Angoulême 2023

 

La darrera setmana de gener està marcada en vermell pels aficionats als còmics perquè es celebra a la francesa ciutat d’Angoulema el festival de còmic més important d’Europa. Entre els premiats d’enguany hi ha obres meravelloses, com cada any és clar... però aquest cop en destaquem un parell: la revista de còmic Forn de Calç editada pel company Marc Charles, i la combativa Todo bajo el sol de la valenciana Ana Penyas.

  A les biblioteques trobaràs:

Todo bajo el sol Ana Penyas

El Festival d'Angulema, una de les cites més rellevants del còmic europeu, ha premiat recentment l'obra d'Ana Penyas Todo bajo el sol amb el Premi Éco-Fauve RAJA, dedicat a obres amb temàtica d'ecologia i medi ambient.
Es tracta d'una crítica a l'especulació urbanística i, turística, que ha sofert la costa de Llevant durant les darreres dècades exemplificada en una família amb la qual ens podem identificar, i per tant entendre la dimensió humana de la història.
Pel que fa al registre gràfic, la il·lustradora valenciana fa servir un "mixed media" de llapis, retoladors, transferències i collage que sorprèn i que segueix l'estil del seu primer còmic Estamos todas bien amb el que va ser la primera dona guardonada el Premi Nacional de Còmic.

Forn de calç

És difícil definir aquesta capçalera doncs s’escapa per tots els costats a comparticions, etiquetatges, o límits. Diríem que és un continent d’imatges i texts relatius en totes direccions, o prescindibles en algunes, però, si ho hem de fer comprensible, direm que és alguna cosa tan romàntica com una revista de còmics en paper. I insisteixo en el fet que és de paper perquè això de poder tocar i copsar textures i olorar matisos sona quasi a pornogràfic i ha denotat, però no. El món del còmic continua fermament lligat a aquest suport que és el paper, i per molts anys.
El responsable que ha concebut aquesta publicació (de dos números ja) no és altre que en Marc Charles: periodista, editor, i divulgador lleidatà que exerceix d’alquimista barrejant aquí un bon grapat de joves autores i autors amb unes expectatives de futur enormes i tots de casa nostra. Sorprenents, originals, seductors, explosius, inconformistes, trencadors i, sobretot, narradors. Seria injust no nomenar-los a tots.
Forn de Calç (Extinció Edicions), s’ha alçat guanyadora del prestigiós Prix de la BD Alternative d’Angoulême 2023, mai cap publicació espanyola ho havia aconseguit. Tant de bo algú ho repeteixi algun cop.
Així que amic lector, si ets dels que t’agrada que et sorprenguin, no saps la sort que tens, acabes de fer: Match!

Animan Anouk Ricard

Premi especial del jurat del passat festival d’Angouleme 2023. Francis Animan és un senyor molt curiós, que te la facultat de convertir-se en un animal quan ho necessita. D’aquesta manera resoldrà els problemes diversos que se li aniran plantejant. Tot està envernissat amb un gran sentit de l’humor i un dibuix naïf, estructurat en aventures d’una o dues pàgines.
El personatge està inspirat en una sèrie de televisió dels anys vuitanta: Manimal.
El caire quotidià de les aventures d’Animan ens presenten una mena de costumisme humorístic surrealista però de gran qualitat i enginy.

Rastros de sangre Shuzo Oshimi

Benvinguts a un thriller psicològic que us atraparà immediatament. Sota l’aparença d’una mare devota i sobre protectora, Seiko amaga una obsessió envers el seu únic fill Seiichi. Fins ara ha pogut controlar les poques amistats que tenia i retenir-lo dins de l’ambient familiar. Seiichi té 13 anys i comença a obrir-se als companys de classe i voler sortir amb ells. Les noves amistats no agraden a Seiko i farà tot el possible per retenir-lo al seu costat.
L’autor dona molt d’èmfasi al dibuix del rostre i les seves expressions per fer-nos partícips, només al protagonista i als lectors, de les veritables intencions de la bondadosa mare. Un estudi psicològic de les relacions matern-filials i les seves conseqüències portades al límit. Un còmic de terror ambientat en la quotidianitat i amb monstres amb cara d’àngel. Ha obtingut el premi a la millor sèrie al prestigiós certamen d’Angoulême 2023.

Pesadillas ex machina Thierry Smolderen,Jorge González

Any 1991, un escriptor és assassinat a una habitació tancada sense cap obertura. Per trobar el motiu ens haurem de remuntar fins als anys 30 i a la II Guerra Mundial. Una trama que el guionista ens presenta a través de diverses històries paral·leles, personatges del més pur estil noir del gènere d’espies i la fusió de les novel·les de misteri amb les de l’ocupació nazi a França.
La força dels diàlegs, de la fragmentació i interconnexió de la història estan reforçats per unes il·lustracions que confereixen a l’escenari aquesta singularitat i raresa que ens manté contínuament enganxats a les pàgines del còmic. No és d’estranyar que guanyés el Premi René Goscinny al millor escenari al darrer Festival d’Angoulême.

Riad Sattouf

Grand Prix 2023 d’Angoulême, Riad Sattouf reflexa als seus còmics la seva experiència personal a la Síria i Líban dels anys 80. La infància i l’adolescència són uns dels temes principals de l’autor combinat amb elements de la seva vida personal i de la multiculturalitat de la seva família. Un autor imprescindible que ens permet conèixer la història de l’Orient Mitjà a través de la perspectiva d’un nen i un adolescent. Obres com l’Àrab del futur, Manual del pajillero, Las pobres aventuras de Jeremías, Los cuadernos de Esther o Mi circuncisión combinen humor i la seva extraordinària capacitat per mostrar-nos la naturalesa humana dels joves francesos del futur.

La couleur des choses Martin Panchaud

Obra premiada amb la prestigiosa Fauve d’Or del festival d’Angouleme, aquest passat febrer del 2023.
En Simó de 14 anys en plena crisis de personalitat es deixa arrossegar per un seguit de situacions del tot imprevisibles, amb el seu pare i 16 milions de lliures a l’horitzó.
L’originalitat d’aquest còmic rau en el fet que el punt de vista gràfic és orbital, és a dir vist des de dalt, construint tot un joc de figures geomètriques en un tauler de joc que són els escenaris per on transitarà la història, absolutament original i creatiu. Una autèntica cruïlla de gèneres en un entorn narrativament molt complex i exigent, però això sí, ben resolt.

  Vés al prestatge:

Data de creació 07-03-2023 Última actualització 28-03-2023