Guies de lectura

Els nostres boscos

Els nostres boscos

L'Assemblea General de Nacions Unides ha declarat l'any 2011 Any Internacional dels Boscos amb l'objectiu de conscienciar la població de la importància d'una gestió sostenible dels boscos. En aquesta guia trobaràs recursos per aprendre a conèixer els arbres i els boscos.

Data de creació: 21/10/2011

Última actualització: 22/01/2015

Biodiversitat


 Atlas y Libro Rojo de los mamíferos terrestres de España
Atlas y Libro Rojo de los mamíferos terrestres de España
Palomo, L. Javier , Gisbert, Julio , Blanco, J. Carlos  
[Madrid] : Ministerio de Medio Ambiente. Secretaría General para el Territorio y la Biodiversidad. Dirección General para la Biodiversidad. Organismo Autónomo Parques Nacionales, 2007

Cartografia detallada que mostra la distribució de les espècies de mamífers terrestres a Espanya. Conté fitxes i textos on s'expliquen les causes del declivi de les espècies amb categoria de perill, el seu estat de conservació i la tendència de la població, i quines mesures de conservació es proposen per a la seva recuperació.

 Biodiversidad
Biodiversidad
Boada i Juncà, Martí , Gómez Vargas, Francisco Javier  
Barcelona : Rubes, 2008

La ciutat, i la seva biodiversitat, apareix en aquesta obra com l'espai en el qual es dirimirà la sostenibilitat del futur model ambiental.

 Biodiversidad
Biodiversidad
Gaston, Kevin J. , Spicer, John I.  
Zaragoza : Acribia, DL 2007

Què és la biodiversitat, com es va originar, com està distribuïda i què ha de fer-se per mantenir-la?

 Biodiversidad en España
Biodiversidad en España
Araújo, Joaquín  
Barcelona : Lunwerg, 2010

Selecció de les millors fotografies de naturalesa i medi ambient realitzades a Espanya. Els textos que acompanyen a aquestes imatges ens ajudaran a descobrir i admirar la gran diversitat i riquesa que podem trobar en la flora i fauna dels nostres boscos i muntanyes.

 Biodiversitat
Biodiversitat
Gasol i Escuer, Roser , Hernández, Maria Àngels  
Barcelona : Tibidabo, 2004

DVD que exposa de manera didàctica la necessitat de preservar les diferents formes de vida i les conseqüències de la pèrdua de biodiversitat.

 Biopiratería
Biopiratería
Shiva, Vandana  
Barcelona : Icaria, 2001

El llibre reflexiona sobre el reconeixement dels drets de propietat intel·lectual en relació a la natura i a les desigualtats socials i econòmiques entre el nord i el sud del planeta.

 Compartir un món de diferències
Compartir un món de diferències
Skutnabb-Kangas, Tove , King, Linda  
Barcelona : Linguapax, Unescocat, Centre Unesco de Catalunya, DL 2006

Aquesta publicació documenta les complexes interrelacions entre la diversitat lingüística, cultural i biològica de la Terra, el que coneixem per diversitat biocultural.

 Conservación de la biodiversidad
Conservación de la biodiversidad
Pimm, Stuart L. , Jenkins, Clinton  

Investigació sobre la distribució geogràfica de la biodiversitat i sobre el risc d'extinció d'espècies poden extreure's plans de conservació eficaços i econòmicament viables.

 Ecocidio
Ecocidio
Broswimmer, Franz J.  
Pamplona : Laetoli, 2005

Narra la història de la guerra perpètua i autodestructiva duta a terme per la humanitat contra la naturalesa, des de l'impacte de les societats prehistòriques sobre el medi ambient a l'explotació comercial de les espècies i la destrucció del seu hàbitat actuals.

 El Agua: fuente de biodiversidad
El Agua: fuente de biodiversidad
Mettler, René  
Madrid : Bruño, cop. 2006

Per descobrir els diferents mitjans aquàtics, des de la deu fins al riu crescut, sense oblidar l'estany, el pantà i el llac. Per aprendre a observar la fauna i la flora que poblen l'aigua i els seus voltants.

