Esports

Fa 50 anys... es feia el Primer Ral·li Internacional de Piragüisme de la Noguera Pallaresa 

El Ral·li Internacional de Piragüisme de la Noguera Pallaresa és el primer en aigües braves que es va fer a terres catalanes i l'únic disputat sense interrupcions durant mig segle. Així aquest juliol es compleixen 50 anys del naixement d'aquesta prova.

L'any 1955 uns estiuejants estrangers van descobrir el riu Noguera Pallaresa com a lloc adient per practicar el piragüisme. L'activitat va anar augmentant any rere any fins a disputar-se el primer ral·li l'any 1964.

En motiu d'aquest 50è aniversari s'ha organitzat una exposició itinerant ja en funcionament des d'inici d'any. Es mostra la pròpia història d'aquesta prova però també tot el desenvolupament del piragüisme d'aigues braves des de la introducció a l'estat fins a l'arrelament a les comarques lleidatanes. Es destaca la seva contribució a l'economia a través de l'augment de la presència de turistes esportius.

A partir del 17 de juliol començaran les diverses proves esportives que conformen el Ral·li. Es disputaran diverses curses populars, promocionals i d'esportistes de base. Com a preambul s'ha disputat la Copa del Món d'estil lliure fins al diumenge 13 de juliol.

Però l'època estival és rica en esdeveniments semblants, d'aquesta manera un d'ells és la Diada dels Raiers que es va celebrar del 4 al 6 de juliol. L'altre  és el Descenso Internacional del Sella, que tindrà lloc el proper 9 d'agost.

Des de l'any 1979, L'Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa rememora l'ofici dels raiers amb una sèrie d'actes festius que culminen amb la baixada dels nous raiers pel riu.

L'ofici de raier al Pallars ve de lluny. La fusta era talada als boscos pirinencs i portada fins a l'aigua. Es baixava tot el riu fins al mar.  A principis de segle XX es començaren a construir preses i salts d'aigua per aprofitament hidràulic i posterior obtenció d'energia elèctrica. Aquests salts d'aigua impediren el transport de la fusta pel riu i junt amb la construcció de carreteres van  acabar amb l'ofici de raier.

El descens del Sella és actualment  la prova de descens de rius més important del món. El que començà com una excursió d'amics es converteix en una competició.  El 1994 amb més de 1400 piragües participants ja es va esgotar l'espai físic per embarcar a Arriondas i baixar fins a Ribadesella. Actualment, més de 200.000 persones participen o gaudeixen de la Festa de les Piragües, on a banda d'una competició dels millors especialistes, també hi ha una festa pels aficionats que gaudeixen del aspecte romàntic de l'esdeveniment.
 

Piragüisme a les biblioteques, 4 llibres destacats.

 


"Guía de navegación de los ríos del Pirineo Aragonés"
Gorka Ferro

"Guía práctica de kayak y canoa"
Bill Matos

"Manual del kayakista de aguas bravas : curso completo"
Jeff Bennett

"Iniciación al kayak en aguas bravas"
Wayne Dickert

 

Recurs web

Kayadmar.

La notícia sobre els raiers i el descens del Sella.