Els bibliotecaris recomanen

 • Historias secretas de los árboles

  Historias secretas de los árboles :

  Kingsbury, Noel

  Barcelona : Blume, 2018

  Abans que la humanitat donés forma al nostre planeta, gran part de la superfície terrestre estava poblada de boscos verges.

  Amb aquesta guia coneixerem més a fons les particularitats de molts arbres que viuen amb nosaltres, i d’altres més exòtics. Així trobarem la delicada flor del Baobab al costat del nostre conegut castany d’índies.

  Amb un dibuix precís i elegant l’autor ens ensenya a distingir els fruits dels arbres i les seves propietats. Noel Kingbury ens presenta 150 arbres i ens descriu les propietats culinàries, medicinals, cosmètiques, espirituals i terapèutiques. També ens parla de l’alçada i l’amplada dels arbres, dels fruits, de la seva fusta i de quines parts fa servir l’ésser humà.

  Un manual ple d’històries i tradicions que envolten a cada espècie arborícola.

  Més informació: accionatura

  Recomanat per Vicky Romo. Biblioteca Antonio Martín. El Prat de Llobregat

  16/11/2018
 • The Queen's hat. El barret de la reinana

  The Queen's hat =

  Antony, Steve

  Barcelona : Brúixola, DL 2014

  La Reina d’Anglaterra, Isabel II és coneguda per portar gairebé sempre com a accessori a la seva vestimenta un barret. Diuen que en té una col·lecció de més de 5.000.

  En aquest divertit àlbum il·lustrat bufa el vent fort i el barret de la reina surt volant. La guàrdia reial i la Reina mateixa el perseguiran pels llocs més emblemàtics de Londres fins a aconseguir recuperar-lo.

  Lectura recomanada a parir de 6 anys.

  Recomanat per Sílvia Lanau. Biblioteca Valentí Almirall del Papiol.

  16/11/2018
 • Hombres

  Hombres

  Schrobsdorff, Angelika,

  [Cáceres] [etc.] : Periférica [etc.], 2018

  Eveline Clauser, la torbadora protagonista d'aquesta novel·la, és filla de pare alemany i mare jueva. La seva infància transcorre durant l'ascens del nazisme. Perd la seva innocència, la seva virginitat, i es llança a viure intensament, sense cap preocupació moral, per allunyar totes les pors de petita. Els homes que passen per la seva vida són, en realitat, un mitjà d'evasió de la dura realitat, de la persecució i de la fam. Amb una extraordinària precisió en l'estudi dels personatges, femenins i masculins, i un estil directe i sense embuts, Angelika Schrobsdorff narra l'educació sentimental d'una bonica noia que arriba a la maduresa lliurada a la fúria de viure, sobreviure i viure encara més.

  Més informació:

  Recomanat per Gemma Rojo. Bib. Can Casacuberta

  14/11/2018
 • Irse

  Irse

  Berbel, Esmeralda

  Barcelona : Comba, 2018

  “Irse” està ple de sentiments. Oposats, ocults, inesperats, inadmissibles… positius i negatius. 
  L'autora, nascuda a Badalona, criada en Sant Adrià i veïna de Barcelona, ens transporta d’una manera àgil mitjançant el seu diari personal per 3 anys de la seva vida, durant els quals ens relata les anades i vingudes de la ruptura amb la seva parella, la qual cosa succeeix en el seu cap i al seu al voltant. 
  Els viatges, els cercles que s'obren i es tanquen i que estan en constant moviment, els llibres que llegeix i rellegeix, els paisatges, ens traslladen a alguna cosa tan personal i alhora tan universal, com és la ruptura i la pèrdua. I a la superació de les mateixes, si és que d'alguna manera aquestes se superen.

  “Te añoro menos. A veces me parece increíble haber vivido contigo. Sé que fue así porque tengo memoria. Ya no vienes, no abres la puerta, no entras y sin embargo este no venir es otra forma de venir. Te añoro menos” [p.111] 

  Més informació:

  Recomanat per Jordi Chávez. Bib. Font de la Mina. Sant Adrià del Besòs

  16/11/2018
 • El Meridià de París

  El Meridià de París :

  Calvo, Lluís

  Barcelona : Edicions Poncianes, 2016

  “El meridià de París” de Lluís Calvo és una proposta de viatge a partir de la línia imaginària de la que  parteix el món en dues meitats simètriques.  La funció del meridià és la calculada semicircumferència que uneix els pols. El meridià és, per tant, una convenció científica que delimita la geografia i parteix d’un punt de vista concret,  el meridià de París, oposat al meridià de Grenwich que és el que finalment s’acabarà imposant a partir de la mirada anglosaxona . Una línia que marca no tant sols un punt de vista geogràfic, de ciència aplicada, també representa una mirada etnocèntrica que s’aplica als mapes del món, marcant una meitat precisa a l’observació dels continents i els oceans.

