Guies de lectura

L'Edat de plata de la literatura Russa

L'Edat de plata de la literatura Russa

Des la l’última dècada del segle XIX fins als anys 20 la literatura russa va viure una Edat de Plata. Amb aquest recorregut literari volem donar a conèixer grans escriptors i escriptores d’aquest període per convidar-vos a anar més enllà dels grans referents de la seva Edat d’Or com són Tolstoi, Turguénev, Gógol, Dostoievski i Txèkhov entre molt d’altres.

Els autors russos d’aquesta època es van desmarcar dels corrents artístics europeus per proposar una funció mística i religiosa de l’artista. Dins la literatura, la poesia va prendre un especial protagonisme, sobretot dins el corrent del simbolisme, que bevia de la influencia de Schopenhauer i Nietzsche. El futurisme i l’acmeisme van ser dos altres moviments literaris que va contribuir al naixement d’aquesta nova època literària russa.

Dins el corrent de l’acmeisme, que apostava per la claredat del llenguatge en contraposició al simbolisme, destaquen Nikolai Gumiliov, Anna Akhmàtova i Óssip Mandelstam. Pel que fa al futurisme, Maiakovski va portar a terme una poesia expressiva, idealista i compromesa amb la Revolucó Russa.

Amb la voluntat de distanciar-se del Futurisme, l’any 1918 un grup de poetes, entre els que destaquen, Anatoli MarienhofVadim Xerxenévitx i Serguei Iessenin van fundar a Moscou un nou moviment d’avantguarda poètic, l’imaginisme rus. Els imaginistes utilitzaven seqüències d’imatges i metàfores per crear els seus poemes. Boris Pasternak va ser un dels poetes que va conrear aquesta nova forma d’expressió artística. El seu poemari, Mi hermana la vida, publicat el 1921 va causar un gran influencia entre els joves poetes del moment.

L’arribada del règim bolxevic després de la Revolució d’Octubre de 1917 va provocar l’exili de molts d’aquests artistes. Els qui van optar per quedar-se al país van patir la censura i persecució i molts van acabar o silenciats o represaliats. Per conèixer la història d’aquesta repressió cultural portada a terme pel totalitarisme soviètic us recomanem l’imprescindible assaig de l’escriptor Vitali Shentalinki, “La palabra arrestada”. A través de l’estudi dels arxius de la KGB als que l’autor va poder tenir accés, podreu conèixer els intents per silenciar la vida i l’obra de vuit dels millors escriptors russos del segle XX: Bábel, Mandelstam, Bulgákov, Tsvietáieva, Platónov, Akhmàtova, Gorki i Pasternak.

La següent tria és una petita selecció, de caràcter introductori, entre el gran nombre d’artistes d’aquella època que van contribuir a la riquesa de la literatura russa després de l’època daurada del segle XIX.

Data de creació: 17/12/2020

Última actualització: 17/12/2020

Anna Akhmàtova

 El Canto y la ceniza :
El Canto y la ceniza :
Akhmàtova, Anna Andréievna, , Tsvetàieva, Marina, , Tsvetàieva, Marina,  
Barcelona : Galaxia Gutenberg [etc.], 2005
 Poesia completa
Poesia completa
Akhmàtova, Anna Andréievna,  
Barcelona : Edicions de 1984, 2009
 Anna Ajmátova :
Anna Ajmátova :
Akhmàtova, Anna Andréievna,  
[Madrid] : Nevsky prospects, 2012
 Réquiem ;
Réquiem ;
Akhmàtova, Anna Andréievna, , Akhmàtova, Anna Andréievna, , Akhmàtova, Anna Andréievna,  
Mádrid : Cátedra, 1994
 Soy vuestra voz :
Soy vuestra voz :
Akhmàtova, Anna Andréievna,  
Madrid : Hiperión, 2005
Torna a l'inici