Recomanació

Una Lletra femenina de color blau pàl·lid

Werfel, Franz

Barcelona : Edicions de 1984, 2009

Com m’agraden les petites grans obres! Aquesta novel·la curta de Franz Werfel (Praga, 1890 – Beverly Hills, 1945) n’és una.
Som a la Viena de 1936. Leònidas (Leon), un alt funcionari de l’estat, rep una carta manuscrita amb tinta color blau clar. A l’instant en reconeix la cal·ligrafia. Pertany a Vera Wormser, un amor de joventut, amb qui va tenir una aventura quan ja era casat amb Amelie Paradini, hereva d’una família rica.

Amb cinquanta anys acabats de fer, Leònidas se sent satisfet de si mateix. Malgrat els seus orígens humils, ha aconseguit fer-se un lloc a l’alta societat vienesa. I tot gràcies a un frac heretat, als seus dots de ballador, a la seva capacitat d’observar i simular i, és clar, a un bon casament.

Ara, però, Leònidas veu perillar el seu benestar i la seva posició. I és que el contingut de la carta rebuda el retorna al passat i el trasbalsa profundament.
Novel·la d’estructura perfecta, narrada amb delicadesa i precisió. L’estudi psicològic i l’anàlisi social són admirables. Destaquen els detalls reveladors i les reflexions interessants, així com la percepció de l’imminent i greu perill que corre Àustria i, amb ella, tota Europa.

Franz Werfel va escriure poesia, novel·la, teatre i assaig. Formà part del cercle d’artistes de la Viena jueva dels anys vint, juntament amb Franz Kafka, Martin Buber i Max Brod. Casat amb Alma Mahler, el matrimoni abandona Àustria el 1938, quan hi entren les tropes de Hitler. Fugen a França i després als Estats Units, on Werfel mor als cinquanta-cinc anys. 
 

Més informació:

Recomanat per Maria Àngels Fernández. Bib. Pare Miquel. Esplugues de Llobregat

04/11/2019