Guies de lectura

Miguel Mihura (1905/1977)

Miguel Mihura (1905/1977)

Cent deu anys des del naixement de Miguel Mihura, l’autor teatral, creador de la renovació del teatre còmic de postguerra.

Les seves influències li venen d’en Samuel Beckett i d’Eugène Ionesco. A la seva obra el protagonista és l’absurd: situacions encadenades on mostra la tragèdia i la comèdia  de la vida combinada amb la situació política del país. Amb un marcat domini de la llengua,  anul·la la lògica del llenguatge amb referències surrealistes i associacions inversemblants.  Eugène Ionesco el va definir com el precursor del teatre de l’absurd i com a mestre de la combinació d’ elements tràgics i ridículs dins de la irracionalitat.

Els experts en la seva obra la  defineixen  com una resposta a la demanda de novetat per part de la burgesia, i com innovació i creativitat a l’escena.

La creació basada en l’humor ha estat la base de l’eix de tota la seva activitat professional com a  periodista, guionista i autor teatral.

Va començar la seva trajectòria professional com a periodista amb l’humor, sota el pseudònim de  Miguel Santos, a les publicacions "Gutiérrez", "Macaco", "Buen humor", "Muchas gracias", "La ametralladora" i "La Codorniz". (Revista fundada per el mateix Mihura). Com a guionista va realitzar els guions de moltes pel·lícules, destacant  "Bienvenido Mister Marshall", llargmetratge que va ser dirigit per Luís Garcia Berlanga a l’any 1952.  Finalment també va exercir d’autor teatral (el fet que el seu pare fos actor va propiciar la seva inclinació el teatre).

La seva obra és extensa, a continuació es destaquen algunes obres :

"Tres sombreros de copa" va ser escrita a l’any 1932 però no va ser fins 20 anys després que es va estrenar al teatre. A l’obra l’autor posa en relleu el conflicte entre la llibertat i la burgesia posant els valors socials de l’època en dubte.

"El caso de la señora estupenda". "Una mujer cualquiera", "A media luz los tres", "Melocotón en almívar", "Maribel y la extraña família", "Ninette y un señor de Murcia" ( 1964)  amb dues versions cinematogràfiques, l’any 2005.

Va ser coetani dels autors teatrals Antonio Buero Vallejo i Alfonso Sastre. 

 

Més informació:

Data de creació: 26/10/2017

Última actualització: 30/10/2017

Mitjana (0 Vots)

Seccions de la guia

Sobre Miguel de Mihura

 Miguel Mihura:  humor y melancolía
Miguel Mihura: humor y melancolía
Moreiro Prieto, Julián  
Madrid : Algaba, 2004
 Mis memorias
Mis memorias
Mihura, Miguel,  
Madrid : Temas de hoy, 2003
 Vidas extrañas y otra literatura para perros: artículos, cuentos y teatro breve, 1927-1933
Vidas extrañas y otra literatura para perros: artículos, cuentos y teatro breve, 1927-1933
Mihura, Miguel,  
Madrid : Espasa Calpe, cop. 2006
Tornar