Guies de lectura

Dieta mediterrània

Dieta mediterrània

La dieta mediterrània ha esdevingut un model alimentari sostenible i de qualitat. Des de fa segles els països mediterranis basen la seva alimentació en el consum de: verdures, llegums, fruites, peix i oli d'oliva com a greix essencial, alguns especialistes també inclouen el vi. Es valora tant la qualitat i varietat dels ingredients, com la senzilla forma de cuinar-los.
Les virtuts d'aquesta dieta han estat constatades científicament, i els beneficis derivats del seu consum moderat son destacables: eviten malalties cardiovasculars, alguns tipus de càncer i altres patologies.
Als països mediterranis de l'Àfrica del Nord i el Pròxim Orient la dieta varia degut a les prohibicions de les religions, Islam i Judaisme. Aquestes cuines han incorporat influències provinents de l'Àsia Central i de l'Índia, concretament espècies i condiments.
Va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco l'any 2010.
 

Data de creació: 23/11/2011

Última actualització: 22/01/2015

Cuina per països


 500 receptes de pasta italiana
500 receptes de pasta italiana
Valls : Cossetània, 2005

Compendi de receptes de la cuina italiana, especialitzat en pasta.

 Amb gust de Grècia
Amb gust de Grècia
Quadrada, Mariona  
Reus : Pragma, 2003

El món a la cuina és un viatge imaginari a diferents indrets de la terra que es fa real amb la vareta màgica dels sentits: olors, gustos, textures, records i projeccions.

 Cocina marroquí
Cocina marroquí
Saidi, Aicha , Clavé, Montserrat  
Barcelona : Icaria, DL 2002

La cuina marroquina és una cuina d'origen mil·lenari, de sàvies barreges i d'una raonada utilització de les espècies, que té com resultat el delit dels sentits.

 Cocinas del mundo
Cocinas del mundo
Tee, Susanna  
Bath : Parragon, cop. 2004

La cuina grega és multicolor i alhora senzilla, i els seus ingredients bàsics són els productes locals de la terra, com a tomàquets, llimones, albergínies, carxofes, pebrots, alls, melons i figues. Aquesta obra és una brillant recopilació d'autèntiques receptes gregues, que li portaran records de les seves vacances al país etern o li introduiran per primera vegada en els plaers, senzills però saludables, de la cuina grega.

 Delicias de Túnez
Delicias de Túnez
Kliczkowski, H. , Asensio Cerver, Francisco  
Madrid : Onlybook , DL 2003

Inclou descripcions i fotografies a tot color de prop d'una trentena de receptes variades, posant la bona cuina a l'abast de tothom.

 Egipto
Egipto
Medina, Ignacio  
Madrid : El País, cop. 2005

Estat actual de la cuina egípcia, inclou receptes.

 El Gran libro de la cocina italiana
El Gran libro de la cocina italiana
Bernasconi, Carlo , Teubner, Christian  
Leon : Everest, 2005

Molts dels plats típics italians són relativament senzills, tant pel que fa als ingredients com a la seva elaboració. La cuina italiana significa sobretot això: cuinar amb productes frescos de la més alta qualitat. Això és el que ofereix aquest Gran llibre de la Cuina italiana; tant als principiants com als especialistes i a tots els amants de la cuina italiana.

 La Biblia de la pasta
La Biblia de la pasta
Wright, Jeni  
Madrid : Alianza, cop. 2000

La bíblia de la pasta és la guia definitiva per seleccionar, fer a casa, preparar i gaudir de la pasta. Conté una completa informació sobre cadascun dels aspectes del menjar més popular d'Itàlia, i recopila les 150 receptes més clàssiques i originals. Il·lustrada amb més de 800 fotografies, escrita en un llenguatge fàcil de llegir, l'obra és la guia perfecta per preparar, cuinar i gaudir de la pasta.
 

 La Cocina de Ziryâb
La Cocina de Ziryâb
Mardam-Bey, Farouk  
Barcelona : Zendrera Zariquiey, 2002

Ziryâb va arribar a Còrdova cap a l'any 820 procedent de Bagdad, donant a conèixer l'espàrrec a Espanya i modernitzant la cuina del Califat, així com les arts i les formes de la taula.

 La Cocina sefardí
La Cocina sefardí
Sternberg, Robert  
Barcelona : Zendrera Zariquiey, 2004

Aquest llibre ens explica les peculiaritats d'aquest tipus de cuina. Lluminositat, salut i vigorositat, son les qualitats més rellevants d'aquesta colorista cuina dels jueus sefardís, així com la seva relació amb les festes i celebracions tradicionals. Molts dels aspectes d'elaboració i presentació artística dels aliments estan dotats d'una gran imaginació.

 La Cuina del país dels càtars
La Cuina del país dels càtars
Fàbrega, Jaume  
Valls : Cossetània, 2003

Llibre sobre la cuina del país del càtars. I no solament sobre la cuina, sinó també sobre el catarisme, el país –Occitània–, la seva història i la seva cultura. Aplega la cuina de tots els països occitans –del Llenguadoc a Provença, d'Alvèrnia al Llemosí, de la Vall d'Aran a Gascunya–, basada alhora en els ingredients més simples però també amb alguns dels productes gastronòmics més exquisits i famosos del món, de les tòfones al foie gras, de la sal de la Camarga a les ostres d'Arcachon, dels vins de Bordeus a l'armanyac.

 Las Aventuras del cuscús
Las Aventuras del cuscús
Mouhoub, Hadjira , Rabaa, Claudine  
Madrid : Ediciones del Oriente y del Mediterráneo, 2004

Plat originari d'Africà introduït a Europa pels moriscs. Berber d'origen, el cuscús, cridat antigament alcuzcuz, s'ha estès per tota la cuina mediterrània oriental fins al Pròxim Orient sota diverses formes i variacions.

 Marruecos
Marruecos
Jaouhari, Alain , Chenebier, Eric  
Barcelona : Intermón Oxfam, 2005

En 90 receptes, Alain Jaouhari ens convida a la seva taula per compartir els menjars diaris d'una família marroquina, d'una manera senzilla, sense artificis ni trucs. Briouats amb pollastre, pastilla de colomí, tajin de be amb prunes, sardines farcides, cuscús amb carn de bou i verdures, banyes de gasela, te amb menta... Més que un llibre de receptes, és un viatge cultural emocionant i autèntic...

 Mi cocina marroquí
Mi cocina marroquí
Zeghloul, Naïma  
Barcelona : Parsifal, 2001

Descobreix el Marroc a través d'una cuina rica en colors, aromes i sabors; receptes per a totes les ocasions i per a tots els nivells de cuiners que proporcionen el sabor real de la cuina marroquina: dels platerets temptadors al tajín de be, el cuscús i altres plats especials festius com la bisteeya.

 Sa Cuina
Sa Cuina
Molenaar, Toby  
Barcelona : Zendrera Zariquiey, 2001

L'autor es explica la cuina mallorquina des de la seva història, recopila les millors receptes, remeis casolans, cançons i proverbis mallorquins.

 Un Viaje gastronómico por el norte de África
Un Viaje gastronómico por el norte de África
Mazouz, Mourad  
Barcelona : Intermón Oxfam, 2001

El que és innegable és la bellesa amb la qual la naturalesa ha dotat a aquests països, la riquesa de la seva cuina i la infinita hospitalitat dels seus habitants. En aquests països la cuina s'assembla al paisatge: càlida, aromàtica, subtil i misteriosa.

Torna a l'inici