Entrevistes virtuals

Donna Leon - Maig

Donna Leon (Nova Jersey, 1942) és una de les autores de novel·la negra més llegides a tot el món. Des de ben jove ha voltat per mig planeta, ja sigui com a guia turística a Roma, publicista a Londres o professora de Literatura a diferents escoles europees i asiàtiques. A principis dels 80 es va instal·lar a Venècia, en un edifici del XVII del Cannaregio, una zona tranquil·la i poc turística. Al marge de les seves novel·les, Donna Leon és una melòmana empedreïda, i la seva passió per la música l'ha portat a col·laborar com a assessora artística amb les companyies Il Complesso Barocco i Il Pomo d'Oro. En aquesta línia, l'any 2012 va acceptar el repte de la seva amiga Cecilia Bartoli, la cèlebre mezzosoprano, per portar al paper la vida i les intrigues del compositor Agostino Steffani, repte que es va traduir en la novel·la Les joies del paradís (Edicions 62/ Seix Barral) i en el disc de Bartoli Mission.

Traduïda a més de vint-i-cinc idiomes, la seva obra literària és indeslligable d'un dels investigadors més cèlebres de la novel·la negra moderna: el comissari Guido Brunetti, que  ha protagonitzat més de 20 títols i ha convertit la seva autora en una escriptora de culte. Brunetti, un cínic culte i llegit, pare de dos fills i casat amb Paola, serveix a la vegada per transmetre una visió crítica inherent en tota l'obra de Leon, una aproximació literària que denuncia la corrupció en totes les seves formes, dins i fora de Venècia.

L'èxit del personatge va portar la televisió alemanya a produir una sèrie, emesa des de l'any 2000, basada en els llibres de Donna Leon, amb l'acotr Uwe Kockisch en el paper del comissari Brunetti i amb Venècia com a gran escenari.  
 

A les biblioteques trobaràs


'Acqua alta'


'L'altra cara de la veritat'


'Carn de canó'


'Conclusions preliminars'

'Contactes a les altes esferes'


'Cristall enverinat'


'Deixeu estar els nens'


'Les joies del paradís'


'Mort a la Fenice'

'Mort o judici'


'La noia dels seus somnis'


'Qüestió de fe'


'Sang a les pedres'


'Sense Brunetti'

'Vestit per morir'

Més sobre Donna Leon a les biblioteques ►
 

Adaptació cinematogràfica

 Comisario Brunetti. Colección completa. Vilassar de Mar: Llamentol, DL 2006.

 

  • Aquí pots veure totes les pel·lícules del Comisario Brunetti.


Recomanació

 

Sang o amor
Leon, Donna
Barcelona: Edicions 62/Seix Barral, DL 2015

 

En el seu darrer lliurament, Donna Leon i el seu comissario tornen a un escenari fundacional: La Fenice, el famós teatre d'òpera venecià. Allà la cantant Flavia Petrelli interpreta la part de Tosca, de Puccini. Un regal inusual i un seguiment obsessiu per part d'un admirador fan despertar les alertes de Brunetti, que coneix bé la soprano i que ara haurà de vetllar per la seva seguretat. Una nova intriga que paral·lelament estableix una indagació al voltant del món de la lírica i d'allò que no es veu darrere del teló. Com a complement al llibre, aquest cop Donna Leon ha elaborat una playlist a Spotify amb música per acompanyar la lectura, amb peces de Puccini, Haendel, Verdi i Mozart, entre d'altres.
 

 Selecció de webs

Vés a Entrevistes Virtuals ► 

Data d'actualització: 23/04/2015