  A partir d’aquesta “perversió” Calvo fa un viatge històric  que passa per la Revolució Francesa i visita la guerra del Francès i la revisitació del mite del comte Arnau, del mite de Faust, Joan Maragall, Josep Maria de Sagarra. Els llocs mig abandonats, que menen a la mirada occitana dels càtars, dels heretges occitans els anomentats “enferinats” camins insòlits d’anada i els de tornada als passos fronterers dels “bons homes”, que després serán els exiliats de la guerra civil. El viatge és la manera que fa servir Calvo per assajar teories sobre aspectes històrics, religiosos i filosòfics que connecten amb el pensament ben actual de la postmodernitat consumista, mirada contrastada en un altre punt del circuït: la Roca Village. El fet de resseguir la línia imaginària del meridià francès llocs tan diferents entre ells com Dunquerque, Ocata o l’Illa de Sa Dragonera, permet a Calvo fer marrades sorprenents i recordar, amb estilet esmolat,  que tot centre és inexistent, fins i tot suggerir que l’Europa centrífuga, a la manera que se’ns presenta des de la versió franco-alemanya, o a les suggerides a partir del serpejar del Danubi en una nostàlgia “austro-hongaresa” entre la foganya de les diferents cultures a mans de Claudio Magris i molts eurocentristes encaparrats a fer valedors els eixos del poder per sobre dels eixos de la cultura i els ancestres de la “civitas” que va fer possible, per exemple, l’humanisme italià. 

  Calvo denuncia amb acidesa i en certa manera, va creant un discurs paral•lel al de les convencions, que obliga a pensar sobre el valor de la cultura i ens obliga a replantejar els eixos en què basem la nostra tradició.
   
   

  Més informació:

  Recomanat per Jordi Valls. Bib. Singuerlín. Santa Coloma de Gramenet.

  14/11/2018
 • Maus

  Maus :

  Spiegelman, Art

  [Barcelona] : Trilita, cop. 2015

  Novel·la gràfica que em va commoure profundament. És un relat autobiogràfic, cru, directe i sense ornaments.

  El seu autor, Art Spiegelman, ens condueix, a través de dues línies temporals, per les seves pròpies vivències i les del seu pare.
  A la primera línia temporal narra la tempestuosa relació que manté amb el seu pare, Vladek, immigrant jueu als EUA, i l'entrevista. En la segona, plasma els records del mateix en Polònia pre-nazi, durant l'auge del nazisme i la seva experiència com a presoner a Auschwitz i Dachau durant l'Holocaust. Els personatges se'ns presenten amb els trets de diferents animals, segons la seva condició i procedència, destacant la representació del poble jueu com ratolins i als nazis com gats.
  L'obra va ser editada per fascicles a la revista Raw (Cru) des de 1980 fins a 1991. Entre altres premis, el 1992 rep el premi Pulitzer, primera i única vegada que ha estat atorgat a una novel·la gràfica. 

  És, en definitiva, una història de supervivència, que analitza les misèries humanes, sense frivolitats, durant una de les etapes més negres de la història de la humanitat.
   

  Més informació:

  Recomanat per Jordi Chávez. Bib. Font de la Mina. Sant Adrià del Besòs

  14/11/2018
 • Frágil equilibrio

  Frágil equilibrio

  [Barcelona] : Cameo, DL 2017

  ¿Seremos capaces de gobernarnos a nosotros mismos?
  Amb aquesta pregunta es pot resumir l’objectiu d’aquest documental de Guillermo García López, amb el que insta a l’espectador a qüestionar-se com és el món on vivim i com hi interactuem. Es tracta de la primera obra de llarga durada del madrileny i, per començar, no està gens malament ja que va guanyar el Premi Goya 2017 al millor documental i força elogis de la crítica.

  Es tracta d’un relat en que hi prenen força, en igual mesura, les imatges i les paraules, que ens mostren la realitat de la globalització a través de diferents històries: uns executius japonesos, uns emigrants a l’espera de saltar la tanca de Melilla, diferents famílies desnonades de Madrid...
  Les històries s’enllacen entre sí, seguint la veu de José Mujica, qui fou president de la República de l’Uruguai, que augmenta, si cal, el missatge que ja per sí mateixes ens donen les imatges, propiciant la reflexió de l’espectador.

  El documental ens mostra una societat global que, tal i com està constituïda actualment, deixa fora de sentit, comú per a molts, els comportaments i actituds davant els reptes que es van plantejant, indiferentment del lloc del planeta o dels actors que s’hi veuen implicats.

  Probablement, a aquells que ja tenen una visió crítica del sistema, aquest documental, tan sols els constatarà perspectives que ja tenen, però ho farà a través d’imatges impactants, lluny d’estridències. Els altres hi descobriran realitats d’un món globalitzat, plantejant-se el sentit d’allò que fem, el significat de la pobresa o les raons de les migracions. El sentit real de la democràcia o de l’autogovern de la gent davant d’un món governat, aparentment pel sense sentit.
   

