Guies de lectura

Grease, el musical

Grease, el musical

Qui no ha taral·larejat mai alguna de les melodies de la pel·lícula "Grease" com aquell "Summer love", que ens traslladava als amors d'estiu? O ha mogut els braços al ritme de "Greased lightning"? O ha aprofitat algun Carnestoltes per convertir-se en un membre dels T-Birds o de les Pink Ladies?

I és que poques pel·lícules són tan emblemàtiques i tan populars com l'adaptació de "Grease" protagonitzada per Olivia Newton John i John Travolta que van convertir en icones els personatges de Sandy Olsson i Danny Zuko.

Però l'inici d'aquest popular film es troba en un espectacle musical estrenat a Chicago ara fa cinquanta anys!!!

Ambientada als anys cinquanta a un institut nord-americà, la història de Grease mostra a un grup d'estudiants de classe obrera i els seus problemes generacionals: el primer amor, l’amistat, el sexe, la pressió de grup, l’incertessa del futur, etc. Tot això girant al voltant de l’inolvidable i divertida història d’amor entre els adolescents Danny i Sandy. 

Chicago 1971

El musical "Grease" va ser estrenat per primera vegada a la ciutat de Chicago, el 5 de febrer del 1971 al Kingston Mines Theatre, un teatre situat en un antic garatge de tramvies.

Els seus creadors Jim Jacobs i Warren Casey van escriure el llibret i les cançons a partir de les seves experiències a l'Institut. Així, els autors cercaven mostrar un retrat divertit, irònic, però en el fons tendre, dels adolescents dels anys cinquanta de Chicago.

Aquesta primera versió era una mica diferent de la que actualment podem gaudir als teatres. S'emprava un llenguatge provocador i obscè, i l'obra contenia un munt d'expressions molt particulars de Chicago. La seva durada també era molt més reduïda i moltes de les cançons que formen part del musical avui en dia, encara no s'incloïen.

L'espectacle, que va costar menys de 200 dòlars, es va convertir en un èxit inesperat, aconseguint exhaurir entrades a la majoria de les representacions, que es van prolongar durant vuit mesos ininterromputs.

imatgeimatgeimatgeimatge

Broadway 1972

Un any després de la seva estrena oficial a Chicago, el 14 de febrer 1972, l'espectacle va debutar a l'Eden Theatre de l'Off-Broadway de Nova York essent nominada en set categories dels premis Tony, incloent-hi millor musical, millor llibret i millor coreografia. El juny de 1972, la producció va ser transferida al Broadhurst Theatre de Broadway, on es va representar fins a l'abril del 1980. L’any 1973 es va estrenar al New London Theatre del West End londinenc.

imatgeimatgeimatgeimatge

Pel·lícula 1978

Clàssic indiscutible del cinema. L'adaptació cinematogràfica del musical "Grease" es va estrenar l'any 1978 i s'ha convertit en una cinta icònica, un títol indispensable de la història del cinema.

Dirigida per Randal Kleiser, el film va donar a conèixer internacionalment als seus joves protagonistes Olivia Newton-John i John Travolta. Uns actors que realment no eren tan joves com els papers d'adolescents que interpretaven, ja que en el moment de la gravació comptaven amb 28 i 23 anys respectivament.

"Grease" va ser la pel·lícula que més diners va recaptar l'any de la seva estrena. Va catapultar a la fama a John Travolta convertint-lo en una estrella de Hollywood i la cançó "Hopelessly Devoted to You", composta per John Farrar, va ser nominada a l'Oscar per a la Millor Cançó. La cinta també va estar nominada a 5 Globus d'Or per millor pel·lícula còmica o musical, per millor actor de comèdia o musical per John Travolta; a millor actriu de musical o comèdia per Olivia Newton-John; a millor cançó original per "You're the One that I Want" per John Farrar i "Grease" per Frankie Valli.

El film, que al nostre país es va estrenar amb el nom de "Brillantina", va significar una redescoberta pel públic de l'època de l'ambient cultural i musical de finals dels anys cinquanta, i la banda sonora, plena de temes de rock and roll i pop, va convertir-se en número 1 de vendes en nombrosos països.

El 1982 se'n va fer una seqüela, “Grease 2” protagonitzada per Michelle Pfeiffer, que no va aconseguir l’èxit de l’original. L’any 2016 la cadena nord-americana Fox va emetre una nova versió rodada expressament per a televisió: “Grease: Live”.

imatgeimatgeimatgeimatge

Barcelona 2006

El 2006 s'estrena a Teatre Victoria "Grease, el musical de la teva vida", un muntatge de grans dimensions en un moment en què l'escena teatral musical barcelonina encara estava molt poc desenvolupada.

Aquesta adaptació, dirigida per Ricard Reguant, i amb coreografia de Coco Comín, incloïa 34 actors i actrius en escena, als que s'unien el conegut director musical Manu Guix dirigint i acompanyat s la seva banda de cinc músics, que interpretaven en directe les vint-i-dues cançons de l'espectacle.

En els papers principals, trobàvem a Elena Gadel com la descarada Rizzo, Carlos Solano com el seductor Zucko i María Adamuz com la dolça Sandy. Va ser en la segona temporada, l'any 2007, quan la cantant Edurne, acabada de sortir del programa de televisió Operación Triunfo, va agafar el relleu en el paper de la Sandy debutant així en el teatre musical.

El musical es va representar a Barcelona i a Madrid entre el 2006 i el 2009, amb un rotund èxit i va acabar recaptant més de 20 milions d'euros. Malauradament, aquest muntatge va acabar amb un gran escàndol judicial, en ser condemnat un dels seus productors per apropiació indeguda.

imatgeimatgeimatgeimatge

Madrid 2021 / Barcelona 2022-2023

Des del novembre de 2021 el Nuevo Teatro Alcalá acull la darrera versió teatral de "Grease" estrenada al nostre país. Aquest nou muntatge renovat està protagonitzat pels joves actors Lucía Pemán i Mía Lardner en els paper de Sandy i Quique González com a Danny.

Aquesta versió, especial cinquanta anys, ha estat adaptada i dirigida per David Serrano, amb direcció musical de Joan Miquel Pérez i coreografies de Toni Espinosa, el mateix equip creatiu que el 2018 va aconseguir l'èxit amb el muntatge de Billy Elliot.

El mes de desembre de 2022 amb motiu del 50è aniversari de l'estrena a Broadway l'any 1972 el muntatge va arribar al Teatre Tívoli de Barcelona. 

Llista de reproducció de les cançons de Grease

Data de creació: 10/02/2022

Última actualització: 02/12/2022

Seccions de la guia

100% Grease


 Grease
Grease
Kleiser, Randal , Travolta, John , Newton-John, Olivia , Channing, Stockard  
Madrid : Paramount, cop. 2006
 Grease 2
Grease 2
Birch, Patricia , Caulfield, Maxwell , Pfeiffer, Michelle  
Madrid : Paramount, cop. 2003
 Grease 2: original sound recording
Grease 2: original sound recording
[London] : Polygram, cop. 1982
 Grease el fenómeno: la historia del musical más querido de todos los tiempos
Grease el fenómeno: la historia del musical más querido de todos los tiempos
Jiménez Limones, Gustavo  
Pineda de Mar (Barcelona) : Editorial California, octubre 2018
 Grease: el musical de tu vida
Grease: el musical de tu vida
Jacobs, Jim , Casey, Warren  
[Barcelona] : Illuminati, 2011
 Grease: original movie soundtrack
Grease: original movie soundtrack
[London] : Polygram, cop. 1998
Torna a l'inici