Ral·li Internacional de Piragüisme de la Noguera Pallaresa

El Ral·li Internacional de Piragüisme de la Noguera Pallaresa és el primer en aigües braves que es va fer a terres catalanes i l'únic disputat sense interrupcions durant més de mig segle. 

L'any 1955 uns estiuejants estrangers van descobrir el riu Noguera Pallaresa com a lloc adient per practicar el piragüisme. L'activitat va anar augmentant any rere any fins a disputar-se el primer ral·li l'any 1964.

El Ral·li el conformen diverses proves esportives.  Es disputaran diverses curses populars, promocionals i d'esportistes de base. 

 

Però l'època estival és rica en esdeveniments semblants, d'aquesta manera un d'ells és la Diada dels Raiers que es celebra també al juliol. L'altre  és el Descenso Internacional del Sella, que té lloc a l'agost.

Des de l'any 1979, L'Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa rememora l'ofici dels raiers amb una sèrie d'actes festius que culminen amb la baixada dels nous raiers pel riu.

L'ofici de raier al Pallars ve de lluny. La fusta era talada als boscos pirinencs i portada fins a l'aigua. Es baixava tot el riu fins al mar.  A principis de segle XX es començaren a construir preses i salts d'aigua per aprofitament hidràulic i posterior obtenció d'energia elèctrica. Aquests salts d'aigua impediren el transport de la fusta pel riu i junt amb la construcció de carreteres van  acabar amb l'ofici de raier.

El descens del Sella és actualment  la prova de descens de rius més important del món. El que començà com una excursió d'amics es converteix en una competició.  El 1994 amb més de 1400 piragües participants ja es va esgotar l'espai físic per embarcar a Arriondas i baixar fins a Ribadesella. Actualment, més de 200.000 persones participen o gaudeixen de la Festa de les Piragües, on a banda d'una competició dels millors especialistes, també hi ha una festa pels aficionats que gaudeixen del aspecte romàntic de l'esdeveniment.

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 12-07-2018 Última actualització 12-07-2018