Assetjament escolar: 13 pel·lícules i dues sèries

El bullying o assetjament escolar és una xacra social que avui dia continuen patint una gran quantitat de nens i adolescents a l'escola. L'opressió i la violència física o psicològica sobre uns altres és una pràctica generalitzada que pren com a motor la feblesa psicològica, l'aspecte físic, la identitat sexual o la procedència de l'adversari, i s'alimenta amb el seguiment al líder.  En altres ocasions, també es tracta de la conseqüència d'un sistema profundament individualista que avalua de manera homogènia a tots els estudiants independentment de les seves circumstàncies particulars.

Creiem que el cinema ajuda a educar al públic i a visibilitzar i denunciar aspectes no plaents de la nostra societat i per això recopilem algunes pel·lícules per combatre una pràctica que adopta diverses formes i que sovint traspassa les parets de la institució escolar.

Dumbo  

Dumbo és una de les pel·lícules de Disney més traumàtiques de tots els temps, entre altres coses perquè fa més de 75 anys ja va avançar el que era la discriminació i l'assetjament de mocosos sense escrúpols a aquell que és diferent. S’acaba d’estrenar la versió en imatge real (i el doble de llarga) de Tim Burton.

 

El Muchacho de los cabellos verdes   Joseph Losey

Fantasia antibèl·lica de Losey en la qual narrava els problemes amb els quals havia de bregar un nen de vuit anys al qual el cabell se li havia tornat d'aquest color, de la nit al dia.

 

Carrie  Brian de Palma 

Mítica pel·lícula sobre el llibre d'Stephen King. Una innocent noia maltractada per sa mare i assetjada pels companys de l'Institut es venjarà i destruirà tots aquells que li han fet mal amb els seus poders telequinètics. Kimberly Peirce va dirigir una nova versió el 2014.

 

Karate Kid John G. Avildsen

Sembla mentida, però a banda de ‘Dar cera, pulir cera’ el Sr.Miyagi va ensenyar al Daniel San a fer servir el karate com a eina de defensa i que esforçant-se un pot tirar endavant i sortir-se’n dels pitjors problemes. I de passada, donar una bona lliçó als ‘bullies’.

 

 

Klass Ilmar Raag

En Joseph és taciturn, introvertit... Estrany pels seus companys, dels que ha de suportar burles constants. Quan apareix en Kaspar, es converteix en un aliat. Tots dos estan tips de ser el punching ball dels altres nois i comencen a planificar una revenja...

 

Déjame entrar   Tomas Alfredson

Sorprenent pel·lícula sueca que va fer un pas més en el mite del vampirisme. Ambientada als freds i curts dies dels països nòrdics i en un context realista, un tímid nen assetjat pels seus companys de classe troba suport i protecció amb una nova i misteriosa veïna. Matt Reeves va ser l’encarregat de fer el remake nord-americà l’any 2010 que veiem al següent vídeo.

 

Bullying  Josetxo San Mateo 

En pare d’en Jordi ha mort i ell i la seva mare volen començar de nou a Barcelona. Però anar a l’Institut es convertirà en un infern a causa del Nacho, un company que li farà la vida impossible. Una pel·lícula dura que mostra les tràgiques conseqüències que pot tenir l’assetjament.

 

En un mundo mejor  Susan Bier 

El pare de l’Elias marxa a Àfrica a treballar com a metge a un camp de refugiats mentre ella i la seva mare es queden a Dinamarca. L’Elias és assetjat per uns companys però quan coneix en Christian, es veurà involucrat en una trama de venjança que tindrà inesperades conseqüències.

 

Moonlight   Barry Jenkins  

Guanyadora de 3 premis oscar ens mostra les conseqüències que pot tenir l’assetjament escolar, un trauma que afecta de forma directa el destí del protagonista d’aquesta història.

 

Wonder  Stephen Chbosky

Adaptació de el best seller de R.J.Palacio que ens explica la història de l’Auggie, un nen de deu anys que pateix una malformació genètica que li provoca una deformitat a la cara i que ha d’enfrontar-se al seu primer curs escolar.

 

Evil   Mikael Hafström

Pel·lícula ambientada a la Suècia dels anys '50 on un jove conflictiu és enviat a una exclusiva escola privada on aviat descobrirà el cruel tracte que tenen els alumnes veterans amb els nous. 

 

Cobardes José Corbacho y Juan Cruz 

Guille és un nen com els altres: bones notes, bon esportista i amb una família que li dona suport. Un dia, veu que fent-se el ‘xulo’ aconsegueix sentir-se respectat pels seus amic i tria una víctima per assetjar, el Guille...només perquè té el cabell vermell.

 

Matilda  Danny De Vito

Adaptació del clàssic de Roald Dahl. La Matilda és una nena intel·ligent i especial que és maltractada per la seva pròpia família i per la direcció de l’escola però que demostra que no sempre s’han de seguir els models que les institucions ens imposen i que tots tenim el nostre lloc al món.

 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

L'assetjament escolar també ha sigut un tema a tractar en algunes sèries televisives. La més representativa és "13 reason to die" on tota la sèrie pivota sobre flashbacks anteriors al suicidi d'una adolescent marcada pel bullying.  La sèrie rodada a EEUU ha creat alarma social per la radiografia de l'assetjament escolar i la responsabilitat compartida entre  assetjadors, amics dels assetjadors, alumnes que veuen el perill però callen i finalment famílies i dirigents de l'escola. Alguns estudis relacionen l'augment de suicidis amb l'estrena de l'aclamada sèrie. 

 

I l'altra sèrie que també navega per diferents tipus d'assetjament, entre ells l'escolar, és la premiada Big little lies, que mostra com els entorns socials més elitistes i les escoles amb més atencions personalitzades als alumnes, no estan exemptes de problemes conductuals. 

 

  Vés al prestatge:

Data de creació 02-05-2019 Última actualització 01-02-2023