Guies de lectura

Cryptshow 2021: Purgatori

Cryptshow 2021: Purgatori

El Cryptshow Festival torna a Badalona per reivindicar un any més els valors artístics i culturals dels gèneres de terror, fantasia i ciència-ficció. En aquesta 15a edició es vol fer una reivindicació de la diversitat, el desordre i allò que surt de la norma. Aquest any es qüestionen conceptes com ara home, dona, matrimoni, família, escola, feina, temps, llei, moral, cultura, mort, amor... tot seguint les idees Queer. Tant se surt de la norma, que algunes pantalles tremolaran amb aquesta paleta de colors.

Data de creació: 14/06/2021

Última actualització: 26/05/2023

Seccions de la guia

Novel·la


 El Cuento de la criada
El Cuento de la criada
Atwood, Margaret  
Barcelona : Salamandra, 2017

Uns polítics arriben al poder dels Estats Units, després d'un cop d'estat militar on el president és assassinant i els atacs són atribuïts falsament al terrorisme islàmic. Augmenta l'autoritarisme, amb l'excusa de la defensa contra la violència, i legalment disminueixen les llibertats civils i els drets socials, començant per suprimir la llibertat de premsa i els drets humans de les dones.

 El Almuerzo desnudo
El Almuerzo desnudo
Burroughs, William S.,  
Barcelona : Anagrama, 2007

Crítica de la societat actual : les religions, l'exèrcit, la universitat, la sexualitat, la corrupció de la justícia, els traficants de drogues corruptes, el colonialisme, la burocràcia, la psiquiatria, ...

 Terra d'Elles
Terra d'Elles
Gilman, Charlotte Perkins,  
[Barcelona] : Laertes, novembre de 2020

En aquesta societat només hi ha dones que posen la cura a les persones al centre de la seva vida. La seva vida es veurà alterada perquè tres homes hi arriben en una expedició i volen conèixer el funcionament d'aquesta societat matriarcal.

 La Mà esquerra de la foscor
La Mà esquerra de la foscor
Le Guin, Ursula K.,  
Barcelona : Raig Verd Editorial, octubre 2019

Aquesta novel·la tracta del gènere i la sexualitat a través dels ulls d'un terrestre arribat al planeta Hivern, colònia en la qual els habitants han mutat a hermafrodites capaços de canviar de sexe.

 Las Mujeres perfectas
Las Mujeres perfectas
Levin, Ira,  
Barcelona : Ediciones B, 2004

La novel·la parla dels homes de Stepford i les seves dones. La protagonista es desconcerta cada vegada més per les dones d'aquest lloc sempre ben arreglades, submises i somrients.

 Binti
Binti
Okorafor, Nnedi , Okorafor, Nnedi. , Okorafor, Nnedi.  
Barcelona : Raig Verd, febrer 2021

Es diu Binti i li han ofert una plaça a una universitat lluny de casa. Allà caldrà que s'alliberi del seu sistema de creences i s'enfronti al desconegut.

 Asfíxia
Asfíxia
Palahniuk, Chuck  
Barcelona : Columna, 2001

Víctor Mancini, és un estudiant de medicina fracassat com a estudiant i com a persona. Ha trobat una manera interessant de guanyar-se la vida: s'ennuega i s'ofega en restaurants perquè així la persona que li salva la vida se senti una mica responsable d'ell i li enviï diners.

 L'Home femella
L'Home femella
Russ, Joanna,  
Alella : Pleniluni, 1989

Veiem diferents realitats protagonitzades per quatre versions d'una mateixa dona, en diferents moments i amb un mateix denominador comú: la desigualtat que pateix totes elles en un d'aquests quatre mons paral·lels. Un poderós assaig que denuncia la discriminació i el menyspreu que pateix el gènere femení.

 Venus más X
Venus más X
Sturgeon, Theodore,  
Barcelona : Orbis, 1985

Charlie Johns es desperta rodejat d'uns humanoides que són hermafrodites. Què ha passat?

 La Puerta al país de las mujeres
La Puerta al país de las mujeres
Tepper, Sheri S.  
Barcelona : Ediciones B, 2008

300 anys després que una guerra nuclear destruís la major part de la civilització humana ens trobem al País de les dones, una nació matriarcal, i en particular a la ciutat de Marthatown.

Torna a l'inici