Bruixes: realitat i mite

Les bruixes i el seu món són un dels temes que més interès han desvetllat i desvetllen en amplis i variats sectors de la societat. Hom sap que de bruixes i de bruixots  n'hi hagut sempre, però també és cert que al primer terç del S.XVII a tot Europa Occidental en van sorgir a grapats!.

La Bruixa -era una dona que tenia coneixements adquirits a partir del contacte amb una altra bruixa els quals oferia a baix preu per tal de resoldre alguns dels múltiples problemes de les comunitats rurals de la Catalunya moderna: des d'apòzemes de l'amor per aconseguir els favors de la persona desitjada, passant per filtres capaços de despertar les ires de la naturalesa fent pedregar, ploure o tronar i acabant amb ungüents especials destinats a provocar l'avortament del fill del pecat. La imatge d'aquestes dones té un fort component de marginació, tan social com sexual.

Malgrat la tolerància i la permissió total que des dels temps més immemorials van gaudir, es passà a començaments del S.XVII a la persecució i a la condemna.
Les bruixes d'avui, reencarnades i amb domini de les anomenades ciències ocultes, dediquen bona part de la seva activitat professional a predir el futur més immediat dels seus clients a través de les cartes del tarot, l'astrologia, la quiromància, la bola de cristall o qualsevol altra tècnica màgica importada de les més antigues civilitzacions.

A les biblioteques trobaràs:

 

"El Amanecer de los brujos" Santiago Río Robledo

 

 

Com diu el títol amb aquesta obra es capta clarament la història de diferents fenòmens paranormals, una dimensió diferent a la racional.  

 

"Bruixes, histèriques i assassines"
Laia Climent i Marina López, ed.

 

 

En aquest volum es pretén reflexionar sobre el concepte de malignitat tan fermament adscrit al gènere femení i la seua incidència en la societat. Les malignes, acusades de bruixes, histèriques i endimoniades, són mostres de la persecució patida per les dones lliures i independents al llarg dels segles. I no tan sols això, sinó que aquestes han esdevingut el model central a rebutjar i alhora eix vertebrador de la nostra societat. 

 

"Crónicas de brujería"
Enrique Echazarra

 

 

Sempre quan es parla de bruixes t'imagines una dona dolenta, d'aspecte lleig i espantós i que per adorar al dimoni ha estat cremada a la foguera...

 

"Donde cruzan los brujos"
Taisha Abelar

 

 

Carlos Castaneda va ser qui va començar a difondre el xamanisme dels bruixots "Toltecas" de Mèxic. Ell formava part d'un reduït grup. I una de les dones que el va acompanyar uns anys va ser Taisha Abelar que en aquest mateix llibre comparteix les seves vivences, pràctiques i la seva transformació interior.

 

"Las Brujas y su mundo"
Julio Caro Baroja

 

 

Aquest és un estudi sobre les bruixes i el seu món; característiques de la màgia negra, la bruixeria femenina entre els pobles germànics, l'adoració del dimoni en l'època medieval, la pràctica del sabbat... 

 

"Calibán y la bruja"
Silvia Federici

 

 

En aquesta obra Federici analitza la cremada de les bruixes.

 

"El Gran libro de las brujas"
Rafael M. Mérida Jiménez

 

 

Bruixes i fades van ser  éssers protagonistes. En ocasions, odiades, marginades i a la vegada venerades. Aquestes dones i la seva forma d'entendre la vida van inquietar als poders polítics i religiosos de cada època. I encara que sempre van ser perseguides, van aconseguir deixar petjada a la cultura popular occidental fins els nostres dies. 

 

"Per bruixa i metzinera"
Marina Miquel ; textos: Agustí Alcoberro ... [et al.]

 

 

La mostra pretén explicar el fenòmen de la cacera de bruixes que es visqué tant a Catalunya com a la resta d'Europa entre els segles XV i XVII, suggerir algunes hipòtesis explicatives d'aquest trist episodi de la història catalana i europea i posar a l'abast dels visitants objectes i documents procedents museus, arxius i col·leccions privades.
Una exposició del Museu d'Història de Catalunya.

 

"Bruixes catalanes

 

 

Llegendes de bruixes amb indicació de la comarca on ha estat recollida i amb comentaris històrics dels fets de bruixeria de cada lloc. D'Andorra hi ha "Bruixeria d'Andorra", de notes històriques, i la llegenda "Una dona de somni".

