Detall guia
Guies de lectura
Rondalles i llegendes de Badalona
Dracs i dragolins, el dimoni, en Tasi i el seu fanalet, l'Anastasi i la Maria, els pescadors.... tots aquests personatges característics de l'imaginari Badaloní i molts més, els podeu trobar en aquesta guia de rondalles i llegendes de Badalona.
Data de creació: 18/12/2023
Última actualització: 18/12/2023
Seccions de la guia
Contes per a infants
La Colla de Geganters de Badalona va treure a la llum aquest conte, una petita història sobre com i per què Badalona va fer sortir pels carrers i places aquesta parella de gegants, la més antiga de la ciutat.
Llibret que inclou una relació de totes les bèsties de foc que té la ciutat de Badalona. Amb textos sobre la presència del bestiari festiu de foc a Catalunya, sobre la presència i crescuda dels elements de la comparseria fantàstica badalonina des dels seus orígens fins a l'actualitat, el paper de les escoles i els ornaments en façanes en aquest procés, així com un catàleg, fil per randa, de totes les peces existents fins al 2003. També explica la presència de les bèsties en les diverses festes populars que al llarg de l'any tenen lloc a Badalona.
És un recull de llegendes de Badalona, vingudes de diverses procedències i la major part transmeses de boca a orella. . Un cabàs ple de micacos, cada micaco una llegenda, cada llegenda un trosset de la història amagada de Badalona.
Conte que va ser ideat amb l'objectiu que els infants coneguessin les colles de cultura popular de Badalona i la cultura del foc. Es tracta d'un volum escrit entre diverses mans de la colla de Diables de Badalona. Els dibuixos són també a càrrec d'un membre de l'entitat, Toni Il·lustració.
Conte interessant per fer conèixer els elements de la festa i la cultura popular de les festes de maig a Badalona als més petits.
Una bonica rondalla de Badalona, que explica la tradició dels fanalets de la nit de reis.
Conte que explica com es va crear una escola al jardins de Can Solei on vivien quatre dracs juganers que compartien les estones del pati amb els nens.
Una rondalla popular de Badalona que explica la història de tres petits dracs de la ciutat. Una història molt viva de dolços i bèsties i de nens i nenes!
El Banyetes de la platja és el protagonista d'aquesta història. Uns pescadors enganyen el dimoni perquè no molesti els peixos i els deixi treballar tranquils. Aquest conte, explica la llegenda del dimoni de Badalona i com ha esdevingut tradició cremar-lo cada mes de maig a la platja dels Pescadors.
Història on s'explica com en Llufa, un diablet eixerit, evita ser expulsat de l’infern per ser massa bo fent-se passar per un dels membres de la colla dels Bufons del Foc. L’objectiu del conte és explicar el tarannà que hi ha dins d’una colla de cultura popular i ens recorda que s’ha d’acceptar a les persones tal com són.
Conte que passa a la Badalona del 1565 i explica com un pirata malvat, en Catxidiable, perd un objecte molt apreciat mentre fa una incursió a la platja de la ciutat. L’afany del capità per recuperar aquest objecte farà que en perdi un de més important i màgic, l’alfange pirata. A més, al conte hi apareixen personatges i espais badalonins. L’objectiu del conte és donar a conèixer, si és possible, una mica més la Festa Pirata de Badalona i alhora ampliar una mica el coneixem que tenen els menuts sobre els pirates i la ciutat.
El protagonista d'aquesta història és l'Anastasi, un nen badaloní que utilitza el seu enginy per aconseguir que els diables i el dimoni construeixin l'església de Santa Maria de Badalona i no hi tornin mai més.
Aquest conte ens explica com el Badamoni s’aixeca un dia ben d’hora un 10 de maig, hores abans que cremi el dimoni. En Badamoni baixa a la platja i es troba un vell llop de mar que li explica la història del dimoni. El llibre explica com viu Badalona la Nit de Sant Anastasi, la cultura popular, el Ball de l’Àliga, els focs de la Cremada o el Ball del Micaco.
Llegenda d'El senyor Ferrer i els tres dragolins, on s'explica com van néixer els tres petits dragolins del bestiari badaloní: Xarop, Pomada i Xeringueta.
El conte explica la història d'una nena molt menuda que se sent "trista com una formiga" per la seva condició física. El seu desig, tocar el cel amb la mà, s'acabarà fent possible gràcies a l'ajuda de tots els membres de la colla de la seva ciutat. Recrea una història de superació personal i col·lectiva molt habitual entre la canalla de les formacions castelleres