Els bibliotecaris recomanen

 • Las Dos caras de enero

  Las Dos caras de enero

  Highsmith, Patricia,

  Barcelona : Anagrama, 2014

  Història tràgica d’una parella de turistes nord-americans que viatgen a Atenes, on coneixen a la persona que els acompanyarà durant les setmanes següents. Aquest personatge és un sagaç compatriota que observa com s’han ficat en un bon problema i decideix ajudar-los. Tots tres acaben fugint i comencen els problemes de debò, aquells que tenen a veure amb la desconfiança dels uns amb els altres. La desconfiança, la por i no tenir res a perdre poden portar a situacions límit, com és el cas.

  Aquesta trepidant història està ambientada en llocs diversos del sud d’Europa, cosa habitual en les novel·les de Patricia Highsmith, per molts l’autèntica reina del crim. Gran coneixedora del continent europeu a causa dels seus viatges, acabà establint la seva residència a Suïssa poc després de publicar aquesta novel·la, l’any 1964.

  Més informació

  Recomanació feta per Jordi Parcerisa. Bib. La Muntala. Sant Vicenç de Montalt.

  21/01/2019
 • Atlantis

  Atlantis

  Oliver, Joan Miquel

  Madrid : Sony, DL 2017

  (Sony, 2017) és el segon disc d’una trilogia: Pegasus (Sony, 2015) i Elektra (Sony, 2018). Si Pegasus era un cavall volador que planejava sobre una illa de Mallorca imaginària, idealitzada i fascinant, Atlantis introdueix personatges des ubicats en el seu paisatge natal, i Elektra està escrit "en primera persona" i parla del jo en general i de la relació que tenim les persones amb nosaltres mateixes", tal com afirma el mateix Joan Miquel.

  Els 3 discos els hem de veure com un de sol, com si fossin 3 llibres correlatius perquè tots els temes que els formen van ser escrits en una mateixa època. Ve a ser com un mateix àlbum en 3 parts.

  No sabria dir-vos quin dels 12 temes d’Atlantis m’agrada més, però escolliré el quart "Atlantis", per la seva frescor descrivint la ciutat submergida imaginària de l’Atlàntida i per la seva posada en escena histriònica i original. Vegeu-ho al vídeo:

   
   

  Què podem dir de nou de l’artista Joan Miquel Oliver? Un mallorquí, ex-cantant d’Antònia Font, que fa una música difícil de definir: electrònica, indie, pop o experimental... no ho sabem exactament però que tothom coneix per la seva sonoritat de caire estrambòtic.

  Doncs aquest cop ens dóna a conèixer el pintor Albert Pinya, també mallorquí, que ha dibuixat expressament les caràtules dels 3 discos.

  Més informació:

  Recomanat per Elisabet Torrell. Bib. Central. Terrassa.

  21/01/2019
 • El Mundo de los Pirineos

  El Mundo de los Pirineos

  Bilbao : SUA Edizioak, 1997-

  Revista de muntanya que abasta tota la Serralada Pirenaica, amb els Pirineus Catalans, Andorrans, Bascos i Francesos. Inclou rutes per a tots els nivells d’exigència i també una bona oferta de turisme cultural i gastronòmic.

  En aquest número de gener/febrer podem trobar:

  1. Especial Pedraforca. Ens ofereixen sis rutes per la zona.

  2. Observatoris d’aus:

   Marisma de Txingudu

   Aiguamolls de l’Empordà

   Pirineus Bird Center

  3. Rutes del Baztan. Espai molt popular per ser l’escenari de la novel·la El Guardián invisible de l’escriptora Dolores Redondo.

  Ens trobem davant una publicació molt acurada amb una qualitat de fotografia excel·lent amb articles actuals i un contingut molt elaborat. També inclou una agenda d’activitats i algunes recomanacions de llibres.

  Recomanat per Vicky Romo. Biblioteca Antonio Martín. El Prat de Llobregat

   

   

  18/01/2019
 • Parlem de càncer

  Parlem de càncer

  Esteller, Manel

  Barcelona : La Magrana, 2018

  Manel Esteller és metge, investigador i professor de Genètica a la Universitat de Barcelona. Actualment dirigeix el Programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge. Compta amb diversos premis i és una reconeguda autoritat en la investigació del càncer.

