Guies de lectura

Cyrano parla català

Cyrano parla català

"Cyrano de Bergerac" és una obra teatral escrita per Edmond Rostand (1868-1918) que es va estrenar el 27 de desembre de 1897 al Théâtre de la Porte Saint-Martin de Paris. És una comèdia heroica en cinc actes escrita en vers que es basa en la vida del dramaturg i poeta francès Hercule-Savinien de Cyrano de Bergerac (1619 - 1655). Els crítics la consideren una obra mestra i l’èxit més notable i popular del teatre francès.

El personatge principal de l’obra, Cyrano de Bergerac, és un gran poeta, lliurepensador, músic, astrònom i valent espadatxí del segle XVII acomplexat de la seva lletjor, sobretot del seu nas. Provocador i d'esperit lliure, detesta tot servilisme cap als grans del seu temps.

 

Cyrano a l'escena catalana

Els escenaris catalans han acollit tres grans versions professionals de l’obra "Cyrano de Bergerac": 

L’any 1985 va ser interpretada per primera vegada en llengua catalana amb gran èxit per l’actor Josep Maria Flotats al Teatre Poliorama de Barcelona, on va estar-s’hi gairebé un any en cartellera. La versió en català de Xavier Bru de Sala va rebre el Premi Nacional de Teatre Josep Maria de Sagarra. 

imatgeimatgeimatgeimatge

La nau gòtica de la Biblioteca de Catalunya va recuperar l’obra l’any 2012 dirigida per Oriol Broggi i protagonitzada per l’actor Pere Arquillué que va guanyar el Premi Butaca al millor actor. 

imatgeimatgeimatgeimatge

L’any 2017 arriba als escenaris novament amb adaptació del dramaturg Pau Miró per a cinc actors encapçalats per Lluís Homar. La banda sonora és a càrrec de de Sílvia Pérez Cruz. Aquest muntatge arriba trenta-tres anys després de la històrica posada en escena de Josep Maria Flotats. 

imatgeimatgeimatgeimatge

Al llarg de la historia l’obra també s’ha adaptat a diferents formats i gèneres. Les adaptacions més populars han estat l’òpera de Franco Alfano amb llibret d’Henri Cain, de 1936, pel·lícula estatunidenca de 1950 dirigida per Michael Gordon i la pel·lícula francesa de 1990 dirigida per Jean-Paul Rappeneau, i amb Gérard Depardieu en el paper de Cyrano.

"Com més agafes del meu cor, més cor tinc."

Cyrano de Bergerac

 

Data de creació: 28/03/2018

Última actualització: 07/03/2019

1. Argument


 Cyrano de Bergerac
Cyrano de Bergerac
Rostand, Edmond,  
Madrid : Espasa-Calpe, 1999

Cyrano està secretament enamorat de la seva cosina Roxana però donada la seva pròpia lletjor, no espera res d'aquest amor. Roxana està enamorada d’un estrany soldat nouvingut Christian, perquè suposa que a més de guapo, és culte, intel·ligent i sensible. Lamentablement Christian només és un jove guapo i gens eloqüent per això, conscient del seu problema, li demana a Cyrano que, quan vegi al balcó la seva nòvia, aprofitant la foscor de la nit, s'amagui i li bufi les respostes intel·ligents i sensibles i que també li escrigui les cartes d'amor per acabar de conquerir a l'exigent Roxana. Al final és el mateix Cyrano de Bergerac qui, fent-se passar per Christian, li declara el seu amor a la seva cosina.

 Christian i Roxana es casen però ell mor en una batalla i ella desconsolada es retira a un convent. Anys després, en l'últim acte, després d'escoltar el relat de la vida mundana parisenca, la vídua li demana a Cyrano que li llegeixi la darrera carta de Christian. I en notar que el seu cosí la declama sense llegir amb un to personal i sentit, descobreix l'engany dels dos homes i el seu error. Però a Cyrano li queden només uns minuts de vida ja que camí al convent ha estat víctima d'un atemptat i està mortalment ferit i moribund es bat en duel amb la seva última contrincant: La mort.

Una obra plena de poesia i amor profund compartit per dos éssers totalment oposats, mentre un representa la bellesa física, l'altre representa la intel·ligència i els sentiments humans més profunds.

 Cyrano de Bergerac
Cyrano de Bergerac
Rostand, Edmond,  
Barcelona : Proa, DL 2012
Torna a l'inici