  Més informació:

  Recomanat per Bib. Sant Roc. Badalona

  14/11/2018
 • Ara som gegants

  Ara som gegants

  Dausà, Joan

  [Figueres] : Promo Arts, DL 2018

  "Ara som gegants" (PromoArts, 2018) és la cançó que obre el tercer disc del mateix títol d’aquest músic, actor i doblador català.

  L’àlbum està format per 10 temes en total (i 40 minuts) de música intimista que miren la vida amb esperança sense abandonar una melancolia vital. Aquest nou àlbum conté una evolució artística coherent sense renunciar a la malenconia ni a l’emoció dels seus dos discs anteriors però amb la introducció de temàtiques més socials com la pèrdua dels records a “Obriu-me el cap” o la superació personal i col·lectiva a “Ara Som Gegants”.

  Novament Dausà ens sedueix amb un microcosmos particular de lletres que impregna l’ambient on ens trobem i no ens deixa indiferents. El mateix que els hi va passar al miler d’espectadors que van aconseguir traspassar la seva dimensió en la presentació del disc en directe, al Tibidabo, el passat mes de maig, dient “hola” en llenguatge morse, amb la llanterna dels mòbils, a la ciutat de Barcelona.

  Dos discs d’estudi, “Jo mai mai”(2012), “On seràs demà?”(2014) i un en directe, “La Festa Final”(2016) fan que Joan Dausà s’hagi convertit en un músic de referència dins del panorama musical català.

  Si heu vist la pel·lícula Barcelona nit d’estiu (2013) us vindrà a la ment Joan Dausà en aquell sopar d’un grup d’amics on sortia amenitzant una tertúlia mentre de fons escoltàvem “jo mai mai”, un dels temes de la seva banda sonora que ell va compondre i per la qual va guanyar el Premi Gaudí a la millor música original (2014).
  Igualment repetia com a compositor i actor en la segona entrega de la pel·lícula de Dani de la Orden, Barcelona noche de invierno (2015).

   

  Més informació:

  Recomanat per Elisabet Torrell. Bib. Central. Terrassa

  14/11/2018
 • 50 itineraris de cicloturisme tranquil per Catalunya

  50 itineraris de cicloturisme tranquil per Catalunya

  Vallbona, Rafael

  Valls : Cossetània, 2017

  En un moment en què sona cada cop amb més força el turisme sostenible i també l'estil de vida saludable, arriba aquesta guia d'itineraris cicloturistes pel nostre país. La cinquantena d'itineraris trepitgen vint-i-vuit comarques i estan pensats per a ser realitzats amb tranquil·litat, i assaborir així el territori des de tots els seus aspectes (històric, patrimonial, paisatgístic...). A banda, al punt d'inici s'hi pot arribar en transport públic, permetent deixar així el cotxe a casa. Els arrossars de l'Ampolla, el paratge natural de Poblet, les vinyes del Penedès, o pedalar pels voltants de Salardú serien alguns dels indrets que ens recomana.

  El periodista Rafael Vallbona ens presenta aquest segon llibre, després d'haver publicat el 2013 Cicloturisme tranquil per Catalunya. 

  Recomanat per Marc Vilallonga Grau. Biblioteca Terrassa Districte 5.

  13/11/2018
 • Entre el celler i la taverna: un recorregut per les bodegues de barri de la ciutat de Barcelona

  Entre el celler i la taverna : un recorregut per les bodegues de barri de la ciutat de Barcelona

  Barcelona : Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, 2018

  Es tracta d'un treball d'investigació fet entre el 2010-2014 a càrrec de l'Associació per a la Recerca i l'Estudi de la Cultura Catalana l'Escambell que s'acosta a les bodegues de Barcelona, enteses com la principal institució social popular. El llibre ens ofereix una mirada panoràmica als orígens i transformacions de les bodegues. La investigació s'interessa pel rol d'aquestes en la producció i reproducció del teixit veïnal del seu entorn, el barri.

  Actualment les bodegues han esdevingut espais de referència física i simbòlica de la trama de la ciutat. La recerca projecta dades com la revifalla econòmica de les bodegues, la seva reconversió a models alternatius de negoci com bars de nit, vinoteques, cooperatives, etc. o l'estudi dels diferents públics que hi assisteixen (moderns, turistes, gourmets, etc). Aquest treball pretén donarcompte de les seves condicions de possibilitat i existència en la Barcelona contemporània.

  Recomanat per Mireia Castillo Picas. Bib. Ramon Vinyes i Cluet de Berga

  12/11/2018
S'estan mostrant 1-10 de 500 resultats
Pàgina de 50