125 anys del cooperativisme a Catalunya

Enguany se celebren els 125 anys de cooperativisme a Catalunya, un cooperativisme que ens fa avançar cap a un model social i econòmic diferent, seguint els valors en que es basa: autoajuda, autoresponsabilitat, democràcia, igualtat, equitat i solidaritat.

La creació de cooperatives començà a proliferar després de la Llei d’associacions de 1887, quan moltes pogueren formalitzar-se. Mentre la protesta social s’aguditzava, el cooperativisme ja era prou madur per començar a articular-se com un moviment socioeconòmic de rellevància, amb predominança de les cooperatives de consum.

El 1899 es constituí la Cambra Regional de Cooperatives Catalanobalears, embrió de la confederació de cooperatives de Catalunya. Allà es constituí la Cambra Regional de Cooperatives Catalanobalears, un òrgan econòmic d’articulació que ratificà el naixement del moviment cooperatiu.

Actualment el moviment cooperatiu a Catalunya compta amb federacions de les cooperatives de treball, de consum, d’habitatge, escolars i agràries, agrupades en la Confederació de Cooperatives de Catalunya, a més de participar en la Xarxa de l’Economia Solidària. També compta amb dispositius públics de promoció del cooperativisme com els Ateneus cooperatius i els diferents programes de l’economia social que impulsen la Generalitat, els ajuntaments (agrupats en la Xarxa de Municipis de l’Economia Social), les diputacions i consells comarcals.

Amb motiu del 125è aniversari de la Confederació de Cooperatives de Catalunya es celebrarà el 1r Congrés del Cooperativisme (4 de juliol de 2024). Aquest serà un espai de trobada per a més de 1.500 cooperativistes de Catalunya i d’arreu; amb ponències, debats, experiències internacionals, tallers, activitats immersives i molt més.

Temàtica relacionada amb els següents ODS:

ODS  ODS08  ODS10  ODS11  ODS12  ODS16

  A les biblioteques trobaràs:

El Suport mutu (Kropotkin, Piotr Alekseievitx, 1842-1921) El Suport mutu / Kropotkin, Piotr Alekseievitx, 1842-1921
Text complet

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Data de creació 12-06-2024 Última actualització 04-07-2024