Els bibliotecaris recomanen

 • La Matemàtica de la història :

  La Matemàtica de la història :

  Gutiérrez Deulofeu, Juli

  3a ed. Lapislàtzuli, 2014

  Deulofeu ens explica que la historia és un procés biològic igual que passa amb el esser humà. A nivell individual, els humans neixen, creixen, arriben a la maduresa i finalment arriba el declivi.

  A la terra s’han donat a través de milers d’anys cultures que han estat processos biològics perfectes. Al llarg del temps han existit civilitzacions diverses d’una gran riquesa i que han desaparegut totalment. Aleshores sabem que les cultures també neixen, creixen, arriben a la maduresa, decauen i moren, i totes realitzen aquest procés al llarg de 5100 anys, repartits en tres cicles de 1700 anys cadascun.

  Totes les cultures passen per les mateixes fases, aconsegueixen les mateixes fites en tots els àmbits de la cultura, de la música, de la ciència i del pensament. Totes segueixen el mateix procés social i polític. Totes, 5100  anys després del seu naixement, desapareixen de la superfície terrestre pràcticament sense deixar cap rastre.

  L’escriptor davant la seva teoria va poder predir grans moviments de la història: la desintegració soviètica, la reunificació d’Alemanya, l’expansió xinesa, el conservadorisme creixent dels Estats Units o el desmembrament progressiu dels grans estats europeus en favor de les nacions originàries. Segons la seva teoria el futur es previsible i prou entenedor per tal de no caure en els errors que sol cometre la humanitat
  al llarg de la seva existència. No cal provocar esdeveniments perquè ja venen per llei natural.

   
   

  Més informació:

  Recomanat per Bib. del Poblenou. Pineda de Mar

  25/09/2018
 • La Noia que corre

  La Noia que corre

  Snyder, Carrie

  Barcelona : Edicions 62, 2015

  L'Aggie té 104 anys i viu en una residència sola i totalment oblidada del món. Un bon dia, una jove parella la visita i li proposa rodar un documental. Ha de sortir a la llum la història real de l'Aganetha Smart, la jove que amb vint anys va representar el Canadà en la cursa dels 800 metres als Jocs Olímpics d'Amsterdam de 1928, els primers de la història en què les dones van poder competir en aquesta modalitat.

  Tot i que la memòria de l'Aggie ja no és el que era, aviat comença a recordar com va néixer la passió que va donar sentit a la seva vida, el "running", i les difícils decisions que va haver de prendre per ser-hi fidel: la infantesa a la granja familiar, corrent pel bosc; la lluita per adaptar-se a viure de manera independent a la ciutat enmig d'un món d'homes, els llargs entrenaments, les rivalitats, els sacrificis.

  Novel·la familiar, històrica i contemporània, "La noia que corre" explica la gesta d'una jove, competitiva i ambiciosa, que al llarg del segle XX corre a fons la llarga cursa que és la seva vida. La història de com neix i creix una passió, i de l'esforç, la constància i les renúncies que comporta seguir un somni.

  Més informació:

  Recomanat per Marta Torrents. Bib. Can Milans. Caldes d'Estrac

  25/09/2018
 • Hurra

  Hurra

  Brooks, Ben

  Barcelona : Blackie Books, 2016

  Una història dolorosa, una novel·la incòmoda, gairebé un cop de puny a l’estómac. 

  “Hurra” comença amb el suïcidi de la germana del protagonista des d’un aparcament de varies plantes i, a partir d’aquí, ens mostra la descomposició d’una família i la cerca de respostes. Tot i que l'Adam, el protagonista, i el seu germà no són massa conscients d'estar cercant cap resposta, la història es va barrejant en un còctel ple d’alcohol, drogues i fast-food de la pitjor qualitat.

  Potser l’adjectiu que millor definiria els sentiments en llegir aquesta novel·la seria “desesperació”, tot i que sempre hi ha un petit espai, encara que en aquest cas sigui molt petit, per a l’esperança.

  Aquesta és la tercera novel•la del jove autor anglès publicada al nostre país; amb les anteriors “Lolito” i “Crezco”, publicades també per Blackie Books, va tenir tant d’èxit que “Hurra” s’ha publicat abans a l'estat espanyol que al Regne Unit.

  Un fenomen de masses o un èxit justificat? En Ben escriu tal i com parla, i ja són moltes les veus, inclòs el “The Guardian”, que el nomenen com “la veu de la seva generació”.

  Amb multitud d’admiradors però també de detractors arreu, el que sí és cert és que “Hurra” és una novel·la que no us deixarà indiferents.

