Guies de lectura

Begudes

Begudes

El Prestatge Virtual de Cuina i Vins ha preparat una nova guia. Ens trobem davant d'una selecció de documents que ens mostren les diferents begudes que poden acompanyar un bon àpat: des dels aperitius fins a la sobretaula, des dels sucs i còctels, passant pels vins i els caves, i tot seguit els cafès i els tes. I per la sobretaula llibres que ens parlen de les begudes espirituoses o licors destil·lats. Bon profit!

Data de creació: 05/03/2013

Última actualització: 22/01/2015

Vins i caves


 Atlas ilustrado de vinos del mundo
Atlas ilustrado de vinos del mundo
Walton, Stuart  
Madrid: Susaeta, [200-]

Mai havia existit tant bon vi com avui en dia, aquest llibre pretén portar un pas més enllà a tots aquells que ja gaudeixen del vi però volen adquirir un millor coneixement dels seus llocs de producció i els seus components. La primera part del llibre tracta sobre els aspectes pràctics: els principis del tast, com conservar i servir el vi o el millor maridatge segons cada vi. La segona part exposa quines les varietats més importants de raïm més emprades internacionalment i fa un recorregut per les regions vinícoles més importants del món.

 El A, e, i, o, u del vino
El A, e, i, o, u del vino
Martínez Fernández, Pedro  
Madrid: Alianza, cop. 2007

L'autor, Pedro Martínez Fernàndez (Nariz de Oro, 2001) ens ofereix una guia completa i atractiva de iniciació al món del vi. Un viatge amè, fàcil i entenedor en el que amb tant sols uns mínim coneixements aconseguirà treure el màxim partit de cada glop, de cada copa i de cada ampolla. Aprendre a mirar, olorar i degustar el vi. Aventurar-se en el món del tast. Descobrir l'art de maridatge. Saber triar la copa ideal per gaudir amb tots els sentits dels millors vins. Triar el millor llevataps i servir cada vi a la temperatura adequada.... Assaboreixi l'ànima, el cos i la cultura del vi i deixi, com deia Dante Alighieri, que sembri poesia en els seus cors.

 El Cava a la cuina
El Cava a la cuina
Baliu de Kirchner, Glòria  
Barcelona: Sd, DL 2007

El cava a la cuina aplega una cinquantena de receptes que tenen en comú la utilització del cava com a element primordial. Al nostre país, productor per excel·lència de cava, l'hem sabut aplicar i fer servir a la cuina. I és per aquest motiu que us presentem aquest recull de receptes on el cava és l'ingredient imprescindible que millora el sabor de cada plat. Hi ha cava dolç, semisec, sec i brut. A totes les receptes proposades es fa servir el cava sec, ja que és el que millor convé per al bon resultat final. Glòria Baliu, reconeguda autora de llibres i receptaris de cuina, experta en cursos i conferències de gastronomia, és la responsable de les receptes i textos. Lluïsa Jover, il·lustradora i artista, és autora de les il·lustracions del llibre. Ha treballat en molts projectes editorials: llibre infantil, llibre de cuina, il·lustracions a la premsa diària, etc. Com a artista plàstica, ha presentat la seva obra en exposicions arreu de Catalunya. Aquest llibre ha obtingut el premi 'Best Book on Cooking with Wine in the World 2007', atorgat pel Gourmand World Cookbook.

 Els Vins i caves de Catalunya
Els Vins i caves de Catalunya
Romeu, Jordi  
Vilafranca del Penedès: Edicions i Propostes Culturals Andana, cop. 2011

Magnífic recull de les DO del nostre país, amb notícia de tots els cellers, de rutes d'enoturisme i resum històric. És una obra il·lustrada que conté més de 150 il·lustracions a més de mapes de cadascuna de les denominacions del territori. Molt recomanable i actual.

 Guia per al tast de vins i caves
Guia per al tast de vins i caves
García Petit, Ángel , Lamuela, Rosa , Pujol, Clàudia  
[Barcelona]: Edícola-62 [etc.], DL 2003

Un dels enòlegs més reconeguts de Catalunya ens inicia en els camins més saborosos i olorosos dels nostres vins i caves, un manual pràctic per als que es volen iniciar en el món del tast.

 Guía para catar el vino son sabiduría
Guía para catar el vino son sabiduría
Atkins, Susy  
Barcelona: Blume, 2008

Ens trobem davant d'un llibre perquè els aficionats al tast s'introdueixin en aquest fascinant món, i els ajudi a explorar i desenvolupar un criteri i gust propi. Ho fa a través de tres etapes segons els coneixements que tingui la persona. A la primera etapa apropa el lector amb els sis grans tipus de raïm que hi ha perquè aprengui a distingir les varietats segons el seu aspecte, aroma, sabor i persistència. Es deté a explicar com degustar el vi, això és a tastar-lo, i a fer uns breus suggeriments abans de comprar-lo. A la segona, es presenten altres varietats de raïm, barreges, vins espumosos, així com més consells sobre la compra adequada ara que ja es comença a tenir certa coneixença. En la darrera, tenint en compte el que ja hem anat aprenent, es dóna entrada a noves varietats de raïm amb les quals s'obtenen vins especials, licorosos, dolços, sense oblidar tampoc diferents textures.