  El millor resum d'aquest llibre és el que fa el mateix l'autor:

  "Aquest llibre parla de tu. I de mi. I dels nostres familiars i amics. I també de les persones desconegudes que ens trobem pel carrer. Perquè tots ens posem malalts, i una part gens menyspreable de nosaltres tindrà un càncer. I ens vindran preguntes al cap, i dubtes. En aquest llibre trobaràs les respostes i les esperances que ens ofereix la ciència més rigorosa. Fem-nos preguntes i contestem-les sense por."

  A Parlem de càncer s'ofereix resposta a preguntes com: què és el càncer, des de quan existeix?, quina probabilitat hi ha de patir-lo?, hi ha vacunes contra el càncer?, els animals també el pateixen?

  La informació és totalment rigorosa i científica alhora que molt clara i didàctica. Entre els seus objectius, a més del d'oferir informació sobre aquesta malaltia, trobem el d'afavorir la conscienciació sobre la necessitat d'establir mesures polítiques, socials i de salut pública que tinguin com a eixos principals la prevenció i la detecció precoç, també donar el poder als pacients que volen afrontar activament i amb ple coneixement aquesta malaltia.

  Per saber-ne més:

  Càncer. Canal Salut. Generalitat de Catalunya.

  Càncer. Marató 2018 (TV3).

  Conèixer el càncer. ICO (Institut Català d’Oncologia).

  IDIBELL (Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge).

   

  Al catàleg Aladí

  Càncer

  Recomanat per la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat

  18/01/2019
 • ¿De quién te escondes?

  ¿De quién te escondes?

  Link, Charlotte

  Barcelona : Grijalbo, 2017

  Què estaríeu disposats a fer per una jove desvalguda que demana ajuda enmig d’una platja deserta a l’hivern. La desconeguda està al límit de les seves forces físiques. El protagonista actua per instint de protecció i l’acull a casa seva durant unes hores per oferir-li un plat calent i roba eixuta. Acaba de fer la millor acció del dia?  Fins a quin punt pot resultar dramàtica una decisió irreflexiva com aquesta?

  Simon és un exmarit perfecte que ha de passar les vacances de Nadal sense els seus fills a la Provença francesa. Nathalie és una jove molt vulnerable que corre un perill imminent. Tots dos es troben per casualitat a una platja i ella li demana ajuda desesperada. Simon li dóna refugi de manera espontània sense imaginar les tràgiques conseqüències de la seva decisió altruista.

  Poc a poc anem coneixent el passat dels protagonistes i l’evolució de les seves personalitats singulars. Ell és protector i empàtic però acaba mostrant la seva vulnerabilitat quan es veu immers en una situació límit. Ella sembla fràgil i perduda però no sabem si és víctima o culpable. A més, no té res a perdre per què la seva vida està en joc.

  El fil argumental està presentat en diverses veus narratives però només Nathalie parla en primera persona. La seva vida ha estat tan dura i deplorable que qualsevol persona estaria disposada a ajudar-la. Ella és la clau del misteri perquè no coneixem de qui s’amaga ni qui la persegueix.

  Desaparicions, assassinats, negocis tèrbols i paisatges hivernals envolten aquesta història de misteri que absorbeix al lector del començament fins al final.

  Charlotte Link va néixer a Frankfurt del Main el dia 5 d’octubre de 1963. És una escriptora alemanya de gran èxit internacional.  Se la considera una mestra del suspens psicològic. Moltes de les seves obres han estat adaptades al cinema o sèries televisives per a la cadena ZDF. Els llibreters del seu país l’han premiat i ha estat finalista del Deutscher Buchpreis, el màxim guardó a la millor novel·la alemanya. És filla de la popular escriptora i periodista Almuth Link.

   

  Més informació:

  Recomanat per Susi Rodríguez. Bib. Districte 3. Terrassa.

  17/01/2019
 • Res és impossible

  Res és impossible

  Jornet, Kilian

  Barcelona : Ara Llibres, 2018

  “El millor moment és sempre ara”.
   

  Res és impossible és el nou llibre de Kilian Jornet publicat per Ara Llibres, el quart d’aquest autor i una obra imprescindible per entendre la filosofia de vida del millor atleta de muntanya de tota la història.

