Clubs de lectura

Club de Lectura - Narrativa - Santa Coloma de Gramenet. Biblioteca Central
Club de Lectura - Narrativa

 

Art i literatura

                                                                                            

De la mà d'en Lluís Soler, sociòleg i bibliotecari, llegirem i comentarem obres de narrativa seleccionades per la seva qualitat.

Música, pintura, arquitectura, teatre... l'art i la literatura tenen moltes coses en comú, car ambdues requereixen una combinació única de talent, esforç i, sobretot, creativitat. No és estrany, doncs, que la figura de l'artista i del seu procés creatiu tingui un paper protagonista en diverses novel·les.

Aquesta temporada farem una excursió literària pel món de l'art en qualsevol de les seves dimensions. Veurem com es plasma el geni singular de l'artista, però també serem testimonis de les contradiccions, el patiment, la incomprensió i les dificultats que solen acompanyar la seva figura.

 

Dia i hora de les tertúlies: dilluns, de 19 a 20.15 h

Funcionament:  El dia de la tertúlia us fem arribar el llibre del Club i retornareu l' anterior.

Conductor: Lluís Soler soleral@diba.cat

Coordinació: Lluís Soler i Eva Montiel  montielge@diba.cat

 

Normativa: Activitat gratuïta. Si no podeu assistir-hi, preguem ens ho comuniqueu.

En el cas de que no assistiu a tres sessions consecutives sense avisar, considerarem que deixeu la vostra plaça i que queda disponible per a altres lectors interessats.

Més informació: b.sta.colomag.c@diba.cat

Inscripcions: 

Atenció! Actualment el Club està complert. Si us voleu inscriure a la llista d'espera, ho podeu fer  en aquest  FORMULARI . Us avisarem quan hi hagi una plaça lliure.

 

 

             

Data tertulia Títol Sinopsi
28/10/2024

El sueño de la razón, de Berna González

La comisaria Ruiz vuelve a Madrid para preparar su defensa. El viejo Jefe Superior de la policía ha logrado su suspensión en venganza por una antigua investigación y María está temporalmente fuera del cuerpo. Pero eso no la va a frenar. Es el mes de mayo, tiempo de fiestas en torno al río Manzanares, y la aparición de unos animales muertos es el primer indicio de una anomalía que pronto dejará más huellas letales: la ejecución de una joven becaria de Historia del Arte en uno de los puentes del río. Y no será la única. La policía investiga magia negra, acoso sexual o sadismo, pero los distintos sucesos empiezan a conformar una serie de escenificaciones que llevarán a la comisaria Ruiz hasta el legado de Goya. Sin equipo, sin uniforme y sin pistola, María se enfrenta esta vez a un ser de extrema inteligencia, marcado por una obsesión y con gran capacidad de manipulación. En su lucha contra el tiempo recorrerá casas okupas, túneles subterráneos y un Madrid oculto y ajeno al Estado.

25/11/2024

La noia de la perla, de Tracy Chevalier

Al Delft del segle XVII hi regna un ordre social estricte, que divideix rics i pobres, catòlics i protestants, amo i criat. Quan Griet, amb setze anys, se'n va a treballar de minyona a casa del pintor més famós de la ciutat, tothom espera que sàpiga quin és el seu lloc. Però a casa dels Vermeer, dominada per una esposa voluble i la seva formidable mare, Griet aviat atreu la mirada del seu amo.
16/12/2024

Las despedidas, de Jacobo Bergareche

Diego y Claudia ultiman los preparativos de la fiesta de inauguración de su casa en Menorca. Pocos días antes del evento, mientras pasea con su familia, Diego reconoce en una terraza a una extranjera con la que había coincidido en un festival en Estados Unidos.

27/01/2025 Història d'un piano, de Ramon Gener

El protagonista de la novel·la troba el piano de so vellutat que sempre havia volgut en una petita botiga del barri de Gràcia. En Janusz Borowski, un home misteriós nascut en un bosc a l'est de Polònia, l'adverteix que es tracta d'un piano molt especial que ha de cuidar. El piano de cua, amb el número de sèrie 31887, és un Grotrian-Steinweg construït a Brunsvic (Alemanya) l'any 1915. La descoberta d'un secret ocult al seu interior el portarà a iniciar un llarg viatge en un relat que recorre la història d’Europa del segle XX.

Premi Ramon Llull 2024

24/02/2025 La tabla de Flandes, d'Arturo Pérez-Reverte A finales del siglo XV un viejo maestro flamenco introduce en uno de sus cuadros, en forma de partida de ajedrez, la clave de un secreto que pudo cambiar la historia de Europa. Cinco siglos después, una joven restauradora de arte, un anticuario homosexual y un excéntrico jugador de ajedrez unen sus fuerzas para tratar de resolver el enigma.
31/03/2025 Hamnet, de Maggie O'Farrell

"Hamnet" és la història d'una dona feréstega i el seu xoriguer, del fill d'un guanter que fuig de la vida que li tocava per casar-se amb la dona que estima i dedicar-se a la seva passió, el teatre, i del fill de tots dos, que no passarà mai a la història però donarà títol a una de les obres de teatre més cèlebres de tots els temps.

28/04/2025 El retrat de Dorian Gray, d'Oscar Wilde

És la història d'un jove per qui envellir suposa una tragèdia.

Influït pel cinisme del seu amic Lord Henry, qui l'aparta del sensat pintor que els presenta, arriba a desitjar el fet de conservar l'aspecte de joventut més que cap altra cosa, fins al punt que la seva ànima pacta amb el diable per lligar-lo al seu homònim del quadre. D'aquesta manera, ell conserva la seva perfecta bellesa a mesura que el personatge del quadre va envellint.

Reflexió dura i alhora de gran lucidesa sobre el valor de la bellesa i la naturalesa de les passions humanes, base del seu comportament en societat, El retrat de Dorian Gray és una mostra més de la capacitat de Wilde per analitzar la condició humana, de la qual era un gran coneixedor. Brillantment escrit, i sense decaure en la narració en cap punt de la història, Wilde ens ofereix un clàssic de victòria i derrota, aparença i sofriment, vida noble i desgràcia humana, retrat de la veritable misèria d'ànima que s'amaga darrere les personalitats aparentment segures i fortes.

26/05/2025 El vestido azul, de Michèle Desbordes Una anciana sentada en un jardín espera. Treinta años. En el jardín del manicomio de Montdevergues. La mujer es Camille Claudel, a quien muchos sólo recuerdan por ser la amante del escultor Rodin, aunque ella misma era una artista magnífica. Pasado y presente se mezclan, con una prosa portentosa y unas descripciones bellísimas, en esta novela que cuenta una época (finales del siglo XIX y comienzos dle XX) y una vida de manera ejemplar.
16/06/2025 Charlotte, de David Foenkinos Relat de la vida de Charlotte Salomon (1917-1943), pintora d'origen jueu que morí embarassada als 26 anys. Nascuda en una família lletrada, la seva infantesa a Berlín està marcada per la mort de la mare. Aviat, amb l'ascens dels nazis, Charlotte és exclosa de gairebé totes les esferes socials. Gràcies, però, al seu talent excepcional, li permeten inscriure's a l'Acadèmia de Belles Arts. Aviat, però, és empesa a deixar Alemanya, on viu un amor apassionat, per refugiar-se a casa dels seus avis a la Provença francesa.

 

Cal inscripció prèvia. Modera Lluís Soler 

  • Adults