  Més informació:

  Recomanat per Bib. Tirant lo Blanc. Montgat.

  25/09/2018
 • Cançó de la plana

  Cançó de la plana

  Haruf, Kent,

  [Barcelona] : Edicions del Periscopi, 2017

  Cançó de la plana és una dolça melodia constant construïda amb una prosa poètica delicada i brillant, un cant a aquelles coses que realment són importants i per les quals val la pena viure. 

  Després de l’èxit indiscutible de la novel·la Nosaltres en la nit, editada per Angle Editorial, Kent Haruf torna a ser publicat en català per l’editorial Periscopi amb una traducció acurada i delicada de Marta Pera. L’editorial independent aposta per editar la Trilogia de Holt de l’autor nord-americà començant pel primer volum, titulat Cançó de la plana, una tendra història sobre la quotidianitat, les emocions i les relacions humanes de Holt, un petit poble rural situat a Colorado.  

  Kent Haruf, mort el 2014 després d’enllestir Nosaltres en la nit, era llicenciat en arts i literatura. Va ser guardonat amb el Whiting Foundation Writers' Award, el Mountains & Plains Booksellers Award i el Wallace Stegner Award. També va tenir una menció especial de la PEN/ Hemingway Foundation i va ser finalista del National Book Award, el Los Angeles Times Book Prize i el New Yorker Book Award.

  Amb una prosa calmada, íntima i senzilla, de descripcions lentes però en la justa mesura, Haruf ens endinsa en les vides de diversos personatges i els interrelaciona d’una forma natural i lògica, descobrint-nos totes les cares, els encerts i els errors de l’ésser humà. Així mateix, descobrim un territori i un paisatge amable i càlid però també aspre i resistent, un indret perdut de l’estat de Colorado on sembla regnar-hi la calma i on els dies transcorren amb una certa lentitud, tranquil·litat i parsimònia.

  En aquest volum, coneixerem la Victòria Roubideaux, una jove de disset anys a qui la mare ha fet fora de casa perquè s’ha quedat embarassada; descobrirem el cantó més fosc i el més tendre d’en Guthrie, un professor d’institut que s’ha de fer càrrec dels seus dos fills preadolescents perquè la dona cau en una depressió i desapareix de les seves vides; acompanyarem l’Ike i en Bobby, els fills d’en Guthrie, en l’aventura de fer-se grans i de comprendre la situació personal de la seva mare i, finalment, ens enamorarem dels germans McPheron, dos vells grangers que, malgrat que aparenten no tenir cap mena d’habilitat social, tenen un cor immens i una sensibilitat profunda vers els altres. Els acompanyarem en la seva aventura d’aprendre a estimar.

  Cançó de la plana és una d’aquelles novel·les que commouen i que sacsegen la nostra existència. Ens convida a reflexionar i a gaudir de la calma. Ens dona una visió àmplia de les emocions i les relacions humanes. Ens commou per la seva senzillesa i alhora pel pes immens dels valors i del missatge que ens transmet des de la primera frase: l’amor, la comprensió i l’empatia han de ser l’impuls de la nostra existència.

  Més informació:

  Recomanat per Marta Alcalá. Bib. Antoni Comas. Mataró

  25/09/2018
 • Apropiació indeguda

  Apropiació indeguda :

  Andersson, Lena

  Barcelona : Angle, 2015

  Lena Anderson és una jove escriptora sueca (1970) que ha captivat els lectors a través de les seves columnes al diari suec Dagnes Nyheter amb el seu llenguatge fresc i planer.

  La protagonista del llibre (Ester Nilsson) és una escriptora que rep l'encàrrec de redactar una conferència sobre l'artista Hugo Rask. La conferència és l'inici d'una relació entre ells dos: apassionada i desigual. L'Ester ho deixa tot per creure en aquesta nova relació, mentre que l'Hugo és un artista que viu i prou.
  "Apropiacions indegudes" és un retart irònic i molt realista a l'autoengany que moltes vegades ens imposem quan ens enamorem i no rebem la resposta desitjada.

  Més informació:

  Recomanat per Marta Quer. Bib. Can Coromines. Sant Pol de Mar

  25/09/2018
 • Foreverland

  Foreverland

  Divine Comedy

  [S.l.] : DCR, p. 2016

  No estem recomanant res que sigui completament desconegut. Però és que coneixem res, ja? Ens hem quedant sentint algun amb atenció ni tan sols una vegada. I dos? I tres? Serem tan vanitosos de dir que coneixem un disc per què l'hem sentit de passada una estona i podem encertar el 50% de paraules de la tornada? Així doncs la realitat se'ns ofereix encara verge, i hem tornar sobre les nostres petjades per descobrir, com a nou, allò que pensàvem que coneixíem. 

