Fons especials

Colònies Industrials

Fons especial Colònies Industrials

Les colònies industrials van esdevenir un fenomen molt característic del procés d'industrialització de Catalunya durant el segle XIX, i la Colònia Güell constitueix un dels millors exemples, tant pel model industrial com perquè ha esdevingut un dels trets més singulars del paisatge de la comarca del Baix Llobregat.

Les colònies industrials estaven concebudes com una organització socioeconòmica que tenia com a finalitat primera la producció industrial. Se situaven en zones rurals, amb l'objectiu de proporcionar mà d'obra i suport logístic a una activitat industrial, sovint tèxtil. Incloïen els edificis i equipaments propis de l'activitat productiva, els habitatges dels treballadors i habitualment altres equipaments de serveis (escola, església, botigues...)..

La Colònia Güell va començar a formar-se l'any 1890 a iniciativa de l'empresari Eusebi Güell a la seva finca Can Soler de la Torre, a Santa Coloma de Cervelló. Allà va traslladar la indústria tèxtil "El Vapor Vell" que tenia a Sants. L'interès d'allunyar-se dels conflictes socials existents a la ciutat, va fer que la nova indústria, equipada amb la més moderna tecnologia de l'època, es plantegés  en el marc d'una colònia industrial; amb les cases dels obrers al costat de la fàbrica, integrades a la mateixa propietat, constituint un nucli urbà amb personalitat pròpia i amb la seva vida social  i econòmica tutelada per l'empresa.

A diferència de la gran majoria de colònies industrials de Catalunya, Eusebi Güell va procurar millores socials per als treballadors i va aplicar la seva condició de mecenes de la cultura. D'aquesta manera, va dotar la Colònia Güell d'equipaments culturals i religiosos i va incorporar la corrent modernista a les noves construccions, encarregant projectes a diversos arquitectes, i singularment a Antoni Gaudí la construcció de l'església.

La fàbrica tancà el 1973 en el marc d'una crisi generalitzada del sector tèxtil. Amb el canvi de segle, una empresa dedicada a la rehabilitació de patrimoni industrial endegà un procés de compra dels espais ocupats per les petites empreses. Els edificis més emblemàtics han estat rehabilitats o estan en procés de ser-ho. El projecte de rehabilitació dels primers edificis va ser redactat per l'arquitecte Òscar Tusquets.

Actualment la fàbrica funciona com a centre de negocis, i des de 2014 acull The Gaudí Research Institute.

La biblioteca ha creat aquest fons atesa la importància de l'antiga colònia tèxtil de la Colònia Güell per al municipi de Santa Coloma de Cervelló.

Informació complementària:

Guia Colònies Industrials

http://bibliotecavirtual.diba.cat/detall-guia/-/detall/7D2o/GUIA_LECTURA/10934/1892460

 

Temes:
Etiquetes: