Guies de lectura

Els autors i les obres de la tertúlia "Nova collita"

Els autors i les obres de la tertúlia

En aquesta guia recollim tots els que ens han visitat en aquests dos anys i mig ordenats cronològicament, del primer fins a l’autora que vindrà aquest mes de setembre, així podeu descobrir les obres que hem comentat i també les que han escrit després de tenir-los amb nosaltres. Si cliqueu al darrer enllaç accedireu al que disposem a la nostra Biblioteca o a Ebiblio:

 

 

 

 

 

 

 

Raül Garrigasait, entre altres gèneres, ha escrit poesia, assaig i la seva primera novel·la Els estranys, guardonada amb el prestigiós XVIII Premi Llibreter 2017, atorgat pel Gremi de Llibreters de Catalunya i amb el Premi a la millor en novel·la en català del 2017 atorgat per Òmnium Cultural. Des de 2018 és president de La Casa dels Clàssics, iniciativa encarregada de reeditar clàssics grecs i llatins que inclou la Col·lecció Bernat Metge. Algunes de les seves darreres obres són El fugitiu que no se’n va (Edicions de 1984) i La ira (Fragmenta).

Els estranys. Edicions de 1984, 2017.

L’any 1837, en plena guerra carlina, en un moment en què xoquen amb violència el passat i el futur, un jove prussià travessa els Pirineus per lluitar a favor de l’Ordre, però un malentès el deixa encallat en una ciutat ruïnosa i desconcertant. Amb el pas dels dies la seva estupefacció no fa més que créixer, fins que se li converteix en una companyia persistent, en l’única manera que li queda de mirar-se el món. L’amistat, la família, la religió, la política: en aquest lloc tot s’acaba capgirant, o transfigurant, o destarotant.

Obres de l’autor a la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado.

Carles Rebassa ha escrit sobretot poemaris com ara Els joves i les vídue(Edicions 62), Pluja de foc (Terrícola) i Sons bruts (Proa) entre d’altres, mereixedor del Premi Carles Riba. Participa en inmombrables recitals arreu del país, també ha participat en posades en escena d’obres de Blai Bonet, Joan Brossa i Joan Oliver entre altres i ha col·laborat amb músics i cantants com Toti Soler i Ester Formosa en el disc-espectacle Deu catalans i un rus (K Indústria).

La seva primera novel·la Eren ells, guardonada amb el XXVIè Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler i amb el Premi Ciutat de Barcelona de Literatura catalana 2016.

Eren ellsAngle, 2016.

En Sebastià ha sortit d’un centre de menors i comença el batxillerat en un institut públic. Comparteix aula amb en Jaume, un noi obsessionat pel llibre A sang freda de Capote, n’Albert Abat, un bon estudiant i líder carismàtic, i en Miquel Àngel, víctima de les burles dels seus companys i amb un entorn gens fàcil. Tots ells d’alguna manera estan marcats per la mort d’en Joel, un company de classe. Però no serà l’única mort d’aquell curs.

Obres de l’autor a la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado.

Maria Guasch combina la tasca de documentalista i guionista amb la vocació per l’ensenyament. El 2013 va publicar la seva primera novel·la, La neu fos(El Toll), a la qual va seguir Olor de clor sota la roba (RBA La Magrana), amb què va ser triada Nou Talent FNAC 2014Els fills de Llacuna Park (L’Altra) és la seva tercera novel·la i, ara per ara, la més ben valorada tant per la crítica com pel públic

Els fills de Llacuna Park. L’Altra, 2017.

La Clara té trenta-dos anys, viu amb el seu germà, la seva cunyada i el seu nebot al Guinardó i no fa gaire que ha començat a treballar de professora a la presó. La feina li semblaria un refugi contra el món si no fos perquè una interna se la mira com si es coneguessin, i aquesta mirada, silenciosa i distant, s’infiltra en el dia a dia de la Clara. Darrere d’aquesta mirada vénen altres coses.

Obres de l’autora a la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado.

Sergi Pons Codina. Viatger incansable: Granollers, el Poble Nou, Santa Coloma, Sant Andreu, Torí… Lector voraç de les obres de Calders, Fante i Pedro Juan Gutiérrez, entre molts d’altres, l’any 2012 comença a escriure, i no para. Mars del Carib (Edicions de 1984va ser la seva primera novel·la, celebrada per la crítica i el públic. Dies de ratafia (Edicions de 1984) n’és la segona. I enguany ha publicat la tercera, Bon mal pare (Amsterdam).

