Descens de rius : raiers i piragües
Descens de rius : raiers i piragües

Quan arriba el bon temps i la calor són moltes les ocasions per estar a l'aire lliure i sovint es busca l'aigua com element refrescant. Hi ha qui gaudeix de la tranquil·litat de la platja o l'emoció del barranquisme. També hi ha molta gent que participa en dos esdeveniments, ben diferents, consistents en el descens de rius amb embarcacions. Un és la Diada dels Raiers, celebrada del 4 al 6 de juliol. L'altre  és el Descenso Internacional del Sella, que tindrà lloc el proper 9 d'agost.

L'ofici de raier al Pallars ve de lluny, però va ser amb la construcció de vaixells de guerra al segle XVIII que van viure el seu millor moment. La fusta era talada als boscos pirinencs i portada fins a l'aigua per tiradors amb mules i matxos.  Aleshores, els raiers movien els troncs amb la ganxa per rius i barrancs d'alta muntanya fins als llocs on la corrent i l'amplada del riu els deixaven muntar el rai i portaven la fusta riu avall per la Noguera Pallaresa i l'Ebre fins al mar, on els vaixell la carregaven fins a les drassanes de València o fins i tot Cadis. 

A principis de segle XX es començaren a construir preses i salts d'aigua per aprofitament hidràulic i posterior obtenció d'energia elèctrica. Aquests salts d'aigua impediren el transport de la fusta pel riu i junt amb la construcció de carreteres van  acabar amb l'ofici de raier. Des de l'any 1979, L'Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa rememora aquesta feina amb una sèrie d'actes festius que culminen amb la baixada dels nous raiers pel riu.

El descens del Sella és la prova de descens de rius més important del món. Tot va començar el 1929 quan el barceloní Dionisio de la Huerta va veure una piragua plegable als Magatzems El Siglo de Barcelona. La va comprar, la va portar a les seves vacances asturianes i amb uns companys va fer el primer descens. Els anys següents, el que començà com una excursió d'amics es converteix en una competició. Durant la Guerra Civil i la postguerra no hi ha baixada, però a partir dels anys 50 la competició ja compta amb participants d'altres països europeus i americans.

El 1994 amb més de 1400 piragües participants ja es va esgotar l'espai físic per embarcar a Arriondas i baixar fins a Ribadesella. Actualment, més de 200.000 persones participen o gaudeixen de la Festa de les Piragües, on a banda d'una competició dels millors especialistes, també hi ha una festa pels aficionats que gaudeixen del aspecte romàntic de l'esdeveniment.

Ves al prestatge ►

10/07/2014 12:45h