Guies de lectura

Santa Coloma de Gramenet: de poble pagès a ciutat moderna i dinàmica

Santa Coloma de Gramenet: de poble pagès a ciutat moderna i dinàmica

Durant segles, Santa Coloma de Gramenet fou un poble petit, dedicat, bàsicament, a l'agricultura. A partir de 1915, però, la situació fa un gir radical. Al principi -entre 1915 i els anys 30- els canvis són graduals: la població creix progressivament, alguns barcelonins venen a estiuejar i apareixen noves i modernes construccions. Tanmateix, a partir dels anys 50 i 60 del segle passat les modificacions són radicals: la població creix fins als 170.000 habitants, apareixen nous barris sense cap planificació i la manca de serveis i infraestructures és flagrant. Per últim, amb l'arribada a la democràcia, la nostra ciutat torna a transformar-se -ara amb la implicació activa de la ciutadania-, dotant de serveis dignes tots els barris, adaptant-se a les noves dinàmiques socieconòmiques globals, acollint immigrants d'arreu del món i millorant els parcs, les zones verdes i tota la zona del Besòs.

Amb aquesta guia us volem oferir una selecció de llibres i pel·licules que posen de relleu -amb informació i anàlisi, però també amb imatges- aquest seguit de transformacions, tant les que afecten el conjunt de la ciutat com les que abasten un barri o una zona concretes, Però la guia tambè vol recollir el protagonisme de diverses persones i entitats de tota mena a l'hora de fer de Santa Coloma de Gramenet un indret millor, amb més qualitat de vida i amb un entorn natural més ben preservat.

 

(Imatge del tìtol de concesió de ciutat)

Data de creació: 30/11/2021

Última actualització: 17/12/2021

Mitjana (0 Vots)

El medi natural

 Can Zam :
Can Zam :
Fabà Prats, Albert , Plataforma de Defensa de la Serra Marina, Can Zam i el Riu Besòs , Fabà Prats, Albert , Plataforma de Defensa de la Serra Marina, Can Zam i el Riu Besòs  
Santa Coloma de Gramenet : Plataforma en Defensa de la Serra de Marina, el Riu i Can Zam, 2005
 El Paisatge fluvial a la conca del Besòs :
El Paisatge fluvial a la conca del Besòs :
Gordi i Serrat, Josep  
Granollers : Consorci per a la Defensa de la Conca del Besòs, 2005
 El Riu :
El Riu :
Guerrero, Joan , Barril, Joan, , Folch, Ramon , Barril, Joan, , Folch, Ramon  
Santa Coloma de Gramenet : Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, 1999
Tornar