Treme
Cinema en sèrie: Treme
Treme rep el nom d'un dels barris bohemis de Nova Orleans, on hi viuen nombrosos músics, i que és l'escenari on s'hi desenvolupa la història d'aquesta sèrie, recollida en 36 capítols, durant l'agost de 2005, quan l'huracà Katrina la va deixar devastada.
És obra de l'escriptor i productor David Simon. El seu cocreador, Eric Overmyer, és un experimentat guionista que ha viscut part de la seva vida a la ciutat de Nova Orlenas, experiència que han aprofitat per poder desenvolupar les històries d'aquesta ciutat.
Amb la sèrie han pretès, i aconseguit, explorar la cultura de Nova Orleans, incloent l'escena musical, així com la corrupció policial, la controvèrsia de l'habitatge públic, el sistema de justícia penal, els enfrontaments entre la policia i els Indis de Mardi Gras i la lluita per recuperar la indústria després de la turmenta.
Però tornem a David Simon, el cervell de tot això. Pel sol fet de ser una feina seva, ja hauria de ser motiu suficient per sortir corrents a buscar aquesta sèrie. Simon s'ha erigit com un dels grans homes de la televisió dels Estats Units, i actualment viu la seva edat daurada. En la petita pantalla el currículum de Simon és de matrícula d'honor. És el creador de The Corner, The Wire i Generation Kill. Pocs tenen la visió panoràmica que ell posseeix sobre la realitat estatunidenca. És un rastrejador nat, bé sigui per trobar les misèries del carrer Baltimore com per a il·lustrar la decadència de la societat dels Estats Units. A Treme fa gala del mateix talent i recursos per elaborar aquesta magnífica sèrie.
La sèrie va ser emesa des de l'any 2010 fins el 2013. La història comença tres mesos després del pas de l'huracà Katrina, i es centra en la reconstrucció de la ciutat, i la vida dels seus protagonistes. En la elaboració hi ha participat varis músics de Nova Orleans, com Donald Harrison Jr., Kermit Ruffins i Rogan Davis, i la xef local Susan Spicer.
Treme ha aconseguit el beneplàcit de la crítica i dels seus seguidors gràcies a la seva gran qualitat, així com la seva fidelitat a la realitat. Aquells espectadors amants de la música nord-americana d'arrels teniu una cita obligada.
Així és, la música és el primer gran motiu per seguir aquesta gran sèrie, que compta amb una selecció de música exquisida. Des del principi fins al final és un fantàstic recorregut pels sons que formen Nova Orleans, amb l'omnipresent jazz i tocs de R&B, funk, folk, honky-tonk i fins i tot rock. Ja només amb la cançó d'obertura, la hipnòtica Treme de John Boutté, les oïdes comencen a gaudir. La sèrie avança explicant les seves històries entrellaçades al ritme de Fats Domino, Dr. John, Lee Dorsey, The Radiators, The Meters, o amb el jazz de Louis Amstrong, Coleman Hawkins i Allen Toussaint. És un autèntic homenatge al llegat afroamericà de la música dels Estats Units. En un apartat més rocker hi trobem cançons de Little Richard, Emmylou Harris, Randy Newman o Steve Earle. Val la pena veure les imatges de la ciutat de Nova Orleans amb aquesta música de fons. Música que pots escoltar en la selecció de les cançons de Treme.
La música, evidentment, ve acompanyada d'aparicions de grans músics que apareixen com a personatges de la sèrie, fent més creïble i única aquesta sèrie. Trobem a personatges com Elvis Castello, Dr. John, Kermit Ruffins o Steve Earle passejant-se per Nova Orleans i omplint els capítols de música.
I como no, la tragèdia. És la trama principal de Treme. Com els seus protagonistes s'intenten recomposar dels esdeveniments ocorreguts després de la tragèdia que va suposar el brutal pas de l'huracà Katrina. Les pèrdues foren humanes però també espirituals. Als centenars de morts es sumen els que van sobreviure que perderen part de les seves vides. El Katrina va acabar amb una part essencial del barri de Treme, però cal veure la sèrie per poder saber si se'n sortiran...
Cal destacar, també, com la sèrie tracta el tema dels Indis del Mardi Gras. Es tracta d'afroamericans. El mosaic de vivències i moments que mostra Treme suposa un apropament extraordinari a la realitat de Nova Orleans, on des de sempre han conviscut dues poblacions negres com la "criolla" i la "americana". Els criolls de Lousiana provenen de l'antiga barreja cultural franco-colonial. No són, com els demés negres, descendents dels esclaus alliberats a finals de la guerra civil entre el nord i el sud. Els seus antecessors foren alliberats molt abans, per part dels rics agricultors i comerciants francesos. El negres "americans" representaven el proletariat negre sense recursos, tan comú al sud dels Estats Units. Aquesta barreja ofereix una riquesa cultural que no es viu en cap altra part del país. Aquest ambient fascinador que barreja França amb Estats Units té en el Mardi Gras, el seu famós carnaval, la seva màxima expressió. I un dels capítols de la sèrie està dedicat a ell.
Durant el carnaval de Mardi Gras, els afroamericans es disfressen amb vestits minuciosament cosits a mà i adornats amb plomes, bijuteria, lluentons i altres materials. S'agrupen en "tribus" o "bandes" i desfilen pels carrers del seu barri, sense barrejar-se amb el carnaval oficial. Un gran cap presideix la tribu, que inclou figures com el noi espia (ocupat en reconèixer a tribus rivals), el noi bandera (encarregat de portar l'estendard) , i l'home salvatge o curandero. Es poden distingir les diferents tribus rivals segons el seu origen ancestral.
Treme s'endinsa a Nova Orleans a través d'uns personatges curosament elaborats, que valdrà molt la pena conèixer-los. Per això us recomanem enganxar-vos a aquesta sèrie i disfrutar al màxim.
A les biblioteques trobaràs:
"Primera temporada" | "Segona temporada" | "Tercera temporada" | "Quarta temporada" |
Selecció de webs:
També et pot interessar:
- Cinema en sèrie a la Biblioteca Virtual
- The Wire a la Biblioteca Virtual
- Serializados Fest amb David Simon
- Entrevista a David Simon (anglès)
- David Simon al Catàleg Aladí
- New Orleans official guide
Torna al prestatge ►
Continguts anteriors ►
Data d'actualització: 06/04/2016