la vida de l’Esme,  qui va ser una noia avançada al seu temps, i també la vida de l’Iris que potser no és tan diferent de la de la seva tieta àvia. 

  L’alternança en la narració de les vides de les dues protagonistes, l’Íris i l’Esme, permet dibuixar de manera nítida el perfil psicològic dels dos personatges i, d’alguna manera, aconsegueix estimular la curiositat del lector. La curiositat per saber perquè l’Esme va ser internada a un manicomi i renegada totalment per la seva família. Sense dubte aquesta novel·la troba el just equilibri entre la novel·la negra i les novel·les que ens expliquen històries de dones que volen arribar més enllà d’allò que la societat espera d’elles.

  Més informació:

  Recomanat per Bib. Districte 4. Terrassa.

  15/03/2018
 • Mentiders

  Mentiders

  Lockhart, Emily

  Barcelona : Fanbooks, 2015

  Cada estiu la Cadence Sinclair passa les vacances amb la seva rica família a l’illa propietat del seu avi. L’estiu que en feia 15 anys un fet terrible va passar, però ella no recorda res. Dos anys després, na Cady torna a l’illa.

  Na Cady amb 17 anys ens presenta la seva família amb un to marcadament crític, una família suposadament feliç i ben avinguda i un paratge d’estiueig idíl·lic. Des de l’inici, el relat és intrigant i trenca l’harmonia que se’ns descriu. Intuïm que hi ha un conflicte més enllà de l’accident ocorregut quan na Cady tenia 15 anys. Els salts temporals del present i al passat, molt marcats al començament, creen un clímax d’imprecisió, fins a diluir-se i confondre la realitat.
   
  És una obra que atrapa des de la primera frase. Dosifica les pistes de relat intrigant però alhora juga amb el lector. Un molt bon relat amb dosis d’amor, gelosia, enveja i relacions destructives, on plana l’adjectiu mentiders. Però... qui són els mentiders? I, per què una mentida?

  L’Elisabeth Lockhart és autora d’una extensa llista de llibres de literatura juvenil, però també publica amb el  nom Emily Jenkins llibres infantils.


  Més informació:

  Recomanat per Natàlia Lara. Bib. Districte 6. Terrassa.

  14/03/2018
S'estan mostrant 1-10 de 500 resultats
Pàgina de 50