Recomanació

Piel color miel.

Jung

El Mallol : Rossell, 2008

Jung, il·lustrador i guionista de còmics sud-coreà, és nascut el 1965 i adoptat per una família belga als cinc anys, després que un policia el trobés vagabundejant als carrers de Seül.
Publicat originalment a Bèlgica en dos volums entre 2007 i principis de 2008, Piel color miel és editat en castellà per Rossell en un únic volum l’any 2008, amb una tirada numerada de 1650 exemplars, on a més, s’ha afegit l’annex «A propósito de Jung», amb notes de l’autor, una breu biografia i una entrevista.

Dues-centes noranta-cinc pàgines de novel·la gràfica, amb un traç en blanc i negre allunyat de formalismes, que ens portaran no només a conèixer la infància i adolescència de l’autor sinó també les històries de milers de criatures coreanes abandonades i adoptades per famílies de tot el món després de la guerra de Corea (1950-1953) i dels prejudicis i la discriminació que pateixen.
En aquest còmic, Jung exposa la complexitat de les seves emocions com a nen adoptat, els conflictes amb germans i germanes, amb els pares, companys de classe i amb altres coreans adoptats que coneix a l'escola i a l'institut .Al llarg de la vida pensa sovint en la seva mare biològica i nega la seva pròpia procedència durant molts moments de l'adolescència. 
Sap que les polítiques socials i els convencionalismes masclistes i conservadors de Corea del Sud, rebutgen les dones que tenen criatures fora del matrimoni i que es veuen obligades a abandonar-les per tenir una oportunitat de refer el seu futur.  

Així mateix, a occident molt sovint es fica a la mateixa saca a persones procedents de la Xina, Japó, Corea, Vietnam, Tailàndia... per ignorància i no saber diferenciar els idiomes i els seus trets físics, i en molts casos també per por a allò que es desconeix. Es diu que tots tenen la pell de color groc, malgrat que mel és una paraula molt més bonica.

L’any 2012 es va estrenar el documental homònim en forma de pel·lícula d’animació: Approved for adoption.

Més informació:

Recomanat per Bib. Esteve Paluzie. Barberà del Vallès.

09/01/2024