Guies de lectura

La gihad i el terror

La gihad i el terror

T'oferim una guia de lectura per tal de posar llum als darrers actes terroristes ocorreguts a París, Beirut, Nigèria i Síria, que posen sobre la taula el problema del terrorisme d'arrel fonamentalista islàmica. 

Data de creació: 18/11/2015

Última actualització: 19/11/2015

El terrorisme

 El Fénix islamista: el Estado Islámico y el rediseño de Oriente Próximo
El Fénix islamista: el Estado Islámico y el rediseño de Oriente Próximo
Napoleoni, Loretta  
Barcelona [etc.] : Paidós, 2015

Loretta Napoleoni és economista , escriptora , periodista i analista política italiana . Experta en el finançament del terrorisme i reconeguda internacionalment per haver calculat la mida de l'economia del terror.

 Estado Islámico: geopolítica del caos
Estado Islámico: geopolítica del caos
Martín, Javier  
Madrid : Los Libros de la Catarata, 2015

Javier Martín Rodríguez és delegat de l'Agència EFE al Nord d'Àfrica, amb seu a Tunísia, i un dels periodistes amb més experiència sobre el terreny a l'Orient Mitjà, on viu des de 1996. Fundador de la primera corresponsalia permanent de l'Agència EFE a l'Iran , va treballar durant més d'una dècada a la seva oficina central de l'Orient Mitjà , des d'on va cobrir com a enviat especial guerres com les de l'Iraq ( 2003 ) i el Líban ( 2006 ) . Des de finals d'aquest any fins al 2008 , va fundar al Caire el nou servei de notícies en Àrab a l'Agència EFE. El 2011 va ser testimoni directe de la caiguda del Muammar Gaddafi i el 2012 va viatjar a Síria com a enviat especial al conflicte civil que viu el país . Al gener de 2014 va ser nomenat delegat de l'Agència EFE per a Israel i Palestina , ja que li va donar l'oportunitat de cobrir l'útima ofensiva israeliana a Gaza .

 ISIS : el retorno de la Yihad
ISIS : el retorno de la Yihad
Cockburn, Patrick  
Barcelona : Ariel, 2015

Patrick Cockburn és un periodista irlandès, corresponsal per l'Orient Mitjà de The Independent, reconegut com un dels millors especialistes en la zona. Ha escrit diversos llibres sobre la història recent de l'Iraq i sobre el terrorisme jihadista. Va guanyar el premi Orwell de periodisme l'any 2009, va ser triat corresponsal a l'estranger de l'any pels premis Editorial Intelligence Comment Awards 2013, i nomenat periodista internacional de l'any en els British Journalism Awards del 2014.

 Les Fronteres de la Jihad
Les Fronteres de la Jihad
Filiu, Jean-Pierre  
Barcelona : Edicions de 1984, cop. 2008

Jean-Pierre Filiu és un professor universitari francès, historiador i arabista, especialista en l'Islam contemporani. Professor de la universitat Sciences Po Paris, exerceix a l'École donis affaires internationales, després d'haver estat professor, als Estats Units, a la Universitat Colúmbia i la Universitat de Georgetown

 Los Nuevos mártires de Alá
Los Nuevos mártires de Alá
Josrojavar, Farhad  
Madrid : Martínez Roca, 2003

Farhad Khosrokhavar és un sociòleg iranià i acadèmic .Des de 1998 és director de Recerca EHESS , l'École des Hautes Études en Sciences Socials de París. Els seus interessos de recerca inclouen la sociologia política, la sociologia de la religió , l'Islam i l'Iran contemporani .

 Paisajes de guerra
Paisajes de guerra
Goytisolo, Juan  
Madrid : Aguilar , DL 2001

Juan Goytisolo i Gay és un escriptor i periodista català en castellà. Provinent d'una petita família burgesa, va haver d'exiliar-se a París, on treballà com a editor per a Gallimard. Ha impartit classes a diverses universitats americanes i ha estat articulista del diari El País. Des de 1997 viu al Marroc, on l'Institut Cervantes ha batejat la biblioteca de la seva seu a Tànger amb el seu nom. El 2008 el Ministeri de Cultura espanyol va atorgar-li el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles en reconeixement a la seva trajectòria. Ha estat escollit guanyador del Premi Cervantes en l'edició del 2014.

 Periodismo en el campo de batalla: quince años tras el rastro de la yihad
Periodismo en el campo de batalla: quince años tras el rastro de la yihad
Marginedas, Marc  
Barcelona : RBA, 2012

Marc Marginedas és un periodista destacat per la seva activitat com a corresponsal de guerra. Marginedas va saltar a l'actualitat quan es va saber, el 24 de setembre de 2013, que portava 20 dies segrestat a Síria , país en què el periodista estava cobrint la guerra civil siria. Abans del seu segrest , també treballava com a professor del Màster Universitari en periodisme Avançat . Reporterisme . Blanquerna- Grup Godó de la Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna. Va ser guardonat amb el Premi de Periodisme Cirilo Rodríguez en la seva edició de 2013.

 Viaje al interior del terrorismo islamista: Al Qaeda
Viaje al interior del terrorismo islamista: Al Qaeda
Gunaratna, Rohan  
Barcelona : ServiDoc , DL 2003

Rohan Gunaratna és Director del Centre Internacional per a la Violència Política i Investigació del Terrorisme , a la Nanyang Technological University a Singapur. És soci destacat en el Centre Jebsen d'Estudis Antiterroristes , de la Fletcher School for Law and Diplomacy i membre honorari de l'Institut Internacional de Política Antiterrorista a Israel.

 Yihad : ¿qué es?
Yihad : ¿qué es?
Garriga Guitart, David  
Barcelona : Comanegra, 2015
 Yihad: cómo se financia el terrorismo en la nueva economía
Yihad: cómo se financia el terrorismo en la nueva economía
Napoleoni, Loretta  
Barcelona [etc.] : Urano, cop. 2004

Loretta Napoleoni és una economista, escriptora, periodista i analista política. Experta en el finançament del terrorisme i reconeguda internacionalment per haver calculat la mida de l'economia del terror

Torna a l'inici