Guies de lectura

Osona amb la Salut Mental

Osona amb la Salut Mental

El dia 10 d’octubre es celebra el Dia Mundial de la Salut Mental. A la nostra comarca, Osonament, lidera el projecte Osona amb la Salut Mental amb la finalitat d’apropar aquesta problemàtica a la societat i sensibilitzar la població sobre aquest tema. Les biblioteques d’Osona contribuïm amb diferents activitats entre les quals hi ha l’elaboració d’una guia de lectura.

Guia creada per:
  • Vic. Biblioteca Pilarin Bayés

Data de creació: 06/08/2018

Última actualització: 28/11/2020

INFANTIL

 Allibereu el monstre
Allibereu el monstre
Pavanello, Roberto  
Barcelona: Estrella Polar, 2014

El Minotaure, un mite de l’antiga Grècia, una criatura amb cos d’humà i cap de toro. I si de sobte el mite es converteix en realitat?

Coneixeu tota la col·lecció Bat Pat?  Bé, Bat Pat és un ratpenat escriptor. De petit, un bibliotecari el va ensenyar a llegir i el que més li agrada són les històries de por, de bruixes i de fantasmes.

 Bernat l'amoïnat
Bernat l'amoïnat
Browne, Anthony  
México, D.F.: Fondo de Cultura Económica, 2006

En Bernat és un nen que s’amoïna per a les sabates noves, els núvols, la pluja, els ocells. Però, la seva àvia té una recepta que l’ajudarà.

 El Conte dels dos ratolins
El Conte dels dos ratolins
Brown, Ruth  
Barcelona: Joventut, 2008

Una casa gran i vella pot ser un lloc terrorífic per a dos ratolins petits. Mentre el germà gran busca menjar per un cantó, el petit es queda sol. Però té la sensació que no està del tot sol.

 El Gos negre
El Gos negre
Pinfold, Levi  
Madrid: NubeOcho, 2014

El conte ens narra la llegenda d’una criatura horripilant, el gos negre. És una història sobre tenir o no tenir por, tot depèn de com vegis les coses.

 El Llibre valent
El Llibre valent
Port, Moni  
Barcelona: Takatuka, 2013

Amb aquest conte aprendrem el significat de l’expressió: ser valents. Hi ha situacions o coses que fan sentir insegurs i poden fer por als més petits de la casa. Aquesta història en ajudarà a entendre l’origen d’aquestes pors, per a què serveixen o com conviure amb elles.

 El Rei Jan i el drac
El Rei Jan i el drac
Bently, Peter , Oxenbury, Helen , Oxenbury, Helen  
Barcelona: Joventut, 2011

Els joves protagonistes del contes passen tot el dia construint un gran castell inexpugnable per a lluitar contra dracs i bèsties. Però, quan arriba l’hora d’anar a dormir... i enfrontar-se a les pròpies pors... els millors aliats són els pares.”

 Estrany
Estrany
Calveiro, Marcos S. , Pez, Ana , Pez, Ana  
Barcelona: Baula, 2016

En Tomàs no surt mai de casa. Mai. només de tant en tant mira per la finestra. Un dia descobreix que té nous veïns. Els observa i veu coses estranyes. Què deuen amagar?

 Hi ha un cocodril sota el meu llit
Hi ha un cocodril sota el meu llit
Mayer, Mercer  
Barcelona: Corimbo, 2013

El protagonista del nostre conte trobarà una solució enginyosa per a lluitar contra la bèstia que s’amaga sota el seu llit just  a l’hora d’anar a dormir.

 L'Esquirol poruc
L'Esquirol poruc
Watt, Mélanie  
Barcelona: Castellnou, 2010

Sóc un esquirol i mai abandono el meu roure, l’exterior és molt perillós. Hi ha gèrmens, taurons i ves a saber què més. Aquesta és una col·lecció de manuals per a superar les pors de la forma més divertida.

 La Calle de Garmann
La Calle de Garmann
Hole, Stian  
Madrid: Kókinos, 2009

El jove Garmann es troba un cop més davant de situacions poc usuals, que sovint el fan sentir incòmode. Però sempre troba la manera de canviar la situació.

 La Casa de los miedos
La Casa de los miedos
Alcántara, Ricardo , Maier, Ximena , Maier, Ximena  
Zaragoza: Edelvives, 2009

El nostre protagonista és un nen exemplar, net, polit i endreçat. Però no pot aconseguir el seu desig: pujar al tren de la bruixa. Li fa molta por. Fins que arriba un dia que hi ha de pujar.

 La Correcuita i la Becaineta
La Correcuita i la Becaineta
Ibarrola, Begoña , Giménez Avilés, Pilar , Giménez Avilés, Pilar  
Barcelona: Cruïlla, 2013

Aquesta és la història de dues sargantanes ben amigues que sempre estan juntes i que són molt diferents. Una no para ni un moment i es passa el dia corrent amunt i avall, pensa que estar-se quieta és perdre el temps. L’altra es molt tranquil·la i reposada i és d’un altre parer.

 La Meva amiga la foscor
La Meva amiga la foscor
Burfoot, Ella  
Barcelona: Llançalletres, 2008

La Maria està jugant a la seva habitació, la foscor entra per la finestra. La Maria no té por i juntes passen la nit jugant.

 La Por del passadís
La Por del passadís
Portell, Raimon , Portela, Sergi , Portela, Sergi  
Barcelona: Animallibres, 2014

Potser la por que s’amaga en una habitació del passadís no és dolenta o no ho és del tot. En aquest conte ho descobrirem.

 Lenny y Lucy
Lenny y Lucy
Stead, Philip Christian , Stead, Erin E. , Stead, Erin E.  
Barcelona: Océano Travesía, 2016

Canviar de casa no és sempre fàcil. En Peter ara viu prop d’un bosc, per arribar a casa ha de passar per un pont i tot aquest camí no li agrada. Té sort del seu gos Harold i dos amics molt especials.

 Max el valent
Max el valent
Vere, Ed  
Barcelona: Joventut, 2014

En Max és un gatet molt valent, el que caça ratolins. Però ell no n’ha vist mai cap de ratolí i necessita saber com son. L’ajudes a descobrir-ho?

 Què et fa por, Romi?
Què et fa por, Romi?
Martí, Patrícia , Aregall, Lluna , Aregall, Lluna  
Sant Vicenç de Torelló: l'autor, 2014

En Romi té por de la balena, però amb l'ajuda dels seus amics ho anirà superant fins que al final, la balena Lena i en Romi es faran bons amics.

 Sant Jordi té por del drac!
Sant Jordi té por del drac!
Ripol, María  
Granollers: Alpina, 2014

Com tots sabem, Sant Jordi ha d’alliberar la princesa del drac, però el nostre protagonista té pànic d’aquesta bèstia. Voleu saber com se les empesca per salvar la princesa?

 Totes les pors
Totes les pors
Vallès, Tina , Simó, Roger , Simó, Roger  
Barcelona: La Galera, 2016

Com seria aquest conte si totes les pors del món les portes a sobre un sol nen. El nostre protagonista porta aquesta feixuga càrrega cada dia. Però ell prova de fer vida normal i va a escola cada dia. La seva professora intentarà trobar una solució per poder ajudar-lo.

 Tots tenim por, tots som valents
Tots tenim por, tots som valents
Esteve, Anna , Sans, Eva , Sans, Eva  
Barcelona: Baula, 2017

La Maria fa una obra de teatre a l’escola. El dia de la representació tremola pensant que es pot quedar en blanc a mitja actuació. Els seus amics li fan costat i l’ajuden.

Torna a l'inici