  Ens passa amb aquest disc de The Divine Comedy. S'ha de tenir valor per posar a una banda el nom d'un llibre clàssic. Us imagineu un grup anomenat "El Decameró"? O "Don Quijote de la Mancha"? S'ha de tenir valor, però encara més, s'ha de tenir humor. I l'humor tot ho allegeureix, i la lleugeresa és una saviesa de la vida. Ens estem desviant d'allò que s'espera de la recomanació d'un disc? No ho creiem. És que algú ha arribat llegint fins aquí? Tampoc ho creiem.

  En tot cas, estem davant d'un disc, i ens posem una ampolla de vi (blanc), ens asseiem bé, potser obrim una finestra, i apretem el play. I ja ens oblidem de tot, de si el disc és millor o pitjor que els anteriors, que si The Divine comedy encara troba vetes originals o es repeteix. A qui l'hi importa la originalitat? Estem vivint, busquem la bellesa, l'expressió sentimental a través a la música. La resta és per les revistes i els historiadors, que no estan amb nosaltres quan sentim alliberats de tota opinió. 


   

  Sona "Napoleon Complex" i ens admirem. Amb la segona copa de vi sona "Funny peculiar" i som feliços. Amb "The one who loves you" tornem a donar el play i a carregar la copa. I per això em recomanat aquest disc. 

   
   
   

  Més informació:

  Recomanat per Julián Figueres. Bib. Vapor Vell. Barcelona

  25/09/2018
 • Salem's lot

  Salem's lot

  King, Stephen

  [Esplugues de Llobregat] : Plaza & Janés, 2007

  Història de vampirs coneguda amb el nom del Misterio de Salem’s Lot, molt popular a causa de l’adaptació per a la televisió i el cinema. És la segona novel·la d’Stephen King, després de Carrie. Està ambientada en el vampir de Bram Stoker i en les històries per a no dormir, les creepy stories nord-americanes.

  La història és la següent, durant el retorn d’un jove escriptor al seu poble natal, Jerusalem’s Lot, comencen a succeir coses ben estranyes. Nens que desapareixen, gossos esquarterats i accidents mortals sota l’ombra de la casa encantada que domina el poble. Una casa que posa la pell de gallina a causa de les històries que s’expliquen, i que resulta ser la casa del vampir.


   

  Més informació:

  Recomanat per Jordi Parcerisa. Bib. La Muntala. Sant Vicenç de Montalt

  13/09/2018
 • El Mesías de las plantas

  El Mesías de las plantas :

  Magdalena, Carlos

  Barcelona : Debate, 2018

  Ja fa temps que Carlos Magdalena és conegut a Anglaterra com el “Messies de les plantes”. Aquest horticultor gallec de Gijón, que treballa al Reial Jardí Botànic de Kew, Londres, té una habilitat messiànica per salvar espècies de plantes que es troben a prop de l'extinció. D’aquí aquest curiós sobrenom.

  En aquest llibre, Carlos Magdalena explica de manera molt engrescadora les seves aventures a la recerca d'espècies extraordinàries i remotes en perill d’extinció. També ens convida a reflexionar sobre com des de la Revolució Industrial la població dels països desenvolupats hem anat deixant de tenir contacte amb les plantes; una "ceguesa vegetal” que ha acompanyat la destrucció d'espècies d'aus, mamífers, insectes i, en definitiva, de la destrucció del propi home.

  El llibre, estructurat en catorze capítols, té tres punts de vista diferents. El primer és el científic, en el qual l’autor ens explica diferents aspectes de la botànica, com per exemple els sistemes de reproducció de les plantes i les estratègies de conservació d’espècies en perill d’extinció. El segon punt de vista és més autobiogràfic i se centra en la vocació de Carlos Magdalena per la botànica, el qual ens transmet de manera apassionada l’amor que ha sentit des de ben petit per les plantes així com les frustracions i desenganys viscuts quan semblava que no podia fer res per salvar una espècie. El darrer caire d’El mesías de las plantas és la crítica a les poques polítiques de conservació del patrimoni natural, a la transformació del paisatge i a l’impacte de l’acció de l’home sobre el medi ambient.

