Guies de lectura

Els autors i les obres de la tertúlia literària

Els autors i les obres de la tertúlia literària

La tertúlia literària mensual és la més antiga i consolidada de la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado. Allí hi hem vist passar autors de renom i amb una llarga trajectòria a les seves espatlles on hi ha assistit des d’una vintena fins a més d’un centenar d’usuaris amb l’objectiu d’escoltar-los i poder-hi conversar sobre les seves obres i el seu ofici.

En aquesta guia trobareu una selecció dels més destacats que ens han visitat es darrers anys, així podreu recuperar algunes de les seves obres, descobrir-los o rellegir-los durant aquestes vacances.

Si cliqueu al nom de l’autor accedireu al seu web o a recursos d’interès sobre la seva vida i obra, i si cliqueu al darrer enllaç accedireu al que disposem a la nostra Biblioteca o a Ebiblio:

 

 

Víctor Amela és periodista, escriu a mitjans com La Vanguardia i participa en programes a diverses televisions i ràdios com TV3 i RAC1. Ha escrit novel·les d’èxit com La filla del capità Groc (Planeta, 2016) o El càtar imperfecte (Ediciones B, 2014).

Yo pude salvar a Lorca. Destino, 2018.

La novela reconstruye la vida de Manuel Bonilla, mi abuelo, labriego y pastor de la Alpujarra convertido en pasador clandestino de personas de un lado al otro del frente de guerra de Granada. La sublevación militar le arrastró al pozo de uno de los sucesos más trágicos y universales de la guerra de España: el asesinato del poeta Federico García Lorca.

Obres de l’autor disponibles a la BRFJ o Ebiblio.

 

Xavier Bosch és periodista i escriptor. Ha treballat a RAC1, a TV3 i ha estat director del diari Avui. Com a novel·lista, ha escrit d’obres d’èxit com Se sabrà tot (Proa, 2010), Algú com tu (Planeta, 2015), mereixedora del Premi Ramon Llull, Paraules que tu entendràs (Columna, 2019).

Nosaltres dos. Columna, 2017.

El Kim i la Laura es coneixen a la universitat. Vénen de mons molt diferents. Ell, seductor i despreocupat, és fill d’un hoteler del passeig de Gràcia de Barcelona. Ella, de Banyoles, és senzilla, idealista i sap que la vida es basa en els detalls. Junts riuen, es diverteixen i, units pel vincle de l’amistat, superen els esculls del destí. Malgrat els seus camins divergents, saben que sempre hi són per ajudar-se. Tant se val la distància. Tant se val que triguin molt temps a retrobar-se. Són dos amics, com n’hi ha pocs, a prova de tot.

És possible l’amistat entre un home i una dona?

Obres de l’autor disponibles a la BRFJ o Ebiblio.

 

Jordi Cabré és periodista i escriptor. Col·labora en mitjans com RAC1, El Punt-Avui o TV3 entre d’altres i com a novel·lista, ha publicat obres com Rubik a les palpentes (Proa, 2004), Després de Laura (Proa, 2011) o la obra que ha presentat guanyadora del Premi Sant Jordi 2018.

Digues un desig. Enciclopèdia Catalana, 2019.

Un escriptor famós descobreix que el llibre més venut del dia de Sant Jordi és la seva autobiografia. Però ell no l’ha escrit, tot i que el seu nom apareix a la coberta. Qui l’ha suplantat? Per què? I què hi diu? Quins secrets revelarà?

Obres de l’autor disponibles a la BRFJ o Ebiblio.

 

Javier Cercas és un dels escriptors més venuts i reconeguts de la literatura espanyola actual. Entre d’altres, cal destacar les novel·les Soldados de Salamina (Random House, 2001), Anatomía de un instante (Random House, 2009) i El impostor (Penguin Random House, 2014).

El monarca de las sombras. Penguin Random House, 2017.

¿Quién fue Manuel Mena? ¿Un héroe fascista, cuya memoria avergüenza al escritor, o un joven idealista que batalló en el bando equivocado? ¿Y cómo deberíamos juzgarlo nosotros, los nietos y bisnietos de aquella generación, que interpretamos la historia reciente desde nuestra supuesta omnisciencia y desde la perspectiva engañosa que ofrece un presente lleno de respuestas automáticas sin atender a las particularidades de cada drama personal y familiar?

Obres de l’autor disponibles a la BRFJ o Ebiblio.

 

Jordi Coca és escriptor i dramaturg, dels més importants de la literatura catalana actual amb obres premiades i amb gran èxit de crítica com La noia del ballLenaCara d’àngelLa nit de les papallonesEn caure la tardaEl diable i l’home just.

Els ulls dels homes mentiders. Comanegra, 2019.

A finals del 1965, l’Ernest entra a la vella Universitat de Barcelona ple d’incerteses. Pertany a una família burgesa, poruga i connivent amb el franquisme, però ell es mou indecís en els laberints de la clandestinitat que acaba de descobrir. Pertorbat per la intensa atracció incestuosa que sent per la seva mare i fascinat per un grup de teatre que viu al marge de la legalitat, l’Ernest acumularà estímuls culturals de tota mena.

