Guies de lectura

Còmic-art

Còmic-art

El còmic ha anat guanyant un lloc en la història de l'art, passant de ser un mer entreteniment a un nou mitjà de comunicació artístic amb una gran varietat de corrents estilístiques: còmic americà, manga, tebeo, historieta gràfica, etc.

Si estàs interessat en aquest món et proposem un recull de recursos sobre l'origen i la història del còmic, tècniques de dibuix, teories del llenguatge visual, la creació de narracions i moltes curiositats més del Novè art.

 També et pot interessar:

Data de creació: 11/11/2011

Última actualització: 22/01/2015

Com fer un còmic?

 Comic art now
Comic art now
Skin, Dez  
Barcelona: Gili, cop. 2009

És una mostra dels millors exponents d'aquest gènere al món, reunits per vegada primera en un volum a tot color que posa de manifest la total diversitat i el variat talent que desplega aquesta emocionant disciplina artística.

 Curso completo de cómic
Curso completo de cómic
Edgell, Steve ; Brooks, Brad ; Pilcher, Tim  
Barcelona: Acanto, cop. 2002

En aquest llibre trobaràs totes les tècniques i recursos bàsics per introduir-te en el món del còmic. Aprèn tots els secrets del còmic i la vinyeta amb la informació i les idees que t'ofereix aquest document.

 Curso de novela gráfica
Curso de novela gráfica
Chinn, Mike , MacLoughlin, Chris  
Barcelona: Gili, cop. 2009

Dóna orientació professional sobre les fonts d'inspiració, el guió, els personatges, la maquetació de les vinyetes, el color, la disposició del text en caixes, i la publicació del teu treball

 Cómo dibujar y pintar 50 robots
Cómo dibujar y pintar 50 robots
Thompson, Keith  
Barcelona: Norma, 2007

Guia  pràctica amb la qual aprendrem a dibuixar increïbles robots per a còmics, novel·les gràfiques i jocs d'ordinador amb aquesta guia essencial i pràctica. Un llibre de referència tant per als principiants com per als dibuixants experimentats que vulguin crear els seus propis dissenys.

 Cómo dibujar y vender comic strips... para periódicos y cómics
Cómo dibujar y vender comic strips... para periódicos y cómics
MacKenzie, Alan  
Barcelona: Aboitiz-Dalmau, 2005

Aquest llibre li ensenyarà tot el necessari per dibuixar i vendre les seves pròpies tires còmiques, tant per a diaris com per a còmics, i també com dominar l'art de representar personatges tridimensionals dins dels límits d'una tira bidimensional i les aplicacions de la tecnologia informàtica.

 Cómo escribir e ilustrar una novela gráfica
Cómo escribir e ilustrar una novela gráfica
Chinn, Mike  
Barcelona: Norma, 2006

Aprèn a transformar les teves habilitats redactores i artístiques en treballs dinàmics que transcendeixin al paper. Permet descobrir els mitjans, materials i tècniques que s'utilitzen per crear una amplia varietat de treballs des d'acció i aventura fins a fantasia futurista i ciència ficció.

 Cómo hacer un cómic
Cómo hacer un cómic
Trondheim, Lewis , García, Sergio  
Vigo: Faktoría K de libros, 2009

Coneix les claus del Novè Art: com construir una pàgina, la composició de les vinyetes, els tipus de plànols, la descomposició del moviment, l' enfocament de les escenes, la forma dels ‘entrepans', els mètodes per expressar emocions i molts altres recursos i elements gràfics.

 Dibujar manga
Dibujar manga
Coope, Katy  
Barcelona: Malsinet, cop. 2007

Tots els secrets per dibuixar amb el mateix estil que les teves sèries i mànigues favorits. Pas a pas, descobriràs les tècniques per crear cares, expressions, figures, fons i fins i tot donar color i textura als teus personatges.