 El Elefante en la cacharrería
El Elefante en la cacharrería
Barbault, Robert  
Pamplona : Laetoli, 2008

L'ésser humà trastorna i amenaça la diversitat de la vida al nostre planeta. L'autor descriu el desenvolupament sostenible de la vida i recorda les estratègies creadores de la vida i en particular un dels seus ressorts més poderosos: la cooperació.

 El Valor de la biodiversitat
El Valor de la biodiversitat
[Barcelona] : Generalitat de Catalunya. Departament de Medi Ambient i Habitatge, 2010

En el context de l'Any Internacional de la Biodiversitat, la revista "Medi ambient" dedica un número a reflexionar sobre el valor de la biodiversitat des de diferents punts de vista.

 Elemental, queridos humanos
Elemental, queridos humanos
Arsuaga Ferreras, Juan Luis , Algaba, Milagros  
Madrid : Temas de Hoy, 2010

Des de fa molt poc temps, uns deu mil anys, comencem a comportar-nos d'una manera extremadament peculiar: en comptes d'adaptar-nos a l'entorn, comencem a modificar-ho en el nostre benefici. A partir de llavors es pot dir que la nostra petjada s'ha anat convertint més aviat en una trepitjada.

 Ghates Occidentales de la India
Ghates Occidentales de la India
Ward, Geoffrey C.  

Aquesta serralada costanera, és una valuosa conca hidrogràfica de l'Índia que proveeix d'aigua a prades, boscos i a una creixent població humana, i constitueix un punt calent de biodiversitat, una zona amb hàbitats naturals seriosament amenaçats.

 La Biodiversidad
La Biodiversidad
[Barcelona] : Océano Multimedia, cop. 2003

DVD interactiu per reforçar l'estudi de la biodiversitat, inclou test de preguntes i respostes i el joc interactiu: ordena la diversidad de la naturaleza.

 La Diversidad biológica de España
La Diversidad biológica de España
Pineda, F. D.  
Pearson Educación, Prentice Hall ;, 2002

S'exposa el repte de la conservació de la diversitat biològica des d'un punt de vista integrador aplicant els coneixements científics i la tecnologia ja disponibles.

 La Tierra compartida
La Tierra compartida
Hulot, Nicolas , Fondation Nicolas Hulot pour la Nature et l'Homme  
Barcelona : Lundwerg , cop. 2006

La Terra compta avui amb més de dos milions d'espècies vives. Aquestes espècies, en una permanent interacció, formen els ecosistemes. Però cap és eterna i la gran diversitat dels éssers vius és el que permet que la naturalesa s'adapti als canvis.

 La Vida amenazada
La Vida amenazada
Pascual, José Antonio  
Tres Cantos : Nivola, 2001

La reducció en la varietat de les formes de vida que ens acompanyen en l'aventura d'habitar aquest planeta és avui una tragèdia que comença a preocupar molt seriosament a moltes persones.

 La Vida en la cuerda floja
La Vida en la cuerda floja
Eldredge, Niles  
Barcelona : Tusquets, 2001

Estem destruint la biodiversitat del planeta? La resposta d'aquest llibre és un sí rotund. Però potser encara puguem fer alguna cosa.

 Las Cuentas de la vida
Las Cuentas de la vida
Gleich, Michael  
Barcelona : Galaxia Gutenberg [etc.], cop. 2000

Un balanç global de la naturalesa. Com a gran qüestió de fons es planteja la compatibilitat del desenvolupament social i econòmic amb la conservació del medi ambient.

 Nuestras mariposas
Nuestras mariposas
Velasco, Pedro  
Barcelona [etc.] : Lunwerg , cop. 2006

Coneixements essencials per al neòfit per relacionar les papallones amb els diferents ecosistemes del nostre país.

 Planeta agua
Planeta agua
[USA] : National Geographic Television, cop. 2008

Són molts els perills que aguaiten als nostres mars: la pesca massiva, el canvi climàtic i la contaminació suposen una terrible amenaça per als oceans i els seus habitants.

Torna a l'inici