Guies de lectura

George Bernard Shaw en 10 pinzellades

George Bernard Shaw en 10 pinzellades

1. Nascut a Dublín el 26 de juliol de 1856 en el si d'una humil família anglicana irlandesa, George Bernard Shaw va començar a treballar amb setze anys com a empleat subaltern en una agència immobiliària. Odiava el nom de pila que tenia, George, i sempre va preferir que l'anomenessin simplement Bernard Shaw. Va morir l'any 1950 a l'edat de noranta-quatre anys de problemes renals causats per una caiguda des d'una escala mentre podava un arbre.

2. L'any 1870 s’instal·la a Londres amb la seva família i decideix dedicar-se a la literatura. Passa moltes hores instruint-se a la Biblioteca del British Museum. Aviat comença a treballar com a crític literari a la “Pall Mall Gazette”, d’art a “World” i  també de crític musical del diari "The Star". Aquesta feina l’alterna amb l’escriptura de cinc novel·les que són rebutjades per diferents editors.

3. Va escriure novel·les, assajos, articles de crítica i nombroses obres de teatre que li donaren prestigi i reconeixement internacional. Els seus textos, basats en les estructures i concepcions teatrals d'Ibsen del qual era gran admirador, giren al voltant de la realitat social i posen de manifest la seva agudesa, l'enginy així com el seu mestratge en l'ús del llenguatge. Després de Shakespeare, el dramaturg irlandès es considera el millor literat en llengua anglesa.

4. Posseïa un fi sentit de la ironia i sarcasme i, com tenia un caràcter difícil, molt geni i no solia mossegar-se la llengua, protagonitzà nombroses anècdotes al llarg de la seva dilatada vida que evidenciaven el seu àcid sentit de l'humor. Era un mal enemic i no tenia mesura per administrar aquesta faceta, però també era amic dels seus amics fins a les últimes conseqüències. Entre les seves amistats hi figuren noms com l'escriptor americà Samuel L. Clemens, conegut com a Mark Twain, i G.K. Chesterton, l'inoblidable creador del Pare Brown, el sacerdot-policia que va delectar la joventut de molts amb les seves investigacions.

5. La seva obra va criticar i va atacar durament els preceptes morals, estètics, polítics i religiosos de la societat victoriana a Anglaterra. Per aquest motiu, la major part de les seves creacions o no es presentaven o estaven condemnades per endavant al fracàs i a la crítica destructiva al seu país natal, però en canvi triomfaven als Estats Units d'Amèrica i a Alemanya.

6. A més de la seva faceta en l'àmbit de les lletres era un home molt compromès políticament. Va estar molt marcat pel socialisme i per les idees de Karl Marx en un primer moment. Va ser amic de Michael Collins i defensà l’independentisme irlandès, posant-se del costat dels que estaven en contra de l'execució dels líders rebels. No obstant això, arran dels conflictes bèl·lics mundials va començar a sentir certa admiració per dictadors de la talla d'Adolf Hitler o Benito Mussolini. La seva enemistat amb Winston Churchill era popularment coneguda. Com a assagista polític sobresurt el títol “Manual de socialisme i capitalisme per a dones intel·ligents” (1928).

7. Va defensar moltes causes avançades i progressistes que per la seva època com per exemple el vegetarianisme, la reforma de l'alfabet per eliminar les incoherències en l'ortografia de l'anglès, el sufragi femení, la independència de les dones, la desigualtat de gènere, l'explotació dels treballadors, a favor del moviment animalista i en contra la crueltat del maltractament animal...

8. Era un apassionat de les flors, però odiava els rams, ja que deia que eren un conjunt de flors decapitades. Shaw sentia un veritable horror pel telèfon. Quan algú trucava casa seva, el personal de servei tenia l'obligació de contestar: "El senyor no respon mai abans de les 6 de la tarda". Si trucaven després, la resposta era: "El senyor no respon mai després de les 6 de la tarda". I si algú insistia dient: "A quina hora puc trucar?", La invariable resposta era: "A les 6 en punt". I a aquella hora el telèfon sempre estava despenjat.

9. Shaw juntament amb el cantant Bob Dylan, tenen l'honor de ser les úniques persones que han guanyat un Premi Nobel i un premi Oscar del cinema. George Bernard Shaw va guanyar el Nobel de Literatura el 1925 i l’any 1939 l’Oscar com a millor guió per l'adaptació homònima de la seva obra “Pigmalió”  dirigida per Leslie Howard i Anthony Asquith.

10. Algunes fonts asseguren que Shaw era un dels escriptors més ben pagats del món, ja que es calculava que cada paraula que escrivia li reportava una lliura esterlina de benefici. S'explica que un dia va rebre una carta amb una lliura dins del sobre i demanant-li una paraula; Shaw es va quedar amb els diners i en el mateix sobre, va escriure la paraula que li donava dret a quedar-se amb la lliura: «Gràcies».

“El camí equivocat sempre condueix a algun lloc”

George Bernard Shaw

Més informació:
 

Data de creació: 26/07/2018

Última actualització: 26/07/2021

Seccions de la guia

Obres de teatre


 Candida
Candida
Shaw, Bernard,  
Madrid : Ediciones MK, 1983
 Comandant Barbara
Comandant Barbara
Shaw, Bernard,  
Barcelona : Institut del Teatre, 1996
 El Deixeble del diable
El Deixeble del diable
Shaw, Bernard,  
Barcelona : Edicions 62, 1986
 L'Home i les armes
L'Home i les armes
Shaw, Bernard,  
Barcelona : Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, 1998
 La Casa dels cors trencats
La Casa dels cors trencats
Shaw, Bernard,  
Barcelona : Proa, 2009
 Pigmalió
Pigmalió
Shaw, Bernard,  
Barcelona : La Magrana, 1998
 Santa Juana
Santa Juana
Shaw, Bernard,  
Madrid : Cátedra, 1985
Torna a l'inici