Recomanació

Exiliats

Joyce, James,

Barcelona : Adesiara, gener del 2022

James Joyce (1882-1941) va aconseguir el prestigi literari amb el gènere narratiu, però també va escriure poesia i una única peça de teatre l'any 1915 mentre vivia a Trieste. Sota el títol "Exiliats"(Exiles) va estrenar l'obra de teatre a Mònaco de Baviera el 1919 i segons la crítica i el públic va ser un fracàs rotund. Anys més tard a la dècada dels anys setanta, gràcies a la posada en escena directa de Harold Pinter per al Mermaid Theatre de Londres, s'ha revalorat el títol notablement.

D'influències ibsenianes i amb tints autobiogràfics ens explica dos dies de la vida de la parella legalment no casada formada per l'escriptor Richard Rowan i la seva dona Bertha que tornen a Irlanda després d'uns quants anys vivint a Itàlia amb l'Archie, el fill il·legítim de tots dos.

L'obra estructurada en tres actes ens parla dels dubtes que apareixen en una relació, la por de perdre la persona estimada, els atacs de gelosia i la llibertat total com a conjura contra l'abandonament a través d'alguns triangles de passió amorosos: El periodista Robert Hand, amic de joventut d'en Richard, està enamorat de la Bertha; Beatrice Justice, cosina d'en Robert i antiga núvia d'en Richard, és la seva musa artística i la professora de música de l'Archie.

Un text interessant i de profunditat psicològica que juga amb els dobles sentits i malentesos tot desafiant el realisme i explorant el canvi en la moral i les convencions socials. Dissecciona de manera magistral els sentiments dels personatges i alguns diàlegs s'inspiren en les cartes que James Joyce escrivia a la seva esposa Nora Barnacle.

Una curiositat de la família Joyce relacionada amb les arts escèniques és que la filla del matrimoni format per James i Nora, Lucia Joyce, va ser ballarina professional de dansa moderna. Diagnosticada d’esquizofrènia, segons algunes biografies va tenir una relació amorosa amb l’assistent del seu pare, l’escriptor Samuel Beckett. Quan va morir James Joyce, Samuel Beckett va destruir, a petició del nebot de Lucia Stephen Joyce, totes les cartes i correspondència relacionada amb la ballarina i va prohibir qualsevol publicació o documentació sobre ella amb l’objectiu de postergar-la en l'anonimat. L'any 2004 es va estrenar en el West End londinenc "Calico", una obra escrita pel dramaturg britànic Michael Hastings inspirada en la relació relació triangular entre James Joyce, Lucia i Samuel Beckett.

Més informació:

Recomanat pel Prestatge virtual d'Arts escèniques 

13/11/2023