 Dibujar y pintar paisajes y ciudades de fantasía
Dibujar y pintar paisajes y ciudades de fantasía
Alexander, Rob  
Barcelona : Norma, cop. 2007

En aquest llibre trobarem tot el necessari per a dibuixar i pintar amb seguretat les nostres pròpies il·lustracions, i aprendrem les tècniques i les claus de la il·lustració de paisatges de fantasia.

 El Cómic y el arte secuencial
El Cómic y el arte secuencial
Eisner, Will  
Barcelona: Norma, 2007

Està basat en el curs que Eisner va impartir durant anys en el New York School of Visual Art i conté un apilament de les seves idees, teories i consells sobre la pràctica de narrar històries a través del dibuix. A més incorpora l'ús de les noves eines informàtiques i electròniques.

 El Dibujo humorístico
El Dibujo humorístico
Càmara, Sergi  
Barcelona: Parramón, 2009

Descriu les fonts d'inspiració de l'humor gràfic i com treballa en general un dibuixant humorista, defineix tots els tipus d'humor i acabats gràfics adequats així com els clixés més emprats per expressar l'humor gràficament i com desenvolupar un de propi.

 El Diseño de personajes
El Diseño de personajes
Patmore, Chris  
Barcelona: Norma, 2006

Aquest llibre ensenya tot el necessari per desenvolupar tot tipus de personatges i transformar-los en figures en 3D per mitjà de les tècniques digitals d'animació. Practica en la construcció,  la proporcionalitat i a donar dinamisme als teus dibuixos. Descobreix com representar emocions, velocitat, impactes o reculades.

 Guía de... técnicas de anime
Guía de... técnicas de anime
Li, Chi Hang ; Patmore, Chris ; Scott-Baron, Hayden  
Barcelona: Acanto, cop. 2008

Manual de tècniques d'Anime per crear fascinants animacions amb llapis, pinzells i píxels, usant mitjans tradicionals o digitals. Cada etapa del procés d'animació està explicada, des de l'elaboració del guió i el storyboard fins a la preparació i distribució de la teva pel·lícula acabada.

 Hacer cómics
Hacer cómics
MacCloud, Scott  
Bilbao: Astiberri, 2007

Fer còmics tracta sobre la forma de fer que els dibuixos es converteixin en una història capaç de comunicar un significat als lectors. Ens condueix a través d'una sèrie de clares i enginyoses explicacions sobre disseny de personatges, narració, paraules i la seva manifestació física en la pàgina, llenguatge corporal, etc.

 La Arquitectura de las viñetas
La Arquitectura de las viñetas
Varillas, Rubén  
Sevilla: Viaje a Bizancio, 2009

Descobreix els mecanismes interns que situen al còmic dins del grup dels discursos narratius i la de subratllar aquelles eines que determinen la idiosincràsia i especificitat del mitjà enfront d'altres vehicles afins (cinema, literatura, etc.).

 La Narración gráfica
La Narración gráfica
Eisner, Will  
Barcelona: Norma, 2003

En aquest llibre teòric, Will Eisner va un pas més enllà que en "El còmic i l'art seqüencial" i analitza el còmic des d'un punt de vista molt més ampli. Com es relaciona amb el lector, quina funció té avui dia o quin va ser el seu origen.

 Manga paso a paso
Manga paso a paso
Ikari Studio  
Barcelona: Monsa, 2007

Eina essencial per a la il·lustració de Mangas que aprofundeix en el tema dels personatges fantàstics. Cada il·lustració es desglossa en instruccions pas a pas, des de l' etapa inicial de l'esbós fins a l'acabat en color. Es completa amb útils suggeriments, trucs i consells pràctics.

 Técnicas digitales del manga
Técnicas digitales del manga
Scott-Baron, Hayden  
Barcelona: Norma, 2006

Realitza des del teu ordinador fantàstiques il·lustracions, al més pur estil japonès, i descobreix com les eines informàtiques poden elevar a noves cotes de creativitat tot el teu treball. Dissenya personatges dinàmics, desenvolupa arguments, crea portades i aconsegueix veure el teu treball publicat en Internet o en paper imprès.

Torna a l'inici