Guies de lectura

Dieta mediterrània

Dieta mediterrània

La dieta mediterrània ha esdevingut un model alimentari sostenible i de qualitat. Des de fa segles els països mediterranis basen la seva alimentació en el consum de: verdures, llegums, fruites, peix i oli d'oliva com a greix essencial, alguns especialistes també inclouen el vi. Es valora tant la qualitat i varietat dels ingredients, com la senzilla forma de cuinar-los.
Les virtuts d'aquesta dieta han estat constatades científicament, i els beneficis derivats del seu consum moderat son destacables: eviten malalties cardiovasculars, alguns tipus de càncer i altres patologies.
Als països mediterranis de l'Àfrica del Nord i el Pròxim Orient la dieta varia degut a les prohibicions de les religions, Islam i Judaisme. Aquestes cuines han incorporat influències provinents de l'Àsia Central i de l'Índia, concretament espècies i condiments.
Va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco l'any 2010.
 

Data de creació: 23/11/2011

Última actualització: 22/01/2015

Cuina de Catalunya


 Cataluña
Cataluña
[S.l. : Ciro], DL 2004

Receptes catalanes recopilades i explicades pels principals xefs del nostre país.

 Corpus de la cuina catalana
Corpus de la cuina catalana
Fundació Institut Català de la Cuina  
Barcelona : Columna, 2006

864 receptes entre entrants, primers plats, segons plats i postres, que es consideren tradicionals de la nostra cuina. Totes les receptes estan ordenades alfabèticament. També hi ha un glossari de termes culinaris i un índex per productes i per tipus de plat. Els autors han recorregut totes les comarques de Catalunya a la recerca de les receptes més característiques de cada zona.

 Cuina catalana
Cuina catalana
Calera, Ana María  
Barcelona : Cadí, DL 2005

Als fogons catalans bull la història d'un pais amb tota la seva varietat i riquesa. Es tracta d'una cuina plural, on s'uneixen allò antic i modern, allò mediterràni i continental, quelcom de dietètic i d'alimentici. L'autora guarneix de manera magistral els ingredients que fan d'aquesta gastronomía una cuina força deliciosa tan pel gourmet com per la mestressa de casa.

 Cuina per solters
Cuina per solters
Prados, Ismael  
Barcelona : TV3, 2004

Dóna les pautes per menjar bé i de forma sana. Recull cinquanta-una receptes que us permetran fer deliciosos plats per a nombroses ocasions, des de plats clàsics de la cuina catalana i mediterrània, com la fideuà de sípia i gambes o la cassola de peix amb romesco, fins a altres de més sorprenents, com el bacallá al cop de puny. Un llibre pràctic, amb tècniques de cocció fàcils i planeres, sense firvolitats gastronòmiques.

 Cuinar és divertit
Cuinar és divertit
Arola, Sergi  
Barcelona : Edicions 62, 2006

El Sergi va arribar a la Villa y Corte el 1997, amb l'aval d'haver treballat al costat del mestre Ferran Adrià, per renovar els esquemes d'un bistrot minúscul de Chamartín, oficiant en una cuina de vuit metres quadrats. La resta és història, i ben coneguda: la seva proposta culinària, fins aleshores mai vista al Fòrum, va provocar adhesions instantànies per part de la crítica i el públic i va superar totes les expectatives; van començar a arribar les puntuacions altes a guies i els guardons.

 El Gran llibre de la cuina catalana
El Gran llibre de la cuina catalana
Lladonosa i Giró, Josep  
Barcelona : Salsa Books, 2005

Un llibre necessari, clàssic i complet que, a partir d'ara, constitueix el marc de referència més vàlid i extens de la cuina catalana. I això tant pel que fa a informacions culinàries diverses (productes, tècniques, coccions, vocabulari gastronòmic, etc.) com, sobretot, per l'extensíssim recull de gairebé mil receptes, siguin de plats salats de tota mena de carn o peix, verdures o llegums, o siguin postres, begudes i conserves

 El Gust de la diversitat
El Gust de la diversitat
Santamaria, Santi  
Barcelona : Cadí, 2001

Més que un llibre, la volta al món d'un cuiner d'esperit inquiet i ment oberta, que aposta per la diversitat i el diàleg de cultures i cuines, sense complexos, partint de les arrels i d'una relació directa amb la terra. De les cuines més exòtiques a les cuines del país, dels productes salvatges als productes transgènics.

 Gastronomia, festes i tradicions a Catalunya
Gastronomia, festes i tradicions a Catalunya
Alsina i Canudas, Jordi-Joan  
Barcelona : Morales i Torres, 2007

L'exemplar que teniu a les mans vol reflectir d'una manera amena, cordial, amb tocs d'humor, tot allò que ha passat de boca a orella a través de les nissagues familiars, sobretot el que fa referència a la cuina tradicional, i s'explica el com i el perquè es fa aquest plat o aquest altre en un moment determinat de la roda del temps-natura

 L'Art del menjar a Catalunya
L'Art del menjar a Catalunya
Vázquez Montalbán, Manuel  
Barcelona : Edicions 62, 2004

La prosa gastronòmica de MVM, com la de Josep Pla, ha ultrapassat el racó dels fogons i dels grillons de la cronologia; envellit esplèndidament bé com a crònica d'un temps i d'un país i ha guanyat immensament com a creació literària. Per això, aquí teniu una oportunitat única, i tanmateix lúdica, per recuperar les nostres arrels i les nostres identitats i denunciar el per llebre, en forma d'intrusisme i frau, a la cuina catalana.

 La Cuina dolça tradicional
La Cuina dolça tradicional
Cogul i Urrea, Albert  
Lleida : Pagès, 2003

Inclou una norantena de receptes de rebosteria clàssica, d'ahir, d'avui i de sempre, explicades amb ànim didàctic i pensades per emprar tècniques actuals molt accessibles, a l'abast tant del cuiner professional com de l'aficionat o de la mestressa de casa. Alterna fórmules autòctones catalanes amb altres d'origen més exòtic.

 La Teca
La Teca
Domènech, Ignasi  
Barcelona : Cossetània, 2005

Una obra cabdal en la literatura gastronòmica catalana, aparegué l'any 1924 i, des d'aleshores, se n'han fet setze edicions. Aquesta nova edició n'actualitza el format i, en alguns aspectes, el llenguatge, però no pas el seu esperit inicial.

 Les Cuineres de Sils
Les Cuineres de Sils
Lorés, Marta  
Barcelona : La Magrana, 2007

Ja fa anys que el col·lectiu 'La cuina de Sils', constituït originàriament per les populars àvies de Sils, treballa per recuperar i preservar el patrimoni gastronòmic de Sils i, en general, de tota la comarca de la Selva. El resultar d'aquest esforç és Les cuineres de Sils, un llibre que vol deixar constància dels menjars i de tota una manera de fer tradicional de la cuina de casa nostra.

 Mediterrània: la mar de plats
Mediterrània: la mar de plats
Estruch, Montse  
Barcelona : Viena, 2005

Aquest és un receptari personal que recull plats de diverses cuines de la Mediterrània.

 Un Any amb Carme Ruscalleda
Un Any amb Carme Ruscalleda
Ruscalleda, Carme  
Barcelona : Grup 62, 2004

El receptari és pràctic i àgil, natural, transparent i sense maquillatges ni postissos, sense trucs amagats: la màgia és la naturalesa de cada ingredient, i el punt personal, que descobrireu en cada recepta.

Torna a l'inici