Sobirania alimentària


La sobirania alimentària és el dret dels pobles a poder alimentar-se de forma sana i saludable amb tot el què això comporta: dret a la terra, a determinar les seves polítiques agrícoles i alimentàries, a protegir i regular la seva producció i el seu comerç agrícola. A continents com l'Àfrica,en mans de les polítiques agrícoles neoliberals i les transnacionals, és una qüestió de supervivència (PAREN, aquí vive gente). Des de que va punxar la bombolla immobiliària, grans inversors han trobat en el mercat dels aliments un nou terreny abonat per a les seves pràctiques especulatives (Food Speculation). Cansats d'esperar que la llei posi ordre, molts ciutadans  fan servir el poder de la imaginació per a plantar cara al model postcapitalista amb projectes comunitaris com el del documental La Voz del Viento - Semillas de transición.

Què pots fer? Visionar els audiovisuals. Aprofundir sobre els continguts al Saber més i a les guies de lectura. Implementar a l'aula les propostes didàctiques.

Torna al prestatge  ►
 


EINES MULTIMÈDIA


Food speculation: el pa nostre de l'especulació

Sinopsi:

Trailer del documental, 7:17 minuts. Des de la crisi immobiliària de 2007, els preus globals dels aliments bàsics com els cereals o l'arrós no deixen de pujar fins assolir rècords històrics per després tornar a baixar en picat. Això no és deu només a l'augment de la demanda d'aliments dels països emergents, ni al retrocés de la producció agrícola, ni als biocombustibles o al domini de les polítiques d'exportació alimentaria en detriment del consum intern... La clau d'aquesta nova bombolla alimentària s'ha de buscar, com sempre, en les pràctiques especulatives d'un sistema financer que ha descobert que el més rentable avui és jugar amb el menjar de la gent. La jugada consisteix a oferir-se com a intermediari als petits productors i transformadors d'aliments, establint amb ells acords de compra-venda a preu fixe sota la coartada ètica de preservar-los contra les fluctuacions dels mercats i les collites.

Autoria: Curt d'animació produït l'any 2011 per l'organització alemanya WEED (World Economy, Ecology & Development).


Paren, aquí vive gente: convertir el menjar en un privilegi

Sinopsi:

Trailer del documental, 3:05 minuts. Moçambic, Uganda i gairebé tot el continent africà ha acabat fent fallida malgrat ser una de les zones més riques del món en matèries primeres. Ara les grans transnacionals tenen a les seves mans els aliments bàsics no només dels africans, sinó de tot el món. Són les multinacionals, amb la complicitat dels governs del Nord i del Sud, les que controlen els mercats alimentaris i, per tant, les que decideixen què mengem, sota quines condicions i a quin preu. Davant d'aquesta demostració de força global les comunitats locals de camperols o de pescadors es troben totalment desprotegides. Una manera de parar-ho és començar a exigir responsabilitats extraterritorials al nostres governs perquè estableixin mecanismes de control sobre les activitats de les nostres empreses arreu del món.

Autoria: campanya de sensibilització de Veterinarios Sin Fronteras.


La Voz del Viento: les noves Ítaques

Sinopsi:

Trailer del documental, 8:18 minuts. Aquest documental és el diari audiovisual d'un viatge des de la Provença fins a Granada iniciat per un agricultor francès, especialista en el conreu de llavors ecològiques, i un realitzador i activista espanyol. Vint-i-un dies en ruta, travessant diferents parcs naturals per a seguir les petjades de més de 30 projectes alternatius al model postcapitalista. Són iniciatives vinculades a moviments d'agroecologia i permacultura, que ens ensenyen a conviure de forma comunitària i cooperativa entre nosaltres i amb el nostre entorn. Les llavors són el fil conductor de totes les trobades i la única moneda de canvi utilitzada durant aquesta moderna odissea a la recerca de les noves Ítaques.

Autoria: projecte documental realitzat l'any 2012 per Jean Luc Danneyrolles, agricultor de la Provença francesa, i Carlos Pons, documentalista espanyol i membre de diversos projectes socials

A les biblioteques trobaràs informació sobre:  

Més informació: 

També pots consultar: 


Torna al prestatge  ►