  És una obra autobiogràfica que comença amb un adéu i acaba amb una benvinguda. L’adéu és el que fa el Kilian Jornet a la seva parella, la sueca Emelie Forsberg, també atleta de muntanya, quan surt cap a una expedició arriscada al Nepal. I la benvinguda és el que sent i fa quan torna a casa seva, a Noruega. Amb la declaració de principis que fa en el primer capítol ja ens deixa clar que competeix per entrenar, pensa que l’entrenament és una forma de vida, que el permet sortir cada dia de la muntanya i experimentar noves sensacions. Podria viure sense la competició, però no sense l’entrenament. Jornet també repassa en aquesta obra una part de les seves últimes vivències, especialment a l’Himàlaia on va fer una doble ascensió a l’Everest amb un temps de 17 hores des del camp base avançat. Inclou consells pràctics de com és la vida d’un esportista d’elit i també fa unes madures, sinceres i honestes reflexions sobre l’èxit, el fracàs, els riscos que assumeix, els entrenaments i la competició.

  Tot i que Kilian Jornet ha reconegut que hi ha coses impossibles, diu que “hem de creure que res és impossible, intentar lluitar, treballar, provar coses i després veure fins a on podem arribar d’aquest impossible”. El que està clar és que aquest gran atleta català de 31 anys (que ho ha guanyat pràcticament tot) és admirat tant pels seus èxits com per haver aconseguit moltes fites que semblaven del tot impossibles d’assolir.

  Més informació:

  Kilian Jornet a la Xarxa de Biblioteques

  Curses d’altitud a la Xarxa de Biblioteques

  Recomanat per Neus Capdevila de la  Biblioteca Ateneu Les Bases de Manresa

  17/01/2019
 • Negro swan

  Negro swan

  Blood Orange

  London, [etc] : Domino, p. 2018

  Ja fa uns quants discos que anem al darrera de les coses de DEV HYNES. La seva és una música aparentment suau, dòcil, però. És música negra, però. És música moderna, però. I són aquests "peròs" els que fan que els seus discos siguin singulars. Al seu quart disc no és que trobem més novetats en la seva estètica, però sí molta més llibertat: els temes acaben i recomencen, hi ha recitats de transició, sonen botzines, sonen sintetitzadors, hi ha soroll de converses. I sobre tota aquesta llibertat controlada, que s'assembla a la d'un carrer, va surant la música, un xic de soul, un xic de tropicalisme, un punt de pop, una guitarra que va i ve, una veu masculina alternada amb una femenina. I al final del disc ens sembla que hem estat caminant amb aquests músics, sentint-los conversar, explicar-nos aquelles coses que potser només s'expliquen entre desconeguts. 

   
   

  Més informació:

  Recomanat per Julián Figueres. Bib. Vapor Vell. Barcelona.

  15/01/2019
 • L'Home que llegia Miquel Strogoff

  L'Home que llegia Miquel Strogoff

  Benavente, Jaume

  Barcelona : Més Llibres, 2018

  Abel Lamartí, el protagonista del llibre, és una persona erràtica sobretot després de la pèrdua d’un ésser estimat. Per trobar-se a si mateix viatja, Menorca, Basilea, Londres i acaba a Riba-roja d’Ebre fent d’agent rural. Allà coneix personatges com ell, la Lisie, i d’altres ben oposats com el notari Josep Codina. La història transcorre de forma lenta, amb fluïdesa, a estones para l’atenció en un petit detall, el tatuatge a l’espatlla de la Lisie, però en cap moment perd el misteri.

  Aquest fluid lent, detallista, del relat per un paisatge, és el més pur estil Benavente que ja vam trobar a Nocturn de Portbou. I fa que  els lectors quedem tan encantat amb la història que quan acabem el llibre tenim ganes de tornar-lo a començar per gaudir de tots els detalls que són conscients hem perdut.

  Llibres que ha tingut present l’autor en escriure aquesta novel·la:

  Més informació:

  Recomanat per Antònia Caño. Bib. La Muntala. Sant Vicenç de Montalt

  16/01/2019
 • El Descubrimiento de las brujas

  El Descubrimiento de las brujas

  Harkness, Deborah E.

