Guies de lectura

Guia de lectura de Nadal

Guia de lectura de Nadal

Una època farcida de costums i tradicions, teixides al llarg de centenars d'anys, i molt esperada pels infants.

Més enllà de les connotacions religioses, les festes Nadalenques són dates que celebrem en família, gairebé sempre al voltant d'una taula amb menjar, i amb l'emoció a flor de pell dels més menuts que esperen amb ànsia la nit més màgica de l'any.

Us hem preparat una tria de documents que us mostraran els orígens d'aquestes dates tan senyalades i tot allò que es fa o s'hi pot fer. Tant des del punt de vista de les tradicions, pessebre, tió, arbre de Nadal, Reis, etc., com des de la vessant més pràctica, decoració, gastronomia, etc.

També hem seleccionat pel·lícules i música pels grans i els petits de la casa.

Esperem que la gaudiu!

Data de creació: 11/12/2014

Data d'actualització: 13/12/2019

Mitjana (1 Vot)

Nadales, música de Nadal

 Cant de la Sibil·la I
Cant de la Sibil·la I
[France] : Auvidis France, p. 1996

Aquest obra considerada un drama litúrgic  es començà a interpretar a l'Edat Mitjana al sud d'Europa  durant la Missa de Nadal. Aquest cant s'interpreta abans de començar la Missa del Gall el 24 de desembre per commemorar el Naixement de Crist.  A la catedral de Mallorca ha estat una interpretació que s'ha fet sempre,  en els darrers anys la interpreta la Maria del Mar Bonet. A Barcelona es fa a Santa Maria del Mar, durant molts anys va ser interpretat per la veu d'un contratenor. Darrerament  també es canta a  la Catedral de Barcelona.

 Christmas with Louis Armstrong and friends
Christmas with Louis Armstrong and friends
[Barcelona] : Blue Moon, p. 2002

Recull de Nadales a ritme de jazz.  Armstrong amb els seus amics. Hi podem trobar  una selecció  on hi ha en Frank Sinatra,  Ella Fitzgerald, Bing Crosby,  Dinah Washington... Cançons segur que tots coneixem que ens poden recordar pel·lícules americanes,  concerts  i emocions.

 El Nostre Nadal :
El Nostre Nadal :
Barcelona : Abadia de Montserrat, 2013

Aquesta obra conté un llibre on hi trobem imatges dels vitralls i dibuixos més rellevants del Monestir. Un CD on podrem escoltar les Nadales interpretades per aquest extraordinari cor de veus blanques de l'Escolania de Montserrat. Aquest cor de nois és un dels més antics d'Europa. Des del segle XIV hi ha documents que testimonien l'existència d'una escolania a  Montserrat.

 Altres cançons de nadal
Altres cançons de nadal
Girona : Música Global, DL 2000

En aquest CD editat l'any 2000 hi podem trobar cançons dedicades al Nadal gairebé totes inèdites. Hi trobem cançons dels Gossos, de l'Adrià Puntí, d'en Josep Thió,  d' en Pep Poblet entre altres.

 Las Navidades del bebé
Las Navidades del bebé
Barcelona : DiscMedi, DL 1997

Dins d'aquesta col.lecció trobem un CD especial sobre cançons de Nadal. Hi ha cançons com: Ha nacido el niño Dios, Pastorcilla, Pastorcillos, La Bella història, Entre el buey y la mula, entre d'altres.

 Caga tió
Caga tió
Giménez, Toni  
Barcelona : Musiquetes, cop. 2009

Cançons de Nadal recopilades pel Toni Giménez.

 Messiah
Messiah
Händel, Georg Friedrich  
[S.l.] : Philips, cop. 1992

La  interpretació d'aquest oratori  en  concerts de Nadal  ja és un clàssic, el podem escoltar al Palau de la Música a Santa Maria del Mar i en diverses poblacions que fan fragments d'aquesta obra. Händel no va composar aquesta obra com un oratori de Nadal. El contingut de l'obra és aquest : Anunci i naixement, Mort i flagel·lació i apocalipsi final. Des del XIX que s'intrepreta a molts països d'Europa en l`època de Nadal.

 Cantem aquest Nadal
Cantem aquest Nadal
Orfeó Català. , Orfeó Català. , Orfeó Català.  
Sabadell : Ars Harmònica, DL 2002

Les Nadales és la tradició musical més coneguda en el nostre país. Escoltem nadales en  concerts, en els mitjans de comunicació, pels carrers i tots en cantem en les trobades familiars. L'Orfeó català cada any fa el seu concert de Sant Esteve al Palau de la Música, en aquest CD hi trobeu una petita mostra.

Tornar