Dies de ratafia. Edicions de 1984, 2017.

En Morell i el seu deixeble Quintana són dos joves intel·lectuals de barra de bar amb inclinacions de jubilat. Buiden ampolles de ratafia mentre l’un dicta a l’altre tot un seguit d’afinades observacions sobre l’actualitat que, amb sort, formaran part de la secció d’opinió del diari El Popular.

Per guanyar-se la vida, en Morell destil·la i posa en circulació clandestinament la seva pròpia ratafia. La seva base d’operacions és un immoble buit que ocupa a condició de custodiar-lo fins que la crisi passi i els preus de l’habitatge tornin a recuperar la indecència.

Obres de l’autor a la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado.

Maria Escalas és escriptora i músic, ha escrit un blog de vivències personals titulat Idò i dues novel·les, Abans que el teu record torni cendra (Amsterdam) i Sara i els silencis (Amsterdam).

Sara i els silencis. Amsterdam, 2016.

A Sara i els silencis, la música ho inunda tot. És la sensualitat de la dona que s’alça i resisteix. És la passió que batega sota les cuirasses. És la melodia sanadora. És la fraternitat a la sala d’espera d’un
hospital. I és l’atzar dels llaços familiars.

Obres de l’autora a la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado.

 

 

Pol Beckmann, escriptor de contes i relats curts, ha guanyat el Premi Llibreter de Narrativa amb la seva primera novel·la, Novel·la.

Novel·laQuaderns Crema, 2019.

Quan en Bekman coneix la Sofia, s’adona de seguida que estan fets l’un per a l’altre: l’afinitat que comparteixen confereix a la seva vida una dimensió idíl·lica, gairebé irreal, com de conte. En Bekman és, a més, escriptor, i tot just ara treballa en la novel·la que l’ha de consagrar, tot i que sembla haver-la deixat de banda, cada cop més lliurat a la nova relació. I és que estimar, amb tots els seus matisos, té el mateix potencial creatiu que l’escriptura, i l’enamorat pot estar temptat, com en Bekman, de conjurar l’ésser estimat, d’esdevenir l’artífex de la seva pròpia felicitat. Pol Beckmann basteix en aquesta novel·la un relat sofisticat i intel·ligent en què realitat i ficció formen un teixit intricat i laberíntic que atraparà el lector des de la primera pàgina.

Obres de l’autor a la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado.

 

Marc Artigau ha escrit poesia, teatre, novel·la juvenil, infantil, musicals, ha col·laborat a la ràdio amb microcontes diaris i també amb Jordi Basté en les novel·les Un home cau (Rosa dels Vents) i Els coloms de la Boqueria (Rosa dels Vents). Autor prolífic, moltes de les seves obres han estat estrenades a teatres de prestigi com el TNC, destacant Alba , o, El jardí de les delícies (Arola) amb aquesta darrera novel·la a guanyat el Premi Josep Pla.

La vigília. Destino, 2019.

En Raimon escriu contes per a la ràdio i viu amb el seu germà Blai, que va quedar trastocat per un accident en un bosc quan era petit i ara porta una vida senzilla treballant en un taller ocupacional. Un dia en Rai rep un encàrrec estrany, una dona gran que sempre escolta els seus relats, la Cèlia, vol contractar-lo perquè li escrigui la seva biografia: «Mai no hauria imaginat que els teus contes explicarien tan bé la meva vida».
La seva relació creixerà a cavall del relat i el record. Ella li encarregarà reescriure tot allò que va viure i ell intentarà esbrinar què s’amaga darrere una oferta gens innocent.

Obres de l’autor a la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado.

Alba Dalmau publica la seva primera novel·la,Vonlenska (Pagès). També és autora de dos llibres d’artista: el primer, On només hi havia un far (Sincopat), un recull de contes sobre el silenci, acompanyats de fotografies; i el segon, Estrena (Sincopat)un llibre de fotografia acompanyat amb textos literaris que relaten una història romàntica basada en el cinema mut. Va viure a Nova York durant tres anys, on va escriure Bategant (Cossetània)novel·la publicada per Cossetània Edicions i un recull de contes anomenat Estàndards (Angle).

El camí dels esbarzers. Angle, 2016.

En aquesta obra, l’autora crea i entrellaça 25 microcosmos on hi predomina l’ambient conservador i decadent d’una població perduda al mig de l’Amèrica profunda. 25 relats, cosits per uns personatges que apareixen i desapareixen, habitants en un poble fixat per la pols d’un temps que sembla que no passa. En aquest segon recull, l’autora tracta temes universals com l’amor incondicional, la por al diferent, les tensions familiars, el dolor per la pèrdua, tot això amb una prosa senzilla i precisa, gens artificial, que aconsegueix apropar-nos a un món i unes problemàtiques molt llunyanes en el temps i l’espai i fer-nos-les molt properes.

