Postres de festa!

A darrere de tota festa i celebració sempre hi ha una bon àpat de germanor preparat amb molta cura i il·lusió. Són àpats on hi convidem la família, els amics més propers. On gaudim de moments d’alegria, celebracions i com no, una bona excusa per retrobar-nos, entaular-os i fer-la petar. I que seria d’un bon àpat sense unes bones, gustoses i llamineres postres per posar la cirereta al pastís?

La cuina catalana, compta amb un gran ventall i un amplíssim receptari de postres tradicionals que podem assaborir i endolcir els millors moments durant l’any i el seu cicle festiu. Les voleu tastar?

Els típics tortells, braç de gitano, lioneses, rebosteria, pasta seca, són les típiques postres que cada diumenge i festius omplen els aparadors de totes les pastisseries i forns de pa. Amb la seva olor el nostre nas desperta el sentits i la boca se’ns fa aigua només al veure-les i ens delim per degustar una d’aquestes llepolies.

  Vés al prestatge:

“Per Nadal un pas de pardal!”

Per Nadal els bombons, els polvorons, els fruits secs, els troncs de Nadal, els torrons de tots els gustos i varietats, les neules, el tortell de Reis farcit de massapà, de crema, trufa o nata i com no la pinya, tant digestiva que ens ajuda a baixar els tiberis.

Són les postres per excel·lència durant aquests dies tant assenyalats. Qui gosa dir no a un tall de torró de Xixona o potser del d’Alacant?

  A les biblioteques trobaràs:

  Vés al prestatge:

“Per carnaval tot s’hi val”

Les merengues i les coques de llardons són les postres més típiques per celebrar i endolcir el carnestoltes. Les merengues de fet són unes postres molt lleugeres, dolçes i econòmiques fetes amb clara d'ou batuda i sucre.

  A les biblioteques trobaràs:

  Vés al prestatge:

“Més ençà o més enllà. La Quaresma en març caurà.”

Amb la quaresma s’inicia un període de dejú i reflexió, quaranta dies d'abans de Pasqua. Per endolcir-la una mica i trencar el dejuni, cada dimecres i divendres trobem els aparadors dels forns i les pastisseries els típics bunyols de vent o bé farcits de crema, trufa o nata. No obstant sempre hi ha un dia assenyalat per trencar el dejuni, per Sant Josep, el 19 de març amb la típica crema catalana.

  Vés al prestatge:

“Ous, ous, bona Pasqua, bon dijous!”

A Catalunya, és tradició que el padrí regali al seu fillol la mona el diumenge de Pasqua. La mona és un dolç esponjós que al llarg del temps ha presentat una gran diversitat de formes i gustos. Antigament a mona era una massa de coca elaborada amb sucre, i farcida amb durs, tants com anys tingués el fillol.

  A les biblioteques trobaràs:

  Vés al prestatge:

“De Sant Joan a Sant Joan, sis mesos van”

La coca de Sant Joan és una de les coques més populars i festives de Catalunya. Es menja per celebrar la Nit de Sant Joan, del 23 al 24 de juny. Podem trobar-ne de tot tipus de coques, de pinyons, de fruita, de llardons, coques i petards per a tots els gustos!

  A les biblioteques trobaràs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

“Ai, quin dolor!, quina tristor, l'endemà de la Festa Major”

La Festa Major és la festa més important de cada barri, poble, vila o ciutat. Antigament per commemorar un fet important de la seva història o tradició, o bé ja sigui la seva fundació. Aquesta festa pot ser alhora una festa patronal, en honor al seu patró o patrona. El dia assenyalat les famílies i amics es reuneixen a taula per assaborir els canelons, rostit amanit per unes gustoses i variades postres.

  Vés al prestatge:

“Per Tots Sants abrics i guants”

Per Tots Sants, castanyes i moniatos i com no els típics panellets, acompanyats de moscatell, mistela per endolcir una mica més la festa i el record.

  A les biblioteques trobaràs:

  Vés al prestatge:

Data de creació 09-06-2020 Última actualització 05-11-2020