Guies de lectura

16+1 cançons per escoltar el dia de la dona

16+1 cançons per escoltar el dia de la dona

Les cançons són un excel·lent vehicle per transmetre missatges d’amor, de desamor, de felicitat o de conflictes emocionals. També poden transmetre missatges esperançadors o per reivindicar drets i per denunciar desigualtats, en definitiva rebel·lar-se contra les injustícies.

En el dia Internacional de la Dona, des de la biblioteca del districte 3 volem commemorar aquest 8 e març amb una llista de cançons que reivindiquen la igualtat , denuncien la violència masclista i conviden a l’empoderament femení.

Temes musicals com “Ella” de Bebe ,  tot un himne de l’empoderament o “La Puerta violeta” de Rozalén que denuncia la violència de gènere a la llar , passant per cançons “canyeres” com “Man! I feel like a woman” de Shania Twain o  “Gloria”  de Patty Smith una declaració d’intencions d’una dona al món “punk-rock” dominat pels homes. Aquesta és una tria per a tots els gustos: de més melòdics  com “Four women” de Nina Simone que narra la vida de quatre dones i les seves problemàtiques; o de més clàssiques com  l’ òpera de Verdi “La Traviata” amb l’ària final del primer acte “Sempre libera”.

Hem volgut citar cantants de la terra com Gemma Humet  amb “La mesura de la passió”, el grup  “Roba estesa” amb “Les criades” o Tribade Amb “Mujeres”. També descobrim que Déu és una dona amb Ariana Grande i què faríem si fóssim un home amb Beyoncé.

Esperem que gaudiu amb aquesta playlist i que ens comenteu quina és la vostra cançó preferida pel dia 8 de març, encara que no hi sigui en aquest llistat.

 

Data de creació: 08/03/2021

Última actualització: 22/02/2023

Seccions de la guia

música


 Pafuera telarañas
Pafuera telarañas
Bebe  
Madrid : EMI, p. 2004

Bebe publica l’àlbum “Pafuera telarañas”  a l’ any 2004 , aquest àlbum inclou el tema “Ella” que s’ha convertit en tot un himne de l’empoderament femení i que encara és una injecció d'autoestima per a moltes dones. Es tracta d'un tema optimista dedicat a la seva àvia, que Bebe considerava una icona de la reivindicació dels drets i igualtats de les dones.

 

 I am... Sasha Fierce
I am... Sasha Fierce
Beyoncé  
[S.l.] : Sony BMG, 2008

Beyoncé sempre ha sigut una activista del moviment feminista i el recolza de diferents formes, una d’elles amb la cançó “If I were a boy” en la que ens fa reflexionar sobre els rols de gènere.

 

 Cuando el río suena...
Cuando el río suena...
Rozalén  
Madrid : Sony, p. 2017

Rozalén és una important activista social que amb la seva música defensa els drets de les minories i de les comunitats més desfavorides. Al 2017 va presentar el disc “ Cuando el río suena” amb el que va guanyar dos grammys, el de millor àlbum i el de millor cançó per “ La Puerta violeta”. Aquesta cançó s’ha convertit en  un himne contra les agressions masclistes i tot el seu contingut és un homenatge a les dones maltractades. El tema va sorgir en el marc d’una conversa amb la seva àvia.

 

 The Essential Nina Simone
The Essential Nina Simone
Simone, Nina,  
Cowley (UK) : Union Square Music, p. 2000

Nina Simone va publicar aquest tema el 1966 en el qual tracta els arquetips de les dones negres i la d’identitat de les dones als Estats Units. Nina transmet un potent missatge  feminista i d’empoderament de la raça negra.

 

 The Essential Barbra Streisand
The Essential Barbra Streisand
Streisand, Barbra  
[S.l.] : Sony, p. 2002

Barbra Streisand canta a duet per primera vegada aquesta cançó amb Donna Summer al 1979. Es una cançó que ens parla de l’amor lliure amb estereotips de gènere. Intenta animar a les dones a deixar les relacions tòxiques.

 

 Las Desheredadas
Las Desheredadas
Tribade  
[Manresa] : PGD, [2019]
 Greatest hits
Greatest hits
Twain, Shania  
[USA] : Mercury, p. 2004

Shania Twain va publicar a l’any 1997 aquest tema que encara que hagi passat temps no ha quedat obsolet gràcies al seu missatge reivindicatiu d’empoderament . El tema d’ estil country- pop el va treure a l’àlbum “Come on Over” i després el va reeditar al recopilatori “Greatest hits”.

 

 La Traviata
La Traviata
Verdi, Giuseppe, , Callas, Maria, , Di Stefano, Giuseppe, , Bastianini, Ettore, , Callas, Maria, , Di Stefano, Giuseppe, , Bastianini, Ettore,  
[S.l.] : EMI, cop. 2009
Torna a l'inici