Manuel de Pedrolo

Amb motiu del seu centenari, recordem l’autor amb el recital Si el llibre crema, no l’apaguis. Manuel de Pedrolo dixit, amb l’actriu Àngels Bassas i la violoncel·lista Ana Comellas. Xerrada posterior amb Adelais de Pedrolo (filla de l’autor), Antoni Munné-Jordà (escriptor) i Anna Maria Villalonga (comissària de l’Any Pedrolo).

(L’Aranyó, 1918-Barcelona, 1990). Poeta, contista, novel·lista, dramaturg, articulista i traductor, és un dels autors més prolífics de la literatura catalana del segle XX, amb més de 120 títols publicats, fins al punt de construir un univers literari autònom que permet que la seva obra sigui polièdrica quant a gèneres i estils literaris conreats i quant a arguments i temes tractats.

Autor d’enorme popularitat, sobretot a partir de l’èxit de la publicació de la novel·la de ciència-ficció El mecanoscrit del segon origen, l’any 1979 va rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Al llarg de la seva trajectòria literària va rebre una vintena de premis entre els quals destaquen el Premi Joanot Martorell (1954) amb la novel·la Estrictament personal, el Premi Víctor Català (1956), amb el recull de relats Crèdits humans, el Premi Sant Jordi (1962) amb Balanç fins a la matinada i el Premi Prudenci Bertrana (1968) per l’obra Estat d’excepció.

Tot i ser un referent intel·lectual dels moviments antifranquistes, compromès amb la llengua i amb una gran personalitat, es va distanciar dels cercles culturals i polítics, dels quals no va obtenir el mateix nivell de reconeixement que dels seus lectors.

L’acte va tenir lloc el dijous 29 de novembre al Teatre Monumental de Mataró.

A les biblioteques trobaràs:

Selecció de webs:

També et pot interessar:

Data de creació: 25/06/2018 Data de modificació: 05/09/2021