Esports

Fa 25 anys... Arantxa Sánchez Vicario va passar a la història

Va ser el dia 10 de juny de 1989 a París, a la final del Roland Garros, quan Arantxa Sánchez Vicario, amb només 17 anys d'edat, va passar a la història.

Contra tots els pronòstics va vèncer a la número u mundial, Steffi Graf, per 7-6(8-6), 3-6 i 7-5.

Ningú creia, ni la seva pròpia família, que Arantxa podria vèncer a la jugadora que havia guanyat  els últims cinc grans torneigs. Però ella tenia molta autoconfiança i la mentalitat posada en el triomf, i va ser aquesta actitud la que la va portar a desmuntar el mite Graf.

Entre els famosos crits de "Vamos!" que es feia a ella mateixa i el seu afany per córrer i no deixar escapar cap pilota, va anar encaminant-se cap a l'èxit. Arantxa anava creixent en el joc i per la contra, Steffi anava posant-se cada vegada més nerviosa i desorientada.

El seu entrenador, el xilè Juan Núñez li recordava amb gestos que havia de mantenir el cap serè fins al final, tot i veure l'èxit que se li acostava.

El punt de la victòria es va produir quan Graf va estavellar la pilota contra la xarxa. En aquest moment Arantxa, conscient del que havia aconseguit va llençar la raqueta a l'aire i es va tirar a la terra batuda plorant de l'alegria. Va rebre la copa acompanyada de la seva família.

Nascuda el 18 de desembre de 1971 a Barcelona en una família amb gran tradició tennística, va començar a jugar als quatre anys, seguint els passos dels seus germans grans Emilio i Javier, els quals també van arribar a estar entre els millors tennistes del seu moment.

L'efemèride recordada en aquest article suposa la seva explosió esportiva en edat encara juvenil. Aquest triomf la situa entre les millors del món, posicions que mantindria més d'una dècada amb victories destacades. El seu pòquer particular fa referència als 4 títols de Grand Slam en individuals, (3 Roland Garros i 1 US Open) 

A més, ha guanyat moltíssims títols de nivell tant en individuals, com en dobles amb diferents parelles, ha estat número u del món i ha aconseguit 4 medalles olímpiques en diferents edicions dels jocs.

L'any 1998 fou guardonada amb el Premi Príncep d'Astúries dels Esports, i també amb el premi Marca Leyenda. L'any 2009, Sánchez Vicario estigué present en la cerimònia d'inauguració del nou Masters de Madrid al recinte de la Caja Mágica, on la segona pista rep el seu nom en el seu honor.

L'any 2012 va tornar a la competició com a capitana de l'equip espanyol de la Copa Federació.

 

El febrer de 2012 va publicar la seva autobiografia titulada Arantxa ¡Vamos! Memorias de una lucha, una vida y una mujer on va acusar públicament als seus pares de controlar excessivament la seva vida i els seus comptes econòmics, i també d'arruïnar-la degut a una mala gestió econòmica com per exemple el fixament de la seva residència fiscal a Andorra. 

Els títols més importants d'Arantxa Sánchez-Vicario:

  • 3 Roland Garros (1989) (1994) (1998)
  • 1 Us Open (1994)
  • 29 títols en altres tornejos del circuit, modalitat individual.  
  • 8 Finals de Grand Slam (1991, 1992, 1994, 1995 (3), 1996 (2))
  • 4 Medalles olímpiques (1992 1996) en individuals i dobles.
  • Dobles al circuit, 6 Grand Slams, 5 vegades finalista i en total 69 vegades guanyadora i 42 finalista.

Quines eren les deu millors tenistes de 1989?

Fa 25 anys hi havia una generació molt veterana encapçalada per Navratilova i Evert (posicions 2 i 10 de la llista inferior) que deixaven pas a tennistes molt  joves entre les que destacaven Arantxa, Contxita i Monica Seles, dones que aconseguirien la seva plenitud esportiva a la dècada següent. Encara que molt joves en aquell moment ,Graff i Sabatini ja eren tota una realitat.

1  Steffi Graf 

2  Martina Navratilova 
3  Gabriela Sabatini 

4  Zina Garrison 
5  Arantxa Sánchez Vicario 
6  Monica Seles 
7  Conchita Martínez 
8  Helena Suková 
9  Manuela Maleeva-Fragniere 
10  Chris Evert 

 

Actualitat, any 2014, el torneig actual i una jove promesa emergent

Abans que arribi aquesta commemoració de l'explosió d'Arantxa Sánchez Vicario, tindrem una nova campiona del torneig. Les 8 jugadores que es trobaran a la part final d'aquest Grand Slam no són les que es presumien com a favorites. Només Sharapova i Halep entraven en els pronóstics i potser Sharapova podria haver-se considerat favorita al triomf final abans de començar.  

Després de moltíssims anys trobem a dues tennistes estatals entre les millors. En un gran moment de forma i d'una qualitat contrastada, tenim el cas de Carla Suárez, en plena maduresa i amb una trajectoria molt sólida amb molt de temps entre les 50 millors jugadores del món i amb algunes victòries en tornejos mitjans.

Garbiñe Muguruza és l'esperança del tennis espanyol ( o veneçolà, ja que encara ha de triar a quin país representarà en el futur) Té 20 anys i només una lesió va frenar la seva impressionant irrupció al circuit on després d'un discret aprenetatge a l'any 2012, l'any següent va aparèixer a moltes rondes finals per començar a guanyar tornejos aquest any 2014.

Potser no passa de quarts de final en el seu enfrontament amb Sharapova, però la sorpresa d'aquesta edició de Roland Garros i de l'any tennístic la va donar derrotant a la número 1 mundial Williams en segona ronda i amb un marcador espectacular de 6 a 2 i 6 a 2.

Garbiñe Muguruza serà una jugadora molt important sens dubte, en els propers anys.