Obres de l’autor disponibles a la BRFJ o Ebiblio.

 

Gaspar Hernàndez és escriptor, crític literari i periodista que ha treballat a Catalunya Ràdio i a TV3 amb programes propis com L’ofici de viure. Ha escrit novel·les d’èxit com El silenci o La terapeuta.

La dona que no sabia plorar. Columna, 2018.

La sexòloga Daniela Costa-Pau viu el sexe de manera desacomplexada en una època en què encara és un tabú. De portes enfora és una dona amb autoestima, però alhora és freda i desdenyosa. La seva aparent seguretat amaga un misteri: mai no ha pogut plorar.

El narrador d’aquesta novel·la –un jove periodista de comarques, tímid i altament sensible, que esdevindrà el seu amant– descobrirà que rere el secret de la Daniela hi ha una història absolutament fascinant.

Obres de l’autora disponibles a la BRFJ o Ebiblio.

 

Gemma Lienas és editora i escriptora per a tots els públics, infantil, juvenil i per adults. Ha publicat infinitat d’obres de gran èxit com la sèrie Els diaris de la Carlota i d’altres com Bitllet d’anada i tornada (Estrella Polar, 2009). En ficció per a adults, cal destacar El final del joc (Planeta, 2003), mereixedora del Premi Ramon Llull i la novel·la que vingué a comentar, guanyadora del Premi BBVA St. Joan.

El fil invisible. Edicions 62, 2018.

Els dubtes corsequen la Júlia: s’estima de debò el seu marit?, està disposada a ser mare?, enllestirà a temps el guió que està escrivint sobre el veritable paper de la científica Rosalind Franklin en el descobriment de la doble hèlix de l’ADN?

Per fugir de tantes incerteses, accepta la invi – tació de la seva família francesa i se’n va a pas – sar el mes d’agost a l’illa de Batz, a la costa bretona. Allà, en el vell casalot familiar, a la vora del mar, l’esperen una besàvia imponent, un besoncle estranyament melancòlic i un oncle, llibreter d’antiquari, molt atractiu.

Obres de l’autora disponibles a la BRFJ o Ebiblio.

 

Carme Martí és escriptora, entre d’altres d’obres com Un cel de plom (Amsterdam, 2012) que ens apropa la vida de Neus Català, supervivent catalana del camp d’extermini de Ravensbrück. Una obra aclamada pels lectors que ha estat traduïda al castellà i que té una versió teatral.

El camí de les aigües. Ara llibres, 2017.

Un cant a la cuina feta amb amor i un deliciós homenatge a les àvies treballadores que mai no es van deixar vèncer per les adversitats del seu temps. Recepta a recepta, vivència a vivència, El camí de les Aigües ens proposa un viatge carregat d’olors i de sabors a les nostres arrels, a la nostra infantesa. Una novel·la memorable que ens descobreix la vida de la cuinera Maria Badia al llarg del segle XX a partir de la mirada de la Laura en l’actualitat.

Obres de l’autora disponibles a la BRFJ o Ebiblio.

 

Jorge Molist és escriptor, principalment de novel·la històrica com Los muros de Jericó, El anilloLa reina oculta (Premio novel·la històrica Alfonso X), Prométeme que serás libre i la seva darrera novel·la, guanyadora del Premio de Novela Fernando Lara.

Canción de sangre y oro. Planeta, 2018.

Un relato épico, de amor y libertad, que narra cómo la Corona de Aragón y los sicilianos, de la mano de Pedro III el Grande, cambiaron la historia de Europa y asombraron al mundo.

Obres de l’autora disponibles a la BRFJ o Ebiblio.

 

Alejandro Palomas és traductor i escriptor. Compta amb novel·les com Un hijo (Bridge, 2015), Un perro (Destino, 2016) o Un amor (Destino, 2018), guanyadora del Premio Nadal de novel·la.

Una mare. Destino, 2018.

Falten unes hores per a la mitjanit. Per fi , després de diverses temptatives, Amalia ha aconseguit als 65 anys veure com el seu somni s’ha fet realitat: reunir tota la família per sopar la nit de Cap d’Any.

Obres de l’autor disponibles a la BRFJ o Ebiblio.

 

Màrius Serra és escriptor, periodista, traductor i enigmista. Ha col·laborat en mitjans de comunicació com Catalunya Ràdio, RAC1 i TV3 amb el programa de llibres Alexandria i al magazín Divendres, a més de mitjans escrits com La Vanguardia o l’Avui. Com a novel·lista cal destacar Plans de futur (Proa, 2013) mereixedor del premi Sant Jordi i Jugar-s’hi la vida (Amsterdam, 2019).

La novel·la de Sant Jordi. Ara Llibre, 2018.