 

A les biblioteques trobaràs:

 

"L'Aventura pirata de la Brunilda"
Valerie Thomas i Korky Pau

 

 

Un nou i divertit episodi de la coneguda bruixa Brunilda.

 

"La Bruixa de Cadaqués"
Miquel Berga

 

Una història on no falten elements tan propis del poble de Cadaqués com el geni empordanès Salvador Dalí i la tramuntana.


La bruixa de Cadaqués, cada vegada que apareixia, feia bufar una tramuntana terrible. I, llavors, ningú no podia sortir de casa. Un dia, els gats, farts de patir, van anar a veure el senyor Dalí, el pintor dels bigotis llargs, que va tenir una idea genial per desempallegar-se d'aquella bruixa bruixota.

 

"La Asombrosa calabaza de Brunilda"

 

 

Un altre episodi de la bruixa Brunilda.

 

"La Bruixa grinyoladents"
Tina Meroto

 

En aquesta agosarada aventura, el germà petit és l'únic capaç de veure amb claredat (reconèixer la casa de la bruixa, desconfiar de l'aparent afabilitat de la desconeguda...), sense deixar-se portar pels impulsos i la satisfacció dels desitjos.


Tres germans, desatenent les advertències de la mare, s'endinsen en un bosc fosc i misteriós, on pot passar qualsevol cosa. El més petit, temorós i conscient del perill, tracta d'avisar els grans, però ha de prendre una decisió i acaba per acompanyar-los. Com que no saben el camí de tornada, decideixen entrar a la casa de la bruixa, on feia olor a menjar…

 

"La Bruixa Katric Catrock i la fada Dolsi Tante"
Joles Sennell

 

 

Katric Catrock està molt disgustada perquè les seves companyes han escollit Trinxa Xarota la bruixa més bruixa de totes les bruixes del país de Bruixam. Dolsi Tante vol abandonar el país de Fadam perquè ha perdut la vocació de fada. I vés per on, en aquest hilarant relat, una bruixa i una fada, que per motius diferents volen deixar de ser-ho, acaben plegades dedicant-se a la cuina... experimental. I amb èxit!

 

"3 bruixes"
Grégoire Solotareff

 

 

Aquest conte parla de  tres bruixes  que veuen dos nens que estan junts i contents i els segresten. Però canviaran de tarannà al veure que s'interessen per elles.

 

"L'Aprenenta de bruixa"
Albert Monteys

 


Aquesta col·lecció de tapa dura, amb il·lustracions correctament reproduïdes i ben editada en general compta amb l'assessorament artístic de Montse Ginesta i el disseny de Jordi Avià i Blanca Hernández.   L'edició presenta la protagonista com una bruixa malcarada i prou. La resta es deixa a la interpretació que en faci el lector quan es faci seves les imatges i es vagi introduint en els diferents episodis o les anècdotes que li donen cos. La Bruixa s'acompanya a més d'altres personatges: un gat setciències i uns germans babaus.

 

"La Bruixa avorrida es diverteix pel món"
Enric Larreula

 

En aquest conte i en molts altres de la mateixa col·lecció, la línia argumental és sempre la mateixa i es pot dividir en parts definides:

  • Les tres bessones fan alguna entremaliadura
  • La Bruixa Avorrida les castiga per què aprenguin la lliçó enviant-les a un conte o fet històric.
  • Les tres bessones superen les dificultats del conte i guanyen la Bruixa Avorrida que, fastiguejada, les torna al seu món.
  • Una persona que no havia estat traslladada al conte fa algun comentari que hi fa pensar i que provoca que les tres bessones esclatin a riure.

 

"La Bruixa enamorada"
E.B. del Castillo, Moni Pérez 

 

 

Les aventures de la Makia, la Cirera i l'Escarlata, tres joves bruixes que hauran de descobrir quins són els seus poders a l'escola de Bruixes de la Ciutat Màgica d'Abracadabra.

 

 

"La Bruixa i el mestre
Mariasun Landa

 

 

La bruixa Desastre era maldestra i romancera. Els seus encanteris i bruixeries només tenien efecte entre els professors de les escoles: els convertia en ampolles de cava. Fins que va conèixer el mestre Roger i l'amor va canviar completament la seva vida.