Guies de lectura

Dieta mediterrània

Dieta mediterrània

La dieta mediterrània ha esdevingut un model alimentari sostenible i de qualitat. Des de fa segles els països mediterranis basen la seva alimentació en el consum de: verdures, llegums, fruites, peix i oli d'oliva com a greix essencial, alguns especialistes també inclouen el vi. Es valora tant la qualitat i varietat dels ingredients, com la senzilla forma de cuinar-los.
Les virtuts d'aquesta dieta han estat constatades científicament, i els beneficis derivats del seu consum moderat son destacables: eviten malalties cardiovasculars, alguns tipus de càncer i altres patologies.
Als països mediterranis de l'Àfrica del Nord i el Pròxim Orient la dieta varia degut a les prohibicions de les religions, Islam i Judaisme. Aquestes cuines han incorporat influències provinents de l'Àsia Central i de l'Índia, concretament espècies i condiments.
Va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco l'any 2010.
 

Data de creació: 23/11/2011

Última actualització: 22/01/2015

Històries amb molt de gust


 Afrodita
Afrodita
Allende, Isabel  
Barcelona : Debolsillo, 2007

"Em penedeixo dels plats deliciosos refusats per vanitat, tant com les ocasions de fer l'amor que he deixat passar per ocupar-me de feines pendents o per virtut puritana, ja que la sexualitat es un component de la bona salut, inspira la creació i es part del camí de l'anima. Per desgracia, van haver de passar trenta anys abans de descobrir-ho".

 Como agua para chocolate
Como agua para chocolate
Esquivel, Laura  
Barcelona : Grijalbo Mondadori, 2001

Amb gran saviesa i sensualitat, la seva autora aconsegueix, en els fogons d'una vella cuina, traduir la passió i l'amor reprimits per la dura moral d'una família mexicana. Reflexió generacional, elogi del secret i de l'amor.

 Cuscús
Cuscús
Kechiche, Abdellatif , Berri, Claude , Seydoux, Jerome  
[S.l.] : DeAPlaneta, DL 2009

Sillman, un divorciat pare de família, viu una situació molt delicada quan és acomiadat del seu treball en els molls del port marítim. El seu futur i el de la seva família es presenten incerts i el seu fill li recomana que torni a Àfrica del nord. No obstant això Sillman té altres idees i decideix obrir el seu propi restaurant en un vell vaixell oxidat del port.

 Delicatessen
Delicatessen
Jeunet, Jean-Pierre , Caro, Marc , Pinon, Dominique , Dougnac, Marie Laure , Dreyfus, Jean Claude , Jeunet, Jean-Pierre , Caro, Marc  
Madrid : Universal, DL 2002

Un dels majors èxits del cinema francès dels últims anys, la qual cosa es deu al seu renovador estil visual i a la gran imaginació que destil·la cadascun dels seus plànols. A més, crea un món propi, amb uns decorats i vestuaris molt originals, que poden ser part de qualsevol lloc del món. Retrata als habitants d'un edifici, en la planta baixa del qual se situa una xarcuteria

 Deliciosa Martha
Deliciosa Martha
Sandra Nettelbec , Nettelbeck, Sandra , Castellitto, Sergio , Gedeck, Martina , Nettelbeck, Sandra , Castellitto, Sergio , Gedeck, Martina  
Barcelona: Manga, DL 2002

Martha es una encantadora cuinera que realitza veritables obres d'art en un petit restaurant d'Hamburg. Tot i així la seva vida es bastant monòtona, es introvertida, quasi no te vida social i es dedica amb passió a la seva feina. Però tot canviarà de sobte quan la seva germana mor en un accident i ella passa a fer-se càrrec de la seva neboda.

 El Cuiner del Dux
El Cuiner del Dux
Newmark, Elle  
Badalona : Alisis, 2009

Novel·la històrica deliciosa que recrea de forma excel·lent els ambients de la Venècia del segle XV i descriu, amb gran detall i minuciositat, l'atmosfera en una cuina i el poder del menjar.

 El Festí de Babette
El Festí de Babette
Dinesen, Isak  
Barcelona : Viena, 2008

En un poblet de pescadors de la costa noruega, una comunitat luterana viu aïllada del món seguint els estrictes principis morals del seu pastor, als quals els creients es mantenen rigorosament fidels fins i tot després de la mort del mestre, ja que les seves dues filles s'esforcen a mantenir ben viu el seu record.

 El que hem menjat
El que hem menjat
Pla, Josep  
Barcelona : Destino, 2005

Amb una saviesa culinària i literària extraordinàries, l'autor desgrana els productes característics de cada estació de l'any i les receptes tradicionals de la cuina d'arrel popular. No és un llibre de receptes, sinó una divagació, una digressió amb el pretext de la cuina. Les reflexions transcendeixen l'art de la cuina i s'endinsen en els paisatges, els costums i els rituals socials de la gastronomia.

 La Bodega
La Bodega
Gordon, Noah  
Barcelona : Roca, 2007

Ambientada en l'Espanya de finals del XIX. El protagonista torna de França amb el somni d'elaborar el millor vi. El seu autor defineix l'obra com una carta d'amor.

 La Conjura contra el gurmet
La Conjura contra el gurmet
Carol, Màrius  
Barcelona : Planeta, 2004

Una intriga molt gastronòmica... Màrius Carol ha recuperat i revisat la seva primera novel·la: La conjura contra el gurmet, un relat ple d´humor, intriga... i bona taula.

 Manual práctico de cocina negra y criminal
Manual práctico de cocina negra y criminal
Clavé, Montserrat  
Barcelona : La Sal, 2004

Una apassionant recopilació que reuneix 45 receptes evocades en els llibres de 45 autors de diferents nacionalitats. S'han afegit una desena de receptes personals de l'autora, totes relacionades amb la novel·la criminal.

 Rapsodia gourmet
Rapsodia gourmet
Barbery, Muriel  
Barcelona : Seix Barral, 2010

Pierre Arthens, el crític gastronòmic més famós del món, esta a punt de morir. Admirat per alguns i detestat per molts, porta anys decidint el destí dels chefs més prestigiosos. En les seves últimes hores de vida busca desesperadament un sabor únic que un dia el va fer feliç.

 Tokio blues
Tokio blues
Murakami, Haruki  
Barcelona: Tusquets, 2007

Encara que la cuina no és el tema, apareix constantment la cuina i l'alimentació, s'enumeren i descriuen els menús, que de vegades són casolans, de restaurants, d'hospitals o residències, fins i tot inventats sobre la marxa dins de la història.

 Una Golosina
Una Golosina
Barbery, Muriel  
Barcelona : Zendrera Zariquiey, 2008

El cèlebre crític gastronòmic, amo i senyor de les més importants taules de França, amb potestat de fer i desfer reputacions, es troba a les portes de la mort. Una obsessió li tenalla el cor: el record d'un sabor oblidat. Des de la seva habitació, en el carrer de Grenelle, desgrana els seus records, cerca desesperadament aquest sabor de la infància.

Torna a l'inici