Alegre, vibrant, festiu… Així és Sant Jordi per als lectors. En canvi, escriptors i editors viuen una jornada esgotadora de nervis anhelant la glòria. De totes les diades que es fan i es desfan, aquesta serà la més important per a un dels nostres protagonistes: Màrius Serra ha publicat per primer cop amb el prestigiós segell Lorem Ipsum, comandat per l’editor de referència Nil Illa, i aspira a encapçalar les llistes de vendes.

Obres de l’autor disponibles a la BRFJ o Ebiblio.

 

Sílvia Soler és periodista i escriptora. Cal destacar novel·les d’èxit com 39+1, L’edat en què una dona sap que l’home de la seva vida és ella mateixa (Columna, 2005), Petons de diumenge (Columna, 2008) i Una família fora de sèrie (Columna, 2010).

Els vells amics. Columna, 2017.

Cinc estudiants de Belles Arts viatgen a París per visitar la gran exposició que es va fer sobre Gauguin al Grand Palais a fi nals dels anys vuitanta. Aquell viatge, de només quatre dies, els durarà tota la vida. En Marc, la Lídia, en Mateu, l’Ada i en Santi teixiran, a partir d’aleshores, una amistat que sembla indestructible i que els mantindrà ancorats als vells temps, als anys dels grans anhels.

Obres de l’autora disponibles a la BRFJ o Ebiblio.

 

David Trueba és director de cinema, guionista, periodista, i en la faceta de novel·lista, ha publicat obres com Saber perder (Anagrama, 2008) o Blitz (Anagrama, 2015).

Tierra de campos. Anagrama, 2017.

Con el objetivo de enterrar a su padre en el pueblo donde nació, Daniel emprende un viaje en un vehículo muy particular, un coche fúnebre, conducido por un chófer ecuatoriano, pintoresco y charlatán, de la mejor estirpe cómica. ¿Quién es de verdad Dani Mosca?

Obres de l’autor disponibles a la BRFJ o Ebiblio.

 

Rafael Vallbona és periodista, guionista, poeta, novel·lista i escriu guies i relats de viatges. Ha escrit novel·les guardonades com la darrera Els bons dies (Ara Llibres, 2019), Forasters (Columna, 2007) o Tros (Pagès, 2017), entre d’altres.

La casa de la frontera. Edicions 62, 2017.

El dia de la jubilació, mentre apaga per darrera vegada les neveres i els llums de la botiga, la Carme repassa la vida de la seva família –des dels rebesavis fins els fills- i recorda sense nostàlgies la història d’aquesta casa fronterera. Un lloc de pas, on s’hi han encreuat molts destins –aventurers, fugitius o exiliats- i que enmig d’un paisatge imponent, ha estat testimoni d’alguns dels episodis més rellevants que han transformat la Cerdanya i tot el país des de finals del segle XIX fins ara: des de l’última carlinada, la Setmana Tràgica fins a la Guerra Civil, la misèria de la postguerra, l’auge del turisme o la perforació del túnel del Cadí.

Obres de l’autor disponibles a la BRFJ o Ebiblio.

 

Tina Vallès és traductora, correctora i escriptora per a públic infantil i també novel·lista. Amb la seva darrera novel·la, traduïda a diverses llengües, va guanyar el Premi Llibres Anagrama de Novel·la.

La memòria de l’arbre. Anagrama, 2017.

«Em puc posar content?» No sap per què, el Jan intueix que no és tan bona notícia que ara siguin cinc a casa. Els avis Joan i Caterina han deixat Vilaverd i s’han instal·lat amb ells al pis del barri de Sant Antoni, a Barcelona. I aquest canvi alterarà el dia a dia a casa, on les paraules i els silencis prendran nous significats. Però el Jan i el Joan tenen el seu món, ple de passejades, arbres i lletres amb més significat del que sembla.

Obres de l’autora disponibles a la BRFJ o Ebiblio.

 

Carlos Zanón és escriptor, principalment de poesia, contes i de novel·la negra. Algunes de les seves obres són Tarde, mal y nunca (Ed. Saymon, 2009), No llames a casa (Ed. RBA, 2012), Yo fui Johnny Thunders (Ed. RBA, 2014), Marley estaba muerto (Ed. RBA, 2015), Taxi (Ed. Salamandra, 2017). Col·labora com a crític literari i musical i articulista en molts mitjans com ara El Periódico, El Punt-Avui, etc.

Carvalho: problemas de identidad. Planeta, 2019.

Sin saber bien cómo ni por qué, Carvalho anda desgarrado entre Barcelona y Madrid. En Barcelona le quedan los restos de su tribu y el despacho en el que sigue trabajando. En Madrid anda perdido en el laberinto de una mujer casada con un prohombre de la política nacional, y que le ha desestabilizado más de lo que consiguió nadie antes. Quizá se está haciendo viejo o le asaltan —como al propio país— problemas de identidad a todos los niveles: ¿quién eres, Carvalho?, ¿qué quieres?, ¿qué buscas?

Obres de l’autor disponibles a la BRFJ o Ebiblio.

Guia creada per:
  • Castelldefels. Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado

Data de creació: 21/10/2020

Última actualització: 21/10/2020

Torna a l'inici