Guies de lectura

Cinema i món laboral

Cinema i món laboral

Per trobar els orígens de la relació entre el cinema i el món laboral ens hem de remuntar a l'any 1895 a la primera pel·lícula muda que es va projectar comercialment amb públic. ‘La sortie des usines Lumière' (La sortida dels obrers de la fàbrica), dirigida pels germans Lumière, donava el tret de sortida a la temàtica de l'univers laboral que sempre ha estat molt present en el setè art.

També et pot interessar:

Dones treballadores al cinema

Data de creació: 07/03/2019

Última actualització: 19/02/2020

Treballar a l’estranger


 Las Chicas de la 6ª planta
Las Chicas de la 6ª planta
Le Guay, Philippe , Luchini, Fabrice , Kiberlain, Sandrine , Verbeke, Natalia  
Barcelona : Savor, DL 2012

A començament dels anys 70, més de quaranta mil espanyoles treballaven a París com a serventes. Poques havien creuat abans la frontera, i la majoria ni tan sols havien sortit del seu poble. Entre aquestes noies està l'Emilia, que ha deixat enrere els temps difícils i s'ha adaptat a la gran ciutat; Isabel que lluita per tirar endavant el fill que va tenir amb un home que després la va abandonar, Dioni, que només pensa a aconseguir uns estalvis per tenir un dot, i Francisca, una dona que no entén res i es troba perduda en la vida.

 Las Mujeres de verdad tienen curvas
Las Mujeres de verdad tienen curvas
Cardoso, Patricia , Ferrera, América , Ontiveros, Lupe  
Barcelona : Cameo, cop. 2004

La pel·lícula està basada en l'obra teatral autobiogràfica de Josefina López. Relata la història de la protagonista, l'Anna, una noia adolescent filla d'immigrants mexicans que viuen a Los Angeles. El film planteja el pols entre la voluntat individual  i el condicionants exteriors, a més d'explicar com podem arribar a la felicitat personal.

 Trabajo clandestino
Trabajo clandestino
Skolimowski, Jerzy , Irons, Jeremy , Lipinski, Eugene , Stanislav, Jirí , Skolimowski, Jerzy , Irons, Jeremy , Lipinski, Eugene , Stanislav, Jirí  
[S.l.] : Videohits, DL 2015

Quatre obrers polonesos arriben a Anglaterra amb visat d’un mes per una feina de dos mesos. El cap del grup és l’únic que parla anglès, i quan vegi per les notícies que s’ha declarat l’estat d’excepció a Polònia, decidirà no compartir-ho amb els companys.

 Un Franco, 14 pesetas
Un Franco, 14 pesetas
Iglesias, Carlos , Gutiérrez, Javier , Medina, Nieve de  
[S.l.] : Buena Vista, [2007]

Espanya, 1960. Dos amics, Martín i Marcos, decideixen emigrar a Suïssa a buscar-se la vida. Enrere queden les seves famílies i davant seu s'obre una nova vida a l'Europa del progrés i de les llibertats. Aviat descobriran una mentalitat molt diferent a la seva i començaran a treballar de mecànics a una fàbrica en un petit poble industrial. Però la seva vida dissipada de solters aviat s'acabarà amb l'arribada de Pilar, la dona de Martín, amb el seu fill Pablo, i de Ma Carmen, la núvia de Marcos. El treball segueix sent el dia a dia de Martín i Pilar, mentre el petit Pablo comença a anar al col·legi a integrar-se. Després de morir el pare de Martín, es plantegen la tornada a casa però, per la seva sorpresa, descobriran que els resultarà més difícil la tornada que l'anada.

Torna a l'inici