 La Cata y el conocimiento de los vinos
La Cata y el conocimiento de los vinos
Ruiz Hernández, Manuel  
Madrid: Mundi-Prensa, 2003 [sic]

Manuel Ruiz és un reconegut enòleg autor d'innombrables investigacions, articles i treballs sobre enologia i viticultura. En aquest llibre l'autor estableix un mètode de tast que mitjançant la seva pràctica vol que el mateix consumidor sàpiga i entengui tota l'activitat vitivinícola d'una manera harmoniosa. D'un raïm deficient segur que sortirà un vi deficient. D'un raïm idoni l'enòleg pot aconseguir una àmplia gamma de vins, des de vins perfectes a vins deficients. El tastador pot arribar a conèixer aquesta condició d'origen. En resum, el que pretén l'autor segons la seva declaració d'intencions és saber si un vi agrada o no agrada, seguidament saber el perquè, després conèixer els antecedents d'aquest vi mitjançant els sentits, i per acabar, conèixer la vida d'aquest vi, també mitjançant els sentits.

 Les Rutes del vi
Les Rutes del vi
Fernández Sanvisens, Isaac  
Barcelona: Geoestel, 2007

Aquesta guia ens fa una aproximació al món i la cultura del vi de Catalunya des d'un punt de vista eminentment turístic ja que l'autor ens vol demostrar que el món del vi i el del turisme van de bracet i no s'ha volgut oblidar ni de l'un ni de l'altre. Així doncs, tot i que pot ser una eina molt útil per als aficionats al vi ho és també per a qualsevol persona que tingui curiositat per tot allò que fa referència al vi a casa nostra, perquè en aquest llibre s'hi poden trobar tots els cellers de les denominacions d'origen catalanes, els millors vins de cada celler, rutes en cotxe per pobles i vinyes, descripció de la riquesa paisatgística i monumental, selecció d'allotjaments i restaurants i festes i gastronomia. Una guia molt completa on hi tenen cabuda totes les zones vinícoles del principat i que de moment podem trobar en el primer volum les DO Empordà, Costers de Segre, Pla de Bages i Alella, i en el segon volum la DO Penedès i cava.

 Los Estilos del vino
Los Estilos del vino
Beckett, Fiona  
Barcelona: Blume, 2001

Aquest llibre us servirà d'ajuda per identificar els tipus de vins que són del vostre grat. Com? Si us centreu en cert tipus de vins que de ben segur us seran familiars, passareu a explorar d'altres varietats que s'elaboren i assimilen a l'estil pels quals teniu predilecció.
Però què influencia en els diferents estils i sabors? Doncs, les varietats de raïm, el clima i sòl, les tècniques de vinificació o la criança en fusta. Després d'aquestes informacions trobarem el nucli en què es centra aquesta obra, la descripció dels principals estils de vi. Dels quatre apartats per a blancs i negres passarem als rosats, escumosos, dolços i fortificats. Dins de cada secció trobarem una important llista que s'ajusta a cada categoria i que s'acompanya d'una sèrie d'icones de gran utilitat per veure ràpidament tant les característiques gustatives com el preu aproximat que tenen. Per finalitzar, si voleu encertar a l'hora de combinar vi i menjar, conservar-lo i esbrinar si està en mal estat teniu el llibre adequat entre les vostres mans.
 

 Platos y vinos
Platos y vinos
Gil de Antuñano, Mª Jesús , Zamarra, Custodio L.  
Madrid: Alianza, cop. 2004

El maridatge és l'art de combinar gastronomia i enologia a parts iguals, buscant vins que acompanyin plats per harmonitzar sabors, colors i textures. En aquest llibre trobareu una bona colla de propostes per gaudir de maridatges clàssics.

 Presumeix de vins en 7 dies
Presumeix de vins en 7 dies
Falgueras, Meritxell  
Barcelona: Columna, 2010

Meritxell Falgueras és una sommelier i una molt bona comunicadora i en aquest llibre el que fa és engrescar qualsevol persona que li piqui la curiositat, a iniciar-se en l'apassionant món dels vins. Ensenya amb un estil molt divertit, fàcil i informatiu els trucs i els coneixements bàsics per poder apreciar els vins, saber escollir en cada ocasió i quedar com un entès en vins. L'autora tracta cinc temes: Cos és la degustació del vi; Ànima és la viticultura; Ment és l'elaboració; Rostre el servei del vi; i, finalment, el Cor és la història del vi. També ens regala un breu glossari de fragàncies. Per últim, a través d'un petit qüestionari podrem saber si hem assolit el nivell bàsic per obtenir el visat al món del vi! Us recomanem la lectura!

 Vinos especiales
Vinos especiales
Muñoz Ramos, Juan  
Barcelona: Cúpula, 2010

Juan Muñoz Ramos és un personatge important dins el món dels sommelliers, gran comunicador i expert coneixedor dels vins. En aquesta obra ens vol presentar els vins especials més importants, els que s'estudien per separat o de forma individual, i també altres begudes produïdes a partir del vi com les sangries i similars.
Al final conté un annex de raïms i un petit glossari per aclarir conceptes.
 

 Viticultura, enología y cata para aficionados
Viticultura, enología y cata para aficionados
López Alejandre, Manuel María  
Barcelona [etc.]: Mundi-Prensa, 2005

En Manuel M. López, enòleg i autor d'una desena de llibres sobre el vi, ha dedicat tota la seva vida professional al món vinícola. Aquest llibre, tal com indica el seu títol, no pretén ser una manual de consulta sinó una introducció a l'enologia fàcil i assequible per a no entesos. Aquesta ciència pot semblar complexa per als inexperts i esdevé difícil fer-hi una aproximació des del desconeixement. Per aquest motiu s'agraeix aquest recorregut que ens fa l'autor des d'una perspectiva tan divulgativa. L'obra s'inicia amb els orígens del vi, passant després pel cicle de la vinya, el procés d'elaboració del vi, la criança, i finalment, el tast. L'objectiu d'aquest llibre no és oferir un repertori de vins, sinó dotar al lector dels coneixements necessaris per tal que esdevingui un tastavins autònom i sigui capaç de formar-se una opinió pròpia.

Torna a l'inici