   

  Més informació a: https://www.youtube.com/watch?v=xDmcDcys5UA&ab_channel=ELPAIS

   

  Recomanat per la Biblioteca de Sant Celoni l'Escorxador

  19/09/2018
 • Alzheimer: envejecimiento y demenecia

  Alzheimer

  Acarín Tusell, Nolasc

  Barcelona : RBA, 2017

  La malaltia d'Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa progressiva que causa la debilitació, la desorientació i una eventual mort intel·lectual. S’ha convertit actualment en la forma més comuna de demència en les persones grans.

  Nolasc Acarín és Doctor en Medicina i especialista en neurologia. Fou cap de secció de neurologia de l’hospital de la Vall d’Hebron i professor de la Universitat Pompeu Fabra. Actualment és membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona. Ana Malagelada és també doctora en Medicina  i especialista en neurologia. Ha sigut metge adjunt de l’Hospital de la Vall d’Hebron a Barcelona.
  Aquest llibre és fruit de l’experiència d’aquests dos doctors els quals s’han dedicat en bona part de la seva trajectòria a explicar als malalts i als seus familiars el què passa i el què pot passar quan es té aquesta malaltia.

  Un llibre ben estructurat sobre la història del símptomes, la pèrdua de la memòria i l’envelliment del cervell així com l’impacte i el cost que té la demència en la societat. Dedica tot un capítol a l’Alzheimer i un altre a explicar la resta de demències. Acte seguit dedica la resta de capítols a la prevenció, al diagnòstic, a l’assistència i al tractament, a la informació que ha de rebre el malalt i els familiars i finalitza amb consells per evitar la pèrdua de memòria.

  Una molt bona lectura destinada als pacients i als potencials pacients i cuidadors, tot i que també és un document dirigit al personal mèdic de família i fins i tot per als polítics responsables de la sanitat pública.

  A les biblioteques:

  Alzheimer
  Malalts d’Alzheimer
  Envelliment del cervell
  Pel·lícules sobre l’Alzheimer
  Documentals

  Més informació

  Alzheimer al canal Salut de la Generalitat de Catalunya
  Alzheimer Catalunya Fundació
  FAFAC | Federació d'Associacions de familiars de malalts d'Alzheimer de Catalunya
  Fundació Pasqual Maragall

  Recomanat per: Biblioteca Joan Triadú de Vic

  29/08/2018
 • Érase una vez en Francia

  El Insignificante juez de Mellun ; La tierra prometida

  Nury, Fabien

  Barcelona : Norma, cop. 2013

  Érase una vez en Francia ens explica la història d’en de Josef Joanovici, un jueu romanès que viu a la França ocupada pels nazis de la Segona Guerra Mundial. Fa la seva fortuna ajudant als nazis però també col·labora amb la Resistència a salvar els seus companys. 
   
  Aquesta sèrie es va publicar inicialment a l’editorial francesa Glénat a partir de 2007. Consta dels següents títols: 
   
   
  Fabien Nury com a guionista i Sylvain Vallée com a il·lustrador ens mostren una apassionant trama d’intrigues de la màfia dins del gènere negre. La història fa clares al·lusions al Padrino. Fabien Nury és un reputant guionista de còmics francès conegut per la seva sèrie W.E.S.T. que ha treballat el relat històric, el còmic policíac, el western i el thriller. Sylvain Vallée ha il·lustrat diversos còmics, entre ells es troba XIII Mystery amb el guionista Dargaud.
   
  Poc després d'haver finalitzat la invasió de Polònia, els nazis ja van començar a preparar l'atac contra França. Això implicava, no sols envair França, sinó també Bèlgica, Països Baixos i Luxemburg, que eren estats neutrals. La invasió va començar el 10 de maig de 1940. El dia 14 els nazis van entrar a París, que havia estat declarada ciutat oberta. Mentrestant, els tancs alemanys avançaven, gairebé sense oposició, al llarg i ample de França. El 22 de juny França i Alemanya van signar un armistici segons el qual l'exèrcit alemany ocuparia tot el nord de França i tota la costa atlàntica fins a la frontera espanyola, però al sud es mantindria un govern col·laboracionista francès. Així, a partir de llavors i fins al 1944, França va tenir dos governs: un, col·laborant amb els nazis, amb capital a Vichy i dirigit pel mariscal Philippe Pétain es va anomenar la "França de Vichy"; l'altre, en el bàndol aliat, operant des de l'exili a Gran Bretanya i dirigit pel general Charles de Gaulle es va anomenar la "França Lliure".
   

  Més informació:

  Recomanat per Mercè Rivas. Bib. Can Llaurador. Teià

  17/09/2018
S'estan mostrant 1-10 de 500 resultats
Pàgina de 50