Obres de l’autora a la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado.

Anna Punsoda, periodista i escriptora especialitzada en periodisme cultural i ha treballat en diverses fundacions (Fundació Catalunya Oberta, Catdem) i mitjans escrits i audiovisuals —com El País, el diari ARANació Digital, Catalunya Ràdio, RAC1 o La Mira. El 2017 va impulsar La Llança, el suplement cultural d’El Nacional.cat. Està vinculada a l’Ateneu Barcelonès. Enguany ha escrit l’assaig La luxúria (Fragmenta).

Els llits dels altresAra Llibres, 2018.

La Claustre atura el cotxe en una fonda de carretera de l’antiga Nacional. La visita a la seva mare l’ha deixat rebregada i necessita calmar-se. Darrere la barra, l’atén una antiga coneguda amb un passat tèrbol i un germà que es va penjar quan anaven juntes a escola. «Encara no t’agrada res?», li demana d’entrada. «Ara ja menjo de tot», respon ella. A fora ja és fosc, i les confidències de tota una vida encendran la nit a fogonades.

Obres de l’autora a la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado.

 

Maria Climent fa de traductora i de community manager. Col·labora regularment amb la plataforma digital de cultura Catorze i viu entre Barcelona i Amposta. Gina és la seva primera i exitosa novel·la.

GinaL’Altra, 2019.

«Quan ets menuda, no t’imagines que res pot anar malament. Lo futur és un bufet lliure infinit, és tot teu, és inabastable, és etern, i morir-te et passarà, però en una altra vida. Hi ha gent que ja ho sap, que ho té fotut, perquè han tingut la mala sort d’haver nascut en un país en guerra o un entorn desfavorable. En este món de merda per desgràcia en tenim milions i milions i milions d’exemples, de xiquets amb un futur complicat. Però no era el meu cas. Jo donava per feta la vida fàcil. La felicitat, potser. Sí, donava la felicitat per segura. A mi, la vida m’aniria de cara.»

Obres de l’autora a la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado.

Sílvia Cantos és una lletraferida. Una apassionada dels llibres i una entusiasta de les noves tecnologies i les infinites possibilitats que semblen tenir, alma mater del programa de ràdio Històries, que fa onze temporades que està en antena, i del bloc de recomanacions literàries Us recomano… Està implicada en molts projectes de promoció de la lectura i, per damunt de tot, és una lectora compulsiva.

Ulls de nit. Columna, 2020.

"Per què vivim retenint paraules i sentiments? Per què mai ens adonem que s’està fent tard?

Un viatge a Positano canviarà la vida de la Lia per sempre. Descobrirà el sexe i l’amor, encara que les millors històries no duren per sempre… Les absències condicionen el seu caràcter, però, gràcies a les amigues, als llibres i a una ferma cuirassa protectora que s’autoimposa, tirarà endavant, mantenint viva l’esperança secreta de retrobar-se amb en Joan, qui sap si algun dia…"

Obres de l’autora a la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado.

Jordi Nopca és periodista, escriptor, redactor del diari Ara i coordinador del suplement literari Ara llegim. Ha escrit diverses obres literàries, la novel·la El talent (Labreu, 2012), el recull de relats Puja a casa (L’altra, 2014), guanyadora del Premi Documenta i La teva ombra (Proa, 2020), guardonada amb el darrer Premi Proa de Novel·la.

La teva ombra. Proa, 2019

"Les vides dels dos germans que protagonitzen La teva ombra transcorren en paral·lel, ara com dos rius, ara com dos cotxes en sentit contrari. L’estiu del 2010, en Pere, de vint-i-cinc anys, que viu a Barcelona amb els pares, es distreu amb la música electrònica, el projecte d’una pàgi­na web d’oci i cultura i les trobades sexuals amb la Kate, una violinista anglesa enigmàtica. Però no aconsegueix treure’s del cap la seva exnòvia Laura. Mentrestant, el seu germà gran, en Joan, un lector voraç que fa de mestre de primària, porta una vida secreta que l’afectarà de ple."

Obres de l’autor a la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado.

Guia creada per:
  • Castelldefels. Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado

Data de creació: 26/09/2020

Última actualització: 16/03/2021

Torna a l'inici