  Madrid : Suma de Letras, 2011

  Hi ha éssers màgics que desperten la nostra imaginació d’una forma recurrent. Aquest és el cas dels vampirs i les bruixes, i també dels dimonis. En aquest cas, presentem la trilogia All the Souls (Totes les ànimes) que conté els títols: El descubrimiento de las brujas (The discovery of witches) publicada al 2011, La sombra de la noche (Shadow of night) publicat al 2013 i El libro de la vida (The book of life) al 2015  i traduïda a més de 36 idiomes.

  Dins d’aquesta trilogia, destaquen tres personatges: Diana Bishop, una bruixa que accepta la seva herència i que ho amaga darrere la seva brillant carrera d’historiadora de ciència especialitzada en alquímia; Matthew Clairmont un vampir genetista de més de 1500 anys, que investiga les raons per les que els poders de les bruixes, vampirs i dimonis estan desapareixent i un llibre: el Ashmole 782, buscat des de fa segles, especialment per les bruixes i que es troba amagat a una de les biblioteques de la Universitat d’Oxford.

  La trama es desencadena quan la Diana troba el llibre i comença a llegir-lo,  la màgia percep  al entrar en contacte amb ell, li dona por i fa que retorni el llibre a la biblioteca i aquest torna a desaparèixer. La relació sentimental entre la bruixa i el vampir, prohibida segons les normes de la Congregació que regeix la bona convivència entre els tres tipus d’essers, posa en alerta als personatges més poderosos dels tres mos  i al seu ordre establert. Les conseqüències de la seva relació i la cerca  del llibre els porta a una realitat plena d’incerteses on els protagonistes han de trobar noves respostes, moltes vegades oblidades, per tractar de recuperar la essència de allò que eren i que es va diluir amb el pas del temps.

  Com a curiositats:

  Al 2018 es va oferir la primera temporada de la sèrie Discovery of Witches per canals de pagament a una gran quantitat de països. Amb 8 capítols que corresponen al primer volum de la trilogia. Aquest és el tràiler de la sèrie (VOSE al castellà) 

   

  La pàgina web de la autora dedicada a la trilogia (en anglès) dins de la mateixa ofereix una guia de lectura de cada llibre amb preguntes.

  Deborah Harkness també té un blog molt premiat on parla de vins costen menys de 20 dollars. 

  És professora de Historia Europea i Historia de la Ciència a diferents universitats de Estats Units  i ha editat llibres de no ficció sobre la Anglaterra Isabelina, coneixement que fa servir per desenvolupar gran part del segon volum de la trilogia. Aquest és el seu perfil docent

  Trilogia en castellà:

  Més informació:

  Recomanat per Coral Prieto. Bib. Santa Eulàlia. L'Hospitalet de Llobregat.

  15/01/2019
 • La Dona pèl-roja

  La Dona pèl-roja

  Pamuk, Orhan

  Barcelona : Més Llibres, 2018

  Cem Bey és fill d'un farmacèutic d'idees marxistes que abandona la seva família. Cem creixerà turmentat per la seva absència, anhelant la presència d'un adult que s'encarregui de la seva educació. Trobarà un nou pare en Mahmut Usta, un pouaire que li proporciona una ocupació com a ajudant. Durant un estiu, treballaran junts i mantindran una satisfactòria relació paternofilial, que quedarà alterada quan el jove s'enamori d'una dona de cabells vermells i una distracció provoqui un terrible accident.

  Orhan Pamuk (nascut a Istanbul l'any 1952 i Premi Nobel de Literatura l'any 2006) és un narrador extraordinari que imprimeix a les seves obres l'agilitat d'una novel·la policíaca. El seu talent per mantenir viva la tensió no resta profunditat a les peripècies dels seus personatges, gairebé sempre aclaparats per dolorosos problemes existencials. 

  En La dona pèl-roja, la seva desena novel·la, l'escriptor actualitza el mite d'Èdip i la història de Rostam i Sohrab, per recordar-nos que ningú no escapa al seu destí, com ens repeteixen una i altra vegada els mites clàssics. Les seves criatures s'enfrontaran als tabús més ancestrals: el parricidi i l'incest que, tanmateix, Pamuk ni absol ni condemna. Els seus personatges són intensament humans i travessen en els dos sentits la línia que separa el bé del mal, transitant de l'egoisme més injustificable a l'excés de consciència. 

  Més informació:

  Recomanat per Bib. Sant Ildefons. Cornellà de Llobregat.

  15/01/2019
S'estan mostrant 1-10 de 500 resultats
Pàgina de 50