Guies de lectura

El menú infantil

El menú infantil

Els infants posseeixen una imaginació capaç de transformar la realitat. Per a ells  no és sorprenent veure com plouen mandonguilles del cel o que uns estranys monstres preparin deliciosos pastissos cada nit. Viuen en un món on les princeses dels contes cuinen per als  dracs i els vegetals tenen sentiments. És el món dels aliments on tot és possible. Aquest és un recull de llibres plens de menjars, imaginació i colors. Pensat perquè els nens i, els pares també, descobreixin (o redescobreixin!) que menjar és divertit. Tot ben acompanyat de poesies i cançons per amanir-ho millor!

Data de creació: 28/04/2016

Última actualització: 17/09/2018

Atipa’t de colors


 Mai més menjaré tomàquets
Mai més menjaré tomàquets
Child, Lauren  
Barcelona : Serres, 2003

El Carles moltes vegades s'ha de quedar a càrrec de la seva germana petita, la Laia. Però a la Laia hi ha moltes coses que no li agraden: els pèsols, les pastanagues,... i sobretot, sobretot, els tomàquets! Però en aquest sopar no n'hi haurà res de tot això: hi haurà gotes de gespa, anellets de Júpiter,... I així la Laia acabarà menjant fins i tot tomàquets!

LaurenChild s'empesca aquesta divertida història amb les seves originals i estimulants il·lustracions que formen part de la col·lecció del Carles i la Laia: No tinc son i no aniré a domir o Ho sento, però aquest és el meu llibre. Per a lectors d'entre 3 i 7 anys i per llegir i discutir en grup.

 Vegetal como sientes
Vegetal como sientes
Freymann, Saxton , Elffers, Joost  
Barcelona : Tuscania, 2003

Les fruites i les verdures també poden tenir sentiments. Expressen estats d'ànim amb estil rimat: "Te veo serio y un pocotriste ¿Te sientesdisgustadoporque no saliste?" diu la senyora Poma al senyor Pebrot. Expressar els sentiments i aprendre la paraula que posa nom a com et sents és important pel creixement emocional dels infants. A la vegada, veiem que la verdura i la fruita, que tan sovint són aliments que costen menjar a la mainada, també poden ser divertits.

Dels mercats de Nova York, dels exemplars de fruita i verdura més expressius, se n'ha construït aquest àlbum il·lustrat infantil premiat per The New York TimesBookReview. Les expressions s'han perfilat amb un senzill ganivet i alguns elements naturals, com ara fesols pels ulls. I després han estat fotografiats sobre fons monocromàtics. Ideal per recrear-se en la imatge i llegir en veu alta a nens i nenes de 2 a 6 anys.

 No m'agraden els espinacs
No m'agraden els espinacs
Grossmann-Hensel, Katharina  
Barcelona : Blume, 2005

A la Carla no li agraden els espinacs. Tampoc no li agrada gens que els seus pares surtin al vespre, sobretot si s'obre l'armari i apareixen de cop cinc lladregots... Per sort, els lladres són amables, i li salven la vida! Però i a ells, que els agraden els espinacs?

Aquest és un simpàtic conte en forma d'àlbum que ensenya als més petit que algunes situacions que semblen poc agradables poden esdevenir una bona oportunitat per descobrir quelcom nou i positiu.

El text format per frases curtes i senzilles, permet treballar amb els nens el tema dels gustos i les preferències. Destaca l'originalitat del tractament gràfic. L'autora crea un escenari irreal on s'accentuen els volums i les perspectives alhora que exagera la mida de les cares dels adults creant un efecte grotesc i humorístic.

I us donarem una petita pista, als lladres si que els agraden els espinacs!!

Conte adreçat des dels 3 fins als fins als 8 anys.

 El Raïm inquiet
El Raïm inquiet
Guiu, Elisenda  
[Tarragona] : Arola, 2013

La història d'un gotim de raïm impacient i eixerit que té moltes ganes de ser vi. Al llarg d'un intens viatge en què anirà visquent diverses transformacions, els lectors i lectores aprendran el procés d'elaboració del vi alhora que s'endinsaran en l'aventura del protagonista

 D'això no en vull
D'això no en vull
Tort, Pep , Canals, Mercè  
Barcelona : Cadí, 2001

D'això no en vull! Crida sempre l'Albert quan li posen verdures i amanida per menjar. Si pogués, es passaria el dia menjant pastissets i xocolata. Però una nit, el tomàquet Galta-roja, emissari del regne del Bon Plat, se li apareix per explicar-li, en vers, la tràgica història de la fi del seu rei. I de com hi van arribar una gent molt refinada, que anava sempre embolicada amb uns vestits plastificats.

Adreçat a infants a partir de 6 anys i amb un rerefons educatiu per tal de dur uns bons hàbits alimentaris a casa des de ben petits.

 Mi pequeño jardín
Mi pequeño jardín
Wiehle, Katrin  
[Santa María de Tormes] : Lóguez, cop. 2014

Al jardí hi ha molts animals: l'eriçó, el ratolí, el gorrió, etc. Alguns també viuen sota l'herba o a l'aire. Hi creixen moltes flors i també moltes fruites i verdures que estan delicioses.

Llibre de tapa dura fet 100% paper reciclat i tintes ecològiques que forma part d'una col·lecció amb altres títols com ara Mi PequeñoBosque. Destinat a infants pre-lectors de 0 a 2 anys i a nens i nenes primers lectors que comencen a llegir amb lletra de pal.

Torna a l'inici